IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - „изкеЉк
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

„изкеЉк

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема: „изкеЉк
    »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 09:35
—о овошЉе,сладолед,кикирики,кафе и многу други вариЉантисреЭа

ÐІÐ¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞ден Ñ‡Ð¸ÐЈÐºÐµÑШк со ÑШÐ∞годи
„околаден чизкеЉк со Љагоди
—остоЉки
ѕодлога
200 гр. сендвич колачиЬа
40 гр. путер
„околаден дел
200 гр. крем сиреЬе
150 гр. шеЭер
100 гр. црна чоколада
2 ЉаЉца
2 лажици какао
3 лажици ликер од чоколадо (по вкус)
1 лажичка ванила
ƒел со Љагоди
700 гр. Љагоди
3 лажици шеЭер
1 лимон (сок)
3 пакетчиЬа желатин
«а украсуваЬе
по желба слаткарски крем, слатка павлака

ќва е еден декоративен и многу вкусен чоколаден чизкеЉк комбиниран со Љагоди и слаткарски крем од ванила.

ѕодготовка
1. ЌаЉпрво раздвоЉте ги сендвич колачиЬата. Ѕелиот фил во средината ставете го во посебен сад и тоЉ Эе ви послужи за чоколадниот дел од чизкеЉкот.
2. ѕотоа иситнете ги колачиЬата за да добиете трошки и измешаЉте ги со путерот. —месата убаво втиснете Ља во округол сад за печеЬе со пречник 18 см. и ставете да се пече на 160÷ 10 мин.
3. «а тоа време во садот со белиот фил од колачиЬата, додадете го крем сиреЬето и шеЭерот и изматете со миксер само да се соединат.
4. ƒодадете го какаото, растопеното чоколадо, ЉаЉцата едно по едно, ванила и по вкус ликерот од чоколадо. Ќе е потребно да матите многу, доволно е само да се поврзат состоЉките.
5. —месата ставете Ља врз испечената и изладена подлога од колачиЬа и ставете повторно да се пече на 160÷ 30-40 мин.
6. »спечениот колач оставете го убаво да се олади и потоа пренесете го на подлога, а околу него ставете обрач за торта.
7. ќд вкупната грамажа на Љагоди одземете 200 гр. исецкаЉте ги, додадете им шеЭер и половина од лимоновиот сок и ставете ги на оган 5-6 мин само да се растопи шеЭерот. ƒобиената смеса испасираЉте Ља и поминете Ља преку ситна цедалка. ∆елатинот растворете го согласно упатството на пакетчето и додадете го во топлата смеса од Љагоди. »змешаЉте убаво и вратете Ља смесата на оган уште 2-3 мин. додека желатинот да се растопи.
8. ќстатокот од 500 гр. Љагоди исечете го на резанки и покапете го со сок од половина лимон. ƒодадете Ља смесата од пире и желатин. »змешаЉте убаво, треба да имате течност до врвот на Љагодите.¬о овоЉ момент во зависнот од тоа колку ви се водести Љагодите, ке процените дали треба да додадете допонително вода (отприлика 50-100мл) или не.
9.  ога Эе се подолади смесата и Эе почне да се згуснува внимателно ставете Ља врз испечениот колач. ЌаЉпрвин малку Љагоди со течност и Эе го ставите калапот во фрижидер.  ога добро Эе се олади и стегне внимателно Эе ги ставите и остатокот од Љагодите.
10.  олачот Эе го оставите во фрижидер да се олади и убаво да се стегне желатинот(3-4ч минимум) и потоа може да го извадите прстенот и да го украсите по желба.
11.  аЉ мене е украсено со слаткарски крем. –ецептот за негова подготовка го имате на следниот линк, а Эе ви биде потребна половина од дозата во рецептот.
*место слаткарски крем колачот можете да украсите со изматена слатка павлака.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 09:38
ÐІÐ¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞ден Ñ‡Ð¸ÐЈÐºÐµÑШк

„околаден чизкеЉк

—остоЉки
Ѕисквит основа
400гр. бисквити
200гр. путер
1 лажица рум
 рем
700гр. несолена урда
300мл слатка павлака
300гр. чоколадо за готвеЬе
1 лажица шеЭер во прав
1 лажица рум
прстофат инстант кафе
 арамел сос/прелив
200гр. шеЭер
30гр. путер
100-150мл. слатка павлака

1. «а основата, прво измелете ги бисквитите и растопете го путерот. ƒодадете го топлиот путер и румот во бисквитите и измешаЉте со рака за подеднакво да се распореди путерот. ¬о калап за торта бр.24 распоредете ги бисквитите и полека со рака притиснете од горе за убаво да се израмни. —тавете го калапот во фрижидер додека го подготвувате кремот.
2. ƒоколку користите урда изберете поквалитетна (домашна) урда. »сто така може да користите крем сиреЬе или маскарпоне, по желба. —о урдата вкусот ми е некако наЉубав и добивам убава конзистенциЉа па затоа и наЉчесто Ља користам.
”рдата ставете Ља во садот за матеЬе со шеЭерот во прав и матете убаво додека се добие убава кремаста смеса. ѕретходно чоколадото стопете го на пареа и оставете малку да се олади. ѕотоа додадете во садот и матете да се изедначи. ѕавлаката изматете Ља во цврст снег и постепено додаваЉте во садот. Ќа краЉ додадете го румот и кафете и убаво изматете.  ремот убаво распоредете го во калапот, израмнете со шпатула и оставете во фрижедер да се стегне (наЉубаво преку ноЭ).
3. «а карамелот, шеЭерот ставете го во тава на оган да се растопи. Ќе мешаЉте со ништо (за да не ви кристализира) може да Ља протресувате тавата од време на време за подеднакво да се стопи шеЭерот.  ога шеЭерот е веЭе целосно растопен, додадете ги коцките путер и (дури сега) промешаЉте за путерот да се растопи.  ога путерот е растопен, тргнете од оган и внимателно ставаЉте од слатката павлака (Эе почне да врие и да се крева нагоре па внимаваЉте да не се изгорите).  оличината на слатка павлака зависи коЉа густина сакате да Ља постигнете.  ога Эе се олади се стегнува и добивате одличен карамел крем коЉ може да го користите колачи, торти, комбинации од кремови. ћоже да се чува во тегличка во фрижидер и неколку денови.
4.  ога тортата е стегната, извадете Ља од калапот, декорираЉте по желба и послужете. ѕред служеЬе нека биде 15тина мин на собна температура.
ƒобар апетит =)


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 09:46
ÐІÐ¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞ден Ñ‡Ð¸ÐЈÐºÐµÑШк со круши

„околаден чизкеЉк со круши

—остоЉки
ѕодлога
250 гр мелени бисквити
150 гр путер
‘ил
440 гр крем сиреЬе
300 гр чоколада за готвеЬе
3 ЉаЉца
100 гр шеЭер во прав
50 мл млеко
400 гр исецкани круши
1 лажица шеЭер
1/4 лажиче цимет
4 лажици вода
сок од половина лимон
80 гр нишесте

 алап за торта со пречник 26 цм намачкаЉте го со путер и на дното и страните обложете го со хартиЉа за печеЬе.
—топете го путерот и измешаЉте го со мелените бисквити. —тавете ги во калапот и со лажица израмнете ги. ќставете ги во фрижидер и припремете го филот.
 рушите ставете ги во тава, додаЉте Ља водата, сокот од лимон, циметот и една лажица шеЭер и на среден оган нека се динстаат додека течноста испари. ѕотоа оставете ги да оладат.
„околадата стопете Ља на пареа и оладете Ља.
—иреЬето изматете го со шеЭерот во прав. ƒодаЉте Ља чоколадата и продолжите со матеЬето да се изедначат. ѕотоа додаваЉте ги ЉаЉцата едно по едно, млекото и нишестото. Ќа краЉ додаЉте ги крушите и измешаЉте ги со лажица.
—месата истурете Ља во калапот со бисквити и печете во загреана рерна на 170 степени околу 50-60 минути.
ѕечената торта оставете Ља неколку часа целосно да се олади и послужете Ља.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 09:52
ÐІÐ¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞ден Ñ‡Ð¸ÐЈÐºÐµÑШк со кÐ∞фе

„околаден чизкеЉк со кафе

—остоЉки
ќснова
250 гр бисквити
100 гр маргарин
‘ил со домашно маскарпоне
500 гр кисело млеко со повисока масленост
80 гр шлаг крем
250 мл млеко / вода
3 лажички шеЭер во прав
1 кесичка желатин
1 лажица инстант кафе
1 кесичка ванилин шеЭер
100 гр темно чоколадо
1 лажичка кафе за декорациЉа плус чоколадни бонбони

1. ѕрво започнете со подготовка на домашно маскарпоне. ≈дноставно, земате кисело млеко или павлака со повисока масленост, го ставате го во газа и оставате да се цеди неколку часа, наЉдобро цела ноЭ. ƒобиената смеса е всушност маскарпоне.
2. »зблендираЉте ги бисквитите и додадете го маргаринот. —е заедно белндираЉте и по потреба ако не ви се врзува смесата додадете малце вода или млеко.
3. ќсновата распределете Ља во калап бр. 22 и убаво израмнете со чаша.
4. Ўлаг кремот изматете го со млеко или вода. ƒодадете го шеЭерот во прав и ванилата. ѕостоЉано матеЉЭи додадете го и домашното маскарпоне.
5. ¬о меГувреме растопето го чоколадото.
6. ¬о Гезве, ставете 1 лажица инстант кафе и 5 лажици ладна вода. ”баво промешаЉте. ѕотоа додадете го и желатинот и оставете да набабри. ѕотоа на оган растопете го и оставете малце да се излади.
7. ќд белиот крем одвоЉте 4-5 лажици.
8. —о постоЉано матеЬе додадете го стопеното чоколадо, кое предходно малце се изладило.
9. ѕотоа додадете го желатинот со кафе и миксаЉте додека да се споЉат убаво сите состоЉки.
10.  афе чоколадниот крем распределете го врз основата и оставте го во замрзнувач на 1 час, да се излади и фати коричка во горниот слоЉ.
11. ѕотоа врз него распределете го останатиот бел фил и повторно вратете во замрзнувач на 1-2 часа.
12. «а декорациЉа користев инстант кафе во прав и чоколадни бонбони.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 09:55
ÐІÐ¸ÐЈÐºÐµÑШк со кÐ∞пини и готов пÐ∞ндишпÐ∞н


„изкеЉк со капини и готов пандишпан

—остоЉки
500 гр рикота или несолена урда
500 гр капини
200 гр шеЭер
150 гр шеЭер во прав
1 лимон
1 екстракт од бутер ванила
400 мл слатка павлака
4 лажици цврста кисела павлака
1 пакетче желатин
1 пакетче згуснувач за торти
1 готова кора падишпан

—тавете ги капините со шеЭерот да се сварат. ¬арете ги околу 5 минути откако Эе почнат да вриЉат. ѕроцедете ги преку сито.

300 гр изварка и 150 гр шеЭер во прав изматете. ƒодадете 2 лажици кисела павлака, рендана кора од пола лимон и екстракт од бутер ванила.

ѕосебно изматете ги преостанатите 200 гр изварка со пулпата од капините. ƒодадете Ља другата половина изрендан лимон и исцедете сок од половина лимон. ”баво изматете со миксер, па додадете ги преостанатите 2 лажици кисела павлака.

—премете го желатинот спрема упатството. 2/3 додадете во белиот фил, а 1/3 во филот со капини.

Ќа страна изматете Ља слатката павлака, па додадете Ља на двете места по пола. »змиксираЉте ги.

»сечете Ља готовата кора паднишпан спрема дното на калапот.  аЉ мене е 5тоаголен, но отприлика одговара за калап 26, 28. ќбложете го дното на калапот со паднишпанот, премачкаЉте во висина од 1 см со филот од капини, ставете пола од белиот фил, премачкаЉте го грубо и одозгора додадете 3-4 лажици од филот со капини, па измешаЉте грубо и нееднакво, за да доЉди мермерен колорит. ѕовторете Ља постапката уште еднаш на истиот начин со филовите.

ѕо желба одозгора можи да ставите капини или некое друго овошЉе, иако не мора, бидеЉЭи преливот Эе е темен од капиновиот сируп.

—премете го преливот за торти спрема упатството, но наместо со вода, користете го сирупот од капини, коЉ доколку има потреба Эе го дополните со вода за потребата. ¬о моЉот случаЉ течноста требаше да е 250 мл.
ѕрелиЉте Ља тортата одозгора. ѕо желба можи да попрскате со шарени трошки. —тавете Ља во фрижидер неколку саати убаво да се стегни. ѕред служеЬе декорираЉте (по желба) одозгора со шлаг.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 09:59
ÐІÐ¸ÐЈÐºÐµÑШк ÑÐїÐ∞Ð´Ð¾ÐїÐµÐ´


„изкеЉк сладолед

—остоЉки
200 мл. слатка павлака
100 мл. кондензирано млеко
100 гр. крем сиреЬе
 ората на 1 лимета
2 раце малини

1. —латката павлака се става во еден сад и се мати до добиваЬе на крем.
2. Ќа слатката павлака и се додава кондензиранто млеко и крем сиреЬето и се мати да се соедини.
3.  ората од лиметата се ренда на ситно и се додава во смесата.
4. ћалинките се миЉат, се додаваат во смесата и внимателно се промешува.
5. —ладоледот се става во замрзнувач да стегни и се сервира со натрошени бисквити.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 10:07
ÐІÐ¸ÐЈÐºÐµÑШк со ореви и вишни

„изкеЉк со ореви и вишни

—остоЉки
“есто
120 гр мелен анзак бисквит
250 гр крем сиреЬе
50 гр мелени ореви
‘ил
250мл слатка павлака
100 гр шеЭер (или по вкус)
30 гр ванилин шеЭер
4 ЉаЉца
4 големи лажици брашно
сируп од слатко од вишни за боЉа на филот и/или црвена прехранбена боЉа
ѕрелив
по потреба/желба вишни и сируп од свишни

«а тестото соединете ги сите состоЉки со рака. ЌатапкаЉте ги на тавче со обрач. £ас користам масна хартиЉа во тавчето бидеЉки не се затвора баш наЉ наЉ за да не тече смесата. Ќа главната фотографиЉа не се забележува филот, бидеЉки хартиЉата го крие.
ѕечете во загреана рерна на 200 степени 20 мин.
»звадете од рерна и оставете да се олади. –ерната намалете Ља на 100 степени и подгответе го филот.

ћатете Ља слатката павлака. ƒодадете го сирупот од слатко од вишни додека да Ља добиете посакуваната боЉа. ƒоколку не сакате боЉа во филот, прескокнете Ља таа постапка. ѕробаЉте на вкус дали е доволно благо, ако е доволно благо додадете го само ванилинипт шеЭер. јко не е додадете го и шеЭер. £аЉцата додаваЉте ги едно по едно. —ледното ЉаЉце додадете го од како предходното убаво Эе се измати.
ƒодадете го брашното.
”ште еднаш да повторам, доколку не сакате боЉа на филот можете да го прескокнете го делот за сирупот од слатко од вишни и прехранбената боЉа, нема да има голема разлика во вкусот, тоа е заради празничноста :)

ѕечете во рерна еден час на 100 степени. »звадете да се олади, а подоцна ставете во фрижидер, да се доолади барем 6 часа или преку ноЭ.

ѕред послужуваЬе наредете ги вишните и премачкаЉте со сокот од слаткото.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 19:41
ÐІÐ¸ÐЈÐºÐµÑШк тортички со ÐїÐ¸Ð¼Ð¾Ð½

„изкеЉк тортички со лимон

¬кусни колачиЬа кои Эе ве освоЉатЕ

—ќ—“ќ£ »:

  • 30 гр мелени бисквити
  • 1 лажица шеЭер
  • 1 лажица растопен маргарин

—ќ—“ќ£ » «ј ‘»Ћ:

  • 230 гр крем сиреЬе
  • 55 гр шеЭер
  • 1/2 лажичка сок од лимон
  • 1/2 лажичка кора од лимон
  • 1/4 лажичка екстракт од ванила
  • 1 ЉаЉце

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. –ерната вклучете Ља на 170 степени. Ќамастете 6 вдлабнатини во калап за мафини.
  2. ¬о сад со средна големина измешаЉте бисквити, шеЭер и маргарин. ћасата распоредете Ља рамномерно во калапот. ѕечете во рерна околу 5 минути, а потоа извадете да се излади. Ќе Ља исклучуваЉте рерната.
  3. —оединете крем сиреЬе, шеЭер, сок од лимон, кора од лимон и ванила, а потоа додаЉте и ЉаЉце.
  4. —таваЉте од масата во калапот до 3/4 од вдлабнатините. ѕечете во рерна околу 25 минути.
  5. „изкеЉкот можете да го прелиете со овошен прелив или да го украсите по желба.

”живаЉте!




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 29.ћаЉ.2018 во 16:34
ÐІÐ¸ÐЈÐºÐµÑШк со шумско овошÑШе: КоÑШ Ðµ ÐЈÐ∞ Ð±Ñ€ÐЈ и вкусен десерт?

„изкеЉк со шумско овошЉе

Ѕрзо и лесно до неодолив десерт!

—ќ—“ќ£ »:

  • 300 гр мелени бисквити
  • 125 гр путер
  • 1 дл млеко
  • 300 гр крем сиреЬе
  • 200 гр шеЭер
  • 1 чаша кисела павлака ѕекабела
  • 250 мл слатка павлака
  • 500 гр смрзнато шумско овошЉе
  • 1,5 кесичка желатин

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. «а тестото измешаЉте мелени бисквити со путер и студено млеко. ћасата ставете Ља во калап со страни кои се отстрануваат.
  2. «а првиот фил разматете крем сиреЬе со половина од шеЭерот и кисела павлака, и на краЉ додаЉте разматена слатка павлака. ‘илот ставете го преку направената кора. —тавете во фрижидер да стегне.
  3. «а вториот фил шумското овошЉе згответе го со останатиот шеЭер и додаЉте желатин коЉ претходно сте го измешале со малку сок од овошЉето. »зладената смеса прелиЉте Ља преку филот од сиреЬе.  ога желатинот Эе стегне, тргнете ги страните од калапот.

ѕослужете и уживаЉте!



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 29.ћаЉ.2018 во 19:10


АнÐ∞нÐ∞с Ñ‡Ð¸ÐЈÐºÐµÑШк
јнанас чизкеЉк

—остоЉки
за подлога
300 гр мелени бисквити
6 лажици сок од ананас
12 лажици растопен путер
за крем
300 гр маскарпоне сиреЬе
500 мл слатка павлака
150 гр шеЭер во прав
500 гр конзервиран ананас во парчиЬа
1 кесичка желатин
5 лажици вода
за прелив
150 мл сок од ананас
1 кесичка желатин
5 лажици вода

1. ЌаЉпрво се приготвува подлогата. ћелените бисквите се мешаат со сокот од ананас и растопениот путер. —месата треба да изгледа како воден песок. —е става во калап (бр.26) со обрач коЉ се вади (може да го обложите и со фолиЉа за да може полесно да се извади). «а порамномерно да Ља нанесете може да употребите и чаша - со дното притиснете Ља убаво смесата и ставете го калапот во фрижидер, да се стегне додека го спремате кремот.
2. ћаскарпоне сиреЬето го матиме со шеЭерот во прав, а посебно Ља матиме слатката павлака, па ги соединуваме. «а тоа време желатинот го натопуваме во 5 лажици вода и чекаме да набубри околу 10 минути. ѕотоа го ставаме на тивок оган да се растопи. √о додаваме во кремот и матиме со миксер убаво да се соедини. ѕарчиЬата ананас, ги цедиме од водата, да бидат убаво исушени и ги додаваме во смесата со кремот. ћоже да оставите дел од ананасот и за одозгора.
3. ѕреливот го спремаме така што желатинот го ставаме во сад со 5 лажици вода, 10-тина мунути да набубри. «а тоа време сокот од ананас, го ставаме на тивок оган, не да врие и кога желатинот е спремен, го додаваме во сокот. ћешаме кратко колку да се растопи. „екаме да се излади па го прелеваме врз кремот.

«абелешка - —вежиот ананас не се поднесува добро со желатинот, па затоа во овоЉ рецепт се одлучив за конзервиран, и преливот го направив со сок. ¬о секоЉ случаЉ, комбинациЉата е многу вкусна. ѕробаЉте Ља!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 29.ћаЉ.2018 во 19:41
ÐІÐ¸ÑÐºÐµÑШк со Ð½ÑƒÑ‚ÐµÐїÐ∞


„изкеЉк со нутела

—остоЉки
тесто
250 гр бисквити мелени
70мл вода
1 лажица нутела
100 гр путер
фил
500гр крем сиреЬе неутрално
2 ванили
400 гр нутела
100 гр шеЭер во прав
„искеЉк коЉ се прави за 15 минути.
ћелеме бисквити и ги префрламе во сад.
Ќа страна топиме путер и нутела па додаваме и вода и месиме тесто од бисквитот.
√о расплескуваме на намастен калап за тарт.
”баво тапкаме со рацете на среде потeнко, а по краевите подебело.
ќдиме со подготовка на филот.
 рем сиреЬето се мати со шеЭерот во прав и со нутелата,
—е додава ванилата и се мати.
 ога е матен филот, нанесете го врз бисквитот рамномерно.
Ћистовите од бадем се попрскуваат врз чискеЉкот и се става во ладилник.
”живаЉте во прекрасниов брз десерт.
Ќа здравЉе.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 01.£уни.2018 во 19:27
ÐІÐ¸ÐЈÐºÐµÑШк со киви (Ð±ÐµÐЈ печење)

„изкеЉк со киви - без печеЬе

—остоЉки
ѕодлога
300 гр бисквити
180 гр путер или маргарин
5 лажици кисело млеко
 рем
150 гр шеЭер во прав
250 гр маскарпоне
200мл слатка павлака
9гр желатин
5-6 лажици вода
100 гр бело чоколадо
√лазура
3 киви
1 паковка тортенгуст
3 лажици шеЭер
200мл вода
ќвоЉ десерт се топи во уста. ≈ве Ља подготовката.
—тавете ги бисквитите во кеса и со сукалка издробете ги на ситно.
ћожете да ги сомелете и со машинка.
ѕутерот или маргаринот стопете го и додадете го во садот.
ƒодадете го киселото млеко.
ѕрефрлете Ља смесата во калап, притиснете на подлогата коЉа претходно е премачкана со стопен путер.
 ога Ља оформивте подлогата, ставете го калапот во ладилник.

Не го подготвиме вториот бел дел.
—латката павлака Ља матиме да се згусне добро. ƒодаваме и фиксатор за павлака да стои цврсто.
¬о истиот сад го додаваме маскарпоне сиреЬето, па мешаме убаво со миксерот.

¬о 5-6 лажици ладна вода го разматуваме желатинот и оставаме да згусне.
 ога е така набабрен, го префрламе во сад на оган и мешаме додека не се растопи, но никако да зоврие.
ѕриготвениот течен желатин, го додавам во садот каЉ филот, додаваме и стопено бело чоколадо.
ћиксираме добро, додека не го добиеме тоЉ убав пенест крем.
ќткако е готов го префрламе во калапот и со шпатула израмнуваме добро.
ѕовторно враЭаме во ладилник.

“ортенгустот го разматуваме со 3 лажици шеЭер и 200 мл вода.
ћешаме да нема грутчиЬа, го ставаме на оган да згусне, но не да зоврие.
“ргаме од оганот и оставаме да одмори 1 минута.
 ивите ги лупиме и сечеме на тркалца. √и редиме рамномерно врз колачот, а потоа прелеваме со смесата коЉа Эе Ља користимека ко глазура.
ѕокриваме секаде со глазурата, Ља потполнуваме секоЉа дупка.
—адот го ставаме во ладилник 2часа. ѕосле 2 часа, сечете и сервираЉте.
Ќа здравЉе со убавиов летен десерт.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 09.£ули.2018 во 10:43

Ќутела-чизкеЉк


ѕриготвуваЬе:

—мелете ги бисквитите во блендер, додаЉте им го путерот и 1 лажица нутела и убаво измешаЉте. ƒодаЉте 3 лажици од лешниците и продолжете да мелете додека да добиете влажна смеса со форма на песок.

»стурете Ља смесата во калап за торта и со помош на чаша со рамно дно притискаЉте Ља на дното и на страните за еднакво да се распореди. —тавете го калапот во фрижидер за да се олади.

»зматете го сиреЬето заедно со шеЭерот во прав додека да се изедначат, а потоа додаЉте Ља останатата нутела и продолжете да матите додека да се споЉат.

»звадете го калапот од фрижидер и внимателно прелеЉте Ља подлогата од бисквити со смесата од нутела. ќдозгора расфрлаЉте ги останатите сечкани лешници и ставете Ља тортата во фрижидер наЉмалку четири часа или преку ноЭ.

—ервираЉте Ља тукушто извадена од фрижидер.

—остоЉки:
300 г бисквити

5 лажици стопен несолен путер

800 г нутела (на собна температура)

200 г лешници, печени и крупно сечкани

450 г сиреЬе маскарпоне или филаделфиЉа

70 г шеЭер во пра



»зменето од Valerija - 09.£ули.2018 во 10:44
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 95922
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 25.ќктомври.2018 во 21:28

≈сенски десерт: „изкеЉк од тиква



ѕотребни состоЉки:
  • 2 шолЉи мелени бисквити
  • 3 лажици кафеав шеЭер
  • ½ лажичка мелен цимет
  • 120 грама стопен путер
ЛÐ∞ÐґÐµÐ½ Ñ‡Ð¸ÐЈÐºÐµÑШк со тиквÐ∞




  • «а филот:
  • 230 грама крем-сиреЬе
  • 420 грама пире од варена тиква
  • 3 ЉаЉца и 1 жолчка
  • ¼ шолЉа кисела павлака
  • 1 ½ шолЉа шеЭер
  • ½ лажичка мелен цимет
  • 1/8 лажичка мускатно оревче
  • 1/8 лажичка каранфилче
  • 2 лажици брашно
  • 1 лажичка екстракт од ванила

Ќачин на подготовка:

1. «агреЉте Ља рерната на 170 степени ÷елзиусови.

2. ¬о сад со средна големина ставете ги бисквитите, шеЭерот и циметот. ƒодаЉте путер. «амесете, префрлете Ља смесата во сад за печеЬе и израмнете Ља.

3. »зматете го крем-сиреЬето и додаЉте пире од тиква, ЉаЉца, жолчки, кисела павлака, шеЭер и зачини. ƒобро измешаЉте.

4. ѕрелиЉте Ља смесата врз кората и ставете Ља во рерна. ѕечете го колачот околу еден час.  ога Эе се испече и излади, ставете го во фрижидер да отстои четири часа пред да го послужите.



»зменето од Valerija - 25.ќктомври.2018 во 21:30
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,140 секунди.