![]() |
|
КОЛНЕЊЕ/ЗАКОЛНУВАЊЕ |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Автор | |
Marina_21 ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 21.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 34 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 28.Јуни.2007 во 09:45 |
Темава е инспирирана од Библискиот текст на Апостол Јаков 5:12 кој е следниот:" Но пред се, драги пријатели, немојте да се колнете, ни во небото, ни во Земјата, ниту во што било друго. Доволно е да кажете само ДА или НЕ, за да не паднете под осуда".
Е сега, тоа што ме интересира е колку вие се колнете во секојдневниот живот се колнете "Жими мајка јас не те оговарав" или "Жими очи не го украдов твојот дневник". Дали сте воопшто свесни дека тоа Бог не го сака или несвесно ова го казувате колку така за да некој кој не ви верува повеќе да ви поверува? Зашто, секој христијанин треба да го скроти јазикот и да внимава што зборува. ![]() |
|
Се што се случува, Бог ќе го насочи така што да испадне на добро за оние што го сакаат Бог.
|
|
![]() |
|
Реакт ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
А ако те повикаат на суд - ќе треба да се заколнеш дека ја говориш вистината, дали тоа е или не е колнење?
А војниците во војска што даваат заклетва??? А давањето заклетва на многу избрани и менувани државни службеници и функционери пред стапување на должност? Дали ова се заколнувања? |
|
Без коментар
|
|
![]() |
|
Marina_21 ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 21.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 34 |
Мислам дека во твоиве примери не станува збор за такво колнење, зашто тоа не е колнење туку полагање заклетва. Значи не зборам за тоа, туку за напразно колнење, како гаранција дека зборите вистина во секојдневниот живот.
|
|
Се што се случува, Бог ќе го насочи така што да испадне на добро за оние што го сакаат Бог.
|
|
![]() |
|
Isis ![]() Сениор ![]() CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Христос не поддржува заколнувања "Познато ви е и тоа, дека во Мојсеевиот Закон на вашите предци им било заповедано вака: 'Не кршете ги своите заклетви; исполнувајте го тоа што сте го ветиле пред Господа!' Јас, пак, ви велам: ,Не заколнувајте се воопшто: ни во небото, зашто тоа е Божји престол; ни во Земјата, зашто таа е подножје на Неговите нозе; ни во Ерусалим, зашто тој град е на великиот Цар; ни во својата сопствена глава, зашто не можете да создадете ни едно црно или бело влакно; кажете само "Да" или "Не"; а секакво заколнување покрај ова е поттикнато од Злиот" (Исус, во Матеј 5:33-37)Изменето од ACELERA - 28.Јуни.2007 во 11:30 |
|
![]() |
|
Isis ![]() Сениор ![]() CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Апостолите не
поддржувале заколнувања
"...немојте да се колнете, ни во небото ни во Земјата, ниту во што било друго. Доволно е да кажете само "Да" или "Не", за да не паднете под осуда" (Јаков 5:12)
|
|
![]() |
|
Господ има право
да се заколнува
"Со Својот живот се заколна Господ... Тој со својата сила ја создаде Земјата, со Својата мудрост ја утврди вселената и со Својот разум ги оптегна небесата..." (Еремија 51:14-15)
|
|
![]() |
|
Ангелите можат да
се заколнуваат
"Тогаш ангелот... ја крена својата десна рака кон небото и се заколна во името на Вечно-Живиот, Творецот на небото, на Земјата, на морето и на секое живо суштетсво во нив, велејќи: 'Одлагање повеќе ќе нема! Штом ќе затруби седмиот ангел, ќе се исполнат Божјите тајни планови, како што Тој им навестуваше на Своите слуги - пророците!" (Откровение 10:5-7) |
|
![]() |
|
Токму така Бог забранува секакво колнење, тоа ми беше муабетот.
Ама поентата ми беше колку вие се колнете во вашиот секојдневен живот, свесно или несвесно?И дали откога сте дознале дека е против Бог сте престанале да се колнете? |
|
|
|
![]() |
|
пред да дознаам за Бог, ми се случувало некој да ми каже низ муабет - е ај заколни се во мајка и ке ти поверувам - и сум се заколнувала ама онака колку да му ја задоволам желбата на соговорникот, не сум мислела дека има магично дејство тоа и ако се заколнам во мајка ми а лажам би и се случило нешто лошо.
но СЕГА не се колнам/заколнувам воопшто. |
|
![]() |
|
ZakHay ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 101 |
Jas kako mal ne sum se kolnel zasto sum se plasel da ne pogresu!Pa da me kazni Gospod!
![]() Zasto toa kolnenjeto e seriozna stvare heh!
ej sala na strana ama toa e paganska rabota,plan na lukaviot da ne iskusuva.
ACELERA tokmu taka site postovi ti se na mesto i potpolno se soglasuvam!
Samo znajte kolnenjeto mozete slobodno da go zamenite so molitva!
Изменето од ZakHay - 28.Јуни.2007 во 12:33 |
|
![]() |
|
rome ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 492 |
nie ne trebalo da kolnime kolku i da ni ima nekoj zgreseno.Plus pisi vo Biblijata oti so toa sto kolnime 3 pati poloso ke ni se vrati,no koga nekoj ti zgresi ostaj na Bog da im sudi.So toa ne si ja klavas dusata vo grev.
|
|
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
|
![]() |
|
ааа, многу ме нервира кога слушам како жени велат - ма жими очи, така е! или -жими се најмило, вистина е! -
но имам разбирање дека не се сите информирани дека заколнувањето е забрането! не читаат Библија многумина ![]() |
|
![]() |
|
Gideon ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 302 |
Eh arno da se mnogumina tuku epten mnogu golem del od narodot se uste nikako da se otrgnat od tie pafganski obicaii!!!
Da se nadevame deka ke se svestat!!!
|
|
In God we Trust!
God Bless our Land! |
|
![]() |
|
connected ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
apsolutno NE
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |