IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Православие и ислам-теорија и пракса (компарација)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Православие и ислам-теорија и пракса (компарација)

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 15>
Автор
Порака
orthodox Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Март.2006
Статус: Офлајн
Поени: 100
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orthodox Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Православие и ислам-теорија и пракса (компарација)
    Испратена: 24.Декември.2006 во 18:55

Најнапред, би направил мал вовед во темава.Веќе извесно време, секојдневно се отвораат нови теми и најчесто тие се сведуваат на кавги и навреди.Последно време некои форумџии ги нема, еден мој драг иноверен пријател ме замоли да успориме заради негови обврски.Мирале го нема , можеби е на аџилак, да се помолиме за него да не го изгазат во стампедо, па да се врати жив здрав да искоментира нешто.Значи, во неколку реда, означени коментари, во типот Компарација 1, 2 итн...Значи да се концентрираме на една тема, бидејќи искрено, не можам повеќе да ги следам безбројните теми.Се разбира ако нешто не може да се постира овде, нека се отвори нова тема, но крајно време е да ги селектираме темите.

П.С. се ближи и нова година, к*рбан бајрам, Божик...да не се форсираме

Се за Христос, Христос ни за што!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orthodox Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2006 во 18:56

Компарација 1. Ширењето на православието и исламот

Христос(Месијата) доаѓа меѓу Евреите според сите најави и пророштва, но ,,учените,, и фарисеите не можејќи од шумата да го видат дрвото не го препознаваат.Така први непријатели на Христиајните се токму тие кои прават секакви интриги против христијаните, а потоа доаѓаат паганските императори кои немилосрдно ги убиваат. По 3 века гонење, скриени во катакомби, со огромни жртви, со  Миланскиот едикт 313 г. стануваат најраспространети во цела империја!!!!Без кревање на глас, а камоли рака или меч.Христос, а и неговите следбеници НИКОГАШ не користеле насилство....

Ситуација 2 Од ,,објавата,, до 14 век исламот е затворен во Арабија и околината.Почетоците му се со војни, пљачкања и убивања...Експанзијата на исламот е воедно експанзија на Турците Селџуци и Отомани,значи преку војна , со крв и меч.Но, да повторам ; околу 8 века, од никого не прогонувани ниту малтретирани, никако не се шират, туку со воени походи и дејствија /покасно/!!!

Да не зборувам овде за насилното исламизирање, кое не би смеел никој нормален да го порекни, оти има историски сведоштва (данок во крв, јаничари...)!Башка изложените житија на новомачениците!

Само да подсетам - НЕ ПОСТОИ ниту град ниту најмало село, ни тука ни во Албанија, каде 100% населението се исламизирало.Значи, дозволувам дека имало и доброволни потурчувања (како и ден денес, мирале знае и имиња), но со насилство не успевале да ги потурчат сите!!

Компарација 2 . Џихад

Кога зборуваме за злоупотреба на религиите, да кажеме дека НИКАДЕ во Новиот Завет нема заповед или оправдување за убиствата. И ако, некој го злоупотреби Бога за разни убиства или освојувања, тој е веднаш јавно, јасно и гласно, транспарентно осуден од верските лидери! Да не кажам, дека и ми е апсурдно да замислам некој со крст - знаме и со извици Исус Христос да оди и да убива или пак да тера некој да си ја чита смртната пресуда и после тој о тие извици ѕверски да го коли!!!!!

Ситуација 2. Секојдневно некој, со полумесечина, и со извици Алаху екбер, убива, и што се не прави.ТОА Е ВЕРНИК, НЕВЕРНИК, ја злоупотребува религијата или масло на ЦИА и Евреите???

Тој оди во Рајот или гори во пеколот????

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orthodox Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2006 во 18:58

Што правиме со шеријатското правило Кој убие немуслиман ќе оди во рајот????

Компарација 3. судбина

Во Православието, нема судбина.Господ има предзнаење за се, и ни дава слобода во секој момент да направиме, она што мислиме дека треба.Тој знае што ќе биде ако направиме така, а што ако направиме вака!!!

За исламот, ќе подсетам само на Таблата на судбината, подсетете ме како беше на арапски!

Да зборуваме за Кисметот.....Значи има предестинација, на секого му е чкртнато до кога и како и каде ќе заврши????

Џабе некој пости, па немал кисмет или му се зафатило местото во Рајот, оти и таму има определен број

Компарација 4. историски недоследности

За Новиот Завет - тврдам нема !

к*ран- која е Меријем, сестра на Мојсеј (муса) или мајка на Иса (разликата е 1200 год.)

Потопот - докажано глобален, а во к*ранот пишува локален

Потоа таму што се спомнува смрт на син му  Ное, или жена му??

Одкаде Исмаил и Ибрахим ја правеле Кабата кога тие не биле заедно, ниту Ибрахим бил во тоа време таму!

Одкаде Ибрахим го жртвувал Исмаил, кога историски е Исаак???

Не сакам ( а можам) да отворам други прашања, но засега толку! Ќе ја забавам работава само и само да дојдиме до признавање на иноверците , како харбур - кој пријатно ме изненади, призна дека нема аргументи!!!

Значи, направете разлика од теоријата и практиката на религиите.Но, ЌЕ ВЕ ЗАМОЛАМ СЕКОГАШ ЦИТИРАЈТЕ ИЛИ ПОВИКАЈТЕ СЕ НА КОЈА КОМПАРАЦИЈА МИСЛИТЕ!!!! 

Кон врв
Ignacio Lojola Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Декември.2006
Поени: 15
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ignacio Lojola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2006 во 19:25
Dobra paralela, Gsn.Orthodox,  jas bi dal pottik da se obznani kolku tocno voeni sudiri predizvikal muhamed i licno ucestvival vo niv.Posekako e golem interesot da se doznae , zosto praktikuval voeni metodi  za sirenje na islamot--imajki gi prethodnite primeri na hristijanite inspirirani od evangelieto,i sirenjeto na istoto so golem uspeh bez primena na sila, praktikuvajki isklucivo propoved i cudotvorenje so Bozijata Sila vo niv.

Vo interes na razjasnuvanjeto na ovaa dilema(za nekoi) kontradiktornosta zema uste pogolem zamav dokolku se prifati tezata na muslimanite deka (muhamed e naslednik na Isus Hristos).Se postavuva prasanje ,zosto toj (muhamed) ja izmenuva koncepcijata za sirenje na recta Bozija.

• Dokolku gi vidime istoriskite pokazateli, bezsomnenie se gleda bezpotrebnost od voeni dejstvija koga Recta Bozija veke bila rasprosraneta po miren pat- niz celiot svet.
Ne bi sakal da napomenam ,no mozebi e od potreba da se kaze -dokolku imal licno mislenje(muhamed) za hristijanite -stanuvaat nedosledni na Hristovoto ucenje,  istoto da go propoveda na nacin ednakov so Isa(Hristos).

Ova se nekoi prasanja, koi mi nadoagjaat koga razmisluvam na ovaa tema.
DIFENSOR FIDEI - SOCIETAS JESU
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2006 во 19:26

Orthodox ne se nadevaj deka ke dobies pobivawa na seto pogore izneseno, sigurna sum deka prvata rabota sto ke ja napravat e izvrtuvawe na temata vo sosem drug pravec, vtorata rabota e deka nema da dobieme soodvetni repliki so fakti, E tretata rabota e deka VOOPSTO nema da se pojavat i najmnogu verojatna..:)
Кон врв
Ignacio Lojola Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Декември.2006
Поени: 15
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ignacio Lojola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2006 во 19:31
Izvrtuvanja na temite, draga Nela se izraz na nemok, i slabost koja veruvam ne im nosi satisfakcija potkrepena od razumot i logikata.Toa vo covek vnesuva dlabok potsvesen somnez , koj se razviva so tekot na vremeto vo neverie i zabuna.
DIFENSOR FIDEI - SOCIETAS JESU
Кон врв
здраво Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 253
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај здраво Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2006 во 19:37
АЈДЕ ДА ГИ ВИДИМЕ!!!!LOLLOLLOL
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2006 во 19:41
Originally posted by orthodox orthodox напиша:

Компарација 1. Ширењето на православието и исламот

Христос(Месијата) доаѓа меѓу Евреите според сите најави и пророштва, но ,,учените,, и фарисеите не можејќи од шумата да го видат дрвото не го препознаваат.Така први непријатели на Христиајните се токму тие кои прават секакви интриги против христијаните, а потоа доаѓаат паганските императори кои немилосрдно ги убиваат. По 3 века гонење, скриени во катакомби, со огромни жртви, со  Миланскиот едикт 313 г. стануваат најраспространети во цела империја!!!!Без кревање на глас, а камоли рака или меч.Христос, а и неговите следбеници НИКОГАШ не користеле насилство....

Ситуација 2 Од ,,објавата,, до 14 век исламот е затворен во Арабија и околината.Почетоците му се со војни, пљачкања и убивања...Експанзијата на исламот е воедно експанзија на Турците Селџуци и Отомани,значи преку војна , со крв и меч.Но, да повторам ; околу 8 века, од никого не прогонувани ниту малтретирани, никако не се шират, туку со воени походи и дејствија /покасно/!!!

Да не зборувам овде за насилното исламизирање, кое не би смеел никој нормален да го порекни, оти има историски сведоштва (данок во крв, јаничари...)!Башка изложените житија на новомачениците!

Само да подсетам - НЕ ПОСТОИ ниту град ниту најмало село, ни тука ни во Албанија, каде 100% населението се исламизирало.Значи, дозволувам дека имало и доброволни потурчувања (како и ден денес, мирале знае и имиња), но со насилство не успевале да ги потурчат сите!!

Компарација 2 . Џихад

Кога зборуваме за злоупотреба на религиите, да кажеме дека НИКАДЕ во Новиот Завет нема заповед или оправдување за убиствата. И ако, некој го злоупотреби Бога за разни убиства или освојувања, тој е веднаш јавно, јасно и гласно, транспарентно осуден од верските лидери! Да не кажам, дека и ми е апсурдно да замислам некој со крст - знаме и со извици Исус Христос да оди и да убива или пак да тера некој да си ја чита смртната пресуда и после тој о тие извици ѕверски да го коли!!!!!

Ситуација 2. Секојдневно некој, со полумесечина, и со извици Алаху екбер, убива, и што се не прави.ТОА Е ВЕРНИК, НЕВЕРНИК, ја злоупотребува религијата или масло на ЦИА и Евреите???

Тој оди во Рајот или гори во пеколот????

NE ZNAM STO KE KOMENTIRAAT POSLE SILNITE SLIKI I KLIPOVI????????????
IMAAT LI SMISLA VEKE LAGITE KOI GI LANSIRAA??
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2006 во 19:44
Originally posted by здраво здраво напиша:

aaaa ima da se nacekame.......ke si najdat opravdanie........
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2006 во 20:12
Originally posted by belichka belichka напиша:

Originally posted by здраво здраво напиша:

aaaa ima da se nacekame.......ke si najdat opravdanie........

BAS ME INTERESIRA KAKVO???????
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2006 во 20:17
..

Изменето од khaleefah - 23.Мај.2007 во 12:38
Кон врв
orto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Октомври.2006
Поени: 916
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2006 во 23:36
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

-Ona sto najmnogu ve  maci e  deka sekoe prosiruvanje na Islamot
se  slucuvalo na cena na hristijanstvoto ottamu i golemata omraza prema nas.

НИКОЈ НЕМА ОМРАЗА ПРЕМА ВАС СВАТИ ГО ТОАWink

-Islamot gi osloboduval lugeto vo toa vreme od ugnetuvanjeto na nivnite kralevi. Fakt  e deka makedoncite nemale nikogas podobra vlast od turskata ,nikogas nemale tolku prava i sloboda.

LOLLOLLOLLOLLOLLOLХА, ХА,ХА,ХАLOLLOLLOLLOLLOLLOL

-Sultanite ne samo sto ne gi rusele crkvite tie duri gi finansirale
izgradbite na crkvi. Nemoj da ste  ja povtorele onaa glupot "Sekoja crkva se rusela i na nea dzamija se gradela" zar nemalo dovolno mesto
pa moralo bas  tamu da bide?

ЗА ОВА ИМА ЦВРСТИ ФАКТИ И ДОКАЗИ ДЕКА ВО ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИЈА БИЛЕ РУШЕНИ ЦРКВИ И НА НИВНИТЕ ТЕМЕЛИ СЕ ГРАДЕЛЕ ЏАМИИ-АКО САКАШ ДОКАЗИ ,ЌЕ ДОБИЕШWink
---------------------------------------------------------------------
2:Dzihadot sekogas  bil propisan za  samoodbrana ili odbrana na ugnetuvanite.

-Dobro znaes  deka Krstonoscite bile luge koi nosele krst na niv i zaminale da vojuvaat protiv Islamot a nebile napadnati,zatoa mene me
cudi kako mozes da  go kazes toa.

УБАВО ТИ КАЖА ORTODOX ПРАВИ КОМПАРАЦИЈА СО ПРАВОСЛАВНИТЕ ,А  НЕ СО РИМОКАТОЛИЦИТЕ-НЕМОЈ ДА ЈА ИЗВРТИВАШ ТЕМАТА

-Znaes deka popovite  gi blagoslavea tie sto gi kolea muslimanite vo BOSNA

КОГА СМЕ КАЈ КОЛЕЊЕТО КОЈ ,КОГО КОЛЕШЕ-АКО САКАШ ДОКАЗИ САМО КАЖИ-СО ЗАДОВОЛСТВО ЌЕ ТИ ГИ СЕРВИРАМ

-Isto znaes deka popovite se slikaa so vojnicite na stoticite zapaleni dzamii na Kosovo

ЛАГАDead

Ne  sekojdnevno nekoj so izvici allahu  akbar ubiva nego sekojdnevno
gledame stotici ubieni muslimani zeni i deca a toa normalno od lugeto sto nosat krst.Kade deneska ima muslimanska vojska na hristijansko tlo? A kade ima muslimansko tlo bez nevernicka vojska vnatre?

ПРЕЛИСТАЈ ЈА ТЕМАТА ОД MIRALE ОД ИЗРАЕЛ СО ЉУБОВConfused

3:Vo Islamot  se  veruva deka se  e  zapisano vo "Leuhi mahfuz" i da ,nie veruvame deka Allah znae koga ke se rodi covek i koga ke umre ,i te molam nemoj lagi, kade pisuva deka nekoj dzabe ke posti
koga dzennetot e ogranicen?
Normalno nemozes da  se vozdrzes od zloba pa duri zaboravi deka
ke ispadnes lazgo.

-Dzennetot ne e ogranicen a  za toa zboruva Quranot  deka sekoj
koj negovite dobri dela ke gi nadvagnat losite ke bide vo dzennetot.

СЕ ВИДЕ КАКОВ Е ЏЕНЕМОТ- ОД ТВОЕТО ПОСТИРАЊЕ НА МОЈАТА ТЕМА "ОПИС НА РАЈОТ ВО ИСЉАМ"

4:Muhammed go znael Quranot napamet pa ne e mozno da se sluci nekakva kontradiktornost na Quranot

НЕЛИ МОАМЕД БИЛ НЕПИСМЕНEmbarrassed

(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2006 во 00:00

Orto sotebe nema sto da  razgovaram.Ne znaes nisto ni za Islam ni za hristijanstvo.Ne prilozi nikakov dokaz osven provokacii.

Imate  vreme do naredniot vikend da  zbirate materijal ,a koga
ke se vratam za  5 min ke vi odgovoram se po red.
Znam kolkav e vasiot kapacitet na znaenje.
I znam od kade  vi se site izvori.
Cao
Кон врв
orto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Октомври.2006
Поени: 916
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2006 во 00:07
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Orto sotebe nema sto da  razgovaram.Ne znaes nisto ni za Islam ni za hristijanstvo.Ne prilozi nikakov dokaz osven provokacii.

Imate  vreme do naredniot vikend da  zbirate materijal ,a koga
ke se vratam za  5 min ke vi odgovoram se po red.
Znam kolkav e vasiot kapacitet na znaenje.
I znam od kade  vi se site izvori.
Cao
извини калефане ,ако сум те погодил со моите постови,и ако тоа те прави посилен немора да разговараш со мене
PS.  ..ама вистината е посилна од мене и нема да можам да одолеам да ја изложам
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,265 секунди.