IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Медицина
  Активни теми Активни теми RSS - Витамини, минерали, метали...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Витамини, минерали, метали...

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 13:01
Може да ми ги напишите кој витамин(минерал,протеин,метал) со каква исхрана се придобива...
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima



Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 15:52
Eве Џо,читај и применувајсреќа
 

Витамини и минерали

 

 

 

      Витамините се органски материи, кои организмот не е во состојба да ги синтетизира (со исклучок на холе-калциферолот, К-витаминот и делумно рибофлавинот.

  -  Витамин А (Ретинол)

     Неговата улога е во растот и диференцијацијата на eпителот, како и растот и развојот на коскеното ткиво, правилна репродукција и ембрионален развој. Покрај тоа има значајно заштитно дејство против локални и општи инфекции, па е наречен антиинфекциозен витамин. Тој е неопходен за правилно обновување на епителот на слузницата и епидермот.  

     Во храната во главно се наоѓа во млекото и млечните производи (путер, сирење), жолчка, некои мрсни риби и рибино масло, кој е најдобар извор на овој витамин.

  - Витамини од Б Групата

    Витамините од оваа група или витамини Б-комплекс опфаќаат голем број на соединенија кои се разликуваат и по хемискиот состав и по биолошкото дејство. Заеднички им е единствено изворот црниот дроб и квасецот. Во оваа група спаѓаат 11 витамини  

  -Витамин Б1 (Тијамин)

   Во активна форма, како тиаминпирофосфат, игра улога во метаболизмот на јаглени хидрати, како коензим во бројни реакции врзани за правилна функција на мускулниот и нервниот систем. Се наоѓа слободен во циркулацијата, а дел е сместен во различни делови на срцето, мозокот, црниот дроб и скелетната мускулатура. Природни извори се интегралните житарици, зеленчукот и свинското месо, послаб  извор се млекото, сирењето и јајцата, додека пак квасецот е природен извор на витамини од Б-групата

 - Витамин Б2(Рибофлавин)

   Главни извори на овој витамин се млекото и млечните производи, месо риба, јајца зелен зеленчук (спанаќ,зелка, кељ). Овошјето и останатиот зеленчук не го содржат во поголеми количини.

   Мерките за зачувување на витаминските вредности треба да се имаат во вид при готварска обработка бидејќи е можна загуба и до 50%

   -Витамин Б 6

   Овој витамин го помага претворувањето а триптофан во нијацин, помогнува во превенција на многу кожни и нервни болести.

   Најдобри природни извори се пилешко и свинско месо, риба, црн дроб и бубрези, интегрални житарици, соја, кикирики, лешник.

   -Витамин Б 12   

   Неговата улога е формирањето и регенерирањето на црвените крвни зрнца (штити од анемија, го помага растењето и апетитот, ја покачува енергијата го одржува здрав нервниот систем.

   Природни извори се црниот дроб, слезината и бубрегот, а помалку млекото и сирењето.

  -Витамин Ц (Аскробинска киселина)

   Витаминот Ц е силен антиоксидант. Физиолошката активност се изразува во две форми на витаминот Ц:Л-Аскоробинска киселина и Л-Дехидроаскорбинска киселина. Овој витамин ја подобрува апсорбцијата на железото во организмот, помогнува во зарастување на рани, опекотини и лечи крварење на непцата. Исто така има важна улога за стварање на колаген, кој е важен за растење и обновување на ќелиите на телесното ткиво.

  Витаминот Ц воглавно се наоѓа во производите од растително потекло (зеленчук и овошје, посебно цитрусно)

- Витамин Д (Калциферол)

  Овој витамин ја помага градбата на коскеното ткиво обезбедувајќи доволна количина н калциум.

   Го има во позначајни количини само во некои видови производи како што се жолчката , мрсни риби, донекаде млекото, а внесот на овој витамин преку храната е многу помалку значаен во споредба со создавање во кожата. Се наоѓа во производите од животинско потекло, било да е < ="tinymce3.2.6/s/tiny_mce/themes/advanced/langs/en.js" =text/> природно присутен или додаден поради збогатување

 Витамин Е (Токоферол)

 Дејствува врз снабдување на организмот со кислород, го одржува младешкиот изглед, го успорува старењето на келиите, го ублажува чуството на умор.

 Маснотиите и маслата се најдобар извор на овој витамин. А-Токоферол најмногу има во маслиновото масло, а додека Y-Токоферол е најзастапен во соиното масло. Останати извори се зеленчукот,овошјето,оревите и семенките, збогатените цералии, пилешкото месо. 

 Витамоинот К

  Помогнува во спречување на внатрешното крварење, во регулација во вградување на калциум-фосфат во коските и др.

  Витаминот К се наоѓа во производите од растително потекло(зелен лиснат зеленчук).Растителните масла и маргаринот воглавно се добри извори.

 -Ниацин

  Овој витамин внесен преку храната лесно се апсорбира во тенкото црево и се дистрибуира во сите ткива во телото. Се излачува преку урината. Му помогнува на системот за варење , ги ублажува желудочно-цревните пореметувања, помогнува во главоболка,дава повеќе енергија, го смалува крвниот систем, го смалува холестеролот и триглицеридите.

  Поголема содржина на овој витамин имаат црниот дроб, месото, млекото. Цералиите имаат скромна количина на ниацин, нешто повеќе го има во пченката. Кикирите и оревите се добар извор

 -Фолна киселина

  Служи за формирање на црвени крвни зрнца, го помага метаболизмот на протеините. Го подобрува апетитот, се користи против стрес, анемија, чиреви.

  Оваа киселина ја има во зелениот зеленчук, оревите, зељето, црниот дроб.

  -Биотин ( Витамин Х)

   Помага против обелување на косата, ќелавост, ги ублажува болките во мускулите.

   Одлични извори на биотин се црн дроб, жолчката, брашно од соја, цералиите и квасец. Слабо е застапен во месото и овошјето.

  -Пантотенска киселина

   Таа е битна за бројни реакции во метаболизмот на липиди и јагленохидрати, пред се за синтеза на масни киселини.

Широко е распространета во производите, посебно во производите од животинско потекло, интегрални житарици и зеленчукот.

    -Холин

    Иако многу истражувачи сметаат дека холинот не припаѓа во витамини, вообочаено е да се опишува со витамините од групата Б.

    Холин има во жолчката, во растителните масла, како и во животинските маснотии, најчесто во вид на лецитин.

    -Инозитол

    Тој ја дополнува функцијата на холинот во организмот и има значајна улога во исхраната на мозочните ќелии. Помага во намалување на холестеролот, ја одржува косата здрава и го спречува опаѓањето.

   Се наоѓа во многу мали количини  во производи од растително потекло. Податоците покажуваат дека со храната дневно треба да се внесува околу 1 гр.инозитол.

    -Натриум

    Овој минерал има голема важност за нормален раст. Помага за правилно функционирање на нервниот систем и мускулите. Најголема количина на натриум се внесува преку готварската сол, но и преку друга храна, посебно онаа од животинско потекло.

     -Калиум

    Заедно со натриумот делива во регулирање на водениот баланс на организмот, го нормализира ритамот на работата на срцето.

    Калиумот е многу распространет во производите од животинско потекло, па внесот не зависи многу од видот и типот на исхраната туку од количината.

   -Калциум

   Овој минерал заедно со фосфорот е потребен за оджување на нормална структура на и коски и заби, за нормална функција на мускулите и нервниот систем, а има значајна улога и во одржување на нормалниот крвен притисок. За да може да апсорбира калциум организмот мора да има доволно витамин Д.

   Внесот на калциумот зависи од типот на исхраната, а добри извори се млеко, млечни производи и зелен зеленчук.

  -Фосфор

   Улогата на фосфорот е да претставува градивен материјал на коските и забите.

   Го има во производите од животинско потекло (млеко, јајца, месо) и во производите од растително потекло (житарици, зеленчук, ореви).

  -Магнезиум

  Значаен е за правилно функционирање на нервниот систем и мускулите, важен е за претворање на шеќерот во крвта во енергија.       Помогнува за подобрување на депресијата, за подобар кардиоваскуларен систем и служи како превенција на срцевите напади. Ги прави здрави заббите, спречува во настанување на камен во жолчката.

  Природни извори на магнезиум се житариците, смоквите, бадемите, ореви, лешници, темнозелениот зеленчук, бананата.

  -Железо

  Железото го има во организмот во количина од 3,5 до 4 гр. Најмногу го има во состав на хемоглобинот (до 70%).

  Железото е еден од најбитните елементи за здравјето. Неопходен е за производство на крв и за промет на кислород внатре во организмот. Го потпомага растењето, ја зголемува отпорноста против болести, го спречува заморот, лечи и спречува анемија.

  Природни извори на железо се свинскиот џигер, жолчка, јаткасто овошје, гравот, морковот.

 -Цинк

  Цинкот овозможува здраво функционирање на имуниот систем, а поради антиоксидантните дејства влијае и на разбивање на штетните влијанија на оксидација, добро делува на одржување на здравата структура на косата, кожата и ноктите.

   Природни извори на цинк се месото, џигерот, морските плодови, пченични клици, пивски квасец, семки од тиквам,јајцата.

  -Бакар

   Бакарот помага во создавањето на структурата на црвените и белите крвни зрнца како и за создавање на нормална пигментација на косата и кожата.

   Го има во школките, зеленчукот, интегралните житарици, оревите и црниот дроб.

   -Селен

   Селенот е антиоксидант и е одлична потпора на имуниот систем. Исто така делува на хормонската активност на штитната жлезда.

   Природни извори на селен се плодовите од морето, бубрези, џигер, пченичните клици, кромидот, доматот.

  -Хром

  Хромот го помага растењето, го снижува високиот крвен притисок, помага на протеините да стигнат таму каде се потребни.

   Најмногу го има во месото, интегралните житарици, оревите, зелнчукот и пивскиот квасец.

  -Јод

    Јодот е составен дел на хормонот на штитната жлезда и е значаен како регулатор на метаболизмот на енергијата во телото. Значаен е за физичкиот и менталниот развој, дава повеќе енергија, ја зголемува активноста на мозокот.

    Јодот го има во поголеми количини во рибиното масло и морските риби, школките и раковите како и алгите.

   -Флуор                                                      

   Флуорот е значаен за минерализација на коските и за заштита на забите. Користењето на флуорот од храната зависи од составот на оброкот. Најчесто се користи од водата, а помалку од производи од кои е врзан за белковините.

  -Кобалт

   Овој минерал е составен дел на витаминот Б12 и е од големо значење за црвените крвни зрнца.

   Природни извори се месото, млекото, џигерот,острига.

  -Хлор                               

   Хлорот помага за чистење на организмот од отпадни материи  и го помага функционирањето на џигерот.

   Природни извори се сол, алги,маслинки.

  -Манган

   Манганот е за нормалната градба на коските, за правилно варење и искористување на храната. Значаен е за репродукција и нормално функционирање на централниот нервен систем, за отклонување на уморот, го помогнува памтењето, ја смалува нервната раздразливост.

   Го има во интегралните жита, јаткастите плодови, грашокот.

  -Молибден

   Помага во метаболизмот на јаглените хидрати и мастите, во превенција на анемијата. Ја подобрува општата состојба на организмот.

   Природни извори се мешункастите плодови, лиснатиот зеленчук, интегралните житарици.

Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
stigmata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 183
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stigmata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 19:46
jas zemvam oligovit i se mnogu dobri vitamini te terat na jadenje i super e imas dovolno energija
nikada nije bilo kao sto je bilo
Кон врв
stigmata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 183
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stigmata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 20:16
c vitaminot e mnogu dobar vikaat deka eden c vitamin e kako da izedes 1 kilo limoni
nikada nije bilo kao sto je bilo
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 14:08
Витаминот Д пресуден за имонолошкиот систем

Истражувањата на данските научници покажуваат дека витаминот Д има пресудно значење во активирањето на одбранбениот систем во организмот.

Стручњаците од Копенхаген веруваат дека нивните откритија ќе овозможат помош во борбата против многу заразни болести кои предизвикуваат глобални епидемии, посебно во земјите во развој.

Во новата студија е утврдено дека витаминот ги активира таканаречените Т - клетки на имунолошкиот состав, а во случај на недостаток од овој витамин, овие клетки ќе останат неактивни во крвта без разлика на присуството на патогени.

Веќе е познато дека витаминот Д е пресуден за апсорпцијата на калциумот, и дека неговата концентрација во крвта е поврзана со развојот на мултиплекс склероза и со некои видови карциноми.

Во најголема мерка, овој витамин се произведува во организмот по изложувањето на кожата на сонце, но е присутен и во храната, како на пример во рибата и во јајцата.

Се проценува дека речиси половина од светската популација има ниска концентрација на витамин Д во крвта.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2010 во 06:26

Летното мени - чувар на кожата

* Бетакаротен
Претходник на витаминот А, го забрзува потемнувањето на кожата и дејствува антиоксидантски. Го има во жолто-портокаловото овошје и зеленчук, како кајсии, портокали, дињи, лубеници, праски, папаја, моркови, пиперки, домати, магдонос, целер, цвекло, тиквички.

* Незаситени масни киселини
Најдрагоцени се оние од семејството омега 3: се работи за есенцијалните масни киселини, кои на ткивата и на крвните садови им даваат еластичност. Ги има во масната риба и во билните маснотии.

* Витамин А
Помага кожата да се одржи еластична и влажна, а со тоа се спречува брчкањето на кожата. Во чист облик го има во млекото, јогуртот, сирењата, морските плодови, туната, лигњите, јајцата.

* Витамин Ц
Ги неутрализира оксидантските материи и ги зајакнува капиларите, на кои сончевите инфрацрвени (топлински) зраци често предизвикуваат оштетувања. Го има во блитвата, брокулите, зелката, компирот, магдоносот, зелената салата, доматите, јужното овошје, киви.

* Витамин Е
Ги одржува ткивата еластични и е еден од најефикасните "чистачи" на слободните радикали. Го има во билните масла, во житото, во сојата, сувото овошје (ореви, бадеми, лешници, фаст'ци) зеленчукот со темно зелени лисја, млекото, јајцата.

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2011 во 21:52
Витамините
се органски супстанции кои на нашиот организам му се потребни во мали количини … потребни се  за растење , нормално функционирање на ткивата и клетките со еден збор за одржување на здравјето т.е. животот … нели,  самиот збор иде од латинскиот збор vita што значи живот …човекот  не може да ги создаде сам за разлика од некои растенија и микроорганизми кои можат витамините да ги синтетизираат, заради тоа мора да ги внесеме преку храната…витамините се делат на растворливи во вода наречени hidrosolubilni и во масти наречени  liposolubilni … растворливите во вода се побезбедни во смисол на излачување т.е. не доаѓа до преголема застапеност при зголемен внес во организмот т.е. не доаѓа до hipervitaminoza , за разлика од растворливи во масти кои и те како се акумулираат во организмот при зголемен внес во организмот доаѓајќи до состојба на презаситеност т.е. hipervitaminoza…

http://www.napumpajse.com/files/sliki/e0070a032c0bd4844db0c90688828091vitaminswwwwwwwwwww.jpg    http://www.hrana.com.mk/images/content/golemi/img47174600.jpg

  

состојба на недостаток т.е. hipovitaminoza или воопшто неприсутност avitaminoza или  преголема застапеност hipervitaminoza се состојби кои доведуваат до различни нарушување на организмот… витамините се среќаваат во две основни форми: активна (дејствуваат веднаш во организмот) и неактивна (за да дејствуваат, треба да се активираат)… човекот витамините ги внесуваат во активна форма, но има и такви, како витамините A и D кои се внесуваат во неактивна форма наречени provitamini… растенијата се основен извор на витамини… месото содржи многу малку витамин Ц… значи исхраната богата со овошје,зеленчук и житарици ги обезбедува сите неопходни витамини , подобро од месната исхрана…
http://www.gladijatori.com/upload_doc/vitamin-c.jpg      http://1.bp.blogspot.com/_kbxvkF78EwU/SZyB6IkqUEI/AAAAAAAAAMA/8c-Me30vc9k/s320/limonada.jpg     http://vegetarijanstvo.kauza.mk/files/2010/03/Broccoli_Super_Food-300x209.png     http://www.merseysideanimalrights.co.uk/graphics/fruits.jpg
и како што е пракса да се почнува со најактуелниот витамин  или ај ако сакате со  првиот откриен витамин неговото величество

ВИТАМИН Ц…

тој е присутен во јужно овошје, домат, рен, пиперки, роткви, спанаќ, зелен и лиснат зеленчук, коприва, шипка, диња, јагода, вишна, капина, малина, рибизла, зелка, боранија, компир у карфиол… спаѓа во група на хидросолубилни витамини т.е. растворливи во вода т.е. тие што не се кумулираат во организмот и нема опасност за хипервитаминоза… НО … и вода ако се пие 5 литри дневно ќе делува штетно врз организмот , така и да превисоки дози на витамин Ц не значи дека нема да штети на телото напротив доаѓа до оштетување на желудникот,  зголемување артерискиот крвен притисок и  нарушување на  функцијата на бубрезите со создавање на камен во бубрег… нели , колку се прави грешка кога се вели … земи колку можеш витамин Ц и немај гајле…

http://www.healblog.net/wp-content/uploads/scurvy.jpg   

а најопасно се разбира е кај децата …  оти високите дози на витамин Ц може да доведат до раздразливост и несоница (поради надразнување на централниот нервен систем), главоболка , мачнина, дијареа, вознемиреност, несоница и главоболка…улогата на витамин Ц во нормална присутност во организмот е голема и разноврсна … главна улога и најпопуларна нели , кај народот е внесување на витамин Ц поради зголемување на имунитетот , како превенција против разни вирусни и бактериски инфекции , ги ублажува делувањето на алергенски супстанци … лицата што земаат витамин Ц, имаат подобра функција на белите дробови… не само како превентива, туку и како лек, на лицата кај кои веќе дошло до пречки во функцијата на белите дробови, поради дејството на загадувачи… има важна улога во реакцијата на организмот на стрес (брзо се троши во услови на стрес)…  создавањето на колаген, кој е важен за раст и обновување на телесните клетки, непцата, крвните садови, коските и забите… доколку земате некој железен препарат неопходно е со комбинација со витамин Ц имаме подобра абсорпција…силно делува на високите концентрации на холестерол во крвта намалувајќи ги за 10 – 20% , додека на нормалните концентрации на холестерол не делува… го забавува растот на тумори … овозможува заштита од агенсите кои предизвикува рак т.е. против настанувањето на нитросамин (супстанци кои предизвикуваат  канцер)… пациентите кои боледуваат од канцер обично имаат ниски концентрации на витамин Ц во плазмата и леукоцити…во зараснувањето на рани и изгореници и при крварење на непцата… го забрзува закрепнувањето по хируршките зафати…

http://www.crnobelo.com/images/stories/2010/08/zosto-da-jadete-papaja.jpg                 http://ristovapavlince.wikispaces.com/file/view/Minerali.jpg/128266651/Minerali.jpg

и ај уште некој интересен податок со важноста на витамин Ц при обични ситуации т.е. Витаминот Ц има дезинтоксикационо дејство против: цигари, јаглен моноксид, соединенија наарсенот, цијанод, жива, олово, стрихнин и алкохол… една испушена цигара уништува 25 – 100 mg витамин Ц (затоа пушачите имаат зголемена потреба од витамин Ц, а се користи и во лечење против алкохолизам)… доколку витаминот Ц го ставиме во чаша со вода непосредно пред да ја испиеме, тој брзо и ефикасно ќе го уништи хлорот кој ги оштетува еритроцитите… интересно е ако витамин Ц се земе пред појадок (на празен желудник) делува лаксантивно и го забрзува празнењето на цревата… и на крај за време на менструалниот циклус нагло расте потребата за витамин Ц  како и  за време на овулација…

http://teen-bg-stati-snimki.hit.bg/vitamin-c.jpg          http://www.mountainside-medical.com/product_images/s/732/vitamin_c_100_count1__37081_zoom.jpg           http://www.pyroenergen.com/articles10/images/fruits2.jpg
  • Шипките се 120 пати побогати со витамин Ц одколку портокалите.
  • По богатство со витамин Ц на прво место се дивите црвени плодови.
  • Колку се оди од коренот кон листовите, и колку листовите се позелени, толку има повеќе аксорбинска киселина.
  • Сушеното овошје не содржи витамин Ц.
  • Печурките не содржат витамин Ц.
  • На ниска температура, исто како и на висока, не се чува добро, но, брзото змрзнување на зеленчукот и овошјето е најмалку штетно (пр. компир, оладен и чуван на температура од 3 – 5 целзиусови степени, после 6 месеци уште има 90% витамин Ц… 
По 3 дена чување, спанаќот го губи скоро целиот, а боранијата за тоа време губи 80% од витаминот Ц…Витамин Ц се губи т.е.оксидира со варење , на топлина , со мелење , при допир со воздух , при контакт со садови од бакар , во базна средина , соединенија на сулфурна киселина кои се користат за конзервирање го разоруваат витаминот Ц … и пазите ваму се инактивира со употреба на млеко … значи ако му давате на вашето дете витамиц Ц со млекце исто како да му давате само млекце витаминот Ц ќе го снема..нечист или природен витамин Ц скоро дупло се абсорбира доколку има бифлавоноиди , магнезиум, калциум , за разлика од синтетскиот витамин Ц во вид на таблета од 50мг за деца и 250 – 500мг за возрасни…црвената пиперка ама така свежа необработена посебно не како нашиот ајвар содржи 141 мг… недостаток на витамин Ц доведува до болест наречена skorbut ако ви текнува кај морепловците и сознанието за важноста го потврдија со буриња расол како извор на витамин Ц кога иделе на долги патувања… симптоми на омалаксаност, крварење од непцата и опаѓање на забите, појава на модрици , болки во зглобови и слично… додека помала количина на витамин Ц во организмот дава замор, губење во тежина , паѓање на имунитетот и бавно заздравување на рани , зголемен ризик за појава на катаракта , инфаркт и карциноми… ако организмот е изложен на дополнителни напори, потребни му се и дополнителни количини на витамин Ц… тие потреби не можат да се задоволуваат само со вообичаената исхрана, па дури ниту со намирници кои содржат големи количини на витамин Ц (овошје и зеленчук)… зголемени потреби најчесто се јавуваат кај: стресни ситуации, разни заболувања (инфекции) и повреди, зголемена телесна температура, хируршки зафати, употреба на некои лекови, бремени и жени што дојат, спортисти,пушачи и земање на алкохол...

кај  бремените и жените што дојат потребни им се до 50% поголеми количини на витамин Ц на ден, а на лицата заболени од шеќерна болест околу 30%… заради големото телесно и психичко оптеретување спортистите имаат зголемена потреба за витамин Ц… така да после тие напори во организмот се создаваат и големи количини на штетни, разорувачки материи за чие неутрализирање повторно е потребно антиоксидативното делување на витаминот Ц… познато е дека пушачите имаат хроничен недостаток од витамин Ц затоа што тој се троши и за неутрализирање на отровните тешки метали од чадот на цигарите… сега за дозирањето како вообичаена доза  е околу 200 мг на ден… кај зголемени потреби може да се зема и до 500 мг или повеќе...  Витаминот Ц по правило добро се поднесува ама големи дози (поголеми од 1 г.) можат кај долготрајна примена да предизвикаат мачнина, пролив, грчеви во стомакот, осип на кожата, понекогаш и можност од создавање на камен во бубрегот….трепкање



Изменето од bijonse1 - 12.Март.2011 во 21:58
Кон врв
pmmladen Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 21.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 333
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pmmladen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2012 во 22:27
x

Изменето од pmmladen - 15.Февруари.2015 во 23:57
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2013 во 17:15

Постојат податоци кои мора да се знаат за витамините пред да се почне со нивно користење. Ова се 10 најосновни податоци:

10-fakti-koi-treba-da-se-znaat-za-vitaminite

Температура
Ако во фрижидерот се чуваат состојки кои содржат масла, масни киселини или пробиотика и ако витамините биде долго време изложени покрај нив, ќе бидат потполно бескорисни.

Аспирин
Луѓето кои често консумираат аспирин, со урината губат витамин Ц. Во тој случај мора да внесуваат поголеми количини витамин Ц за да го одржат нормалното ниво во крвта.

Синтетички и природни
Синтетички базираните суплементи телото полесно ги апсорбира од оние кои се направени од природни извори.

Б12 предности
Можеби сакате да земате витамин Б12, а да не јадете многу месо. Тој помага во заштитата на нервниот систем и главно го има во производите од животинско потекло. Вегетаријанците дефинитивно треба да земат витамин Б12 бидејќи тој што се наоѓа во намирниците од растително потекло не може да му користи на телото.

Количина
Иако витамините се добри за вас не значи дека треба да ги земате во големи количинипр. Витамин Ц или магнезиум во големи количини може да предизвикаат дијареа. Други витамини може да доведат до оштетување на црниот дроб.

Железо
Ако земате мултивитамини кои содржат железо бидете внимателни со количината која ја внесувате. Кај трудниците може да предизвика мачнина, а кај оние кои се анемични може да дојде до оптоварување на организмот. Вишокот на железо може да биде штетно за црниот дроб, срцето, панкреасот, особено кај мажите.

Комбинирање
Витамините А, Д, Е и К треба да се земаат со храна која има малку масти во себе. Тоа ќе му помогне на телото максимално да ги користи.

Апсорпција
Некои лекови делуваат на апсорпцијата или ги оштетуваат витамините кои се наоѓаат во телото. Ако се земаат лекови на рецепт, треба да се праша лекарот или фармацевтот дали постојат некои витамини кои не би требало да се внесуваат додека се земаат лековите.

Етикета
Она што го пишува на етикетата не прецизира што точно има во содржината. Самостојно истражувајте и тестирајте ги прехрамбените производи и видете дали се подобни за употреба.

Исхрана
Имајте на ум дека витамините не се полиса за осигурување. Многумина не обрнуваат внимание на тоа што јадат, ако внесуваат витамини во вид на апчиња, треба да знаат дека тоа не може да биде потполна замена за намирниците кои природно обезбедуваат асортиман на витамини и минерали.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Radmila Rada Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Декември.2013
Статус: Офлајн
Поени: 38
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Radmila Rada Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2013 во 01:19
Добро луѓе, дали успевате сето ова да го консумирате во текот на еден ден??? Оти, колку и да се трудам, јас никогаш не успевам ни толку овошје ни зеленчук да внесам во само еден ден???
И ако веќе се примаат витамини во вид на таблетки, колку време се пијат, има ли на тоа ограничување?
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2014 во 14:21

Витамини и минерали: Како да знаете дека ви недостигаат?

Витамини и минерали: Како да знаете дека ви недостигаат?
Кај оние што не конзумираат доволно овошје и зеленчук, често се воочува недостаток од хранливи состојки.

Еве како најлесно да препознаете:

Слаби коски

Недостаток на витамините A, C, D и К, како и хром, цинк, магнезиум.

Чести грчеви

Многу луѓе се жалат на грчеви во стапалата и листовите. Во тие случаи, многу често станува збор за недостаток на магнезиум, калциум и калиум, кои влијаат на развојот на работата на мускулите.

Оштетена и кршлива коса

Освен што за овие проблеми со косата можат да бидат заслужни временските услови, може да станува збор и за недостаток на витамините   B5, B6, B12, биотин или хлор.

Слаб имунитет

Силниот имунитет е важен за целовкупното здравје, бидејќи им помага на организмите да се изборат против инфекциите и лесно да оздрават. Кога е ослабен имунолошкиот систем, често доаѓа до појава на болести. Слабиот имунитет може да се појави како недостаток на витамините A, C, D, E, како и хром, селен, магнезиум и цинк.

Кожни проблеми

Акни, флеки, брчки… како и други кожни проблеми кои можат да создадатнепријатност, можат да настанат како резултат на недостаток на витамините A, B3, B8, C, E, биотин, омега 3 масна киселина, бакар, селен или цинк.

Проблеми со варење

Лошото варње можат да го предизвикаат бројни проблеми, но често клучот лежи во недостатокот на витамините  B12, C, D, E, K, B11, магнезиум или цинк.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2014 во 22:08

Препознајте ги симптомите дека ви фалат витамини

Во продолжение неколку знаци на витамински дефицит.

Всушност небалансираната и сиромашна со овошје и зеленчук исхрана е главен виновник за заработка на некоја витаминска дефициенција. Исто така во предвид доаѓа и лошата апсорпција на витамините и минералите (ако храната неправилно се комбинира) или некое општо заболување.

Во продолжение неколку знаци на витамински дефицит и нивната нутритивна терапија.

Пукнатини на усните агли

Дефицит: железо, цинк, Б витамини (Б3, Б2, Б12). Почесто се јавува кај вегетаријанци или вегани, бидејќи тие го избегнуваат главниот извор на Б12 – месото.

Невегетаријанската опција е повеќе пилешко, туна, лосос, јајца, школки, а за вегетаријанците повеќе сушени домати, темно листести растенија, легуминози, таан, кикирики.

Апсопцијата на железото се зголемува во присуство на Ц витамин повеќекратно, па храната со железо комбинирајте ја со храна богата со Ц витамин: зелена пиперка,зелка, проќељ, карфиол, брокули.

Црвен раш на лицето и на други регии и паѓање на косата

Дефицит: Биотин (Б7). Додека телото лесно си прави депо од сите липосолубилни витамини како К, А, Д и Е, тоа потешко се случува со хидросолубилните како што е целата Б група. Во бодибилдерските кругови треба да се запази следното: живите јајца содржат еден протеин наречен авидин кој ја иннхибира апсопцијата на Б7.

Токму кај бодибилдерскиот проблем со авидинот лесно е решението, посегнете по варени јајца, бидејќи термичката обработка го уништува авидинот, а за повеќе биотин јадете авокадо, печурки, лосос, карфиол, соја, банани и малини.

Црвени и бели налик на акни промени типично на образите, рацете, бутовите и задникотДефицит: Есенцијални аминокиселини и витамини А и Д

Намалете ги транс мастите од процесираната храна и сатурираните масти и зголемете го внесот на здрави масти. Повеќе риба, ореви, бадеми, лененово семе, чија, коноп. За повеќе А витамин прошарајте ја вашата чинија со моркови, благ компир, црвени пиперки богати со бетакаротени (преК*рсори на А витамин). А за витамин Д повеќе млеко и млечни производи и фатете некаде на плажа.

Пецкање, боцкање и вкочанетост во дланките и стапалата

Дефицит: Б витамини, фолати (Б9), Б6, Б12. Овој симптом е директно поврзан со завршетоците на нервните влакна во кожата, а често ваквите сензации може да бидат пропратени и со депресија, анемија, анксиозност.

Спањак, аспарагус, репки, гравче и други легуминози, јајца, октопод, пилешко, школки, ракчиња се богати со Б витамини и погрижете се често да ги имате на вашата трпеза.

Мускулни грчеви во вид на пободувачка болка во прстите на нозете, потколената и задниот дел од нозете

Дефицит: магнезиум, калциум, калиум. Ако се случува почесто тогаш мора да помислите на дефицит на некој од овие минерали. И запамтете колку повеќе вежбате толку повеќе електролити губите како резултат на потењето.

Јадете повеќе банани, домати, бадеми, лешници, тиква, цреши, јаболка, цитрон,брокули и темно листести растенија како ќељ и спанаќ.



Изменето од Valerija - 01.Април.2014 во 22:09
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.