IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 56>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2016 во 18:32

Dave’s Kitchen: Вкусен куглоф брз и лесен за подготовка


Искористете го продолжениот викенд за да приготвите лесен и вкусен десерт за своето семејство и пријателите.

Потребни состојки:

  • 250 гр путер
  • 2 шолји шеќер
  • 6 јајца
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 2 ½ шолји брашно
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • Прстофат сол
  • 1 шолја кисела павлака
  • 100 гр чоколадо

За чоколадниот прелив:

  • 70 мл слатка павлака
  • 150 гр чоколадо

Начин на подготовка:

Во миксер измешајте ги путерот и шеќерот, матете околу 5-6 минути додека путерот не се соедини со шеќерот и не стане пенест. Едно по едно се додаваат 6-те јајца, екстрактот од ванила, брашното, сода бикарбона и прстофат сол. Брашното додавајте го на два пати, а не цело одеднаш и на крајот додека матите додадете ја киселата павлака. 

Добиената изматена смеса претурете ја во два сада по половина во секој сад. Во едниот сад додадете 100 гр. растопено чоколадо.

Од смесите истовремено се става во подмачкан куглоф со путер и со нож се прават нежни кружни движења. Се пече околу 45 минути на 170 степени. 

Кога ќе биде комплетно изладен се прелива со чоколаден прелив кој можете да го подготвите на следниов начин: 

Во тавче на оган ставете да се загрее слатка павлака и кога убаво ќе се вжешти додадете ги парчињата чоколадо. Измешајте убаво додека не се растопи комплетно чоколадото и одозгора на куглофот нанесете од чоколадната глазура. Декорирајте со исечкани ореви.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2016 во 16:08

Превкусна и едноставна торта од костени


Есента веќе пристигна, а со неа и превкусните костени. За таа цел ви предлагаме да приготвите една поразлична торта во која главна состојка се токму костените.


Потребни состојки:

  • 225гр темна чоколада
  • 6 јајца, одвоени белки од жолчки
  • Малку сол
  • 125гр путер
  • 435гр пире од костени
  • 2 лажици рум
  • 65гр шеќер
  • Шлаг за послужување

Пирето од костени може да го направете со килограм костени, кои ќе ги варите во засладена вода со малку шеќер. Кога ќе се сварат костените, додајте малку топло млеко, рум за арома и малку путер. Состојките испасирајте ги да станат како пире.

Начин на подготовка на тортата:

  • Загрејте ја рерната на 180°С и намрсете тава од 23см
  • Раскршете го чоколадото и растопете го
  • Измешајте ги белките од јајцата со малку сол додека смесата не згусне
  • Во друг сад измешајте го путерот со пирето од костени и шеќерот. Полека додавајте ги жолчките, чоколадото и румот.
  • Додајте ги и белките и добро измешајте со цел состојките убаво да се сврзат. Ставете ја смесата во тавата и печете од 40 до 60 минути. Потоа, оставете ја малку да олади и декорирајте со шлаг.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2016 во 15:32

Чоко „лист“ торта


„Лист“ тортите се ретро десерт што моментално го има своето заживување. Тортите моментално се гастрономски тренд, а причината за преродбата е едноставноста во подготвувањето.


Како да ја подготвите „лист“ тортата и што се ви е потребно за неа?

Состојки за тестото:

  • 248 грама брашно
  • 310 грама шеќер
  • 1 прашок за пециво
  • ¼ лажичка сол
  • 226 грама несолен путер
  • 50 грама какао
  • 235 мл врела зовриена вода
  • 120 мл. млеко
  • 2 јајца
  • 2 лажички ванила екстракт



Состојки за чоколадната глазура:

  • 112 грама несолен путер
  • 30 грама какао
  • 6 лажици млеко
  • 400 грама шеќер во прав
  • Чоколадни мрвици

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени  и намрсете го правоаголниот плех со путер или обложете го со хартија за печење.

Во подлабок сад ставете го брашното, прашокот за пециво, шеќерот и солта и оставете го садот на страна. Во друг поголем сад стопете го путерот на пареа (или во микробранова) па додадете ги какаото и водата. Добро промешајте додека не се олади малку смесата. Потоа додадете ги млекото,јајцата и ванила екстрактот, а потоа оваа смеса измешајте ја со таа од првиот сад со брашното. Добро промешајте и смесата истурете ја во плехот и печете околу 25 минути. Кога ќе се испече оставете да се олади.



Во поголем сад стопете го путерот, какаото, млекото а потоа додадете го шеќерот во прав додека не добиете течна чоколадна глазура.

Оставете глазурата да се олади и потоа прелијте ја врз испеченото тесто. По желба ставете чоколадни мрвици, или некое сезонско овошје, а ако не сакате оставете ја како што е.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2016 во 09:40

Магична торта од основни состојки која ги освојува светските готвачи


Моментално мошне популарна е магичната торта, која ги освојува светски познатите готвачи кои се трудат да ја направат беспрекорно. Иако станува збор за торта со стандардни состојки, магијата доаѓа кога ќе ја извадите од рерна во три слоја. 


Некои ја прават според стандардниот рецепт, а други пак додаваат чоколадо.

Потребни состојки:

  • 4 јајца (одделете ги жолчките од белките)
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 150гр шеќер
  • 125гр растопен путер
  • 115гр брашно
  • 500мл млеко
  • Шеќер во прав или овошје

Доколку сакате да ја направите чоколадната варијанта, додадете уште 43гр какао и 2 лажички еспресо или некое јако кафе.

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 150°С. Растопете го путерот и оставете го да излади на собна температура, а потоа стоплете го малку млекото. 

Истурете ги белките од јајцата во посебен сад.

Во друг сад, измешајте ги со миксер жолчките од јајцата со шеќерот, а потоа додадете го путерот и екстрактот од ванила и продолжете со мешање уште минута до две. Додадете го брашното и мешајте додека сите состојки не се соединат. 

Полека почнете да го додавате млекото и мешајте додека да се измеша убаво. Измешајте ги со миксер белките, да добијат пенлива текстура, но не претерувајте. Потоа додадете ги полека во смесата и измешајте убаво.

Ставете го тестото во еден сад и печете од 50-70 минути, односно додека врвот на тортата не добие златна боја. 

Откако тортата ќе се испече оставете ја неколку часа во фрижидер да олади. Потоа декорирајте ја со шеќер во прав, доколку ја правевте стандардната варијанта, а ако сте ја правеле онаа чоколадната декорирајте со овошје и чоколадо.


Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:17
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2016 во 09:36

Dave’s Kitchen: Опера колачи


Ова се колачи за кои важи онаа народната „прсти да излижеш“. Можеби малку ќе се помачите додека ги приготвите, но верувајте дека вреди.

Потребни состојки за пандишпанот:

  • 5 белки
  • 50 гр. шеќер во прав
  • 250 гр. мелени бадеми
  • 250 гр. шеќер во прав
  • 80 гр. брашно
  • 5 јајца
  • 50 гр растопен путер

Со помош на миксер изматете ги белките, постепено додавајќи ги 50-те грама шеќер додека не добиете цврста пена. 

Во друг сад на страна изматете ги преостанатите состојки, не додавајќи ги една по една туку сите одеднаш. На крајот кога смесата ќе биде добро изматена додадете 50 грама растопен путер и спојте ја со претходно приготвената пена.

Смесата поделете ја подеднакво во две правоаголни големи тавчиња обложени со хартија и печете на температура од 200 степени околу 10-тина минути додека не добие убаво златна кафена боја.

Кога пандишпаните ќе бидат готови од едната страна премачкајте ги со растопено чоколадо и ставете ги во ладилник да се стегнат околу 10-15 минути.

Во меѓувреме пригответе ги филовите.

Фил со кафе

Потребни состојки:

  • 150 мл. млеко
  • 50 гр. шеќер
  • 3 жолчки
  • 50 гр. шеќер
  • 180 гр путер
  • 2 лажици еспресо

Најпрвин ставете ги млекото и шеќерот на оган и мешајте додека млекото не дојде до точка на вриење. На страна изматете ги јајцата и преостанатиот шеќер и додадете ги во жешкото млеко притоа матејќи со маталка. Откако смесата ќе дојде до вриење накратко оставете ја малку да се излади, па префрлате ја во миксер. Додадете го еспресото и миксајте додека не добиете хомогена смеса. Откако филот потполно ќе се излади додадете го омекнатиот путер и повторно миксирајте додека убаво не се соедини.

Чоколаден фил

Потребни состојки:

  • 150 гр. чоколада за готвење
  • 100 мл слатка павлака
  • 2 лажици мед
  • 3 лажици путер

Во сад на пареа растопете ги сите состојки додека не се соединат. Оставете филот да се стегне на собна температура.

Откако сте ги приготвиле филовите време е за редење на колачите. 

Прво поделете ги корите на 2 дела, така што ќе добиете 4 подеднакви делови. Ставете ја првата кора и врз неа нанесете1/2 од кафе филот. Потоа ставете ја втората кора и врз неа ставете го целиот чоколаден фил. Врз неа следи редењето на третата кора и мачкање на преостанатиот дел од белиот фил. Потоа оставете да се стегне околу 1 час во ладилник. 

На крајот прелијте со чоколадна глазура приготвена од 250 гр. чоколадо за готвење, 100 мл слатка павлака и 5 лажици путер растопени на пареа. Прелијте ја низ целата површина врз последниот слој од бел фил и оставете да се стегне.

Од оваа доза би требало да ви излезат околу 20 -тина парчиња.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2016 во 16:17

КОЛАЧИЊА СО ЛЕШНИЦИ

Најпрвин се прават 3 кори од следните состојки:

  • 9 белки
  • 15 лажици шеќер
  • 18 лажици лешници

Секоја кора треба да содржи третина од состојките за да ви излезат 3 (3 белки се матат со 5 лажици шеќер и 6 лажици мелени лешници).

Смесата се распределува во тава за печење и се пече 15 минути на 200 степени.

Се подготвува чоколадната глазура за која ќе Ви бидат потребни:

  • 200 гр. чоколада за готвење
  • 100 гр. слатка павлака
  • 1 лажица путер

Чоколадата искршете ја на коцки и ставете ја во сад на пареа да се растопи заедно со путерот, слатката павлака и лешниците.

Секоја кора кога ќе се испече се премачкува со чоколадната глазура и се оставаат да се излади комплетно за да може чоколадата да се стегне.

Филот се подготвува на следниот принцип:

Во тенџере на оган се става 500 мл млеко да се згрее, 10 лажици шеќер и 1-2 лажици екстракт од ванила. Во друг сад на страна се матат 9 жолчки, 200 мл млеко и 1 кесичка пудинг од ванила.

Убаво се меша целата смеса за да нема грутчиња и се претура во млекото додека врие и се подготвува исто како пудинг. Се става најлонска фолија одозгора (да допира убаво до пудингот за да не фати кора и се остава целосно да се излади.

Кога ќе се излади се мати со миксер на најјака брзина со 100 гр. путер на собна температура.

Корите се редат на следниот принципот: се става кора, врз неа филот, се размачкува убаво, па пак кора, па пак фил и на крај се става последната кора со чоколадо на која се ставени мелени или сецкани лешници (или ореви). Се лади во ладилник околу 1час и се сечат коцки.



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:16
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2016 во 08:35

КОЛАЧ СО ГАЗОЗА И ВИШНИ - ОВА НЕ СЕ ПРОПУШТА

Пандишпан: Се мешаат сувите состојки, ги додаваме газозата и маслото. Состојката ја ставаме на намачкано тавче со масло и ставаме да се печена 180 степени, 15 минути.

Оставаме да се излади, потоа со дрвена лажица правиме дупчиња во кои ќе ги ставиме вишните (без семки).

Прелив: На тивок оган се изедначуваат состојките за да се добие убава чоколадна смеса.

Од преливот се става во секое дупче пред и после вишните, а со остатокот ја преливаме целата торта која потоа ја сечеме на коцки и ја оставаме во ладилник за добро да се излади.

Пандишпан

♦ 300 гр. брашно

♦ 100 гр. мелени бисквити

♦ 200 гр. шеќер

♦ 2 пакетчиња ванилин шеќер

♦ 2 лажици какао

♦ 1 лажичка сода бикарбона

♦ 500 мл. газоза

♦ 125 мл. масло

Прелив

♦ 40 (+-) свежи вишни

♦ 200 гр. шеќер во прав

♦ 50 гр. маргарин

♦ 4 лажици вода

♦ 2 лажици какао

♦ 1 пакетче ванилин шеќер



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:15
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2016 во 08:16

БРЗ КОЛАЧ ОД КОКОС И ЧОКОЛАДО

За среќа, рецептот е брз, лесен и евтин, па може да го подготвувате колку често и да сакате.

Плус, ви требаат само 20 минути во кујна.

Потребни состојки:

  • 200ml јогурт
  • 200ml масло
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 200g брашно
  • 100g чоколадо за готвење
  • 200ml млеко
  • 200g кокос
  • 200g шеќер
  • 1 лажица прашок за печиво

За глазура:

  • 100g чоколадо за готвење
  • 3 лажици масло

Начин на подготовка:

Во голем сад ставете го млекото заедно со шеќерот и оставете го да отстои.

За тоа време во друг сад ги мешате следните состојки – јогурт, масло, кокос, ванилин шеќер, брашно и прашок за печиво.

Кога ќе добиете еднолична смеса, додадете ја во млекото и шеќерот.

Намачкајте едно средно тавче за печење со масло и со брашно, па во него претурете ја смесата и прелијте со растопено чоколадо. Печете 30-тина минути на 180 степени.

Откако ќе го извадите колачот, подгответе ја глазурата, односно стопете го чоколадото на пареа заедно со маслото.

Колачот добро оладете го и пред послужување прелијте со чоколадо.

 



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:16
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2016 во 09:40

Dave’s Kitchen: Рецепт за вкусни француски макаронс


Денес од кујната на Давор го презентираме рецептот за еден од најбараните десерти во моментот. Иако се специфични за правење француските макаронс, сепак не се невозможна мисија.

Потребни состојки:

  • 3 белки
  • 1/3 од шолја шеќер
  • 1 шолја мелени бадеми (ситно измелени како брашно)
  • 1 1/3 шолја шеќер во прав
  • 2 лажици еспресо

* Големината на шолјата со која ќе ги мерите состојките е од 100 мл.

Начин на подготовка: 

Во сад за матење ставете ги белките и започнете да матите. Кога ќе се формира почетна пена пополека додавајте го шеќерот и продолжете да матите на најголемата брзина (шеќерот додавајте го постепено). Потребно е да матите околу 7 минути за да добиете цврст шлаг. 

Во сад на страна низ сито поминете ги шеќерот во прав, еспресото и мелените бадеми. (Овој чекор е многу важен за да Ви излезат добро колачињата). 


Во садот со изматените белки додадете ги пресеаните бадеми,еспресото и шеќерот во прав и со помош на шпатула мешајте пополека не дозволувајќи брзо да се изгуби воздухот во смесата. Постепено промешувајте и проверувајте ја смесата на тој начин што со шпатулата ќе земете и ќе гледате како паѓа. Треба да паѓа постепено како лава.

Ставете ја смесата во готварски шприц и формирајте ги колачињата во мали кругчиња. Кога ќе го исполните тавчето исто така важен чекор (доколку не го направите, нема да ја добиете посакуваната форма) е благо да го удрите тавчето по еднаш на работната маса од сите страни. Овој чекор помага да излезе воздухот од колачињата и токму поради ова ќе се формира пукнатината на колачето (стапало). 

Оставете ги 40-тина минути да се исушат на собна температура (во зависност од влажноста на воздухот понекогаш и до 1 час). Кога ќе ги допрете со прстот треба да бидат засушени. 

Загрејте ја рерната на 140 степени и печете ги 13-15 минути.

Потребни состојки за филот:

  • 120 гр. путер на собна температура
  • 120 гр. шеќер во прав
  • Екстракт од ванила

Сите состојки ставете ги во миксер и матете околу 7 минути додека не добиете убава пенлива смеса. Филот ставете во готварски шприц и нанесете врз едно колаче од долната страна, со друго поклопете го филот и ќе добиете сендвич колаче - макаронс.



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:17
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2016 во 20:02

СОЧНИ КОЦКИ СО КОКОС И ЈАГОДИ

12

Замислете ја само комбинацијата од кокос и сочните црвени јагоди – тоа е вистинско уживање!

Состојки:

  • 5 белки
  • 5 лажици шеќер
  • 2 лажици брашно
  • 1 прашок за печиво
  • 100 грама кокос
  • 200 мл студено млеко за прелевање на кората

Фил 1:

  • 500 грама јагоди
  • 200 грама шеќер
  • 2 пудинга од јагода

Фил 2:

  • 5 жолчки и 7 лажици шеќер
  • 5 лажици гистин
  • 500 мл млеко и 200 грама путер
  • 100 грама шеќер во прав

За декорација:

  • 200 грама шлаг изматен со 300 мл кисела вода

Подготовка:

Изметете ги белките во цврст снег, додадете шеќер и уште миксирајте. Потоа вмешајте го брашното со прашокот за печиво и кокосот и се убаво соединете. Добиената смеса ставете ја на хартија за печење во плех и печете на загреана рерна на 180 степени Целзиусови околу 20 минути.

Печената кора веднаш се прелева со студено млеко и оставате да се олади.

Фил 1:

Јагодите ги ситните со блендер, додавате шеќер и ги варите. Посебно го растворате прашокот за пудинг во вода и го додавате во зовриената маса. Мешате додека не се згузне, а потоа го тргате од оган.

Фил 2:

Жолчките ги матите со шеќер, густин и 100 мл млеко па ги варите во останатото провриено млеко. Пенасто се миксира путерот со шеќер во прав и се составува со оладениот крем од жолчки и млеко.

Шлагот се мати со кисела вода. На кората се нанесува првиот фил, се израмнува, па премачкувате со вториот фил, а декорирате со изматениот шлаг.



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:19
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2016 во 08:29

ТОРТА ОД МАЛИНИ И ЧОКОЛАДО

Торта од малини и чоколадо

Овошјето е тоа кое дава свеж вкус и ја намалува блажината од чоколадото, па добивате совршена комбинација на слатко-кисело.

Овој колач со малини е одличен пример за ваква комбинација. Но, ако на тоа додадеме дека се подготвува брзо и лесно и нема потреба да се пече тогаш не чекајте ни миг за да го подготвите.

Состојки:

  • 700 g темно чоколадо
  • 300 ml хопла
  • 2 лажици путер
  • 400 g „Орео“ колачи (или други слични чоколадни колачи)
  • малини за декорација

Начин на подготовка:

1. Измешајте ги искршените „Орео“ колачи со путерот.

2. Добиената смеса ставете ја во калап и убаво распоредете ја по целата површина и страничните ѕидови.

3. Ставете го калапот во фрижидер додека го подготвувате кремот.

4. Загрејте ја хоплата на оган додека да почне да врие и потоа тргнете ја настрана. Додадете го чоколадото и мешајте додека тоа не се стопи и додека смесата не стане хомогена.

5. Истурете го кремот во калапот и убаво распоредете го насекаде.

6. Ставете го калапот со крем во фрижидер 10 минути.

7. Наредете ги малините и повторно вратете го калапот во фрижидер, оставајќи го околу 2-3 часа.

8. Извадете го колачот од калапот и подготвен е за послужување.



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:19
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2016 во 17:30

Dave’s Kitchen: Торта со јагоди и урми


Искористете ги јагодите додека се уште ги има на пазарот и пригответе вкусна торта со јагоди.

Потребни состојки :

  • 500гр јагоди
  • 250 гр. сецкани ореви
  • 100 гр. суво грозје
  • 250 гр. шеќер
  • 100-150 мл млеко
  • 3 јајца
  • 1 шолја брашно
  • 1 лажичка прашок за печење
  • Околу 15 исечкани урми
  • 500 мл слатка павлака
  • 2 чоколади за готвење

Начин на подготовка:

Помешајте ги со дрвена лажица или шпатула оревите, сувото грозје, шеќерот, јајцата, млекото, брашното, прашокот за печење и исечканите урми. Треба да добиете хомогена смеса што ќе ја истурите во кружен калап за печење, претходно подмачкан со маргарин. Печете околу 80-тина минути на 120 степени. 

Слатката павлака матете ја додека не се направи шлаг. Додадете го растопеното и изладено чоколадо и исечканите јагоди. Промешајте и оставете го филот да отстои во фрижидер минимум 2-3 часа. Откако тестото ќе се излади пресечете го на два дела и премачкајте со филот. Премачкајте ја целата торта со филот и декорирајте со свежи јагоди.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2016 во 12:29

Без јајца, млеко и путер: Чоколадна торта која се прави во еден сад


Не постои човек на планетата Земја кој не сака да јаде чоколадна торта. А, ако не морате да внимавате на килограмите тогаш чоколадната торта е најубавото задоволство кое можете да си го дозволите.

bez-jajca-mleko-i-puter-cokoladna-torta-koja-se-pravi-vo-eden-sad-1.jpg

Ако ви е смачено од купот садови за миење после готвењето овој рецепт е совршен за вас. Потребен ви е само еден поголем сад каде ќе измешате сè, без да направите целосен хаос во кујната.

Состојки:

  • 500g брашно
  • 3 лажици какао во прав
  • 225g шеќер
  • 1 лажичка печиво
  • ½ лажичка крупна сол
  • 1 лажичка оцет
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 5 лажици масло
  • 240ml вода

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте ја со путер или масло тавата за печење.

Додадете ги сите суви состојки во тавата за печење и убаво измешајте.

Направете 3 дупчиња и додадете го оцетот, екстрактот од ванила и маслото. Додадете ја водата и убаво измешајте со виљушка додека не добиете хомогена смеса.

Печете 35 минути на температура од  350 степени.

Почекајте да се излади па прелејте ја со Нутела, стопено чоколадо или друг прелив по ваш избор.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2016 во 12:22

Пробајте го колачот кој е подобар и од сексуалното задоволство


Луѓето кога ќе пробаат нешто вкусно, знаат да го споредат со врвното задоволство предизвикано од сексот. Токму поради тоа уживање, решивме да ви прикажеме рецепт на чоколадна торта со фил од карамела, од која вашиот стомак ќе се „возбуди“ до највисок степен.



Потребни состојки за кората:

  • 160гр брашно
  • 30гр мелени бадеми
  • 30гр какао
  • 50гр шеќер
  • ¼ лажичка сол
  • 120гр путер
  • 1 лажичка ванила
  • 1 јајце
  • 2 лажици ладна вода

Прво направете ја кората на тој начин што ќе ги измешате сите суви состојки, па во нив додадете го ладниот путер исечкан на коцки. Измешајте и додадете ги јајцата, ванилата и водата и повторно мешајте. Оставете ја смесата во фрижидер да постои 30 минути. 

Откако ќе се излади, развлечете го тестото со помош на сукало и ставете го во калап за тарт, покријте го со фолија и вратете го во фрижидер уште половина час. Извадете го и направете дупчиња со виљушка, врз него поставете хартија за печење и врз хартијата ставете грав, кој има улога да го задржи тестото цврсто, а потоа печете 15 минути на 180°С. По 15 минути извадете го гравот, па печете уште 15 минути. Оставете да се излади и потоа извадете ја кората од калапот.

Потребни состојки за карамела:

  • 300гр шеќер
  • ½ шолја вода
  • ½ шолја слатка павлака
  • 70гр путер
  • 1 лажичка сол

Згответе ги шеќерот и водата да добиете карамела. Не мешајте, туку само привремено протресувајте го садот. Кога шеќерот ќе ја добие бојата на карамел, додајте малку од слатката павлака и гответе уште две минути. Тргнете ја од оган, додајте го остатокот од павлаката и малку сол, измешајте и со добиената карамела прелијте го тестото. Оставете да се излади во фрижидер 4-5 часа. 

Потребни состојки за преливот:

  • ½ шолја слатка павлака
  • 120гр црно чоколадо

Помешајте ги овие две состојки и прелијте преку целиот тарт. Оставете да се излади и украсете по желба.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,438 секунди.