IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Посни јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Посни јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 11>
Автор
Порака
olgica Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 12.Ноември.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 15
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај olgica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Посни јадења
    Испратена: 12.Ноември.2006 во 16:32
што јадете кога постите?
 
предложете посни јадења и рецепти
 
дали постите само за празници, или заради диета, или никогаш? Smile


Изменето од mamma - 19.Април.2008 во 19:18
Кон врв
Antoaneta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јуни.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 292
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Antoaneta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2006 во 14:43
Postam ne za site praznici ,no sakam da postam i gi obozavam posnite jadenja.Znaci nemam nekoi posebni pravila zatoa sto i nemam potreba od dieti i sl.

Kako primer za vo zimskite posti ke go stavam posnoto sarmice koe go obozavam i mi e prevkusno.Posnata sarma se pravi samo so praz i oriz zamotan vo kisela zelka se drugo e isto kako i mrsnata sarma.

Ovdeka kazuvam za post kade si koristime i zejtin normalno rastitelen.
Кон врв
vodolija_43 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Ноември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 12
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vodolija_43 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2006 во 18:30
Ima premnogu vkusni posni jadenja,a so dodatok na makrobiotskata hrana,pecurki,riba,morski plodovi,nema mnogu da nedostasuva mesotoSmile
Кон врв
Antoaneta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јуни.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 292
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Antoaneta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 15:08
Ima mnogu vkusni posni jadenja imas pravo,denes na primer postam(obicno sekoj petok postam).Obicno denovite koga postam zemam i alva kako dodatok nea ja obozavam!
Кон врв
begu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 763
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај begu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 15:11
Koga postam ne jadam po cel den, a posle sto ke mi dojde se mi vkusno
Кон врв
Antoaneta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јуни.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 292
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Antoaneta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 15:32
Smile

dobro e za eden den ama sto pravime ako se resis da postis poveke denovi!?
Кон врв
begu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 763
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај begu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 15:35
Ke jadam samo posno, tesko na pilinjata
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 15:38
Originally posted by begu begu напиша:

Koga postam ne jadam po cel den, a posle sto ke mi dojde se mi vkusno
 
bogami po cel den-cel mesec, se ti e vkusno na iftarWink
Кон врв
Antoaneta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јуни.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 292
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Antoaneta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 15:49
Vidis begu ne se ni setiv deka stanuva zbor za iftar,vo pravo si togas jas ne precizirav si praev muabet za pravoslavnite posti!
Кон врв
irena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Септември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 2039
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај irena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 15:52
sekoja mandza moze da bide posna... ne stavas meso... i gotovo... pecurki... soja troski itn.
TI I JAS VECEN POVIK I ODGOVOR
Кон врв
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Статус: Офлајн
Поени: 13127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 16:19
Еве посни колачи а ке ставам и некој рецепр за припремање на риба...


Бомбици од јаболка

состојки:

1/2 кг јаболка
300 гр шеќер
сок од 1 портокал
50 гр излупени и сечкани бадеми

Јаболката се лупат и рендаат, се посипуваат со шеќерот и се варат се додека водата не испари.Се додава сокот од портокалот и се вари уште малку.Се трга настрана од огнот и во смесата се додаваат бадемите.
Потоа се прават мали топчиња кои се валкаат во кристал шеќер.


Овошни бомбици

Состојки
100 гр шеќер
100 гр мелени ореви
100 гр суво грозје
100 гр мелени суви смокви

Од шеќерот и малку вода се вари густ сируп во кој се додаваат оревите, сувото грозје и сувите смокви исецкани,Се прават топчиња кои се валкаат во кристал шеќер или по желба ваша ореви, украсни мрвици...



Посна шунка

Состојки:
430 гр шеќер, 280 гр бадеми, 50 гр какао, сок од лимон
екстракт од малинка

Во сад се става 280 гр шеќер, многу малку вода и сок од лимон,се меша и се става да се вари.Во сварениот сируп се додава 280 гр обарени , излупени и сомелени бадеми.Бадемите се варат со шеќерот се додека не се добие цврста и густа смеса како за пуслици.
Смесата се дели на 2 дела.Едната половина се бои со екстрактот од малинни, а другата се остава бела.Двете смеси се ставаат на подлога попрскана со шеќер.Од црвената се прави во облик на шунка, како ролат.Се развива белата половина , па во неа се става црвената смеса.Се витка така што белата ке ја обвие целата срвена маса и ќе добие изглед на шунка.Целата шунка се прелива со глазура од какао кое се прави од 150 гр шеќер и вода.Во сад се става шеќерот и со чаша вода се вари густ сируп.Се додава какао растворено со малку вода и се меша се додека глазурата не се стврдне.Се премачкува шунката и се остава да се исуши и дури потоа се сече на тенки кругови.


Кон врв
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Статус: Офлајн
Поени: 13127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 16:26
Полнета риба шаран или крап

1 чаша варен ориз
2 главици кромид
4 чешниња лук
рендан варен морков
рендан варен компир
магданос
сол,бибер, црвен пипер, вегета

Се полни рибата.Отворот се затвара со конец.Се става во плехче да се потпеце во рерна.Се прелива одвреме навреме со зејтин кој е помешан со малку вода црвен пипер, вегета, бибер лимон.. а и самата риба ке пушти сок.Се пече на умерена температура
Кон врв
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Статус: Офлајн
Поени: 13127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2006 во 16:29
Салата со компири

Варени компири, кисели краставицки сецкани, сецкани зелени патлиџани (ова од туршија), кромид, сецкани пеглани пиперки,малку морков исто од туршија , лути везени суви варени пиперки ,сол по вкус, бибер, ловоров лист и зејтин.
Кон врв
suzana Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 24.Септември.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 7
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај suzana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2006 во 10:22
http://www.inpoint.net/~kuvar/kuvar/posna.htm
 
eve i drugi recepti so posni jadenja
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.