IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4243444546 56>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2014 во 20:28

ЛЕТЕН КРЕМ-КОЛАЧ


Состојки
* за кори:
– 500гр. брашно
– 3 лажици шеќер
-150гр. путер
-1 јајце
– 1 прашок за пециво
– 1.5дл. млеко
– 3 лажици масло
– сол
* за фил:
– 250гр. маргарин
– 270гр. шеќер
– 5дл. млеко
– 3 лажици брашно
– 2 лажици ванилин шеќер
– 2 лажици какао
* за глазура:
– 150гр. чоколадо за готвење
– 3 лажици масло

kk1

kk2

kk3

Подготовка:
кори – Во прикладен сад соединете ги брашното, путерот, шеќерот, јајцето, млекото, солта и прашокот за пециво. Измесете мазно тесто. Поделете го на трид дела. Развлечете кори со димензии 30х35цм. Во тава посипана со брашно поставете ги корите и печете ги осум минути на 200 степени.
фил – Во длабок сад изматете ги млекото, брашното, 70 гр. шеќер и ставете го на оган, а за цело тоа време мешајте. Згуснатата смеса оставете ја да се излади. Пенасто изматете го путерот со 200гр. шеќер. Во изладената смеса додајте ја мешавината од путер и шеќер и изматете со миксер уште еднаш. Подготвениот фил поделете го на два дела, во првиот додајте какако, а во другиот – ванилин шеќер. Добро измешајте
глазура – На чинија поставете една кора и премачкајте ја со фил од какао и прекријте ја со друга кора. Нанесете фил со ванилин шеќер па прекријте ја со трета кора. Чоколадото за готвење стопете го на умерена температура и со него прелејте го колачот.

kk

kk4



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:36
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Септември.2014 во 13:37

МАРС ТОРТА

6

Состојки:

кора:
200гр. кекси
300мл. ладно млеко
200гр. млечна карамела

фил:
5 јајца
100гр. млечно чоколадо
200гр. шеќер
150г. млеко во прав
250гр. маргарин

глазура:
100гр. чоколадо
50гр. маргарин
1 јајце

mars

mars2

Подготовка: Кексот натопете го во ладното млеко и наредете го на чинија. Карамелата згответе ја во преостанатото млеко и прелејте ја преку кексите. Изматете ги петте јајца и шеќерот и гответе ги на пареа. Пред крај, додајте го млечното чоколадо, сè соединете и тргнете го од ринглата. Во топол крем измиксајте го млекото во прав, изладете го, измиксајте го и маргаринот, а потоа нанесете го преку слојот-карамела. Стопете ја чоколадата и маргаринот за глазура, додајте го јајцето и изматете со миксер па прелејте ја тортата со смесата. Изладете ја во фрижидер и уживајте во нејзиниот вкус.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2014 во 10:39

Торта од слива

izvor-na-kalcium-i-magnezium-6-recepti-za-odlicen-obrok-so-slivi-3jpg

За вкусна торта од слива потребно ви е:

  • 150g путер
  • 200g шеќер
  • 8 сливи
  • 3 јајца
  • 100g брашно
  • 40g палента

Рерната загрјте ја на 180 степени. Ставете го путерот во огноотпорна тава и стопете го, а потоа додајте го шеќерот и една лажица вода, па гответе уште 5 минути. Откога ќе зоврие, гответе уште 5 минути.

Додајте ги сливите и истресете ги за да се измешаат со смесата, па тргнете ги од топлината. Во голем сад изгмечете го остатокот од путерот и шеќерот, па додајте ги жолчките една по една. Потоа додајте го брашното и палентата, а белките смутете ги и додајте ја смесата што сте ја добиле од брашното и прелијте го сето врз сливите. Печете 40 минути.

Кога тортата е готова, свртете ја наопаку врз чинијата, исечете ја и послужете.




Изменето од Valerija - 21.Септември.2014 во 10:39
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2014 во 10:39

Колач со сливи и бадеми

izvor-na-kalcium-i-magnezium-6-recepti-za-odlicen-obrok-so-slivi-6jpg

Состојки за кора:

  • 375g брашно
  • 15g шеќер
  • 225g Путер
  • 1 јајце
  • 4 лажички ладна вода

Состојки за фил:

  • 200g путер
  • 200g шеќер во прав
  • 2 јајца
  • 200g згмечени бадеми
  • 6 големи сливи без семки

Подгответе го тестото: Помешајте го путерот и брашното, а потоа смешајте го јајцето со водата и истурете го врз измешаниот путер и брашно. Замесете добро и замотајте во фолија, па оставете го половина час во ладилникот.

За филот изгмечете го путерот и шеќерот, па додајте ги јајцата. Потоа додајте ги бадемите и соединете ја целата смеса. Загрејте ја рерната на 180 степени и изладеното тесто ставете го в калап за колач. Прелијте го направениот фил и додајте ги исечканите сливи. Печете 30-40 минути.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2014 во 21:33

ЧОКОЛАДЕН КУГЛОФ

12

Чоколадниот куглоф или црно-бел куглоф е вкусен колач кој добива на вкус доколку во смесата додадете цели лешници и парчиња чоколадо.

Состојки:

3 јајца
200 гр шеќер
1 пециво
1 ванилин шеќер
1/2 чаша зејтин
1/2 чаша млеко
2 чаши брашно
2 лажици какао
 

Јајцата и шеќерот убаво се матат додека не се добие смеса како шлаг,а потоа се додаваат сите други состојки(освен какаото) една по една со постојано матење.Се подмачкува садот за печење (калап за куглоф) и се става скоро целата смесата. Мал дел од смесата се остава и во неа се додава какаото.Белата смеса ставете ја во рерна на 200степени и за 2-3 минути извадете го садот и додадете ја смесата со какаото. Потоа оставете го колачот да се допече уште половина час. Дали тестото е готово можете да проверите со чепкалка, доколку не се залепи тестото е печено.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2014 во 13:16

ВКУСНИ КАКАО КОЦКИ

1

Ако во ладилникот немате ниту јајца, ниту млеко, ниту путер, а сакате да направите брз и сочен колач, тогаш пробајте го овој едноставен рецепт. За неговата подготовка нема да извалкате многу садови, а не ви треба ниту миксер.

Потребни состојки:
– 1/2 шолја брашно
– 3 лажици какао
– 1 шолја шеќер
– 1 лажица сода бикарбона
– 1/2 лажичка сол
– 1 лажичка алкохолен оцет
– 5 лажици масло
– 1 шолја вода

Начин на подготовка:
Рерната вклучете ја на 180 степени. Во правоаголен сад за печење најпрво измешајте ги сувите состојки. Во смесата направете 2 вдлабнатини. Во едната ставете го оцетот, во другата маслото. Сето тоа полијте го со водата и мешајте со лажица додека не добиете хомогена смеса. Решетката во рерната поставете ја на средина и печете околу 35 минути. Колачот можете да го украсите со чоколадна глазура. Оваа смеса можете да ја користите и за мафини.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2014 во 20:26

МЕНТОЛ ОРЕО БОМБИЦИ

4

Состојки:

– 400 гр. орео колачи со ментол фил

– 200 гр. крем сирење (омекнато на собна температура)

– 250 гр. чоколадо

oreo-bombici-4Подготовка:

Орео колачите ставете ги во блендер и иситнете ги, а потоа измешајте ги убаво со крем сирењето. Од добиената смеса направете топчиња и ставете ги во замрзнувач околу 30 минути.

Чоколадото стопете го и со помош на лажица валкајте ги бомбиците во него.

Доколку сакате посипете над бомбиците со чоколадни трошки или пак испрскајте ги со стопени ментол бомбони.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2014 во 20:27

ЧОКОЛАДНА ТОРТА БЕЗ БРАШНО

14

Чоколадната торта е непогрешлив избор кога сакате да ги задоволите вкусовите на повеќе луѓе, бидејќи ретко кој може да му одолее на чоколадното задоволство. Убавиот вкус и топливоста во уста се главни адути на овој рецепт за чија подготовка се потребни само 3 состојки.

Потребни состојки:
– 175g темно чоколадо
– 7 јајца
– 140g путер

Начин на подготовка:
Рерната загрејте ја на 130 степени. Чоколадото искршете го на коцки и растопете го на пареа, а пред самиот крај додадете го и путерот кој претходно ќе го исецкате на парчиња. Жолчките одвојте ги од белките. Жолчките изматете ги пенесто и додадете го претходно стопеното и изладено чоколадо. Во друг сад изматете ги белките и лажица по лажица додавајте ги во претходно направената смеса, постепено мешајќи додека смесата не се соедини. Смесата истурете ја во калап обложен со хартија за печење и покријте со фолија за печење. Калапот ставете го во поголема тава за печење која ќе ја наполните со жешка вода на ниво до половина калап. Печете 25 минути, а потоа тортата оставете ја на собна температура и посипете ја со шеќер во прав. Можете да ускрасите со свежи јагоди или малини.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2014 во 14:39

Подгответе: Лесна торта од чоколадо и костени

Костенот и чоколадата ќе направат торта која со сигурност ќе го збогати вашето мени на десерти.

neodolivo-vkusna-kombinacija-na-kosteni-i-cokolada-1

Тортата се прави брзо и едноставно и со сигурност ќе ви стане омилениот сладок оброк.

Ако сте огромни обожаватели на слаткото, тогаш ова е есенската комбинација за вас:

Потребни состојки:

  • 6 јајца
  • 80g шеќер
  • 2 супени лажички какао
  • 60g пченично брашно
  • 5 супени лажички млеко

За крем:

  • 150g пире од костени
  • 300ml крем
  • 300ml млеко
  • 1 крема за колачи од чоколадо
  • 100g чоколадо

Начин на подготовка:

Во еден сад ставете ги жолчките од јајцата и шеќерот, па со помош на миксер измешајте ги додека не се соединат. Потоа додајте го какаото промешано со брашното. Белките од јајцата лесно вмешајте ги во смесата.

На дното од калапот за торта ставете хартија за печење, а потоа добро премачкајте со путер. Во калапот, додајте ја подготвената смеса, измазнете го тестото и печете 40 минути во загреана рерна на 180 степени.

Печеното тесто извадете го од рерна и оставете го во калапот да се лади, а потоа распрскајте го млекото врз него.

Пирето од костен разредете го со 100ml крем.

Земете сад во кој ќе ги ставите ладното млеко, остатокот од слаткиот крем и кремот за колачи од чоколадо, па мешајте со миксер додека да добиете еднолична смеса. Потоа додајте го стопеното чоколадо и пирето од костен.

На веќе изладеното печено тесто, додајте го кремот, а потоа оставете ја тортата да се олади.

Украсете со шлаг или чоколадни трошки. 

podgotvete-lesna-torta-od-kosten-i-cokolada-01.jpg

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2014 во 21:05

ФАНТАСТИЧЕН РЕЦЕПТ ЗА ЧОКОЛАДНА ТОРТА СО БАНАНИ

17

Потребни состојки:

За кора:

8 белки

250 г. шеќер

50 г. чоколадо

50 г. маргарин или маслац

120 г. брашно

За фил:

10 банани

8 жолчки

500 мл. млеко

100 г. брашно

2 лажици ванилин шеќер

250 г. шеќер

250 г. маргарин или маслац

100 г. чоколадо за готвење

Потребно е уште:

малку млеко за полевање на кората

малку рендано чоколадо за украсување.

Подготовка:

За почеток преполовете ги потребните состојки за кора. Во сад за мешање ставете 4 белки и изматете ги во цврст снег. Потоа постепено додавајте 125 г. шеќер матејќи го сето време.

Посебно стопете 25 г. чоколадо и 25 г. маргарин, а потоа додадете ги во снегот од белки.

На крајот измешајте 60 г. брашно и сето тоа убаво да се соедини.

Помала тепсија обложете ја со хартија за печење, сипете ја смесата и печете во загрена рерна на 200 степени. Проверете со чечкалица дали е кората печена.

Постапката повторете ја со останатиот материјал и направете уште една кора.

Жолчките, шеќерот, ванилиниот шеќер и брашното изматете ги во малку млеко, а остатокот од млекото сварете го. Во топлото млеко измешајте ја подготвената смеса и продолжете со варење, мешајќи сето време, додека смесата не се згусне.

Густата смеса тргнете ја од рингла, додадете 100 г. чоколадо искршено на коцки и чекајте да се стопи, а потоа добро промешајте и оставете да се олади. Во оладената смеса додадете мек маргарин и матете додека убаво се соедини.

Филот поделете го на два дела, а оставете малку и за украсување.

Првата кора малку натопете ја во млеко, ставете на послужавник и намачкајте го филмот. Врз него наредете банани по должина исечени на половина. Врз бананите ставете ја втората половина од филот и ставете ја втората кора натопена во млеко. Премачкајте со остатокот од фил и украсете со рендано чоколадо.



Изменето од Valerija - 20.Октомври.2014 во 21:05
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2014 во 21:06

СОЧЕН ЧОКОЛАДЕН КОЛАЧ

8

И сочно и чоколадно. Нема подобра комбинација од ова. Колач кој едноставно се подготвува, а нуди неповторливо гастрономско доживување. Добар апетит и пишете како ви се допадна.

Состојки

  • јајца
  • 70 г шеќер
  • 120 г брашно
  • 1/2 кесичка прашок за печиво
  • 1 лажица какао во прав (или рогач)
  • 200 мл млеко
  • 70 мл масло за готвење
  • 3 лажици мармалад или џем (ние користевме џем од боровинки)
  • ПРЕЛИВ
  • 100 г шеќер
  • 100 г путер (маргарин)
  • 50 мл вода
  • 100 г ореви (мелени)
  • 2 лажици чоколаден крем (еурокрем)

Подготовка

Изматете ги белките заедно со шеќерот, па постепено, додајте ги жолчките.

Во смесата додадете го млекото, маслото за готвење, неколку лажици мармалад и добро измешајте.

Брашното измешајте го заедно со прашокот за пециво и какаото во прав. Додадете го во смесата и повторно добро измешајте.

Садот за печење (20 x 20 см) обложете го со хартија за печење и внатре истурете ја смесата.

Печете во загреана рерна, на 200 степени, околу 25 минути.

Во меѓувреме, подгответе го преливот. Во сад, на оган, водата, шеќерот и путерот растопете ги. Додадете го чоколадниот крем и оревите и се добро измешајте.

Топлиот и испечен колач, со виљушка, прободете го на повеќе места и веднаш попарете го со топлиот чоколаден прелив.

Колачот оставете го да се олади, а потоа ставете го во фрижидер уште неколку часа за убаво да се стврдне.

Исчете го колачот на коцки и сервирајте го веднаш. Добар апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2014 во 21:08

РЕСАНА НА ДОМАШЕН НАЧИН

7

Денешниот рецепт е посветен на сите оние кои се љубители на слатките, вкусни десерти. Ресана колачот е микс на намирници што можат да се најдат во сечиј дом. Топло ви препорачуваме да го направите.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

За кори

  • 4 јајца
  • 20 лажици шеќер
  • 24 лажици млеко
  • 24 лажици брашно
  • 2 кесички прашок за печиво

За фил

  • 250 гр. шеќер
  • 1 дл. вода
  • 4 лажички џем по (можност од портокал)
  • 1 портокал или 2 мандарини

Глазура

  • 100 гр. чоколадо
  • 3 лажици масло

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

За кори:

Од двете јајца се одвојуваат белките од жолчките и се матат пенасто, се додаваат 10 лажички шеќер и се мати додека не се стопи, па се промешуваат и двете жолчки. Се ставаат 12 лажички млеко, 12 лажички брашно и 1 прашок за пециво.

Сето тоа се промешува и се става во подмачкан и со брашно посипан-плех. Се пече во загреана рерна на температура од 250 степени околу 10 минути. На истиот начин се приготвува и другата кора. Потоа со помош на алатка ( најчесто чаша) од корите се сечат кружни парчиња тесто.

За фил:

Се раствора 250 грама шеќер во 1 децилитар вода. Една кора се дроби и се додава во растворениот шеќер, добро се промешува и се ставаат 4 лажици џем (изборот на џемот е ваш), сето тоа се соединува и потоа се додава изрендан портокал. Уште еднаш добро се промешува и се нанесуваат на кружните парчиња тесто.

Глазура:

За крај се стопува чоколадото со масло и се премачкува колачот.

Добар апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2014 во 20:58

ЕСПРЕСО-КАРАМЕЛ КОЦКИ

11

Состојки
• 250 г мелени бисквити (бисквит подлога)
• 50 г шеќер (бисквит подлога)
• 170 г путер (бисквит подлога)
• 120 мл неутрална павлака (карамел)
• 100 г путер (карамел)
• 300 г кафеав шеќер (може и обичен) (карамел)
• 1 лажица вода (карамел)
• 300 г чоколадо за готвење (еспресо-чоколадна подлога)
• 120 мл неутрална павлака (еспресо-чоколадна подлога)
• 1-2 лажици инстант кафе/нескафе (еспресо-чоколадна подлога)

Подготовка
1. Плехот за печење (20 x 20 см) намастете го и обложете го со хартија за печење.
2. Бисквитите доколку не се мелени, измелете ги. Путерот заедно со шеќерот растопете го и додадете ги мелените бисквити. Смесата измешајте и додека е сеуште топла префрлете ја во плех и рамномерно распределете ја.
3. Рерната загрејте ја на 180 степени и печете го колачот 10-тина минути. Оставете да се олади барем 15-20 минути.
4. Подготовка на карамел: Во сад, на оган, со постојано мешање, растопете го путерот заедно со шеќерот. Кога шеќерот ќе се карамелизира додадете павлака и малку вода и мешајте се додека не добиете густа карамел смеса (околу 5 до 7 минути). Истурете ја смесата врз топлиот бисквит и оставете го малку да се олади па ставете го во фрижидер, во длабоко, за да се стврдне.
5. На пареа растопете го чоколадото па додадете ја павлаката и кафето. Добро измешајте и смесата истурете ја врз добро стегнатиот карамел.
6. Колачот оставете го добро да се стегне во фрижидер, во длабоко, пред да го сечете на коцки. Добар апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2014 во 10:25

Вкусен колач со ореви


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

* 2 чаши брашно

* пола лажиче цимет

* 1 лажиче сода бикарбона

* 1 чаша мелени ореви

* 1 чаша кисело млеко

* 125гр стопен путер

* 1 чаша шеќер

* 4 жолчки

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  • Ги матиме жолчките и шеќерот додека не се добие хомогена смеса.
  • Потоа го додаваме путерот, киселото млеко измешано со сода бикарбона и брашното.
  • Повторно матиме со миксер, но побавно. Ги додаваме оревите и циметот и мешаме внимателно.
  • Откако ќе добиеме целосно хомогена смеса, ја истураме во претходно подмачкана и набрашнета тава. Печеме на 200 степени, околу 30 минути.
  •  По желба, пред сервирање преливаме со малку топен карамел и сладолед.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4243444546 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,469 секунди.