IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Посни јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Посни јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 14>
Автор
Порака
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Статус: Офлајн
Поени: 13127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2006 во 15:39
Odlicen link Suzana, mi se dopadna ribjata corba , baklavata so afion, ama se e ok.Tocno ke mi trebaat ovie za denot pred Bozik:)
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
Кон врв
Delfin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2005
Статус: Офлајн
Поени: 15178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delfin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 09:15
На сите кои ке постите ви посакувам пријатни моменти и добар пост :) 
Кон врв
natalija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 13319
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 09:52
Благодарам мило, пријатен и благословени пости и на тебе
Кон врв
Delfin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2005
Статус: Офлајн
Поени: 15178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delfin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 09:56
Благодарам Smile,
 
треба да ја збогатиме темава малку со посни рецепти .
Кон врв
natalija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 13319
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 09:59
Посен Ориз со Печурки

200-300гр Ориз
500гр Шампињони живи
200гр варен грашак
1-2 моркови варени
100гр ореви

Оризот се вари со малку сол или вегета по желба
На страна се пржат исечените шампињони со малку зејтин

Од кога ке се свари како пилав оризот, се додава грашакот, печурките и сецкани на коцки морковот како и кршени или сецкани оревчиња..

Може и по желба друг зеленчук.

Кон врв
Delfin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2005
Статус: Офлајн
Поени: 15178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delfin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 12:06

После оризот може и еден ваков десет :)

Обланди со ореви
 
3 листа обланди
250 грама маргарин
300 грама мелени ореви
250 мл вода
100 гр чоколада за готвење
300 гр мелени бисквити
500 гр шекер
2 лажици рум
 
Во тенџере на оган ја ставаме водата,го додаваме шекерот во тенџерето и мешеме со лажица .Откако шербетот ке зоврие ,го тргаме тенџерето од оган .Во тенџерето го додаваме маргаринот и сечкан на парчиња .Чоколадата ја кршиме на парчиња и ја додаваме во тенџерето .Во тенџерето го додаваме румот и мешаме со лажица се додека состојките не се соединат.Оставаме смесата да се излади .
 
Во поголем длабок сад ги ставаме мелените бисквити .Ги додаваме мелените ореви .Во садот со мелените ореви и бисквити го додаваме шербетот  со чоколада и маргарин и мешаме со лажица додека филот не се соедини . На даската за сечење ја ставаме првата обланда . Со лажица врз обландата нанесуваме од филот .Го размачкуваме филот по целата површина на обландата .Врз филот ја ставаме втората обланда .И неа ја филуваме .Врз филот ја ставаме третата обланда . Оставаме да се излади .Колачот го сечеме на правоаголни парчиња .
Кон врв
монте кристо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THERE CAN BE ONLY ONE

Регистриран: 26.Мај.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 6869
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај монте кристо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 14:44
od posnite jadenja vi preporacuvam lovacka pleskavica bez kaskaval (kaskavalot e mrsen ) LOLLOLLOL
во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .
Кон врв
tacna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Јануари.2007
Локација: Bermuda
Статус: Офлајн
Поени: 102
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tacna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2008 во 12:55
IDEI , RECEPTI ZA VREME NA VELIGDENSKIOT POST
Кон врв
vodicka Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vodicka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 16:33
posna salata
300 grama vareni kompiri
100grama kecap
300grama marinirani sampinjoni
vegeta spored vkus
2 lazici seckan magdonos
3 lazici zejtin (ili 4 po zelba)

Se pasiraat kompirite so viluska i se stavaat na zagreanto maslo, se dodava kecapot, sampinjonite i vegetata i seto toa e przi 4-5 min. Pred da se izvadi se stava iseckaniot magdonos i se mesa.
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2008 во 17:56
Posna salata

Pcenka varena
Maslinki seckani
Praz isto seckan
Pecurki marinirani a moze i svezi dinstani
Tuna od konzerva
Se mesa celata sodrzina,sol,biber obavezno,limon mesto ocet,i jas stavam malku soja sos ama vo toj slucaj pomalku ili voopsto sol.
Malku e poteska poradi prazot ama....Thumbs%20Up
Zaboraviv i maslinovo maslo-ladno cedeno!


Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 12:12
Originally posted by mamma mamma напиша:

Posna salataPcenka varenaMaslinki seckaniPraz isto seckanPecurki marinirani a moze i svezi dinstaniTuna od konzervaSe
mesa celata sodrzina,sol,biber obavezno,limon mesto ocet,i jas stavam
malku soja sos ama vo toj slucaj pomalku ili voopsto sol.Malku e poteska poradi prazot ama....Thumbs%20UpZaboraviv i maslinovo maslo-ladno cedeno!




fala za receptata, sum ja probala na edna slava, super e
Кон врв
RUSHKA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2837
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RUSHKA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2008 во 15:48
TOFU ISECENO NA NEMNOGU SITNI PARCIHJA, SECKAN BEL LUK, BUKOVEC,
RUZMARIN I SE PRELIVA SO MASLINOV ZEJTIN.TREBA DA ODSTOI EDEN DEN .
4ISTA SOVEST=MIREN SON
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2008 во 17:28
Посни јадења


Постите многу благотворно делуваат на човечкиот организам, околу што се сложуваат и научниците и свештениците, диетичарите и гурманите, верниците и атеистите. Луѓето тоа го знаат од многу одамна: уште старогрчките лекари советувале воздржување од храната како превентива од многуте болести, но и како лек. Денес скоро сите религии препорачуваат некаков облик на пост и воздржување. Христијанството познава неколку различни пости, од еднодневни до оние кои траат по 40 дена. Освен воздржувањето од алкохол, од храна од животинско потекло и пороци, овие пости подразбираат и воздржување од лоши мисли и лоши постапки. Кога на постовите гледате од тој аспект, очигледно е дека таквата пракса соодветствува со тоа што често го говорат лекарите и нутриционистите. Помалку нервоза, помалку кафе, цигари и мрснотија.
Без оглед на тоа поради што постите, бидете сигурни дека го правите најдоброто нешто за своето тело. Организмот за време на постот се чисти од натрупаните отрови, кои ги внесуваме со индустриската, неквалитетна и премногу мрсна храна, која повеќето од нас несвесно ја конзумираме во поголемиот дел од годината. Велигденските пости се особено значајни затоа што доаѓаат по зимскиот период, кога сме физички помалку  активни и кога традиционално конзумираме повеќе калории отколку што на организмот му е потребно. Всушност Велигденските пости претставуваат вистинко време за чистење на организмот.

ЗОШТО ПОСТИМЕ?

Луѓето отсекогаш знаеле дека воздржувањето од конзумирање на одредени јадења за извесен период од годината е корисно за нивното здравје. Во христијанската религија свесното воздржување се нарекува постење. Постењето не претставува само неконзумирање на одредени јадења и пијалоци, туку и воздржување од лоши мисли и лоши дела.  Според христијанската религија, човечката душа ослободена од лоши мисли и дела овозможува поголема љубов кон своите блиски. Па така, постењето кај народот со векови се почитувало и практикувало како вистински христијански чин, достоен за правдољубивите. Нашата црква ги дели постите на еднодневни и повеќедневни. Велигденските пости траат седум недели. Најстрог пост е оној кога цел ден ништо не се јаде, потоа кога јадењата се подготвуваат само на вода, па кога се подготвуваат на масло. Постовите му овозможуваат прочистување на организмот преку исфрлањето на наталожените мрсни материи, кои кога ќе се наталожат предизвикуваат одредени проблеми, а може да бидат и еден од причинителите на бројни заболувања.

СОВЕТИ ПРИ ПОСТЕЊЕ

За време на постењето придржувајте се до следниве правила:

  1. - секој ден конзумирајте 1,5л вода и 1,5 литри незасладен чај
  2. - јадете што повеќе мешан зеленчук и овошје
  3. - конзумирајте што повеќе витамини и минерали, особено Ц витамин,
    (до 1гр дневно)
  4. - вежбајте или движете се најмалку 30 минути дневно
  5. - џвакајте ја храната што подолго додека не стане речиси течна.

СО ПОСТОТ ДО ЗДРАВЈЕ, УБАВИНА И ЗАДОВОЛСТВО

Постот одамнина му е познат на човечкиот род. Со векови луѓето постеле поради религиски, но и поради здравствени причини. Луѓето апстинирале од храната за да преку медитација ја ,, прочистат,, својата душа, да се пронајдат себе си и да се приближат до Господ, но и за  да ги елиминираат шетните материи од телото и да го зачуваат своето здравје.
Постот претставува една од најстарите методи на лечење и зачувување на здравјето. И самиот Хипокрит ги советувал болните наместо лекови своето тело и душа да ги лекуваат со постење, со умерена физичка активност и свеж воздух.
Во услови на современиот начин на живеење, при што секојдневно сме изложени на разни психички проблеми, додавајќи ја нередовната исхрана, чистењето од отровните материи наталожени во нашиот организам, станува поактуелно од било кога. Притоа треба да се знае дека постот нема апсолутно никаква врска со диетите, на кои целта им е исклучиво намалување на килограмите. Постот не се темели на изгладнување. 
Со апстинирањето од одредени видови на храна, го прочистуваме и го регенерираме како системот за варење, така и целиот организам, освежувајќи го, обновувајќи го и подмладувајќи го.
Преку постот целиот организам, сите органи и клетки се чистат од штетните материи и се обновуваат и затоа не треба да не чуди што луѓето по постот се чувствуваат како повторно родени.
Се разбира преку постот нашиот организам се ослобидува не само од физиолошкиот, туку и од психичката баласт.
За време на постот што повеќе угодувајте им на телото и душата.  Што повеќе одморајте се, поминувајте повеќе време во прошетки во природа и занимавајте се со рекреациски активности.
Притоа слушајте го своето тело и почитувајте ги неговите психички и физички реакции. Натаму, конзумирајте што повеќе течности, со што ќе го подобрите прочистувањето на организмот, особено на системот за варење и ќе го спречите сушењето на кожата.
За време на постот конзумирајте што повеќе овошје и сиров или динстан  зеленчук. Зеленчукот зачинете го само со малку сол, или уште подобро со растителни зачини како босилек, тимијан, лук и маслиново масло.
Во однос на изборот на зеленчукот може да се раководите и од формулата црвено, зелено, жолто како во вашите оброци би биле застапени сите видови на хранливи состојки.
Што се однесува до количината, јадете што помалку, но онолку колку што ви е потребно. Бидејќи сировата храна значително го оптоварува системот за варење, доколку имате чувствителен желудник избегнувајте свежо овошје и зеленчук во попладневните часови. Во тој периот јадете само варен зеленчук или овошје.
Во текот на денот конзумирајте 3-6 литри течност, најдобро негазирана природна минерална вода, свежо исцедени овошни сокови и растителни чаеви. По 18 часот избегнувајте да внесувате храна во организмот.
Обидете се за време на постот да не конзумирате кафе, црн чај, алкохол, слатки и газирани пијалоци, и секако заборавете ги цигарите.
За време на постот неопходната храна за нашето функционирање наместо од намирниците, значи ,,однадвор,, се обезбедува од внатрешните резерви на нашиот организам. Поради тоа што своите потреби организмот ги задоволува од внатрешните енергетски резерви, човекот не се чувствува гладен, туку напротив,  здрав, задоволен, полетен и моќен.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2008 во 17:32
Mi doagja slava i sum vo planovi sto da spremamплазење...pa ajde da ja osvezime temava!

Eve eden recept od emisijata -Kod Ane, na NOVA TV, cesto spremam nejzini recepti i mnogu se vkusni. Ova ne sum go probala, no bidejki e posno kje go stavam tuka:

Komiska pogaca ( POSNO)

Priprema:

400 ml vode na sobnoj temperaturi (oko 20 oC)
Pomiješajte sve sastojke u velikoj posudi (od miksera ako imate samostojeći mikser). Ako miješate s mikserom (najbolje sa spiralnim metlicama), miješajte polagano oko 4 minute ili dok se brašno ne skupi u kuglu. Pustite da se tijesto opusti pet minuta i nastavite miksati sa malo većom brzinom još oko 2 minute ili dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude tek se malo lijepi za dno. Ako je tijesto premekano i ljepljivo, dodajte još malo brašna, žlicu po žlicu. Ako je pretvrdo i suho, dodajte još malo vode.
U slučaju da nemate mikser možete tijesto zamijesiti rukama, namočite ruke u malo vode i upotrijebite ih slično kao što radi mikser: mijesite tijesto čvrsto s jednom rukom u zdjeli, dok nju okrećete s drugom. Kad je brašno umiješano u kuglu, nakon oko 4 minute, tijesto će se početi malo skupljati. Ostavite ga 5 minuta da se malo opusti a onda nastavite mijesiti još nekoliko minuta, dok tijesto nije pomalo ljepljivo, mekano i podatno.
Razdijelite tijesto na 8, 4 ili dva jednaka komada (ovisno o receptu), napravite kugle i premažite svaku s maslinovim uljem. Stavite kugle u zasebne plastične vrećice. Ostavite ih 15 tak minuta na sobnoj temperaturi a zatim preko noći u hladnjak. Dio tijesta koji nećete upotrijebiti idući dan možete odmah zamrznuti. Ako namjeravate peći pizze isti dan, ostavite ih oko 1 sat na sobnoj temperaturi, izvadite iz vrećica, premijesite ponovno u kugle, vratite u vrećice i stavite u hladnjak na 2 sata.
Izvadite tijesto iz hladnjaka 2 sata prije nego što namjeravate peći pogaču.

Napravite nadjev
Luk ogulite, prepolovite i narežite na tanke ploške. Režnjeve češnjaka također ogulite i tanko narežite. Nasjeckajte pelate. Na zagrijanom maslinovom ulju, pirjajte luk na laganoj dok sasvim ne omekša. Dodajte češnjak i timijan, posolite i popaprite i pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte rajčicu i nastavite pirjati oko 45 min 1 sat dok sva tekućina ne ispari. Nadjev mora biti relativno kompaktan. Dodajte nasjeckani peršin i pustite da se ohladi.
Drugi dan, izvadite tijesto razdijeljeno na 2 komada, 3-4 sata prije nego namjeravate peći pogaču .Najmanje 45 minuta prije zagrijte pećnicu na 250°C .S pobrašnjenim rukama razvucite lagano prvi komad tijesta po namašćenom limu promjera od 30 -35 cm. Premažite sa nadjevom, rasporedite komadiće slanih inćuna po njemu i poklopite sve sa drugom polovicom tijesta. Rubove donjeg tijesta preklopite preko gornjeg, kojeg lagano premažite maslinovim uljem. Pokrijte sa krpom i pustite na toplom da se malo napuhne, oko 30 minuta.
Stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 210 °C.Pecite u pećnici oko 30-40 min dok pogača ne dobije lijepu zlatnu boju.
Servirajte mlaku ili na sobnoj temperaturi.

 

Sastojci:

Tijesto:
600 g brašna
1 žlica meda
2 žličice sitne morske soli
1 žličica suhog kvasca
2 žlice maslinovog ulja

Nadjev:
3 velika luka
10 režnjeva češnjaka
maslinovo ulje
1x 400 g konzerve pelata (ili 5 svježih, oguljenih rajčica)
2 žlice listića svježeg timijana
velika vezica peršina, sitno nasjekana
sol i svježe mljeveni papar
6 očišćenih fileta slanih inčuna ili srdela, nasjeckane na male komadiće ( ne mora)

Eve nesto sto sum spremala, i e prevkusno:

Kolache/lepce od orevi ( za celoto semejstvo)

-          eden i pol poln fildzan shekjer, 4 fildzani gazoza i fildzan zejtin, se meshaat ( +jajca ako se pravi mrsno)

-          8 polni fildzani brashno, ednа ванила i pola lazhichka soda bikarbona se promeshuvaat i postepeno se dodavaat vo prvata smesa. Se dodavaat seckani orevi- kolichinata po zhelba, i se mesha.

-          Se posipuva so shekjer pred da se stavi za pechenje- za da dobie sjajna korichka, i so seckani orevi.

-          Se peche polovina chas do 40 min. Tavcheto se stava vo prethodno zagreana rerna na 200C, a posle 10tina minuti pechenje se namaluva na 140-150C.





Изменето од Kali - 28.Ноември.2008 во 17:33
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.