|
Ленено семе и Омега 3 |
Внеси реплика |
Автор | |
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13921 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 17.Јануари.2024 во 11:36 |
Ленено семе: Суперхрана побогата со омега-3 киселини од лососот
Лененото семе е суперхрана богата со омега-3 киселини, влакна и протеини, кои имаат големи здравствени придобивки. Ако постои една храна за која се смета дека е богата со омега-3 киселини, тоа е несомнено лососот. Повторно, ако некој ве праша која храна ќе ви обезбеди влакна, ќе одговорите - 'ржан леб. Но, што би рекле ако ви откриеме дека веројатно во вашата куќа имате храна која е десетпати побогата со омега-3 киселини од лососот и има трипати повеќе влакна од 'ржаниот леб? Тоа е лененото семе - вистинско хранливо богатство кое најчесто го поврзуваме со лекување на запек. < Но, студиите објавени во добро познатото списание Nutrients откриваат дека самиот лен е многу повеќе од лек за тврда столица. Што содржи лененото семе? Лененото семе има антиинфламаторно, антиоксидантно дејство и ги регулира липидите во крвта. Затоа – една лажица ленено семе е како апче што штити многу аспекти од вашето здравје. Лененото семе е исклучителна храна поради високата содржина на омега-3 масни киселини, особено алфа-линоленска киселина (АЛА). Омега-3 масните киселини се поделени во три вида: ALA (алфа-линоленска киселина), EPA (еикозапентаенонска киселина) и DHA (докосахексаеноична киселина). Иако ALA се наоѓа во изобилство во лененото семе, телото исто така може да го претвори во EPA и DHA, кои се неопходни за здравјето на очите, мозокот и кардиоваскуларниот систем. < Друга придобивка од лененото семе се влакната, околу 2 грама по кафена лажичка. Повеќето од овие влакна се растворливи, што значи дека се раствораат во вода и формираат гел во дигестивниот тракт. Оваа карактеристика не само што помага во одржување на здрави нивоа на холестерол, туку и го регулира нивото на гликоза во крвта и го подобрува целокупното здравје на дигестивниот систем. Лененото семе е еден од најдобрите извори на лигнани, полифенолни соединенија со антиоксидантни и фитоестрогенски својства. Лигнаните се добри за срцето и помагаат во балансирање на хормоните во менопаузата. Лененото семе е исто така добар извор на протеини, кој е важен за развој и поправка на ткивото; тие исто така содржат мали количини на витамини и минерали, како што се витамин Б1 (тиамин), манган и магнезиум. За што е добро лененото семе? Како што видовме, лененото семе е вистинска суперхрана. Затоа, неговите здравствени придобивки се големи. Во однос на кардиоваскуларното здравје, студиите покажаа дека лененото семе го намалува формирањето на атероматозни наслаги, штити од аритмии и го намалува крвниот притисок и помага во спречување на срцеви и мозочни удари. Во областа на дијабетес, лененото семе го намалува нивото на гликоза во крвта и кај дијабетес тип 2 и кај преддијабетес. Исто така, помага да се спречат симптомите на депресија и да се олеснат симптомите на менопауза. Конечно, има многу позитивно влијание врз цревниот микробим благодарение на содржината на влакна. Го намалува запекот и симптомите на синдром на нервозно дебело црево. Сите овие наоди сугерираат дека лененото семе, без разлика дали е во форма на семиња, масло или додатоци во исхраната, може да биде корисна стратегија за превенција и третман на многу болести, како што истакнуваат авторите на студијата. Како да го вклучите лененото семе во исхраната? Постојат многу начини да го вклучите лененото семе во вашата исхрана. Додадете го во шејкови или смути: можете да го измешате со овошје, јогурт и други состојки според вашите преференции. Посипете го преку житарки или јогурт: Едноставно посипете една лажица ленено семе врз житарки или јогурт. Ова додава убава крцкава текстура и многу хранливи материи. Додадете ленено семе во салатите. Додадете го во тестото: Додајте мелено ленено семе во рецептите за леб, мафини, бисквити или други печива. Можете исто така да користите масло од ленено семе како дел од содржината на маснотии во рецептите. Замена за јајца: Во рецептите за тесто можете да користите мешавина од мелени ленени семиња и вода како замена за јајца. Измешајте една лажица мелено ленено семе со три лажици вода и оставете го да отстои додека не добие лигава текстура слична на јајца. Вода од ленено семе: Оставете ги семките од лен потопени во вода неколку часа. Потоа процедете ги семките и испијте ја добиената вода. Ова може да ви помогне да останете хидратирани и да обезбедите некои хранливи материи. Изменето од pajser - 17.Јануари.2024 во 11:36 |
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
Внеси реплика | |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |