|
ИСЛАМСКИ БРАК (статија) |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | ||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нема повеќе!
|
||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Allah.xh.sh. da ve nagradet brat!!!! |
||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Амин!-Иншаллах со све тебе!-Испразни ја корпата со пораки. Изменето од efendija - 27.Март.2008 во 22:04 |
||
|
||
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne se sramam sto sum zena, GORDA SUM STO SUM MUSLIMANKA!!!!
Allah da te nagradi (bez T) brate, sekoj komentar i dilema posle ova e suvisna! |
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
E sega mozeme tuka da go postavime i naseto istrazuvanje za godinite na Aisha koe nie dodusa go napravivme od drug aspekt no sepak dojdovme do zaklucok, taka li e efendija??
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A jas se Gordeam,sto imam Vistinska Mudra sestra!!! Koj Vistinska Mudrost pokazuvat i Vistinski go sledet, nasiot Milenik Muhammed.a.s. Koj i koga se Shalel Vistinata ja Kazuval!!! Allah.xh.sh. da te nagrade (Bez T) Sestro!!! Изменето од Halid ibn Velid - 27.Март.2008 во 23:53 |
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne me e jasno samo sto e zaklucokot posle ovaa iznasanje na efendija - za Aishinite godini ok ,,,, no drugoto ne mi e jasno, ce mi pojasni nekoj???
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Знам дека мажот во Исламот може да ја разведе жената без пардон. Но дали тоа е исто така случај и со жената? Дали жената смее да, на свое лично барање, да се разведе од мажот без негова согласност?
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
NE MOZE |
||
Give me your secrets
||
ShumadinChe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 365 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dostae.. Allah Da Te Nagradit. Mnogu Ubava Tema. Po Red Ja Chitav. Mnogu Mi Se Svide. |
||
Nothing Remains !!
|
||
hr.lucky
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pisuvav za ova..........
DOzvoleno e zenata da bara razvod! Alo normanlo e toa! Prekinuvanje na brakot (razvod) Razvod ili talak, e prekinuvanje na bracata vrska, od strana na mazot ili zenata. Ravodot e dozvolen vo zborovite na Bog vo k*ranot: Za razvod na brakot vrzani se dve raboti. "Obnoslivo da se zadrzi ili ubavo da se raspusti.” (k*ran, 2:229) No sepak iako razvodot e dozvolen, Bozjiot Pratenik ni veli deka za Gospod razvodot predstavuva najnemilata rabota koja ja dozvolil. Od tuka mozeme da sfatime deka za razvodot treba da postoi opravdana pricina. Ako brakot predstavuva neizdrzliv teret za eden od sopruzincite i predstavuva nepravda koja na drug nacin ne moze da se ostrani, vo toj slucaj razvodot predstavuva pozelna rabota. Pravo da bara razvod ima bilo koj od sopruzincite. Brakot e dogovor koj go sklucuvaat dvete strani, pa logicno e za negovo raskinuvawe da mozat da odluci bilo koja od stranite, ako ima opravdana pricina. Zenata vo islamot e slobodna i nikoj ne ja poseduva, i spored toa taa sama odlucuva dali ke stapi vo brak so nekogo i ima pravo da samata bira dali ke ostane vo toj brak. Uslovi za da razvodot bide ispraven: Postojat dva uslova za da razvodot bide validen: 1. Prisutnost na razumot na licnosta koja bara razvod, i toa da bide po sloboden izbor; - Nema razvod na brak pod prisila. - Privremeno gubenje na svesta t.e. opravdano gubenje na svesta. 2. Upotreba na soodvetni izrazi; - Jasni izrazi (el elfaz es – sariha), izrazi koi se svojstveni za razvodot. - Postojat i dvosmiselni izrazi (El elfaz el kihaijje). Dokaz za ova imame vo zborovite na Pratenikot Muhamed, neka e Bozji mir nad nego: „Tri raboti se smetaa ozbilni i togas koga covekot se seguva: brak, razvodot i vrakanjeto na razvedena zena.“ Islamot po patot na institucijata koja ja oderedil za resavanje problemot, razvodot na brakot, im pridava vaznost na nuznostite na zivotot i okolnostite vo koi lugeto ziveat vo razlicni vreminja. Isto taka gi zastitil pravata na zenata vo slucaj na bespraven razvod na brakot, kako sto se slucuvalo vo predislamskoto vreme. Mozeme da uvidime i deka zenata ne e ostavena na (ne) mislosta na mazot, tuku i na zenata i e ukazan patot na spasta od beznade`ziot i kosmarniot brak kon patot na ugodniot i mirniot zivot. Islamot i dopusta da taa moze da bara prekin na brakot, no poradi ednakvosta koja ja uziva vo islamot, vo toj slucaj taa e dolzna da mu isplati odredena materijalna nadoknada na mazot poradi razvodot. No vo slucaj da mazot pobara razvod togas toj e dolzen da isplati odredena materijalna nadoknada. Serijatot na zenata i gi otvara vratite na sudstvoto, da pobara ponistuvanje na brakot, vo sostojba koga ne moze poveke da zivee so svojot soprug. |
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како што гледаме, сите три врсти на развод во Исламот се однесуваат на мажот кој ја разведува жената.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Си читал,ама не си до читал за малку.Ајде да продолжам од онаму од каде што застана ти: Pravo na razvod nije ograničeno na muža. Žena također može tražiti raskid braka procesom poznatim kao faskh, gdje se ona obraća kadji (sudiji) za poništenje braka. Žena može tražiti faskh u nekoliko slučajeva, uključujući: otpadništvo (napuštanje islama) od strane muža, pomanjkanje jednakosti u statusu (kafa'ah); pomanjkanje kompatibilnosti; rušenje braka (fasad); neizlječiva impotencija na strani muža i ako muževa poročna narav pogađa ženu (nushuz). Gornji razlozi predstavljaju valjane temelje da žena zatraži razvod od njenog muža. Ako par postigne obostrani dogovor oko rastave i razvede se, onda se to zove khul. «Ako se neka žena plaši da će je muž njen zlostavljati ili da će je napustiti, tad njima dvoma grijeh nije međusobno se nagoditi, i nagodba je bolja!» (En-Nisa', 128) Islam je naredio pravdu za oba spola u slučaju razvoda. Premda je akt razvoda neomiljen, dozvoljen je zarad slabih ljudskih duša, koje ne mogu uvijek pronaći utjehu i spokoj u bračnoj vezi. Uglavnom je to posljedica nedostatka tolerancije, visokih očekivanja od drugog i nepotrebnih prohtjeva. _________________ Задоволен! |
||
|
||
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |