IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Тарт
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Тарт

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Тарт
    Испратена: 14.Март.2021 во 10:28
Тарт со смокви


Тарт со смокви



Состојки
Тесто
300 гр. брашно (половина меко половина остро)
2 жолчки
140 гр. свинска маст
50 гр. шеќер
на вкус рендана кора од лимон
прстофат сол
Фил
2 белки
130 гр. шеќер
200 гр. мелени ореви
на вкус рендана кора од лимон
1 лажица брашно
500 гр. свежи смокви

Тесто
- Во одмереното брашно додадете го шеќерот, солта, маста, жолчките и ренданата кора од лимон, измесете тесто кое на почетокот ќе биде ронливо, но со месењето ке ја добие својата компактност. Веднаш со сукало расукајте кора, постелете во модлата во која ќе печето, убаво израмнете прво на дното подота обложете ги ѕидовите- оставете на страна.
Кога го оформувате тестото на ѕидовите на модлата секако дека останува тесто, расукајте и направете си од него некоја декорација.
Фил
- Изматете ги белките со шеќерот, додадете во нив оревите, ренданата кора од лимон и 1 лажица брашно, измешајте да се спои. Истурете во модлата во која веќе е формирано тестото.
- Смоквите исечете на кругови, наредете ги врз филот, декорирајте со форми кои вие сте ги одбрале од остатокот од тестотол ставете да се пече во претходно загреана рерна на 200 степени околу 30-40 мин. - внимавајте на рерната.
Прекрасен е тартот...
Совет-
Многумина реагираат на тоа дека не можеле да го постават тестото во модлата бидејки им се рони... да, тоа не е како тесто за сукање, но знам дека доколку се помали јајцата тие 2 жолчки се малку, затоа користете поголеми јајца или снајдете се - додадете уште една мала жолчка - значи тука зависи од големината на јајцата. Овој тарт можете да го спремите и по ваш испробан рецепт за тестото - филот останува ист.


    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
    Кон врв
    Valerija Кликни и види ги опциите
    Модератор
    Модератор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 07.Ноември.2005
    Статус: Офлајн
    Поени: 105588
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2021 во 10:20
    Месечина тарт

    Месечина тарт



    Состојки
    Состојки за тестото
    250 грама брашно
    100 грама путер
    1 јајце
    1/2 ќесичка пециво
    1 рендана кора лимон
    Состојки за филот
    500 мл млеко
    200 грама шеќер
    2 јајца
    90 грама брашно
    1 ќесичка шеќер со вкус на лимон

    Се замесува тесто од наведените состојки.
    Тестото се витка во стреч фолија и се остава во фрижидер околу 1час,
    На оган во млекото ги додаваме шеќерот, јајцата, брашното и ќесичката шеќер со вкус на лимон, постојано мешаме да добиеме густ крем,
    Кремот се лади со повремено мешање за да не ни фати кора,
    Тестото го вадиме од фрижидер и отсекување 1/4 за ѕвездите одозгора,
    Поголемиот дел од тестото го моделираме во калап за тарт и дното го боцкаме со вилушка,
    Изладениот крем го истураме врз тестото и израмнуваме,
    Одвоеното тесто го расукуваме во тенка кора и од него вадиме ѕвезди кои ги редиме врз кремот,
    Тартот го печеме во загреана рерна на 180С околу 25 минути,
    Откако ќе се олади посипете го со шеќер во прав.
    Пријатно јадење !


      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2020 во 11:23

      Совршен за појадок, ручек и вечера – солен тарт со богат и префинет вкус


      Тарт или киш, сеедно кое име ќе го употребите, верувајте дека овој рецепт ќе ви стане поомилен дури и од стандардната пица која речиси сите ја обожаваме.

      Solen-tart-01.jpg

      Се прави лесно и брзо, а вкусот е исклучително богат и префинет. Совршено ќе се вклопи во секој оброк од денот, како и за брза закуска:

      Потребни состојки:

      За тестото:

      • 250g брашно
      • 120g маргарин
      • 1 јајце
      • 1 лажичка сенф
      • Малку црвена мелена пиперка (зачин)
      • 1 лажица мелен лен
      • 2 лажици ладна вода
      • 1 лажица коњак
      • прстофат сол

      За филот:

      • 3 јајца
      • 200 ml неутрална павлака за готвење
      • 200 g ајдамер или некој друг тип на тврд кашкавал
      • 100 ml млеко
      • сол
      • 1 голема главица црвен кромид

      Начин на подготовка:

      • Соединете ги сите наведени состојки за тестото и откако ќе добиете еднолична смеса, ставете ја во фрижидерот. Најдобро е тестото да отстои прекуноќ. Немојте да се грижите за вкусот на коњакот, тој ќе испари. Неговата намена е кората да биде крцкава, а сенфот е тука да му даде пикантен вкус на тартот.
      • Префрлете го тестото за тартот во калап со кружна форма и избоцкајте го на неколку места со виљушка.
      • Печете околу 10 минути во загреана рерна на 200°C.
      • Во меѓувреме, изматете ги јајцата, додадете рендан кашкавал и останатите наведени состојки. Истурете ја оваа смеса врз полупеченото тесто и наредете крукчиња црвен кромид.
      • Продолжете со печење на 200°C додека тартот добро не порумени.
      • Доколку имате желба откако ќе се испече и добро ќе се олади, може врз него да додадете уште малку свеж, зготвен зеленчук по желба, како тиквички, шитаке печурки, пиперки или пак свежи маслинки. Изборот е ваш, но тартот е вкусен и без овие дополнителни додатоци.

      Solen-tart (6).jpg

      Solen-tart (5).jpg

      Solen-tart (4).jpg

      Solen-tart (3).jpg

      Solen-tart (2).jpg

      Solen-tart (1).jpg

      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2020 во 17:49

      Универзален овошен тарт

      Ако сте на мисла што слатко да подготвите за Велигден, еве еден лесен предлог, и во однос на подготовката, но и за консумирање. А да не зборуваме за тоа дека сега е токму вистинско време да ги пробаме и првите јагоди


      Состојки:

      За тестото

      220 г брашно

      100 г путер

      1 јајце

      50 г шеќер

      1/3 лажичка сол

      За филот

      Околу 500 г исчистено, исечкано овошје

      100-150 г шеќер (по ваша желба)

      1 кесичка пудинг од ванила

      За сервирање, по ваша желба

       180 г кисела павлака

      3 лажички шеќер

      Овошје

      Листови од нане

      Приготвување:

      Со вилушка разматете го јајцето со 50 г шеќер и 1/3 лажичка сол

      Во сад за месење ставете го брашното, па додадете ладе, на парченца исечкан путер и со раце мешајте ги додека не добиете трошливо тесто. Додадете го матеното јајце со шеќер и замесете тесто. Обликувајте го како топка и ставете го во кеса за замрзнување и нека остане таму барем 1 час.

      Додека тестото се лади спремете го филот.

      Исечкајте го овошјето и помешајте го со шеќер и со прав за пудинг. Убаво измешајте ги само внимавајте да не останат грутчиња од пудингот.

      Изладеното тесто расукајте го на круг со пречник 30+ цм, барем неколку сантиметри поголемо пд пречникот на тркалезната тепсија во која ќе го печете. Префрлете го тестото во тепсијата и направете ги краевите да не бидат надвор од тепсијата туку на иста висина со него. Савете го филот врз тестото и печете околу 40 минути на 180°C. Пред крајот, филот ќе набабри, но во текот на ладењето ќе спласне.

      Печениот тарт оставете го да се лади, а за сервирање помешајте една чаша разладена кисела павлака со три лажички шеќер и оставете ја барем 15 минути во фрижидер за да се растопи шеќерот. Непосредно пред сервирање на секое парче ставете по малку од овој бел крем, по едно парче овошје и украсете со свежи ливчиња нане.

      Напомени:

      За филот е потребно околу пола литар пасирано овошје, односно овошна каша, а можете да го направите со било кое друго овошје.

      И секако, количината на шеќер прилагодете ја согласно со тоа за какво овошје станува збор и со вашиот вкус.

      Од киселата павлака ставајте непосредно пред послужувањето.

      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2019 во 09:17
      Состојки
      Тесто
      300гр. брашно
      1 јајце
      50гр. растопен путер
      100мл. млеко
      1 лажичка пециво
      малку сол
      Крема
      350мл. млеко
      50гр. путер
      45гр. брашно
      50гр. ситно рендан кашкавал
      2 варени моркова
      прстофат морско оревче
      малку сол, црн бибер
      За посипување ленено семе

      Од состојките за тесто замесете тесто и оставете да отстои 20-тина минути.
      
      Во меѓувреме подгответе ја кремата.
      Во касерола ставете го путерот да се растопи.
      Додајте го брашното и мешајте додека брашното малку се запржи.
      Потоа додајте го топлото млеко и мешајте додека се згусти.
      Посолете, наросете малку црн бибер и морско оревче.
      Додајте го ренданиот кашкавал и покрупно изблендираните варени моркови.
      Измешајте убаво.
      
      Тестото расукајте го и ставете го во тава за тарт.
      Избоцкајте го со вилушка и истурете ја кремата.
      Посипете со ленено семе и печете 10-15 минути на 200 степени, а потоа намалете на 180 и печете уште 15-тина минути.
      
      Испечениот тарт оставете да се подолади и послужете со сувомеснато.

      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Декември.2019 во 18:11
      Тарт од јаболка


      Тарт од јаболка


      За сите љубители на разноврсните пити и тартови, Сања ни праќа превкусен рецепт за тарт од јаболка. Напоменуваме дека е многу брзо се прави, а секој ќе сака да го дознае рецептот кога ќе го проба првото парче 🙂

      СОСТОЈКИ ЗА ТЕСТО:

      • 250 гр брашно
      • 100 гр шеќер во прав
      • 100 гр маргарин
      • 2 јајца
      • 1/2 прашок за пециво
      • 2 лажици зејтин

      СОСТОЈКИ ЗА ФИЛ:

      • 4 јаболки
      • мармалад од сливи
      • 100 гр исецкани ореви
      • цимет по желба

      НАЧИН НА ГОТВЕЊЕ:

      1. Во длабок сад ги ставаме сите состојки за тестото и го замесуваме.Потоа го размесуваме во една поголема кора и го ставаме во тава за печење.
      2. Ја премачкуваме кората со мармалад и ги редиме излупените и исецкани на парчиња јаболки, попрскуваме со ореви и цимет.
      3. Печеме околу 25 минути на температура од 220 степени.


      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2019 во 10:29
      Тарт со тиква и лешници (посно)


      Состојки
      За крем од тиква
      900 гр тиква (исчистена)
      13 лажици шеќер
      1/2 лажичка цимет
      1 ванилин шеќер
      100 гр мелени лешници
      рендана кора од 1 портокал
      прстофат мускатно оревче
      80 мл вода
      За тесто
      500 гр брашно
      200 мл палмово масло
      175 мл вода
      1 лажичка пециво
      1 ванилин шеќер
      1 лажица шеќер
      прстофат сол

      За обожавателите на тиква еве еден интересен рецепт со крем од тиква. Ако немате тавче за тарт можете да си направите и тарталети во калапи за мафини.
      
      1. Тестото го замесуваме со сите состојки за тесто. Го оставаме ½ час до 45 минути во фрижидер завиткано во проѕирна фолија.
      2. Тиквате се лупи од кората и се сечка на парчиња. Се става со шеќерите, циметот, водата и мускатното оревче на тивка температура да омекне тиквата. Повремено се промешува.
      3. Откако убаво ќе омекне, тиквата ја блендираме до совршено мазна структура, па ја оставаме да се олади. Лешниците ги мелеме на машинка за мелење ореви и ги додаваме во изладениот крем од тиква. Додаваме и рендана кора од 1 портокал. Промешуваме
      4. Тавчето за тарт го мачкаме со масло и брашно, а ако имате делимано тавче за тарт само со масло. Од тестото одвојуваме мал дел кој ќе ни служи за украсување на тартот. Рерната ја вклучуваме на 220 степени.
      5. Тестото го расукуваме во кора која ќе биде 3-4 см поголема од основата на тавчето. Ја ставаме кората, убаво ја формираме по страните и во долниот дел што е на дното ја боцкаме со вилушка , на повеќе места.
      6. Го ставаме кремот врз тестото и од останатото тесто правиме форми по желба и го украсуваме тартот.
      7. Го ставаме да се пече, околу 35 минути, да поцрвени кората. Кога ќе се испече го ладиме, наросуваме шеќер во прав на деловите со тесто и го вадиме од тавче. Пријатен апетит.
      
      Забелешка
      Портокалот ставете го да отстои во вода со сода бикарбона барем еден час пред да го рендате. Да се исчисти колку може од несакани материи.
      Откако го испеков тартот ставив и мелени аранчини, околу 1 лажичка за декорација и вкус.
      Пробајте ја тиквата додека е жива, ако не е блага додадете шеќер повеќе во варењето од што сум пишала.




      Изменето од Valerija - 14.Ноември.2019 во 10:30
      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2019 во 10:45
      Тарт со спанаќ

      Тарт со спанаќ

      Состојки
      тесто
      250 г брашно
      120 г маргарин
      1 жолчка
      1лажичка шеќер
      малку сол
      50 мл ладна вода
      фил
      500 г спанаќ (зеље, блитва)
      300-400 гр урда и сирење (50-50%)
      по потреба сол
      1/2 павлака
      2 јајца

      Рецепт инспириран од Делимано Фантасиа Округлата тава.
      Ужинка или доручек а ла Попај морнарот.
      
      Замешајте го маргаринот претходно омекнат со жолчката, шеќерот, солта и потоа додавајте го брашното со прашокот за пециво. На крајот додадете ја ладната вода. Кога ќе добиете убаво и компактно тесто, завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер да постои 30 минути.
      Во меѓувреме подгответе го филот- спанаќот исчистете го и убаво обарете (да испари целата вода инаку ќе ви дојде тартот длекав). Додадете ја урдата и сирењето и убаво измешајте (јас ја додадов и белката што ми остана од тестото.
      Во друг сад ставете ја павлаката и двете јајца и убаво измешајте.
      
      Тартот го расукувате помеѓу две фолии (за да не ви се залепи) и го ставате во Делимано Фантасиа Округлата тава.(немате потреба да намрсувате). Го ставате филот со спанаќот, а најодозгора филот со павлаката. Со високот од тесто правите витки од страната.
      Печите во загреана рерна на 200Ц, додека убаво не се зацрвени.

      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2019 во 10:43
      Тарт со тиква и лешници (посно)

      Тарт со тиква и лешници

      Состојки
      За крем од тиква
      900 гр тиква (исчистена)
      13 лажици шеќер
      1/2 лажичка цимет
      1 ванилин шеќер
      100 гр мелени лешници
      рендана кора од 1 портокал
      прстофат мускатно оревче
      80 мл вода
      За тесто
      500 гр брашно
      200 мл палмово масло
      175 мл вода
      1 лажичка пециво
      1 ванилин шеќер
      1 лажица шеќер
      прстофат сол
      За обожавателите на тиква еве еден интересен рецепт со крем од тиква. Ако немате тавче за тарт можете да си направите и тарталети во калапи за мафини.
      
      1. Тестото го замесуваме со сите состојки за тесто. Го оставаме ½ час до 45 минути во фрижидер завиткано во проѕирна фолија.
      2. Тиквате се лупи од кората и се сечка на парчиња. Се става со шеќерите, циметот, водата и мускатното оревче на тивка температура да омекне тиквата. Повремено се промешува.
      3. Откако убаво ќе омекне, тиквата ја блендираме до совршено мазна структура, па ја оставаме да се олади. Лешниците ги мелеме на машинка за мелење ореви и ги додаваме во изладениот крем од тиква. Додаваме и рендана кора од 1 портокал. Промешуваме
      4. Тавчето за тарт го мачкаме со масло и брашно, а ако имате делимано тавче за тарт само со масло. Од тестото одвојуваме мал дел кој ќе ни служи за украсување на тартот. Рерната ја вклучуваме на 220 степени.
      5. Тестото го расукуваме во кора која ќе биде 3-4 см поголема од основата на тавчето. Ја ставаме кората, убаво ја формираме по страните и во долниот дел што е на дното ја боцкаме со вилушка , на повеќе места.
      6. Го ставаме кремот врз тестото и од останатото тесто правиме форми по желба и го украсуваме тартот.
      7. Го ставаме да се пече, околу 35 минути, да поцрвени кората. Кога ќе се испече го ладиме, наросуваме шеќер во прав на деловите со тесто и го вадиме од тавче. Пријатен апетит.
      
      Забелешка
      Портокалот ставете го да отстои во вода со сода бикарбона барем еден час пред да го рендате. Да се исчисти колку може од несакани материи.
      Откако го испеков тартот ставив и мелени аранчини, околу 1 лажичка за декорација и вкус.
      Пробајте ја тиквата додека е жива, ако не е блага додадете шеќер повеќе во варењето од што сум пишала.


      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2019 во 10:41
      Тарт со вишни и шлаг-пена


      Тарт со вишни и шлаг пена


      Состојки
      300 гр мелени бисквити
      150 гр маргарин
      50 гр шеќер
      1 чаша млеко
      1 кесичка пудинг од ванила
      1 жолчка од јајце
      1 кесичка ванилин шеќер
      50 гр шеќер
      50 гр маргарин
      350 гр вишни
      80 гр шеќер
      2 лажици нишесте
      100 мл вода
      1 кесичка шлаг-пена

      1. Во мелените бисквити се додаваат растопениот маргарин и шеќерот и се промешува.
      2. Смесата се истура во тавче за печење и се пече 15 минути на 180 степени.
      3. Една чаша со млеко се става во тенџере да се загрее.
      4. Пудингот се мати со шеќер, жолчка и ванилин шеќер и се додава во млеко.
      5. Се вари кремот.
      6. Во изладениот крем се додава маргарин и се мати со миксер.
      7. Вишните се чистат од семките и се ставаат во тенџере заедно со шеќерот да се варат.
      8. Нишестето се мати со вода и се додава во тенџерето со вишни и се вари прелив.
      9. Врз печената подлога се става кремот, а врз кремот прелив од вишни.
      10. Се става во фрижидер да се олади на 2 часа.
      Се декорира со шлаг-пена.
      Бон апетит!

      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2019 во 10:37
      Летен тарт со кајсии (без миксер)

      Летен терат со кајсии

      Состојки
      4 кајсии (околу 350-400 гр.)
      1 јајце
      120 мл. масло
      180 мл. млеко
      9 лажици шеќер
      1 ќесичка ванилин шеќер
      3 лажици гриз
      1/2 пециво
      12 лажици брашно
      2 лажици ореви (ситно сечкани)

      Неодоливо вкусен колач кој овој пат го направив како тарт со кајсии како избрано овошје. Подготовката е таман за во лето кога сакаме да направиме нешто брзо, а во исто време доста освежитено и вкусно. Го обожавам киселкастиот вкус на кајсиите кој овде му даде прекрасен шмек на тартот.
      
      1. Рерната се вклучува на 200 степени, а за тоа време ќе се подготви се по ред.
      2. Во подлабок сад се става јајцето, маслото и млекото и се меша со жица за матење.
      3. Потоа се додава шеќерот, ванилиниот шеќер и гризот и со жицата се мати додека да се стопи шеќерот.
      4. На крај се додава брашното во кое е помешано пецивото, се изедначува сето да се добие мазна густа смеса која се истура во намастена и набрашнета тава за тарт или тава бр. 26.
      5. Кајсиите се лупат и се сечкаат на кришки кои се редат во круг одозгора врз тестото (како на дополнителната слика), се посолува со оревите и се пече првин 20 минути, а потоа уште 10-15 минути на 180 степени.
      Се чека да излади и се ужива во вкусот.
      
      * Кајсиите нека бидат посочни и меки за да се добие сочен вкус.
      * Може да се стави и друг вид на овошје: праски, јагоди, јаболка, цреши, вишни ...
      * Ако ја дуплирате дозата подесете ја количината на овошјето што ќе го ставите и печете во плех од шпорет.
      
      


      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2019 во 10:35
      Тарт со урда и домати

      Тарт со урда и домати

      Состојки
      Кора
      200 гр. брашно
      130 гр. путер, ладен
      1 лажица пармезан
      4-6 лажици вода
      прстофат сол
      Фил
      4-5 лажици урда
      1 лажица павлака
      1 лажица пармезан
      2 јајца, помали
      1/2 домашна кобасица на коцки
      по вкус бибер
      по потреба домати на резанки
      Користени Делимано производи

      Подготовка
      1. За подготовка на кората промешајте го брашното, пармезанот и солта и додадете го ладниот путер исечкан на коцки. Најпрво со вилушка измешајте колку можете, а потоа со рака втријте го путерот за да добиете трошки. Путерот не треба целосно да се стопи во тестото, треба да се познаваат мали топченца низ него. Додадете ладна вода по потреба, само да се поврзе тестото и обликувајте диск. Гледајте колку може помалку тестото да го месите со рака бидејќи на тој начин го топлите, путерот ќе се растопи и печеното тесто нема да ја има таа крцкавост.
      2. Завиткајте го тестото во фолија и ставете го во фрижидер минимум ½ час.
      3. Потоа извадете го, расукајте го со сукало и префрлете го во округла модлата за тарт со пречник 23 см. и избоцкајте ја кората со вилушка.
      4. Измешајте ги сите состојки за филот и наполнете го тартот. Потоа одозгора наредете ги резанките домат. Премачкајте ги со четка со маслиново масло и ставете го тартот да се пече 30-35 мин на 180Ц.
      5. Испечениот тарт оставете го да се олади, потоа извадете го од формата, исечете го на парчиња и послужете.


      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2019 во 10:32
      Тарт со крем од костени

      Тарт со крем од костени

      Состојки
      Тесто за тарт
      250 гр брашно
      180 гр путер, ладен
      50 гр шеќер
      1 јајце
      1/2 лажичка цимет
      1/2 лажичка кора од портокал
      прстофат сол
      Крем од костени
      500 гр варени костени, излупени
      100-150 мл млеко, отприлика
      410 гр кондензирано млеко
      3 јајца
      80 гр кафеав шеќер
      100 гр шеќер
      1 лажичка ванила
      15 гр густин
      1/2 лажичка мелен ѓумбир
      прстофат мелен кардамом
      прстофат морско оревче

      1. За подготовка на тестото, се мешаат сувите состојки, се додава путерот и со рацете се втрива. На крај се додава изматено јајце и се поврзува. Се обликува диск и се става во фрижидер да одстои 1ч. Потоа со него се обложува калап за тарт со димензии 26см.
      2. За подотовка на кремот со костени, излупените костени се пасираат со малку млеко за да се добие мазна смеса.
      3. Јајцата се матат со жица за матење и се додава кремот од костени, кондензираното млеко, шеќерот, ванила и на крај измешани зачините со густинот. Со филот се полни тартот се пече 40-45 мин на 180Ц
      4. Пред служење се посипува со какао и се украсува со чоколадни листови


      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
      Valerija Кликни и види ги опциите
      Модератор
      Модератор
      Лик (аватар)

      Регистриран: 07.Ноември.2005
      Статус: Офлајн
      Поени: 105588
      Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2018 во 22:26
      Pumpkin tart | Sitno seckano

      Тарт со тиква

      тесто

      1 шоља брашно (од кои 1 лажица пченкарно, а останатото бело и интегрално грахам брашно)

      ½ лажица шеќер

      60 g путер, ладен, исечен на коцки

      2 лажици павлака

      2 лажици ладна вода (или колку е потребно)

      измешајте ги брашното и шеќерот, па додајте ги коцките путер и мешајте со прсти или со блендер за тесто додека не се направат зрнца. додајте ја павлаката и една по една лажица ладна вода и мешајте го тестото сé додека не успеете да ги споите зрнцата во топка тесто.

      тестото може да се направи и неколку дена однапред и да стои во фрижидер додека не ви притреба, или да се замрзне на подолго време. засега оставете го во фрижидер, завиткано во кеса или поклопено во ванглата, додека ја подготвите тиквата.

      Pumpkin tart | Sitno seckano

      излупете ја тиквата, исчистете ја од семки и исечете ја на тенки резанки. развлечете го тестото со сукало, врз малку побрашнета површина и префрлете го во плитко тавче или развлечете го врз хартија за печење, па заедно со хартијата ставете го во големо тавче.

      наредете ги тенките парчиња тиква со мало преклопување. во мал сад измешајте 1 лажица темно кафеав шеќер со малку мелени цимет, каранфилче и пимент и посипете ја тиквата со тоа. преклопете ги краевите од тестото врз филот, правејќи фалти. можете тестото да го премачкате со млеко и да го посипете со кафеав шеќер. ставете го тартот да се пече околу 20-25 минути, во рерна загреана на 175°C, или додека тиквата не е малку омекната, а тестото заруменето.

      Pumpkin tart | Sitno seckano

      i

      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
      Кон врв
       Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
        Сподели тема   

      Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

      Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
      Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

      Страницата е генерирана за 0,313 секунди.