|
Марко Чалосан-Вундеркинд |
Внеси реплика | страница 123 7> |
Автор | |
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 20.Октомври.2007 во 21:28 |
Марко Чалосан е вундеркинд во Макеонија ... Неговите родители се електроничари ... а Марко усште на три години научил латиница ... на 7 години добил сертификат од фирмата Микрософт ... Добил сертификат ИТ професионалец ... тоа е најмладиот кој добил таков сертификат ... и тоа со освоени 1000 бодеви од можни 1000 ... максималните 1000 поени ... пред некоја година го положола девојче од Пакистан... на 9 годишна возраст .. но Марко ги освои 1000 поени и тоа на 7 години ... и е најмлад кој тоа го успеал во светот ... Овој случај го дадоја денес на Сител телевизија ... Треба да се замислиме ... и да им го отвориме патот ... на генерацијата што иди ... емисијата сеуште течи ... Изменето од mamma - 12.Септември.2008 во 16:34 |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дали и како би можело да им се помага на такви деца кај нас во МК? Мене колку што ми е познато баш и нема некакви институции за особено надарени (или во случајов генијални) деца. А би требало, бидејки ако таквите деца не се третирани како што треба, значи согласно со нивните дарби, потреби и природен развој, можат да бидат страшно исфрустрирани, а тоа носи негативни последици (агресивност, асоцијалност, губење воља, интерес...)...
Ова е проблем не само кај нас во МК, туку и во развиените земји (Зборувам за особено надарени или генијални ДЕЦА)...
(Убава тема, треба да се продискутира, да се размисли дали нешто може да се направи)
|
|
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zdravo chuchuliga ... ti posakuvam prijaten nedelen den ... sekako deka vo makedonija se radjaat genijalni deca ... no dosega vladeese negativna selekcija ... mislam deka veke imame inicijalizaija da se smenat nekoi raboti ... silata e vo umot ... ne e vo muskulite ... nie sme drevna civilizacija ... i potrebno e pak da pocneme da vibrirame na toj nacin ... vakvite deca potrebno e da imaat poseben tretman ... skolstvoto ni e za prosecni ucenici .... imame prosecni profesori ... i taka natamo ... da ne se najde nekoj navreden ... ama fakt e deka ... nekoj vunderkind moze da go vodi nekoj sto e isto sto e mnogu mentalno gore ... nie za zal ... pomalku go cenime nekoj koj sto svojata kreativnost ke napravi vazna ... poveke go cenime nekoj koj sto ja skrsi taa vazna ... potesko e da se stvori ... otkolku da se unisti .... taka da ... ne e nitu do finansii ... tuku do toa sto ... treba da sme srekni deka imame takov kapacitet ... i pritoa da ne si povreduva suetata ... |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
marco_antony
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
за вакви деца треба специјални програми ... програмите да бидат према нивните можности ... а сега имаме програми према можноста на децата на таа возраст ... би требало да се побара ... Сител да направи цела документарна емисија ... за сите вундер-кинд деца во Македонија ... и да се бара начин како со нив ... Инаку вака како што одиме ... истото е како кога Мојсије ги вртел евреите 40 години ... се додека и последниот човек што живеел како роб не умрел... така да во ветената земја влегоја само оние ... кои во нивниот живот не видоја робство ... секој човек е роден да биде Слободен ... во права смисла на зборот .... Инаку робовите вака размислувале... - можеби бевме робови ... - ама си бевме сигурни ... - додуше понекогаш не камшикуваа .. - ама бевме СИГУРНИ !!! Секој сто некогаш бил роб размислува дека бил роб - ама СИГУРЕН !!! Роб кога ке го Ослободите ... ќе биде НЕСИГУРЕН !!! |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas mislam deka za takvi mladi talenti treba da ima nekoe posebno shkolo kade kje uchat nastava soodvetna na nivno nivo.
|
|
marco_antony
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
stvarno taka e ... sekoe dete da bide samo za sebe ... nie samo prosekot go gledame .... a ova Marko ... pa toj na sedum godini e sposoben ... da resava problemi i da pravi programi ... i toa sertifikat od Microsoft ... drugo na uciliste se uci se i sesto ... taka da mnogu znaeme opsto ... a nisto specijalno ... |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ЈАС КАКО ПОГОВОРКАТА...КАДЕ ДУМ....ТОЈ КУМ.!НО САКАМ ДА КАЖАМ НЕШТО(ПРАШАМ),БИДЕЈЌИ НЕ ЈА ГЛЕДАВ ЕМИСИЈАТА ИЛИ ШТО БИЛО ТОА,САКАМ ДА ЗНАМ...АКО ДЕТЕТО Е ТОЛКУ ГОЛЕМ ТАЛЕНТ,НЕ ТРЕБА ДА СЕ ПРОПУШТИ ТУКУ -ТАКА,НО ЕВЕ УЧИЛИШТЕ ИЛИ ШКОЛО КАКО САКАТЕ,КОЈ ТАМУ (БАР КАЈ НАС )БИ ГО НАСОЧУВАЛ Т.Е. УЧЕЛ,АКО ЕДЕН МАЈКРОСОФТ МУ ДАЛ ТАКВА ОЦЕНКА...ВО РЕД,ТРГНУВАЈЌИ ОД ОНАА...УЧЕНИКОТ ТРЕБА ДА БИДЕ ПОДОБАР ОД УЧИТЕЛОТ,ИНАКУ НИШТО ОД УЧИЛИШТЕТО И УЧИТЕЛОТ...НО ДАЛИ ИМА КАЈ НАС КАДАР КОЈ ПРАВИЛНО БИ ГО НАСОЧИЛ НА ОВАА ВОЗРАСТ...ОБРАЗОВАНИЕТО Е ЦЕЛА НАУКА НЕ Е ТОА БАР ЗА МЕНЕ ,,РАДИ-РЕДА."..
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
marco_antony
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
bas tocno toa Zagor ... slucajno go zagledav dva pati ... vtoriot pat povnimatelno ... a i po skype mi kazaa ... zamisli deteto od dekaden sistem dirktno pretvora vo binaren .... mnogu e umno ... normalno e da se zaprasame dali imame nie uciteli koj sto bi mozele da rabotaat so toa dete ... jas licno mislam deka ima ... ako e toj sega na 7 godini ... so nego treba da rabotaat profesori koi se doktori na nauka ... ako veke i niv ne gi prosisal dosega ... drugo ... frlame pari na razni gluposti ... pa da doneseme kapacitet ludje ... samo za vakva namena ... zatoa sto silata ne e vo muskulite ... tuku do znaenjeto ... ke se obratam do Sitel ... ovaa storija da ja ponovi poveke pati ... a ne da slusame za glupostite na mr. Bu*h ... Изменето од marco_antony - 21.Октомври.2007 во 23:43 |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
marco_antony
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve sto prativ do Sitel televizija ... Zdravo, Vi se obrakam vo vrska so emisijata kade bese prikazano deteto kako vunderkind na Makedonija Marko Calosan ... bidejki eve raspravame na forum na idividi http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9868&PID=728288#728288 bi sakale da se ponovi poveke pati toj prilog ... a vo kolku e mozno da se napravi dokumentarna emisija ... pozdrav, Изменето од marco_antony - 21.Октомври.2007 во 22:16 |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ДЕТЕВО ШТОМ ДОБИЛО СЕРТИФИКАТ НА МАЈКРОСОФТ,ТОА СИГУРНО Е ТАЛЕНТ,ГЕНИЕ...ШТО ПО МОЕ ЗНАЧИ ДЕКА ВО ГЛАВАТА НЕ САМО ШТО ЗНАЕ,ТУКУ ИМА КАПАЦИТЕТ ДА РАЗМИСЛУВА,ДА ТВОРИ...ТОА СИГУРНО ЗНАЕ НА ЛИНИЈА СО МНОГУ ,,УЧИТЕЛИ",ТАКА ДА НЕЗНАМ ШТО НОВО БИ ПРИФАТИЛ...ПОТРЕБНА Е ,,ШЕМА" ПО КОЈА БИ СЕ НАСОЧУВАЛО(НЕ ДА СЕ УЧИ...),А ТОЈ СО ТЕКОТ НА ВРЕМЕТО ЌЕ СИ ПОСТИГНЕ СВОЈА НАДОГРАДБА,МОЖЕБИ НОВА ЗА МНОГУ СТРУЧЊАЦИ ДЕНЕС... |
|
|
|
Josefina_m
Сениор Регистриран: 16.Октомври.2007 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 608 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pozdrav za inicijativata sto ja upatuvate do SITEL taa emisija treba da se povtori i vo programata za deca i mladi za da bidne propratena so pogolemo vnimanie od niv samite. Pozdrav do marco_antony.
Изменето од Josefina_m - 21.Октомври.2007 во 23:31 |
|
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...А ДО МЕНЕ...?...ДОБРО, ДОБРО...АМА ЈАС СИТЕ ...
|
|
|
|
marco_antony
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pozdrav Josefina_m ... fala za pozdravite ... mislam deka ova ke mu se dopadni na mnogu ludje ... |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
Josefina_m
Сениор Регистриран: 16.Октомври.2007 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 608 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...А ДО МЕНЕ...?...ДОБРО, ДОБРО...АМА ЈАС СИТЕ ... QUOTE] Dobra vecer i na ZAGOR da ne ostane bez pozdrav i za da spie polesno kako sto veli eden moj prijatel ''so racete nagore"
|
|
Внеси реплика | страница 123 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |