![]() |
|
ISO na video kamera |
Внеси реплика ![]() |
Автор | |
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 23.Јули.2007 во 13:06 |
Ne znam dali nekogas ste ja merele osetlivosta na vasta video kamera. Jas na mojata PD150 izmeriv deka e so 400 ASA osetlivost. Ova mi se naogja pri raka koga snimam i fotografiram vo zatvoren prostor. Bidejki kamerata snima so 50 shutter speed, vrednosta na blendata mozam da ja prenesam na Kievot so 50 shutter speed i so 400 ASA film (kievot ima stari vrednosti, namesto 30 ima 25 i namesto 60 ima 50).
|
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
![]() |
|
Александар_А ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Далтон а како тоа ја измери. Па и камерата има различно исо т.е. може да се менува. Еквивалентно на ISO кај фотоапаратите кај камерите е GAIN-от. Или можеби се лажам?!
![]() Стариот добар Киев
![]() |
|
![]() |
|
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
ISO vrednosta ja izmeriv so Seconic svetlomer. Inaku normalno deka so gain-ot se menuva osetllivosta, sepak nikogas do sega ne sum go krenal gain-ot.
|
|
|
|
![]() |
|
Александар_А ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
Далтон дај малце поопширно како тоа ја измери и дали има некои други алтернативни решенија за мерење на осетливоста. (и јас би сакал да и измерам на мојата)
|
|
![]() |
|
Igor-T ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 19.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 622 |
Jas na mojata XM2 nekolku pati sum "merel" i vrti suchi bedni 50-100 ASA... (nemozham da se setam kolku tochno) Mislam. Toa go pravev bez lightmeter,. Na chisto jasen sonchev den, kje podesam manuelno expozicijata na kamerata dodeka ne dobijam pravilno exponirano skintone, i posle kje gi transponiram vrednostite po 16 Sunny Rule i dobivav nekade 50-100 ISO.... Ne e bash naj precizno. Go znam metodot so graycard i lightmeter. Ama no (incident) light meter. ![]() Kje probam i so dSLR da vidam sho kje kazhi. Pozdrav Igor |
|
![]() |
|
Igor nadvor na sonce ke ti bide potesko bidejki ke treba da zemes vo predvid i ND filter deka imas od samata kamera. Najdobro se pravi vo zatvorena na ambientalno svetlo. Na digitalecot mozes da mu gi namestis istite vrednosti od irisot i brzinata kako kaj kamerata i ke vidis koe ISO e. Otprilika istata metoda i so svetlomer
Pozdrav P.S. ne e mozno ISO 100 da imas na video kamera, ne mi se veruva. ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
И мене не ми се верува дека ти е 100 ASA. Јас вчера мерев на мојата и добив 200 ASA. |
|
![]() |
|
Среќа што камериве имаат добра бленда. (1.6 - 1.8f) Инаку би било леле мајко работава.
![]() |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Vchera pak go merev ISO to na camerata. Za referenca koristev Nikon D80. Tungsten light, Ispagja nekade megju 125-160 ISO. ---------------------------------------------- Na sonce go zemav vo predvid ND (faktor 3 blendi) Taka, okolu 1xx ISO... Koga kje zemam Sekonic/Minolta/Spectra Meter i graycard kje proveram pak. ![]() ========================== Eeee toa mi makata koga pomislam da zemam 35mm lens adapter. Da beshe 400 ISO taman adapterot da goltne 1 stop, primot ushte 1. i eve me na udobnata base okolu 100 ISO. (na koja sum naviknat u smisol kolichina na (o)svetlo(vanje)) Pozdrav Igor |
|
![]() |
|
Ауууу! Игорче ме изненадуваш. Јас со Canon 350D и два објектива (за секој случај, кид објективот и 50мм 1.8 ) мерев и добивам 200 АСА а ти за твојата камера викаш дека е меѓу 125 и 160 Додуша и можно е зошто има рачна регулација на Gain-от и така се зголемува осетливоста, а кај мене фиксо 200 и тоа ми е.
![]() |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Gorenavedenite ISO vrednosti na mojata kamera se mereni vo full manuel mode, gain OdB. Kolku kazhuva camcorderot istoto go prenesam na D80 merejki ja istata povrshina i podesuvam ISO dodeka ne dojde spot meterot na nula. Voila... Ace tvojata kamera nemashe full manual. Me interesira kako gi izmeri ASA-te? BTW so diganje na gainot so sekoi +6dB dobivam eden stop plus. Znachi +18dB = +3 stops 0dB = 150 ASA 6dB = 300 ASA 12dB = 600 ASA 18dB = 1200 ASA But!... 18dB = Noizzzzz(shhhhh) :) Pozdrav Igor |
|
![]() |
|
Како измерив, па на идентичен начин. Местам да речеме 1.8ф (1.8 со со зум за да биде идентично со апаратот) брзината на шутерот на 50-тинка. Палам светла и гледам да нема преекспонирани делови, (со зебра ефект) и да не е подекспонирано. (кога е подекспонирана сликата, трепка бројчето за блендата или брзината во зависност од тоа што ми е наместено). Притоа си играм малце со светлата, нормално. После земам апаратот и ги местам истите подесувања (со фиксно објективче 1.8ф) и гледам кога ќе ми се поклопат истите вредности, менувајќи го исото.
Правам една проверка како е снимен материјалот т.е. со која бленда и брзина (на плеј ги дава вредностите како е снимено), и тоа е тоа.
Истата постапка и со кид објективот. местам 3.5ф, за брзината ја дава најмалата вредност (50-тинка) и истата постапка.
|
|
![]() |
|
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Igor,
Nikonot malu podeksponira za da osiguri deka najsvetlite delovi od slikata nema da bidat izgoreni. Spored toa osetlivosta na tvojata kamera e verojatno poblizu do 200ASA otkolku do 150ASA. Napravi ushte edno merenje, no sega nadvor. Izlezi popoladne (koga sonceto ne e premnogu silno) na ulica i meri od asfaltot (toa e otprilka sredno siva povrshina) ili od zelena treva. |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Epa uboo shom taka prait Nikon ![]() Toa vo site metering modusi podexponira? ================================= Skoro zet mi pochna da slika so +0.3 ExpComp i pofini mu bile slikite koga se printat. T.e. porano troa potemni a sega nemalo potreba na printerot/minilab (tolku) da se osvetluvaat. Natamu kje proveram i so dug photocam i meter. Pozdrav Igor |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
|
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |