IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Велигденска трпеза
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Велигденска трпеза

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Велигденска трпеза
    Испратена: 27.Март.2018 во 10:59
Велигденски корпи (без печење)


Велигденски корпи (без печење)

Состојки
200гр мелени бисквити
100гр мелени печени лешници
1/2 маргарин
75гр шеќер
украсување
1 бело чоколадо
по потреба желе

1. Прво се замесуваат бисквитите шеќерот лешниците заедно со маргаринот и сокот од лимон (сокот ќе го балансирате од зависност на мекоста на тестото).
2. Потоа се прават бомбици големината да одговара со калапчето во кое ќе ги стегате слатките.
3. Го земате калапчето поставувате најлонче и ја ставате бомбицата внатре и со помош на показалецот ќе направите мала вдлабнатинка.
4. Во длабнатините ставате од белото стопено чоколадо и ставате парченца од исецканото желе.



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2018 во 11:01
Велигденска погача

Велигденска погача



Состојки
500 мл млеко
3 јајца
3 лажици масло
1 лажичка сол
1 лажичка шеќер
1 коцка свеж квасец (40гр)
1.200 кг брашно (по потреба)
1 жолчка за премаз

Убава и декоративна погача која ќе ја краси вашата трпеза.

Најпрво се става квасецот да надојде со малку млеко и лајче шеќер. Потоа во длабок сад се ставаат сите состојќи постепено додавајки го брашното. Се меси убаво меко тесто. Тестото се остава да одмори на топло. 
Се дели на три дела. 
Првиот дел(поголемото тесто) се сучи и се премачкува со масло. Се витка ролат и се сечат парчиња кои се редат во тепсијата бр.28 наоколу. 
Вториот дел (средното тесто ) се сучи кора и се сечат ленти кои се испреплетуваат и тоа оди за во средина. 
И најмалото тесто се сучи во долга лента која се превиткува во фалта и се сечка.Така пресечено се става околу првото тесто. 
Се остава погачата да стаса.Се премачкува со жолчка и масло и се посипува со сусам.... Се печи 40мин.-200 С.За многу години !


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2018 во 11:02
Велигденска салата


Велигденска салата


Состојки

  1. 4-5 варени јајца
  2. 3 поголеми компири
  3. 200 грама сирење
  4. 1 тегличка мајонез



Изменето од Valerija - 27.Март.2018 во 11:03
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2018 во 11:06
Велигденска салата со брокула

Велигденска салата со брокула


Состојки

5оо грама компири
200 грама брокула
2 јајца
1 лажица зачин
2 лажици лимонов сок
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2018 во 11:08
Велигденска плетенка (козињак, милиброд)

Велигденска плетенка

Состојки
За тесто
750 гр брашно
150 гр шеќер
350 мл млеко
150 мл масло
2 јајца
1 квасец
2-3 ванилин шеќери
За фил
100 гр афион
10 лажици џем или мармалад
За премачкување
1 жолчка
По желба, ореви, суво грозје, кора од лимон или портокал.

Традицијата продолжува, ја подготвуваме за Велигден, а секаде има различно име.
Додека не почнав да се дружам со Вас овде на МР поима немав што е тоа козињак, а познат ми беше милибродот. Еве и јас да ви се придружам со еден вкусен традиционален рецепт...

Подготовка
1. Се замесува средно меко тесто од сите состојки со млако млеко. Се остава да стаса.
2. Откако ќе стаса го размесуваме и го делиме на три дела.
3. Секој дел се сука во правоаголник, ама во форма на долга прачка, се филува, па се мота како ролат. Од трите прачки или ролатчиња се прави плетенка.
4. Плетенката ја ставаме во круг во округло намрсено тавче или пак ја делиме на два дела и ги редиме во правоаголно тавче.
5. Плетенките ги премачкуваме со жолчка од јајце и ги оставаме да стасаат околу 15-20 минути или додека да ни се загрее рерната.
6. Ги печеме на 180-200 степени во загреана рерна до поцрвенување.

Забелешка
Афион и мармалад ставајте по вкус, одокативна е дозата, затоа што мармаладот може да е погуст, посладок или поредок.
Вкусен е и ако се изренда кора од портокал во него, јас особено така го сакам. Може во тестото, а може и во филот.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2018 во 11:10
Ситни Велигденски колачи со суво овошје

Ситни Велигденски колачи со суво овошје


Состојки
2 чоколада
100 гр бисквити мелени
50 гр урми сецкани
50 гр суво грозје
150 мл млеко
100 гр путер
100 гр ореви сецкани

Путерот се топи заедно со млекото.
Во друг сад се ставаат сецканите урми и суво грозје, мелените бисквити и сецканите ореви.
Се прелева смесата додека е топла и се соединува.
Се полнат претходно прелиените калапи со чоколада,па се оставаат да се изладат.
Се покриваат повторно со тенок слој на чоколада и повторно се оставаат да стврдне чоколадата,па се вадат од калапите.
Ете ви ситни колачиња,кои радоста на најмалите ќе ја направат најголема.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2018 во 11:12
Велигденско тесто - зајче (декорација)

Велигденско тесто - зајче (декорација)


Состојки
600 гр брашно
1 пециво
1 лажиче сол
100мл масло
1 паковка сув квасец
200 мл млеко
1 јајце за премаз
вода по потреба

Ова е тесто кое е меко како памук, а јас ќе го искористам за да ви прикажам една Велигденска форма на кифла.
Патем да кажам дека овие супер кифли ќе ги подготвите за 15 минути.
Брашното го сееме и префрламе во сад за месење.
Квасецот го раствараме во млекото и кога ќе стаса го префрламе во брашното.
Солта ја нанесуваме по краевите на садот, а пецивото го помешуваме со брашното и маслото.
Месиме тесто и постепено ќе ја додаваме топлата вода се додека не замесиме убаво меко тесто.
На работната маса веднаш ја размесуваме смесата и делиме топчиња.
Мене ми испаднаа 10 топчиња од кои направив 10 зајачиња.

Земаме едно топче и вадиме тесто за опавче уши и глава.
Останато го сукаме со двете раце да испадне како јаже долго и вртиме полжавче.
На полжавчето додаваме глава уши и опавче.
Окото го направив со биберче, а вие ако сакате смислете му нешто по ваш избор.
Видете на сликата како изгледа.
Намачкајте со матено јајце во кое ставивте малку сол и масло и веднаш печете.
Еве ви идеја за Велигденско зајаче.
Израдувајте ги вашите најмили.
На здравје





Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2018 во 11:13
Велигденско зајче со мустаќи

Велигденско зајче со мустаќи



Состојки
1 кг. брашно
1лажица сол
1лажица шеќер
25 гр. свеж квасец
1/2 л. млеко
1 шолја масло
1 јајце


Од дома ми викаат дека личат на глувчиња ама јас си ги викам зајчиња =)

Најпрво активирајте го квасецот со млакото млеко, брашното, солта и шеќерот и потоа замесете меко тесто и оставете го околу 20-30 мин. на топло.
Земете малку од тестото и обликувајте две топчиња (поголема и помала) за телото и главата, па потоа и за носот, ушите и шепите (на местото за нозете можете да ставите и по едно јајце).
Од две зрна бибер направете ги очите, а за мустаќи употребете шпагети.
Зајачињата ставете ги во сад за печење на кој претходно сте ставиле мрсна хартија и оставете го на топло уште 10-тина минути, додека да се загрее рерната. 
Тестото не треба долго да стои, бидејќи ќе расте, па може да се случи зајчињата да го изгубат обликот. Затоа, почекајте само неколку минути.
Пред да го ставите да се пече, премачкајте го тестото со изматено јајце и по желба посипете со сусам. Печете на температура од 200 степени, околу 20-25 минути.




Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2018 во 11:15
Велигденско јагне

Велигденско јагне


Состојки
1 кг брашно
600 мл топло млеко
100 мл зејтин
4 јајца
1 г. лажица сол
1 м. лажиче шеќер
1 квасец
50 гр маргарин
50 гр сусам
2 зрна суво грозје

Се става квасецот да нарасне со 200 мл млеко едно лажиче шеќер и едно лажиче брашно. Откога ќе стаса квасецот се замесуваат три јајца, 600 мл млеко, 100 мл зејтин, солта и брашното. Се замесува меко тесто и откога ќе се измеси се остава тестото да нарасне. Потоа се размесува и се прават мали топчиња се ставаат едно до друго, за главата се става поголемо топче, се формираат нозете и се ставаат ушите. За очи се ставаат сувите грозја. И врз телото се премачкува со јајце и се посипува со сусам. Се остава да нарасне и после се става да се пече на 220 с.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2018 во 11:16
Торта Велигденско јајце

Торта Велигденско јајце


Состојки
Пандишпан
5 јајца
5 лажици зовриена вода
200 гр шеќер
150 гр брашно
100 гр нишесте
1 прашак за пециво
50 гр стопен и оладен путер
1 лажица екстрат од ванила
Фил
500 мл млеко
200 гр шеќер
2 пудинзи од ванила
200 гр путер
100 гр бела чоколада

Со оваа торта на тимот на Мои рецепти, неговите членови - готвачи и на сите посетители на рецептите ви го честитам празникот Велигден - За многу години!

Подготовка на пандишпанот
Одделете ги жолчките и белките.
Жолчките изматете ги со водата, постепено додавајте го шеќерот(само 125 гр) и продолжете со матењето да се добие светла кремаста смеса.
Додадете го путерот, ванилата и кратко изматете ги да се изедначат.
Со чисти мешалки изматете ги белките со останатиот шеќер(75 гр) во снег и додадете ги во жолчките. Измешајте ги со жица. Додадете ги брашното, нишестето, пецивото и убаво измешајте ги да нема грутчина.
Смесата ставете ја во намачкан со путер и набрашнет калап бр. 26 или 28 и печете на180 степени околу 30 мин во загреана рерна.

Подготовка на филот
Пудингот сварете го со млекото и шеќерот и оставете го покриен да олади.
Чоколадата стопете ја на пареа и оставете ја да олади.
Путерот изматете го, додадете го пудингот и на крај стопената чоколада. Изматете ги убаво да се изедначат.

Филовање
Пандишпанот исечете го по малку од двете страни да добиете форма што личи на јајце. Добиеното јајце - пандишпан исечете го хоризонтално на два дела. Едниот дел попрскајте го со малку топло млеко и премачкајте го со околу половина фил.Ставете го и другиот дел пандишпан, попрскајте го со млеко и целата торта премачкајте ја со останатиот фил.
Украсете ја со шлаг, кокос, чоколада и сл. или по ваша желба.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2018 во 11:17
Велигденско колаче - јајце

Велигденско колаче -јајце

Состојки
1 маргарин
2 лажици свинска маст
1 ванила
1/2 лажиче цимет
1 јајце
4 лажици шеќер во прав
За глазурата
1 лажица лимонов сок
1 белка од јајце
250 -300 гр шеќер во прав

Одлична идеја да ги соберете дечињата околу вас и да подготвите убави колачи.
Замесете не лепливо тесто од маргаринот, свинската маст, јајцето и шеќерот во прав.
Додадете ванила и цимет.
Растегнете кора од која со калапче ќе извадите фигури од јајце.
Веднаш редете ги во плех претходно обложен со хартија за печење.
Печете ги во претходно загреана рерна.
Откако ќе пожолтат, вадете ги и оставете да изладат.
Ја спремаме глазурата.
Мешаме лимонов сок, шеќер во прав и белка од јајце и правиме смеса со која подоцна ги укрсуваме велигденските колачиња.
По желба додајте прехрамбена боја и декорирајте.
Ете ви прекрасен украс на Велигденската трпеза.

Забелешка
Колачите ќе ви бидат со уште поубав вкус ако на работната маса наместо брашно попрскате какао, а потоа растегнете кора, па вадете фигури.

На здравје


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2018 во 11:19
Велигденски ролат

Велигденски ролат


Состојки
1,5кг парче свинско месо (од ребра, без коска)
Суви состојки
1 полна лажица црвен пипер
1 полна лажица кромид во прав
1 лажичка мешан зачин
1 лажичка мајчина душичка
1 лажичка ким во прав
1 лажичка чили во прав
1 лажичка кориандер во прав
1 лажичка лук во прав
1 лажичка шеќер
1 лажичка сол
1 лажичка бибер
1 лажичка К*ркума
1/2 лажичка цимет
Водени состојки
300мл. темно пиво
100мл. виски
1 лажица сенф
1 лажичка лут сенф
1 лажичка мед
За полнење
1 главица кромид
1 чешне лук
200гр. исчистен спанаќ
100гр. свежи шампињони
по вкус сол и бибер
1 полна лажича урда
И уште
250мл. вода
малку зејтин
парчиња и стебленца целер
1 морков
2 чешниња лук
2-3 ловорови листа
Користени Делимано производ

Нека не ве плаши листата на состојки. Рецептот е едноставен, само бара малку повеќе време од вообичаеното. Крајниот резултат вреди да се потрудите малку повеќе.

1. Може да користите месо од било кој дел, но ова од ребрата е особено сочно и меко и затоа се одлучив токму за тоа. Коските извадени и добивате убаво парче погодно за ролување.
2. Сите суви состојки измешајте ги и убаво од сите страни наросете врз месото, тапкајте и притиснете со раце за убаво да се залепи. Јас ја потрошив целата количина на зачинот, доколку ви остане складирајте во тегличка и користете си го повторно. Потоа завиткајте го месото во ролат и оставете го во фрижидер да стои. Бидејќи рецептот ми беше смислен неколку дена претходно, си го распоредив времето па така 12 часа месото стоеше во сувиот зачин и 12 часа со водената маринада.
3. За маринадата само измешајте ги убаво состојките, да се раствори сенфот, месото одвиткајте го и претурете ја маринадата убаво да биде опфатено од сите страни. И повторно оставете во фрижидер.
4. Извадете го садот од фрижидер, барем 2 часа пред да печете да биде на собна температура.
Во тава на оган ставете го ситно сецканиот кромид и протиснатото лукче да се пропржат убаво. Додадете ги печурките сецкани на листови и оставете да динстаат додека не испари течноста. Потоа додадете го сецканиот спанаќ, зачинете по вкус и оставете повторно да испари течноста. На крај додадете ја урдата, промешајте и тргнете од оган.
5. Месото извадете го од маринадата и ставете на даска. Распоредете го филот но не до крај и лесно завиткајте во ролат. Прицврстете убаво со готварски конец и ставете во пекач.
6. Маринадата претурете ја во сад на оган, додадете ја водата, парчињата целер, морков, лукчето и ловоровиот лист и оставете да зоврие. Во меѓувреме убаво загрејте малку зејтин и попарете го месото. Може и да се запржи од сите страни, но заради полнењето оваа варијнта со попарување е подобра. Кога маринадата ќе зоврие, претурете ја во пекачот, поклопете со капак и ставете да се пече. Рерната претходно загреана на 220С, кога ќе ставите ќе намалите на 180С. На секои 20-30 мин. преливајте го месото со течноста. По 1час намалете на 160 и оставете уште 45 мин. На 10 мин пред крај, тргнете го капакот и оставете да добие убава боја. Кога е готово извадете го на чинија и оставете барем 20тина мин. да се одмори.
Доколку сакате содржината од пекачот ставете ја во блендер и направете си сос.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2018 во 11:20
Велигденски мафини

Велигденски мафини


Состојки
170 гр брашно
1/2 лажичка сода бикарбона
1/2 лажичка прашок за пециво
1 лажичка какао
1 јајце
200 гр шеќер
1 ванила
180мл млеко
100мл масло
прстофат сол
12 млечни карамели
200мл шлаг пена + 150мл млеко
малку чоколада за декорација
чоколадни јајциња

Се соединуваат брашното, сода бикарбоната, пецивото, какаото и солта. Во посебен сад се миксираат јајцето, шеќерот и ванилата, се додава млекото и маслото, а потоа и претходно соединетите суви состојки. Се мешаат. Смесата се става во хартиени кошнички до половина, а во средината се става по една карамела, а потоа се додава другиот дел од смесата. Се користат само меки млечни карамел бонбони. Се печат во загреана релна на 200 степени околу 14 минути. Се ладат.

Настрана се мати шлагот со млекото. Со шлагот се украсуваат мафините. Се става рендана чоколада врз шлагот, и врз нив се ставаат чоколадните јајца. Наизглед изгледаат како птичјо гнездо со 3 јајца.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2018 во 11:22
Велигденски тортички

Велигденски тортички

Состојки
За пандишпан
7 јајца
7 лаж шеќер
4 лаж брашно
4 лаж млеко
4 лаж какао
4 лаж зејтин
1 прашок за пециво
За фил
200 гр мелени ореви
200 гр чоколада
250 гр маргарин
150 мл млеко
100 гр шеќер
За украсување
150 гр шарени мрвици
500 гр фондан

Состојки
За пандишпан
7 јајца
7 лаж шеќер
4 лаж брашно
4 лаж млеко
4 лаж какао
4 лаж зејтин
1 прашок за пециво
За фил
200 гр мелени ореви
200 гр чоколада
250 гр маргарин
150 мл млеко
100 гр шеќер
За украсување
150 гр шарени мрвици
500 гр фондан

За пандишпанот
Се матат пенесто јајцата со шеќерот. Потоа не престанувајќи со матењето се додаваат млекото и зејтинот. Се иклучува миксерот и во смесата се додаваат брашното, какаото и прашокот за пециво.
Релната се загрева на 200 степени.
Пандишпанот се пече во тавче од електричен шпорет обложено со хартија, околу 20 мин.
За филот
Во сад на оган се ставаат чоколадата, млекото, шеќерот. Со мешаат постојано додека не се стопи и чоколадата и шеќерот.
Се трга од оган и се остава да се излади.
Маргаринот се мати пенесто и во него се додава претходната смеса.
Одкако овие состојки ќе се соединат се додаваат и оревите.
Одкако ќе се испече пандишпанот се става на работна маса и се сечат форми на јајце од Делимано калапчињата.
Секоја тортичка се сече на половина и се филува и се премачкува со фил оддоколу. И секоја тортичка од страна се валка во шарени мрвици, а горниот слој од тортичката истотака се премачкува со фил и се става фондан којшто е исечен во форма на јајце и се декорира.
Од овој десерт излегуваат 35-40 парчиња.

А од останатиот пандишпан што нема да се употреби може да се измеша со претходно подготвен пудинг на вообичаен начин и да се стави во правоаголен калап и ќе се добие уште еден десерт.




Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.