IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Кафе
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кафе

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 25>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2013 во 15:43

Тајната на совршеното Ирско кафе е да ја задржи рамнотежата – да не е ниту слатка, ниту горка, туку сите состојки да се совршено споени за да се создаде неодоливиот пијалак.

podgotvete-neodolivo-irsko-kafe-01

Ирското кафе е идеално за попладневното дружење со пријателите, но би било уште подобро ако е подготвено во домашни услови.

Потребни состојки:

  • Виски
  • Кафен шеќер
  • Кафе
  • Ореви
  • Ликер по желба
  • Слатка павлака

Подготовка:

Сварете го кафето и промешајте го со виски, а потоа додадете го шеќерот. Можете и да додадете малку рендано оревче, по желба. Оставете ги сите состојки убаво да се стопат и измешаат неколку минути.

Откако кафето ќе се олади, додаде ликер по желба, во зависност од тоа дали сте љубител на кафето со чоколадо, ванила, кокос, карамела... Направете пена од слатката павлака и додадете ја.

Мразот во ова кафе не е препорачлив за да не го разводни вкусот, па затоа одлично би било ако постои во фрижидер барем половина час пред послужувањето.

podgotvete-neodolivo-irsko-kafe-02

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Klara-D Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Март.2011
Статус: Офлајн
Поени: 2671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Klara-D Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2013 во 13:13
хипнотизиран  три од  сабајле  до сега ух
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2013 во 20:41

Пред да почнете да ја читате оваа листа, најдобро ќе биде да си го подготвите омиленото кафе и да уживате во неговиот вкус, бидејќи нема ниту една причина зошто да не го направите тоа.

11-pricini-zosto-e-dobro-da-piete-kafe-sekoj-den-01

1. Кафето содржи најмногу антиоксиданси кои му се потребни на телото. Многу повеќе и од овошјето и од зеленчукот

2. Само мирисот на кафето може да ви го намали стресот значително

3. Пиењето кафе може да ја контролира Паркинсовата болест

11-pricini-zosto-e-dobro-da-piete-kafe-sekoj-den-1

4. Секојдневното пиење кафе штити од цироза и помага во намалувањето на штетното влијание на алкохолот.

5. Кафето може да ве направи посреќни и помалку депресивни

6. Кафето го намалува ризикот од самоубиства за 50 %

11-pricini-zosto-e-dobro-da-piete-kafe-sekoj-den-2

7. Кафето ги намалува шансите за заболување од рак на кожата, особено кај жените

8. Кафето особено им помага на атлетските спортисти и ја зголемува нивната сила и брзина

9. Кафето ви го буди мозокот и ви ја подобрува концентрацијата

10. Кафето ве прави поинтелигентни

11. Кафето е едно од најдобрите измислени нешта во кои можете секојдневно да уживате каде и да сте, сами или со пријателите. Продолжете да пиете!

11-pricini-zosto-e-dobro-da-piete-kafe-sekoj-den-3

На здравје!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 22:30

Босанско кафе

ComplexityБосанско кафе

Состојки

Подготовка

 

Суровото кафе се пече секој ден во посебен сад на жар.Садот мора постојано да се врти над жарот и кога кафето ке се ороси со маснотија,се истура на чиста платнена крпа и се покрива.Печеното кафе се меле на рачна мелница пред да се употреби.Кафето се вари во ѓезве на жар. Во ѓезвето се тура толку филџани вода колку што има лица и кога водата ке зоврие,се префрлаат неколку лажици вода во филџан ,а во ѓезвето се додаваат толку лажички мелено кафе колку што има филџани вода. Кафето и водата се промешува и ѓезвето повторно се става на жарта.Кога кефето ке се дигне тоа е знак дека е варено.Ѓезвето се тргнува од жарта,се додава одземената вода,се промеѓува и пак се става на жарта,кафето уште еднаш да се дигне. Вака сварено, кафето се налева во филџани и се служи.

Со кафето се служат шекер во коцки,чаша вода,лажичка и локум.

Гостите сами си го засладуваат кафето.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 17:11
Елегантно кафе со коњак

Потребно за 6-8 кафиња:
250 ml еспресо, оладено
80 ml коњак
60 ml ликер од кафе
60 ml цврсто изматен шлаг
сладолед од кафе

Подготовка: Еспресото, коњакот, ликерот и шлагот измешајте ги заедно со многу мраз. Течноста ставете ја во големи чаши. Во средината ставете по една топка сладолед од кафе или од некој друг вкус по ваша желба. Декорирајте со ситно сецкана чоколада.
Слика
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 17:11
Млечно-чоколадно кафе

Потребни состојки:
• 150 мл. чоколадно млеко
• 100 мл кафе (една лажичка кафе растопена во вода)
• шлаг
• рендано чоколадо

Подготовка:
Во една висока чаша стави коцки мраз. Додај го чоколадното млеко, а потоа и кафето.Одозгора украси го со шлаг, а врз шлагот изрендај чоколадо.


Чоколадно кафе

Потребни состојки:
• половина шолја шлаг или изматена хопла
• 2 лажички шеќер во прав
• мелени бадеми
• една шолја чоколаден сладолед
• 4 шолји топло нес кафе
• парчиња бадеми

Подготовка:

Во еден сад измешај го шлагот со шеќерот во прав и мелените бадеми. Во четири шолји стави по една лажичка сладолед. Одозгора истури го кафето. Секоја шолја украси ја со една лажичка од смесата со шлагот и бадемите. Одозгора украси со парчиња бадеми.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 17:10
ЛЕДЕНО КАФЕ

Потребни состојки:
100 ладно инстант кафе
100 мл чоколаден сладолед
15 мл чоколаден прелив
3 коцки кршен мраз
шлаг
Начин на подготовка: Во блендер ставете ги леденото кафе, сладоледот и чоколадниот сируп. Во голема чаша сипете го мразот и одозгора полијте го со добиената смеса од блендерот. Декорирајте со шлаг и чоколаден прелив.


Капучино на Италијански начин
Време за подготовка: 10 мин.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
50 грама Шлаг
10 грама Кафе
2 лажица/ци Какао
100 милилитри Газирана вода
ПОДГОТОВКА:
Во секоја чаша за кафе, се става по една лажичка кафе, се меша добро со минерална вода, се засладува со шлаг (шлагот го ставаме одозгора) па се посипува со какао во прав. Италијанското капучино се служи ладно. Затоа пред употреба минералната вода треба да отстои во фрижидер.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 17:08
Чоколаден милкшејк со кафе (Cocoa Coffee Milkshake)

Потребни состојки:
250 грама сладолед од ванила
200 милилитри ладно млеко
10 грама какао
1 ќесичка инстант кафе

Начин на подготовка: Споменатите состојки ставете ги во блендер и мешајте ги 2 минути додека не добиете хомогена крем смеса. Смесата ставете ја во голема стаклена чаша и уживајте. По желба декорирајте со чоколадни трошки.
Слика
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 17:07
Чоколаден кафе бакнеж (Chocolate coffee kiss)

Слика
Време за подготовка: 2 минути
Потребни состојки:
20 ml ликер од кафе
20 ml Ирски крем
15 ml Какао крем
5 ml ликер од портокал (Гранд Марниер)
235 ml црно кафе
Шлаг
40 ml чоколаден прелив
1 марачино цреша
Начин на подготовка: Во шолја за кафе измешајте ликер од кафе, Ирски крем, Какао крем и Гранд Марниер. Потоа наполнете ја шолјата со сварено топло црно кафе, дотерајте ја со шлаг и ставете чоколаден прелив по ваш вкус. На крајот можете да го декорирате со марачино цреша.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 17:07
Кафе вртлог (Coffee whirl)

Време на подготовка:
5 минути
Потребни состојки:

50 грама сладолед од ванила
30 милилитри ладно црно кафе
2 грама незасладено какао
Начин на подготовка:
Сите споменати состојки, ставете ги во блендер и мешајте ги 2 минути. Добиената смеса ставете ја во стаклена чаша и декорирајте по ваш вкус.
Слика
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 17:06
Milky Way капучино

Потребни состојки:
90 мл еспресо
40 мл чоколаден прелив
40 мл сируп од карамела
20 мл зовриено млеко
Начин на подготовка:
Во шолја за кафе сипете го подготвеното еспресо, чоколадниот прелив и сирупот од карамела и потоа додадете зовриено млеко. На врвот ставете млечна пена. За само 5 минути ќе добиете фантастичен кафе напиток со шмек на неодоливите чоколатца Milky Way.
Слика
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Schatzii7 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unglaublich

Регистриран: 19.Октомври.2011
Локација: Lost somewhere
Статус: Офлајн
Поени: 7055
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Schatzii7 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2013 во 18:24
Понекогаш денот може и без кафе да ми поминесреќа
џабе имам кафе мат кога не пијам ни еспресо ни макијато...воопшто не ми се допаѓаат.
Зимно време обично пијам капучино, понекогаш и ладно матено нес
а летно само нес и ајс кафе.

»Wenn ein Deutscher einen Zug ausrauben möchte, kauft er sich als erstes eine Fahrkarte.« :) (Lenin 1917)
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2013 во 16:56

Вкусот на кафето: 3 лесни рецепти

Доброто старо црно кафе е одличен начин за започнување на денот и за брзо расонување. Сепак, на сите понекогаш ни станува здодевно од истиот вкус. Токму затоа ви препорачуваме овој пат да ја разбиете монотонијата со следните кафиња кои имаат малку поинаков вкус од она кафе кое го консумирате секој ден.

Ледено кафе со цимет

Потребни состојки за базата:

2/3 шолја мелено кафе

3 шолји вода

1 лажичка цимет

3 лажици кафеав шеќер

Овие состојки ставете ги во тегла, промешајте и оставете ја течноста да отстои во ладилникот една вечер.

Потребни состојки за вториот дел:

-млеко

-крем или шлаг

-мраз

Исцедете го ладното кафе, сервирајте во стаклени чаши така што ќе наполните ¾ од чашата со кафе, а другиот дел ќе го дополните со млеко, крем и коцка мраз.

Топло мока кафе

Потребни состојки:

2 шолји варено кафе

1 лажица какао

4 лажици ликер од кафе

Шеќер по вкус

Шлаг и чоколаден прелив за декорација

Во жешкото кафе ставете ги преостанатите состојки и добро мешајте. Потоа украсете со преливот и чоколадото.

Пунч кафе

Потребни состојки:

4 лажици мелено кафе

2 стапчиња цимет

Кора од портокал

4 мали чаши рум

Сварете го кафето како што вообичаено го варите. Потоа во него ставете ги циметот и кората од портокал. Прелејте со рум кој претходно сте го загреале.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2013 во 16:47

Десет причини зошто треба да се збогувате со кафето



Се чувствувате уморно, исцрпено, депресивно? Можеби за сето тоа е виновно кафето. Докторите сугерираат да го обновите организмот со тоа што ќе го елиминирате од вашето секојдневие.

Во последно време кафето е главна тема во здравствените кругови. Иако постојат многубројни студии кои ја истакнуваат улогата на кафето во спречувањето болести, сепак една од најважните карактеристики е дејството на шеќерот во крвта.

Во новата книга „The Blood Sugar Solution“, американскиот доктор Марк Хајмен истакнува дека инсулинската резистенција и воспаленијата се центарот на современите хронични болести. Тој пишува во „Huffington Post“ дека една од најважните здравствени навики кои треба да ги усвоиме се управување со нивото на шеќер во крвта преку намалување на активните супстанции кои го исфрлаат од рамнотежа. Дали знаевте дека кафето е еден од тие активатори?

„Кафето има неверојатно моќна колекција на биолошки активни состојки“- вели докторот Волтер Ц. Вилет од Харвард.

Според него, ефектите во организмот од кафето треба да се третираат како ефекти кои имаат дејство на моќна дрога.

Научниците почнаа да ги истражуваат состојките на кафето. Истражувањата покажаа дека кај личности со дијабетес 2 внесувањето кафе е во корелација со покаченото излачување на инсулинот и зголемениот шеќер во крвта по оброкот. Понатамошните истражувања покажаа дека кофеинот во кафето може да биде одговорен за лачење на поголеми количини инсулин од панкреасот.

Прочитајте ги овие десет причини зошто не треба да пиете кафе:

1. Кофеинот во кафето го зголемува хормонот на стресот. Реакцијата на стрес ги зголемува нивото на кортизол и инсулин. Инсулинот ги генерира воспалителните процеси од кои потоа се чувствуваме како болни.

2. Навикнувањето на кофеин ја намалува чувствителноста на инсулин. Големото ниво на шеќер доведува до оштетување на артериите и зголемен ризик од кардиоваскуларни болести.

3. Корисните хлорогени киселини можат да ја одложат апсорпцијата на гликоза во цревата што доведува до зголемен ризик од срцеви заболувања.

4. Нефилтрираното кафе има најголемо ниво на антиоксиданси, но во организмот најмногу се внесуваат дитрепените поврзани со покаченото ниво на триглицериди.

5. Киселоста на кафето е поврзана со иритација на дигестивниот систем и нерамнотежа на цревната флора.

6.Зависноста е чест проблем кај оние кои редовно го консумираат кафето. Ако прашате некој кој не може без кафе како се чувствува без својата омилена напивка, неговата приказна ќе  звучи како исповед на наркоман.

7. Бизнисот со кафе го поттикна создавањето култура која е зависна од слаткиот и моќен вкус на кафето.

8. Нивото на органската киселина 5-HIA и дел од неуротрансмитерот серотонин се со зголемено ниво во мокрачата на редовните косумери на кафе. Тие ризикуваат во мозокот да се синтетизира пониско ниво на серотонин потребен за нормална работа на цревата, расположението, добриот сон и нивото на енергија во организмот. Тоа е волшебен круг, бидејќи кафето може да влијае на сонот и да ја поттикне депресијата. Факт е дека колку повеќе пиете кафе, толку сте поуморни.

9. Оние кои почесто пијат кафе губат повеќе минерали како калциум, магнезиум и калиум. Тоа доведува до нерамнотежа и сериозни компликации по здравјето.

10. Состојките во кафето можат да сметаат на нормалната работа на метаболизмот на лековите и нормалниот процес на детоксикација во црниот дроб. Треба да се биде внимателен со кафе ако сте на одредена терапија за штитната жлезда или ви се припишани антидепресиви.

Како да ја прекинете зависноста?

Обидете се да се одморите од консумирање кафе и проверете како организмот ќе ви функционира на алтернативно гориво. Исфрлете го кофеинот од својот систем и веднаш ќе се почувствувате поенергични.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 25>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.