IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ИСЛАМСКИ БРАК (статија)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ИСЛАМСКИ БРАК (статија)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
Автор
Порака
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 21:51
Нема повеќе!
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 22:00

Allah.xh.sh. da ve nagradet brat!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 22:04
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Allah.xh.sh. da ve nagradet brat!!!!

Амин!-Иншаллах со све тебе!-Испразни ја корпата со пораки.

Изменето од efendija - 27.Март.2008 во 22:04
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 23:22
Ne se sramam sto sum zena, GORDA SUM STO SUM MUSLIMANKA!!!!

Allah da te nagradi (bez T) brate, sekoj komentar i dilema posle ova e suvisna!

PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 23:29
E sega mozeme tuka da go postavime i naseto istrazuvanje za godinite na Aisha koe nie dodusa go napravivme od drug aspekt no sepak dojdovme do zaklucok, taka li e efendija??
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 23:51
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Ne se sramam sto sum zena, GORDA SUM STO SUM MUSLIMANKA!!!!

Allah da te nagradi (bez T)brate, sekoj komentar i dilema posle ova e suvisna!

A jas se Gordeam,sto imam Vistinska Mudra sestra!!!

Koj Vistinska Mudrost pokazuvat i Vistinski go sledet, nasiot Milenik Muhammed.a.s.

Koj i koga se Shalel Vistinata ja Kazuval!!!

Allah.xh.sh. da te nagrade (Bez T) Sestro!!!

Изменето од Halid ibn Velid - 27.Март.2008 во 23:53
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 00:41
Ne me e jasno samo sto e zaklucokot posle ovaa iznasanje na efendija - za Aishinite godini ok ,,,, no drugoto ne mi e jasno, ce mi pojasni nekoj???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 01:09
Originally posted by efendija efendija напиша:

Razvod
Poslanik ,s.a.v.s., je rekao: "Od svih dozvoljenih stvari, razvod je najomraženija stvar u Allahovim očima."

Знам дека мажот во Исламот може да ја разведе жената без пардон. Но дали тоа е исто така случај и со жената? Дали жената смее да, на свое лично барање, да се разведе од мажот без негова согласност?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 01:11
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Razvod Poslanik ,s.a.v.s., je rekao: "Od svih dozvoljenih stvari, razvod je najomraženija stvar u Allahovim očima."

Знам дека мажот во Исламот може да ја разведе жената без пардон. Но дали тоа е исто така случај и со жената? Дали жената смее да, на свое лично барање, да се разведе од мажот без негова согласност?

NE MOZE
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
ShumadinChe Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Локација: Slovenia
Поени: 365
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 01:34

Нема повеќе!

Dostae.. големо%20гушкање
Allah Da Te Nagradit. Mnogu Ubava Tema. Po Red Ja Chitav. Mnogu Mi Se Svide. голема%20насмевка
Nothing Remains !!
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 01:40

Razvod Poslanik ,s.a.v.s., je rekao: "Od svih dozvoljenih stvari, razvod je najomraženija stvar u Allahovim očima."

aj ako e raspolozhen nekoj musliman da odgovori na ovaa prashanje od EV.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 02:27
Pisuvav za ova..........
DOzvoleno e zenata da bara razvod!
Alo normanlo e toa!

Prekinuvanje na brakot (razvod)

Razvod ili talak, e prekinuvanje na bracata vrska, od strana na mazot ili zenata.

Ravodot e dozvolen vo zborovite na Bog vo k*ranot:     

Za razvod na brakot vrzani se dve raboti. "Obnoslivo da se zadrzi ili ubavo da se raspusti.”
(k*ran, 2:229)

No sepak iako razvodot e dozvolen, Bozjiot Pratenik ni veli deka za Gospod razvodot predstavuva najnemilata rabota koja ja dozvolil. Od tuka mozeme da sfatime deka za razvodot treba da postoi opravdana pricina.
Ako brakot predstavuva neizdrzliv teret za eden od sopruzincite i predstavuva nepravda koja na drug nacin ne moze da se ostrani, vo toj slucaj razvodot predstavuva pozelna rabota.
Pravo da bara razvod ima bilo koj od sopruzincite.
Brakot e dogovor koj go sklucuvaat dvete strani, pa logicno e za negovo raskinuvawe da mozat da odluci bilo koja od stranite, ako ima opravdana pricina.

Zenata vo islamot e slobodna i nikoj ne ja poseduva, i spored toa taa sama odlucuva dali ke stapi vo brak so nekogo i ima pravo da samata bira dali ke ostane vo toj brak.

Uslovi za da razvodot bide ispraven:

Postojat dva uslova za da razvodot bide validen:

1.     Prisutnost na razumot na licnosta koja bara razvod, i toa da bide po sloboden izbor;
-     Nema razvod na brak pod prisila.
-     Privremeno gubenje na svesta t.e. opravdano gubenje na svesta.

2.      Upotreba na soodvetni izrazi;
-   Jasni izrazi (el elfaz es – sariha), izrazi koi se svojstveni za razvodot.
-     Postojat i dvosmiselni izrazi (El elfaz el kihaijje). Dokaz za ova imame vo zborovite na Pratenikot Muhamed, neka e Bozji mir nad nego:
     „Tri raboti se smetaa ozbilni i togas koga covekot se seguva: brak, razvodot i vrakanjeto na razvedena zena.“

Islamot po patot na institucijata koja ja oderedil za resavanje problemot, razvodot na brakot, im pridava vaznost na nuznostite na zivotot i okolnostite vo koi lugeto ziveat vo razlicni vreminja. Isto taka gi zastitil pravata na zenata vo slucaj na bespraven razvod na brakot, kako sto se slucuvalo vo predislamskoto vreme.
Mozeme da uvidime i deka zenata ne e ostavena na (ne) mislosta na mazot, tuku i na zenata i e ukazan patot na spasta od beznade`ziot i kosmarniot brak kon patot na ugodniot i mirniot zivot.

Islamot i dopusta da taa moze da bara prekin na brakot, no poradi ednakvosta koja ja uziva vo islamot, vo toj slucaj taa e dolzna da mu isplati odredena materijalna nadoknada na mazot poradi razvodot. No vo slucaj da mazot pobara razvod togas toj e dolzen da isplati odredena materijalna nadoknada.
Serijatot na zenata i gi otvara vratite na sudstvoto, da pobara ponistuvanje na brakot, vo sostojba koga ne moze poveke da zivee so svojot soprug.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 02:43

Razvod
...
Da bi se razriješio brak, bitno je obznaniti izjavu talaqa. Postoje tri vrste talaqa (razvoda) koje se prakticiraju među muslimanima.
1.Talaq ahsan
- (tip razvoda koji se preferira): Nakon prve objave razvoda, par čeka 'iddah (iddet) (period čekanja, koji se sastoji od tri menstrualna ciklusa žene, obično tri mjeseca). Tokom ovog vremena, poduzimaju se svi mogući napori na pomirenju. Muž može vratiti svoju suprugu u bilo koje vrijeme perioda iddah. Za vrijeme perioda `iddah muž je dužan ili da
drži ženu u istom domu ili da je, u najmanju ruku, opskrbi s, udobnim smještajem, koji joj je lahko dostupan. Dalje, čovjek se mora brinuti o njoj kao da uopće nema razvoda. Na kraju iddaha ili perioda čekanja, ako izmirenje ne uspije, brak je tada propao.

2.Talaq hasan - predstavlja razvod kada čovjek proglasi talaq svojoj ženi u tri neprekidna stanja čistoće.

(Аиша, по 4ти пат на форумов жената е одвоена од човештвото голема%20насмевка Поправај брзо во преводот да не видат другите дека во исламот жената не е човек голема%20насмевка)

3.Talaq bid'i - (bid'i ili novotarijski brak) je talaq kada muž tri puta objavljuje razvod u isto vrijeme. Prema većini pravnika, ovaj talaq je validan, ali je protivan duhu Šerijata pa je u očima zakona osoba koja ga čini griješnik.

Како што гледаме, сите три врсти на развод во Исламот се однесуваат на мажот кој ја разведува жената.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 05:56

Razvod
...

Da bi se razriješio brak, bitno je obznaniti izjavu talaqa. Postoje tri vrste talaqa (razvoda) koje se prakticiraju među muslimanima.

1.Talaq ahsan - (tip razvoda koji se preferira): Nakon prve objave razvoda, par čeka 'iddah (iddet) (period čekanja, koji se sastoji od tri menstrualna ciklusa žene, obično tri mjeseca). Tokom ovog vremena, poduzimaju se svi mogući napori na pomirenju. Muž može vratiti svoju suprugu u bilo koje vrijeme perioda iddah. Za vrijeme perioda `iddah muž je dužan ili da drži ženu u istom domu ili da je, u najmanju ruku, opskrbi s, udobnim smještajem, koji joj je lahko dostupan. Dalje, čovjek se mora brinuti o njoj kao da uopće nema razvoda. Na kraju iddaha ili perioda čekanja, ako izmirenje ne uspije, brak je tada propao. 2.Talaq hasan - predstavlja razvod kada čovjek proglasi talaq svojoj ženi u tri neprekidna stanja čistoće.

(Аиша, по 4ти пат на форумов жената е одвоена од човештвото голема%20насмевка Поправај брзо во преводот да не видат другите дека во исламот жената не е човек голема%20насмевка)3.Talaq bid'i - (bid'i ili novotarijski brak) je talaq kada muž tri puta objavljuje razvod u isto vrijeme. Prema većini pravnika, ovaj talaq je validan, ali je protivan duhu Šerijata pa je u očima zakona osoba koja ga čini griješnik.

Како што гледаме, сите три врсти на развод во Исламот се однесуваат на мажот кој ја разведува жената.

Си читал,ама не си до читал за малку.Ајде да продолжам од онаму од каде што застана ти:

Pravo na razvod nije ograničeno na muža. Žena također može tražiti raskid braka procesom poznatim kao faskh, gdje se ona obraća kadji (sudiji) za poništenje braka. Žena može tražiti faskh u nekoliko slučajeva, uključujući: otpadništvo (napuštanje islama) od strane muža, pomanjkanje jednakosti u statusu (kafa'ah); pomanjkanje kompatibilnosti; rušenje braka (fasad); neizlječiva impotencija na strani muža i ako muževa poročna narav pogađa ženu (nushuz). Gornji razlozi predstavljaju valjane temelje da žena zatraži razvod od njenog muža. Ako par postigne obostrani dogovor oko rastave i razvede se, onda se to zove khul.

«Ako se neka žena plaši da će je muž njen zlostavljati ili da će je napustiti, tad njima dvoma grijeh nije međusobno se nagoditi, i nagodba je bolja!» (En-Nisa', 128)

Islam je naredio pravdu za oba spola u slučaju razvoda. Premda je akt razvoda neomiljen, dozvoljen je zarad slabih ljudskih duša, koje ne mogu uvijek pronaći utjehu i spokoj u bračnoj vezi. Uglavnom je to posljedica nedostatka tolerancije, visokih očekivanja od drugog i nepotrebnih prohtjeva.

Задоволен!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.