IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 56>
Автор
Порака
andryy Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 30.Јануари.2011
Статус: Офлајн
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај andryy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 19:00
Баклава

1/2 кгр. кори за баклава

Фил:
250 гр. путер
200 гр. ореви
80 гр. суво грозје

Шербет:
300 гр. шеќер
500 гр. вода
1 лимон

Намачкајте ја тепсиiата со растoпен путер и наредете преку 4-5 листа кори. Секоја кора порoсете ја со стопен путер, пoтоа ставете мешавина oд толчени ореви и суво грозје. Ова повтoрувајте го додека не се пoтроши сиoт материјал, а за oд горе оставете пак 3-4 кори. Сложената баклава исечете ја на ромбови или коцки по желба, прелејте ја со растопен путер и печете ја во рерна на 200° се додека не добие убава црвена боја. Печената баклава извадете ја од рерна и веднаш прелејте ја со ладен шербет кој претходно сте го свариле од водата, шеќерот и лимонот. Оставете ја да стои 4-5 часа за да го впие шербетот, а потоа служете.
Кон врв
andryy Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 30.Јануари.2011
Статус: Офлајн
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај andryy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2011 во 19:01
БАКЛАВА со гриз

Потребно е: 1кг готови кори, 700г ореви (половина мелени, половина толчени), 500г путер, 2 лажици гриз, 2 лажици ладна вода.
Во плех се редат три кори па се прскаат со путер кој е претходно растопен на тивок оган. Се посипуваат со оревите мешани со гризот. Се редат корите една по една, па секоја се прска прво со путер, а после со ореви. Се завршува со три кори кои пак се прскаат со путер. Откако ќе се исече (баклавата секогаш се сече непечена), се прска со останатиот путер во кој се додадени двете лажици ладна вода. После печењето се попарува со шербет од 1300г шеќер и 700мл вода, и тоа топла баклава со топол шербет (многу убаво омекнува, само одозгора е крцкава).

РОЛАТ БАКЛАВА

Потребно е 1 кг готови кори. Филот се прави од 150г мелени ореви, 150г сецкани ореви, 100г суво грозје, 100г кокос, 100г рендано чоколадо за готвење и една и пол шолја шеќер - сите овие состојки се попаруваат со една шолја врела вода и убаво се меша.
За секој ролат се редат по 4 кори, се прскаат со масло и вода, па се филуваат и се виткаат. После печењето се попарува со шербет од 1кг шеќер и 1л вода.

БАКЛАВА СО ЛЕШНИЦИ

Потребно е 1кг готови кори, 500г лешници, еден маргарин, 250г масло. Се редат корите во плех и секоја се прска со малку масло и малку потпечени мелени лешници. Кога е готова се сече, па се попарува со стопениот маргарин, па се пече. Шербетот се прави од еден и пол кг шеќер, литар вода, ќесичка ванилин шеќер и малку лимонтос, па ладната баклава се попарува со топол шербет.

ГРЧКА БАКЛАВА

Потребно е 500г кори, 300г мелени ореви, 300г кокос, две чоколади за готвење и ќесичка цимет.
За прскање на корите се топи еден маргарин и се меша со една чаша (средна големина) масло.
Секоја кора се прави посебно. Се прска прво со мешавината од масло и маргарин, па се прска од филот направен од оревите, кокосот, ренданите чоколади за готвење и циметот. Се зема игла за плетење, на неа се витка кората како ролат, се набира од двете страни и се вади од иглата. Се сече на три дела (ова се оние мали баклавчиња, за едно залаче). Се пече на 200 степени, а ладна се попарува со млак шербет од 1кг шеќер и 700мл вода.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2011 во 06:31

Пос­ни ва­ни­ли­ци

Пот­реб­но:

За тес­то­то:
* 1 ча­ша мас­ло
* 1 фил­џан ра­ки­ја
* 1 фил­џан ше­ќер во прав
* 2 ча­ши ме­ле­ни оре­ви
* браш­но
За со­е­ди­ну­ва­ње:
* џем од кај­сии (или по вкус)
За по­си­пу­ва­ње:
* ше­ќер во прав

При­гот­ву­ва­ње: за­ме­се­те тес­то од си­те сос­тој­ки. Ра­су­че­те го во ко­ра де­бе­ла ка­ко еден прст, па со ка­лап ва­де­те тр­кал­ца. Пе­че­те ги тр­кал­ца­та во заг­ре­а­на рер­на на 175 сте­пе­ни. По­тоа зе­ме­те ед­но пар­че пе­че­но тес­то, пре­мач­кај­те го со џем, па пок­ло­пе­те го со дру­го пар­че. На крај, пр­пел­кај­те ги ва­ни­ли­ци­те во ше­ќе­рот во прав.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2011 во 15:20

Печени јаболка

Печените јаболка ја подобруваат работата на бубрезите. За да ги подготвите, потребно ви е: 8 јаболка, 8 лажички шеќер, 1 лажичка мелен цимет, 8 лажички џем од вишни, 50 г путер и 50 г бадеми исечени на ливчиња.
Приготвување: јаболката измијте ги и издлабете им ја средината. Во секое јаболко ставете малку џем од вишни, па посипете ги со шеќер и цимет. Јаболката наредете ги во тавче, прелијте ги со стопениот путер, посипете ги со ливчињата од бадемите и печете ги 20 минути во рерна загреана на 175 степени.

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2011 во 17:02
 aj , sega ,...pishi i sherbet kako se pravi.

stopati ke te molam?!изненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2011 во 17:37
Шербет
 
полниш една чаша со 2/3 сладолед. Потоа ставаш внатре сецкани на ситно овошје(јагода,малина,праска ,кајсија,портокал).Ставаш по 10 грама сируп од овошје и алкохол (бело вино или мартини) и готово
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2011 во 17:44
aaa,..pa posle mi [plache koga go dupam?!изненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2011 во 14:18

Кошнички со мусли

Потребно:

* 200 г шеќер
* 6 лажици сок од портокали
* масло
* 100 г суви кајсии
* 50 г бадеми, исечени на ливчиња
* 50 г овесни снегулки

Приготвување: овесните снегулки и ливчињата од бадем малку пропржете ги во тефлонско тавче, без да додадете масло. Откако ќе се изладат излешајте ги со ситно сечканите кајсии. Карамелизирајте го шеќерот на тивок оган, додадете го сокот од портокалот и мешајте додека смесата не се претвори во сируп. Додадете ја смесата од снегулките, добро измешајте и тенџерето извадете го од рингла. Со помош на две лажички направете топчиња и распоредете ги врз алуминиумска фолија премачкана со масло. Откако ќе се стврднат, колачињата ставете ги во хартиени кошнички.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2011 во 05:37

Зашеќерен ѓумбир

Во исламскиот свет отсекогаш важел како добар афродизијак, сепак, ѓумбирот ги смирува желудочната нервоза, воспаленијата на слузта на желудникот, помага при чир на желудникот.
За да приготвите зашеќерен ѓумбир, потребни ви се: свеж корен од ѓумбир и шеќер.
Излупете го коренот, исечете го на парчиња, па варете го на тивок оган во малку вода додека не омекне. Потоа исцедете ги парчињата ѓумбир. Ставете го ѓумбирот во сад, исто количество шеќер и две-три лажици вода, па варете го сето тоа додека ѓумбирот не стане проѕирен, а течноста речиси не испари. Намалете ја температурата, па варете го ѓумбирот додека не биде речиси сув. На крај, испрпелкајте ги парчињата ѓумбир во кристал шеќер.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2011 во 15:21

Чоколадни снегулки

Потребно:

* 100 г темно чоколадо
* 20 г маргарин
* 50 г пченкарни снегулки
* 1 лажица мед

Приготвување: маргаринот загрејте го и во него стопете го чоколадото кое претходно сте го искршиле на помали парчиња. Откако чоколадото ќе се стопи, додадете ги пченкарните снегулки и медот. Сето тоа добро измешајте го. Со помош на две лажички од смесата правете топчиња и редете ги врз хартија за печење. Така подготвените чоколадни снегулки ставете ги во фрижидер и чувајте ги таму до употреба.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2011 во 06:28

Овошна салата

Потребно:

* 500 г јаболка
* 500 г киви
* 2 банани
* 3 портокали
* 1 ананас
* 2 кесички шлаг пена

Приготвување: овошјето измијте го, излупете го и исечете го на мали коцкички. Во подлабок сад изматете ја шлаг пената. Потоа шлагот додадете го во подготвеното овошје, измешајте го сето тоа и салата е готова.
СОВЕТ: Место шлаг, може да употребите мед. Сипајте мед во подготвеното и и измешаното овошје.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2011 во 06:11
Чоколадно овесно колаче

Потребнo:

•230 грама Шеќер кафеав
•230 грама Шеќер
•малку Сол
•120 грама Путер
•230 грама Ореви
•250 грама Овесни снегулки
•300 грама Корнфлекс чоколаден
•30 грама Какао
•5 Гpами сода
•450 милилитри Вода
•450 грама Брашно
•2 Јајца

Подготвување:
Во еден сад измешајте ја водата и овесните снегулки и оставете да остојат 10 минути. Во голем сад за мешање ставете го мекиот путер и шеќерот. Додадете ги јајцата, едно по едно, мешајќи добро по секое додавање. Смесата истурете ја кај накиснатите овесни снегулки. Измешајте ги брашното, какаото, содата и солта. Постепено додавајте ја оваа смеса во кремастата мешавина. Додадете малку повеќе од половина од чоколадниот корнфлекс.

Смесата ставете ја во тавче за печење кое претхопдно е намачкано со путер. Посипете го со сецканите ореви и остатокот од корнфлексот. Печете на 170 целзиусови степени 40 до 45 минути. За да проверете дали е готово, боцнете со чепкалка, која треба да ја извадите чиста, без да биде размачкана од кремастата смеса.

Пред сечење, оставете колачот да се олади.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2011 во 06:14
Какао куп


%5bImage:%20FD51335930779740B2A691E53EA53BB1.jpg%5d



Потребно:

* 1 ќесичка пудинг од какао
* 200 мл слатка павлака
* 400 мл млеко
* 150 г пишкоти
* ликер од какао
* 4 лажици кафе
* 3 лажици мелени ореви

Приготвување: измешајте ги млекото и слатката павлака, па ставете ги да се варат. Измешајте го прашокот за пудинг со шеќер и со 2-3 лажици ладно млеко. Мешајќи, додајте го разматениот прашок за пудинг во вареното млеко, па сварете го. Пред крај на варењето, сипете ги мелените ореви во пудингот. Распоредете ги пишкотите искршени на парчиња на дното од поширока чаша и прелијте ги со вареното кафе и со ликерот, па посипете ги со малку мелени ореви. Прелијте го пудингот врз нив, изладете го и пред да го послужите, украсете го какао купот со матена слатка павлака.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2011 во 12:51

Колач од цимет

Потребно:

* 150 г мелени ореви
* 150 г мелени бадеми
* 300 г шеќер
* 40 г цимет
* 2 кесички прашок за печиво
* 2 кесички ванилин шеќер
* 300 г брашно
* 300 г путер
* 200 г смрзнато овошје
* 2 јајца

Приготвување: сите состојки, освен смрзнатото овошје, добро измешајте ги, па смесата поделете ја на два дела. Половина од смесата расучете ја во кора колку што е тавчето, па печете ја 5 минути во рерна загреана на 180 степени. Потоа, смрзнатото овошје распоредете го врз потпечената кора, прекријте ги со втората половина од смесаата, расучена во кора, па колачот печете го додека не зарумени.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,164 секунди.