IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 56>
Автор
Порака Обратен редослед
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2014 во 22:10

НАПРАВЕТЕ СИ САМИ КАРАМЕЛ ПРЕЛИВ – РЕЦЕПТ


Состојки

  • karamela1 шолја шеќер
  • ¼ шолја вода
  • ¾ хопла
  • 3 ½ лажици путер
  • 1 лажица морска сол

Начин на подготовка

Во длабока тава ставете ги шеќерот и водата, и гответе на среден оган се додека шеќерот не се растопи. Зголемете ја температурата додека растопениот шеќер не зоврие. Кога сирупот ќе добие златна боја тргнете го од оган и внимателно додавајте ја хоплата со постојано мешање. На крај додадете ги солта и путерот. Ставете ја карамелата во тегла и оставете ја теглата отворена додека сосот не се олади. Вака подготвената карамела можете да ја чувате во фрижидер до 2 седмици. Пред сервирање повторно загрејте го сосот.

Доколку сакате, можете да ја изоставите солта, бидејќи таа не е една од виталните состојки за правење на овој сос. По желба можете да додадете малку екстракт од ванила.

Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2014 во 22:02

РЕЦЕПТ ЗА БАЈАДЕРА: БЕЗ МИКСЕР И РЕРНА, ГОТОВА ЗА 20 МИНУТИ

Ова е рецепт за највкусната Бајадера. За неа, дури не треба печка , ниту миксер, да ја направите ќе треба да издвоите околу 20 минути.

состојки:

За Бајадера

bajadera   ● 9 лажица вода
● 200 грама шеќер
● 150 грама ореви, бадеми или лешници
● 250 грама мелени Petit Beurre бисквити
● 170 грама путер
● 100 грама темно чоколадо
● рум

За глазура :

● 100 грама темно чоколадо
● малку масло

подготовка:

1 Во тенџере , додадете вода и шеќер и гответе на тивок оган додека шеќерот целосно не се раствори.

2 Додадете путер , отстранете од шпоретот и мешајте додека не се раствори.

3 Кога путерот е безмалку истопен , додадете ореви и бисквити –  се меша додека не се добие еднаква густа маса .

4 Добиената смеса се дели на два еднакви делови.

5 Се топи чоколадо на пара и помешајте го во првиот дел од смесата, а во втората додадете малку рум.

6 На послужавник или тацна ставете мрсна хартија за печење и и ставете го првиот дел од смесата (таа со чоколадо) и со рацете оформете коцка – а за да биде правилна потоа оформете ги рабовите со  нож.

7 Над неа, на ист начин додадете ја и друга смеса и сторете го истото со ножот.

8 Остатокот од чоколадото се топи на пара во него  додадете малку масло и се прелива врз Бајадерата

Толку – оставете малку да се стврдне и може да се ужива во неа.

9 Bajadera се остава во фрижидер да се стегнат и следниот ден се сече на коцки ако сакате.

Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2014 во 22:01

ЛЕСЕН И МНОГУ ВКУСЕН ДЕСЕРТ ОД КРОАСАНИ

Состојки:

7 кроасани полнети со чоколаден крем

1 литар млеко

6 јајца

2 филџани шеќер

287-660x300Исечете ги кроасаните на покрупни парчиња и внимателно подредете ги во тава, чие дно претходно сте го карамелизирале со дел од шеќерот.

Изматете ги добро јајцата, па во тоа додадете го млакото млеко и преостанатиот шеќер. Кремот се загрева на водена пареа се додека не се згусне.

сипете ја смесата врз кроасаните и печете во претходно загреана рерна на 180 степени додека се стегне кремот. Откако ќе се олади десертот, се превртува и се сече.

Се сервира со топка сладолед или карамел топинг.

Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 16:40

Штрудла со јаболка и рогач

За една штрудла е потребно 4 кори, јас имав 16 кори и направив 4 штрудли.
Најпрвин спремете ја смесата за премачкување
- со миксер пенесто изработете ги јајцата со шеќерот и ванилата, додадете го јогуртот, измешајте, додадете зејтинот, измешајте, а потоа измешајте ги измешаните брашно, густин, пецивото, измешајте целото тоа да добиете хомогена смеса. Оставете настрана додека изрендате јаболката.
Фил
- Во изренданите јаболка додадете го рогачот и сувото грозје, измешајте.

Филување
- Земајте една кора, премачкајте со смесата со јајца, врз неа ставете втората кора, повторно премачкајте - третата кора - премачкајте и на четвртата ставете од филот по целата кора - замотајте во ролат.
- Така постапете со сите кори.
Ставете во подмачкана со зејтин тавка, со млака вода лесно премачкајте ги веќе смотаните штрудли, ставете да се печат во предходно загреана рерна на 180 степени околу 45 минути.
Оладени поросете ги со прав шеќер и ви останува само да уживате. Навистина вкусно.

Напомена
- Бидејки е реткост да се најде рогачево брашно, истото можете да го замените со мелен афион.
- Сувото грозје слободно можете да го изоствите.
- Јас ставав по 4 големи лажици од смесата за премачкување, од љубопитност како ќе биде ставав и на четвртата кора, па врз неа од филот. Супер.
Со ваква смеса за премачкување на корите можете да ги филувате и со друг фил, а еве овде ќе напишам уште еден предлог кој ние исто така го многу сакаме, но бидејки немав крем сирење ниту урда, не можев да направам како вообичаено.
Гги делам корите на еднакви делови, па две штрудли правам од филот со јаболката, а две со филот од крем сирењето кој се спрема вака - 500 гр. крем сирење се меша со рендана кора од лимон, се става 80 гр. суво грозје и 1 бурбон ванила и со вака измешаниот фил постапувам исто како погоре опишаното.



Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 08:34

Шпански ветер

Тортава си ја правам почесто, лесна, а особено вкусна. По некој пат кога немам лешници, знам да ја направам и само со ореви....Исто така вкусна...

Прво го правам филот за да има време убаво да се излади.
1. Млекото го ставаме да почне да врие. Во еден сад убаво ги мешаме жолчките, пудинзите, шеќерот и густинот, со околу 100 мл од литарот млеко (додека е ладно). Смесата ја ставаме во млекото со постојано мешање со рачна маталка, за да се направи убав густ крем кој го ставаме убаво да се излади. Кога ќе се излади ги додаваме чоколадото, оревите и лешниците.
2. Белките со шеќерот ги матиме со миксер додека не станат цврсти како шлаг. Го додаваме брашното и мешаме со миксерот кој ни е вклучен на најмала брзина. 
3. На хартија за печење во четвртаст плех ја истураме смесата и печеме на температура од 170 степени. Печено е кога ќе го втиснеме со прст, да се враќа на место како сунѓер.
4. Ја вадиме хартијата и го ставаме испечениот пандишпан од белки, па ја мачкаме со половина од филот, па редиме еден ред бисквити, па повторно фил. Врвот од тортата го украсуваме со шлаг.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 08:31

ПРЕВКУСЕН КОЛАЧ СО ПАЛАЧИНКИ

9

Состојки:

Околу 35-40 палачинки

2 л млеко

2 пудинг од чоколадо

2 пудинг од ванила

20 лажици шеќер

200 гр шлаг крем

Подготовка:

Направете палачинки. Се филуваат со мармалад или еурокрем. Се подредуваат палачинките во подлабок плех. Во 1 литар млеко сварете 2 пудинга од ванила и 10 лажици шеќер. Добиениот крем се додава врз палачинките додека е сеуште врел. Потоа ставете уште еден ред палачинки. Другиот пудинг се вари на истиот начин, само што е од чоколадо и се додава врз редот палачинки. Оставете да се олади. Изматете 200 гр шлаг крем и украсете ја тортата.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 08:29

Црно-бели топчиња

Преубави, фантастични, лесни, брзи, вкусни и декоративни.

Најпрво се топи чоколадата со маргаринот. Потоа се додаваат изматените јајца со шеќерот и ванилата и се додава после брашното, солта и пецивото.
Се се меша заедно и се остава во ладилник да се стегне смесата едно 3 часа (јас ги оставам цела ноќ)
Потоа се зема со едно мало лајче се вади од смесата и се обликуваат во топче колку бомбица и се увалкува обилно во шеќер во прав. Се ставаат во плех со хартија и се печат во загреана рерна 12мин на 180С.
Наздравје!




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 08:18

Љубовни колачи 


Љубовни колачи  

  • 1 јајце
  • 4 лажици шеќер
  • 4 лажици брашно
  • 3 лажици зејтин
  • 3 лажици млеко
  • 1 лажици какао
  • пола пециво

  • Готови се за 2 мин во микро.
    Јајцето и шеќерот се матат, потоа се додават сите останати состојки. Се става во корпици за колачи, пола од корпиците се полнат, потоа се ставаат во микобранова пречка да се печат 1-2 минути. Се декорираат со локум измесен со шеќер во прав и обоен со црвена боја




    Изменето од емил - 15.Февруари.2014 во 08:20
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2014 во 21:57

    Коцкасти тортици


    tortici slika

    1. За тесто:
    Трите цели јајца и жолчката од четвртото, убаво се матат со шеќерот и ванилата, се додаваат млекото, зејтинот и брашното помешано со какаото и прашокот за пециво. Смесата се истура во намастено и набрашнето плехче(40х25) и се пече околу 25 минути.
    2. За прелив:
    Во ѓезве се ставаат какото, шеќерот водата и маслото и се загреваат на тивок оган додека се изедначи смесата(ако ви се чини многу густа слободно додадете уште малку вода). Искршете го и чоколадото во ѓезвето и мешајте додека не се стопи и смесата стане мазна. Прелијте ја врз испечениот колач и оставете да се излади. Со остар нож сечете коцки(за да добиете “чиста линија” на преливот, по завршување на едно сечење ставете го ножот под млаз топла вода и повторно сечете).
    3. За шам:
    Направете “свилен шам” од преостанатата белка, така што ќе направите густ шербет од шеќерот, водата и ванилата и така врел пополека истуете го во белката која претходно ја матите и продолжете да матите кратко време. Ставете го шамот во готварски шприц(или импровизирајте со кесичка) и врз коцките формирајте купови.
    П.С. Оставете и на фантазијата и она што го имате по дома за украсување. На сликата гледате само неколку можности како да го направите тоа.

    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2014 во 21:54

    Колачиња од бадем со топло ладен прелив


    КОЛАЧИЊА ОД БАДЕМ СО ТОПЛО ЛАДЕН ПРЕЛИВ


    • Време на подготовка :
      20 min
    • Време на готвење :
      30 min
    • Вкупно време :
      50 min

    Порции

    16 лице/а

    Состојки

    • 300 гр. чоколадо за готвење
    • 220 гр. путер
    • 200 гр. шеќер
    • 2 лажички екстракт од ванила
    • 220 гр. бадеми мелени (или друго јаткасто овошје по вкус)
    • 3 јајца

    Прелив

    • 100 гр. чоколадо за готвење
    • 100 гр. хопла
    • 1 еспресо или друго појако црно кафе
    • 1 лажица мед
    • сладолед од ванила

    Упатство

    Загрејте ја рерната на 170 степени. Намачкајте едно тавче со малку маргарин и обложете го со хартија за печење.

    Во тавче на слаб оган постепено растопете го чоколадото заедно со путерот со постојано мешање. Кога ќе се растопи чоколадото остранете го од ринглата, додадете ги шеќерот и ванилата, добро промешајте и оставете го да се излади.

    Колачиња од бадем со топло ладен прелив_1

    Кога ќе се излади чоколадото додајте ги мелените бадеми и јајцата и добро промешајте.
    Смесата истурете ја во обложеното тавче. Печете го тестото во загреаната рерна 25-30 минути.
    Додека се пече колачот подгответе го топлиот чоколаден прелив.
    Во тенџере искршете го на коцки чоколадото.

    Колачиња од бадем со топло ладен прелив_2

    Додадете ја хоплата, кафето и медот.

    Колачиња од бадем со топло ладен прелив_3

    Растопете ги на рингла на тивок оган со постојано мешање, додека да добиете изедначена смеса.
    Сосот чувајте го топол додека да го сервирате.
    Извадете го колачот од рерна и расечете го на коцки.

    Колачиња од бадем со топло ладен прелив_4

    Колачето ставете го врз чинија за сервирање.

    Колачиња од бадем со топло ладен прелив_5

    Ставете врз него една топка сладолед од ванила, прелијте го со топлиот чоколаден сос и по желба декорирајте со рендано чоколадо или сецкани бадеми.

    Колачиња од бадем со топло ладен прелив_6



    Изменето од Valerija - 06.Февруари.2014 во 21:54
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2014 во 21:52

    Денес, 5ти февруари е светскиот ден на најчоколадната делиција која го носи името Нутела. Интернационално познатиот крем секој 5ти февруари го слави како „свој ден” од 2007 година, па во нејзина чест вреди да одвоите неколку минути во кујната.

    proslavete-go-svetskiot-den-na-nutela-podgotvete-ferrero-rocher-torta-01

    Ако до сега ја немавте традицијата за прославување на Нутела денот, време е да ја усвоите.

    Повикајте ги најблиските и послужете домашна Ferrero Rocher торта и шолја топло кафе.

    За подготовка потребно ви е:

    За бисквит:

    • 6 жолчки
    • 6 белки
    • 100g темна чоколада
    • Малку сол
    • 1 лажица шеќер

    За фил:

    • ½ kg Нутела
    • ½ kg маскарпоне сирење
    • 250 g крупно сечкани лешници

    Одвојте ги белките и жолчките во посебни садови. Со електричен миксер белките матете ги додека не добиете цврста пена, а потоа додајте малку сол и лажица шеќер. Изматете ги и жолчките.

    Стопете го чоколадото и спојте го со жолчките, па рачно, внимателно истурете ја смесата во изматените белки.

    На мрсна хартија за печење, во калап истурете ја густата смеса и печете 15-20 минути на 200 степени.

    Во меѓувреме подгответе го филот. Со миксер изматете го сирењето, Нутелата и 150 грама од лешниците.

    Откако бисквитот ќе се испече, оставете го да се олади, а потоа кремот премачкајте го внимателно.

    Од горе проросете ги преостанатите лешници и тортата оставете ја да се лади 2 часа.

    Послужете и декорирајте со чоколаден прелив или свежо овошје, по желба.

    proslavete-go-svetskiot-den-na-nutela-podgotvete-ferrero-rocher-torta-02

    proslavete-go-svetskiot-den-na-nutela-podgotvete-ferrero-rocher-torta-03

    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2014 во 20:46

    За само 20 минути: Вкусни швајцарски коцки

    3

    Состојки:
    2 јајца
    200 гр шеќер
    80 гр чоколада
    80 гр путер
    150 гр мелени бисквити
    40 гр мелени ореви
    Декорација:
    50 гр чоколада
    малку путер
    неколку цели ореви
    Подготовка:
    Јајцата се матат заедно со шеќерот, а потоа се загреваат на пареа. Кога смесата добро ќе се загрее се додава путер и се меша додека состојките не се соединат. Тргнете го садот од оган и додадете мелени бисквити, мелени ореви и чоколада. Добро измешајте, а потоа смесата префрлете ја во калап претходно обложен со хартија за печење.
    Од горе се додава прелив од чоколада и путер.  Откако ќе се олади се сече на коцки, а на секоја коцка се става по едно парче орев.

     

    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2014 во 20:45
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2014 во 20:39

    Без конкуренција: Торта над тортите

    25

    Состојки:

    За кора:

    3х5 белки

    3х10 лажици шеќер во прав

    3х5 лажици мелени ореви

    3х2 лажици брашно

    За крем:

    1 л млеко

    15 жолчки

    10 лажици шеќер

    9 лажици брашно

    250 гр шеќер во прав

    250 гр путер/маргарин

    150 гр мелени ореви

    Малку млеко за попарување на оревите

    200 гр чоколадо

    3 пакетчиња шлаг крем од ванила

    200 мл млеко или кисела вода за шлаг кремот

    Подготовка:

    Направете 3 кори од по 5 белки, 10 лажици шеќер во прав, 5 лажици ореви и 2 лажици брашно. Измешајте ги брашното и оревите и внимателно додадете ги во матените белки. Се пече на 180 степени околу 25 минути, секоја кора. Кога ќе се испечат, покријте ги корите со крпа додека го подготвувате кремот.

    Крем: 7 жолчки се мешаат со 10 лажици шеќер и 9 лажици брашно и се вари кремот во 1 литар млеко. Изматете 8 жолчки со 250 гр шеќер во прав. Посебно изматете 250 гр маргарин, па измешајте го со матените жолчки и сето тоа изедначете го оладениот крем.

    1/3 од филот извадете и на тоа додадете 150 гр ореви попарени со млеко (потребно е само малку млеко ). Во преостанатите 2/3 од филот додадете 200 гр топено чоколадо. Изматете ги шлаг кремите од ванила со млеко или кисела вода.

    Редослед: кора, шлаг, црн фил, кора, шлаг, бел фил, кора, шлаг, црн фил.

    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
     Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 56>
      Сподели тема   

    Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

    Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

    Страницата е генерирана за 0,156 секунди.