|
За(едничкото на) теологијата и психологиј |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | |||
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
teologijata i psihologijata imaat mnogu zaednicko nesto pocnuvajci od hramovite pa duri i sekoja recenica sto e napisina vo biblijata
hramovite se gradeni po dimenzii na covekovata psiha i toa svesta pretstavuva mestoto kade sto mozat site mozat da stojat a potsvesta e mesto kade sto moze da vleze samo svestenikot .mestoto sto ni ja pretstavuva svesta e obelezano isto i kako sto vo nasata svest od site strani postojat site elementi od zivotot odnosno site lica sto ni znacat nesto , site lica sto ne plasat , site lica sto se za nas avtoritet i ednoto nesto sto sekoj covek go ima iskrata na svetlina vo sebe a toa e oznaceno so ikona od isus . pa taka koga svestenikot seta niz hramot i kadi na toj nacin gi sinhronizira site nasi emocii vo svesta i koga ke treba da naznaci postoejne na pozitivni elementi vo podsvesta svestenikot gi otvopra tvete vraticki od zabranetiot prostor i od tamu izgovara blagoslov............................pojdete na liturgija i ke naucete mnogu -denes mnogu manastiri se koristat za sreduvajne na svesta na mnogu narkomani. |
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мајки, можеби тоа и би трбало навистина да стои така, кога авторот на текстот не би бил кондициониран и полн со предрасуди. Пред некоја година еден германец сакаше да ми објасни дека балканците се свирепи. Јас му поверував на тоа потполно, но тој несакаше да ми поверува мене дека баш германците ги имаат сторено најсвирепите акти во историјата на човештвото. И со тоа дојдовме до лекцијата за пројекцијата, која се наоѓа на првите страници од Библијата а и е добро позната и на психологијата:(Битие 3:12) Адам, пак, рече: "Жената, која ми ја даде Ти, таа ми даде од дрвото, и јас јадев."
|
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Eh sega i vie dvajcata ja tapite :))) Barem vie - kako vernici dobro 'znaete' deka nekoi raboti so logika i zadrav razum nemozhat da se objasnat Taka da, odgovorot na prashanjeto zashto ja opcul treba da se bara vo metafizikchkata geografija - toa onaka, sponatano od nego izvira, od srce so ljubov go kazhuva... Изменето од Marko sk - 04.Мај.2009 во 18:08 |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ljubovta ne poznava iskazhuvachki dogmi. Gradacija na ljubov: 1. Ja ljubi 2. Mnogu ja Ljubi 3. Najmnogu ja ljubi 4. Ja ljubi u p4ku materinu! |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ha, ha...taka e, i ova prashanje go razjasnivme :))) OK, sega odime ponatamu, da vidime edna izreka, koja e soliden prilog na temava koja Spire so pomosh na From ja zapochna, no ne sum siguren kolku sega From, Frojd, ili Jung kje mozhat da pomognat, a neveruvam nitu teologijata koja spire ja akcentira. Se raboti za eden typichen paradoks, izdignat do nivo na proverena balkanska filosofska maxima: 'Ebati zhivotot ako ne si spremen da umresh za nego'! Spire, ne se nerviraj, ova se teshki paraboli;))) Изменето од Marko sk - 04.Мај.2009 во 19:15 |
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
спире нема баш ништо против филозофијата на поединците, народите, здруженијата и тн., сё додека се тие аналогни на Живата ВИСТИНА.
Со суштината на горенаведената болдирана балканска максима (*Матеј 10:39), можам да живеам многу подобро одколку со нејзините вокабуларни перверзирања . Но, како и да е. Одкако православецот ќе го напушти жената, тој наместо да ја пцуе и вели: БОГ да ти прости! Додека православните ишаломци: Ахирлија да е! *Секој што настојува грчовито да си го чува животот за себеси ќе го загуби; а оној што ќе го жртвува заради Мене пак ќе си го најде!“ Изменето од spiros - 05.Мај.2009 во 18:26 |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Zigmund Frojd ima izjaveno: Najgolema dolznost na covekot e da go izdrzi zivotot. Toa e mnogu tocno ! Zivotot nekogas znae da ni prireduva iznenaduvanja, i prijatni i neprijatni, treba da imame sila seto toa da go izdrzime. Sepak, so Bozja pomos e polesno da se izdrzi zivotot. |
|||
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |