|
Благосостојбата и религијата |
Внеси реплика | страница <123 |
Автор | |
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kje pochekash malu EvAngelos, kje pochekash... nekoi raboti treba da se osoznaat chekor po chekor inaku nema da se razberat. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
10 дена доволни ти се? Верувам да. Ајде ќе те потсетам за 10 дена дали можеби имаш одговор на нашето прашање. Ако немаш, здравје, не е смак света
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vremeto vo vakvi raboti e ireleventno EvAngelos. Kje objasnam na sto se odnesuva toa koga kje vidam deka si podgotven da go doznaesh...
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За какво подготвување зборауваш? Јас не те прашав од кои причини ме напуштила жената (што ја немам) или пак на каков начин починала мајка ми (жива е фала Богу), па да ми треба некакво подготвување, туку те прашувам едноставно прашање: На каков богат човек, ако не на материјално богат човек, мисли Христос во неговата илустративна споредба кога вели:
"Полесно и е на камилата да помине низ иглени уши, отколку богат да влезе во Божјото Царство"
На каков "богат" се однесува ова што го вели Христос погоре? На духовно богат човек? На интелектуално богат? На информациски богат човек? На каков?
Еве, ти дадов 3 оцпии за бегство од ќорсокакот, па да те видам сега дали ќе избереш една од нив, дали ќе измислиш 4та опција, или пак и понатаму филозофски ќе се препелекаш и ќе ја матиш дискусијата избегнувајќи го одговорот
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ti mi davash opcii... Blagodaram na pomoshta EvAngelos. Velam deka se ushte ne si spremen za nekoi raboti... Kje bide... |
|
|
|
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мислам дека ти не си спремен да дадеш одговор.
|
|
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А јас мислам дека темава ја „зезнавте“.......за жал......
|
|
МИР со сите
|
|
GoXI
Сениор Регистриран: 01.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 105 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
<>
html,body{border:0px;}
td {border:1px dotted #CCCCCC;}
KOE MESTO TREBA DA GO ZAVZEMAT PARITE KAJ HRISTIJANITE? ILI KOJ TREBA DA E
NASIOD ODNOS SPREMA PARITE?
ISUS NE OSTANAL NEUTRALEN PO PRASANJE NA OVAA TEMA. ZNAEME DEKA NASIOT
GOSPOD ISUS MNOGU PATI ZBORUVASE VO PARABOLI, I AKO GI GLEDATE NEGOVITE PARABOLI
(PRIKAZNI) SO KOI GO PROUCUVASE NARODOT KE VIDETE DEKA 2/3 OD PRIKAZNITE BEA ZA
PARITE.
SO PARITE MOZE DA SE KUPI KREVET, NO NE I MIREN SON
NAKIT, NO NE I UBAVINA;
KUKJA, NO NE I SREKEN DOM;
LEKOVI, NO NE I ZDRAVJE;
HRANA, NO NE I APETIT;
KONFOR, NO NE I MUDROST;
KRST, NO NE I SPASITELOT;
CLENSKA KARTA ZA CRKVA, NO NE I VLEZ VO NEBOTO.
ZNACI SO PARI MOZAT DA SE KUPAT MNOGU RABOTI NO NE MOZE SE.
BOGATSTVOTO IAKO NE E GREV TOA POBUDUVA CUSTVA KOI STO MOZAT DA BIDAT GREV.
ALCNOSTA, SEBICNOSTA I SREBROLJUBIETO E GREV.
AKO CITAME VO BIBLIJATA KE VIDEME DEKA APOSTOL PAVLE PISUVAJKI MU NA
TIMOTEJ VELI:
LJUBOVTA SPREMA PARITE E KORENOT NA SITE ZLA; NEKOI IM SE PREDADOA, SKRSNAA
OD VERATA I SI NANESOA MNOGU BOLKI.
(TIM. 6:10)
KOGA NA PETAR MU SE DOBLIZI EDEN PROSJAK I BARASE OD NEGO PARI EVE ON STO
MU ODGOVORI:
SREBRO I ZLATO NEMAM, A STO IMAM TOA TI GO DAVAM.
(DELA 3:6)
A JAKOV GI KRITIKUVA ONIE KOI STO SE BOGATI A ZIVEAT SEBICNO:
GNILO E VASETO BOGATSTVO; NE IM PLATIVTE NA VASITE RABOTNICI I NAPLASTIVTE
BOGATSTVO.
(JAKOV 5:1-5)
ZNACI NASIOT STAV KAKO HRISTIJANI SPREMA PARITE TREBA DA NE BIDE ALCEN.
SAMOTO BOGATSTVO NE E GREV NO ALCNOSTA DA.
VASE MISLENJE?
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tochno taka.
Ako blagosostojbata po avtomatizam znachi grev, togash siromashtvoto po istiot avtomatizam treba da znachi doblest i prosvetluvanje, neli ? Изменето од Messenger - 29.Мај.2009 во 22:33 |
|
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Материјалните добра треба да се намножуваат, но во склад со Божјите закони(на пр. НЕ со бизнис со оружје, бизнисот каде се профитира од убивањето и мачењето животни како на пр. месна и крзнена индустрија и тн. бидејќи не е во склад со Божјите закони). Намножувањето треба да биде со цел на општа добробит(на пр. отворање нови работни места со праведни плати) а не само за поединецот.
Изменето од Majkl - 29.Мај.2009 во 23:54 |
|
Внеси реплика | страница <123 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |