IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Баклава
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Баклава

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Баклава
    Испратена: 16.Февруари.2014 во 04:45

Авганистанска баклава

Овој рецепт нема да ви одземе многу време, а одличен е за подготовка кога ќе ви дојдат ненајавени гости. Се приготвува многу брзо и верувам дека додека да го испиете кафето ќе ги послужите гостите со брз вкусен десерт ( кој може да го направите и во солена верзија), значи две во едно и десерт и доручек. Ако сакате солени баклавки испржете го малку сецканиот кромид, додајте го месото и зачини по желба. Пржете десетина минути.

Најпрвин пресејте го брашното и заедно со потребните состојки за тестото замесете средно меко тесто. Поделете го на 4 еднакви дела. Од секој дел расукајте кора по можност правоаголна форма, дебелина околу 2 мм. Истата премачкајте ја со растопен маргарин насекаде подеднакво. Потоа засукајте ја како ролат внимавајки да ви биде по целата должина иста ширината кога ќе ја преклопувате. Преклопувајте ја кората на окулу 3-4 прста ширина.
Кората исечете ја на 7 до 8 еднакви квадратчиња и тргнете ги настрана. Секое квадратче посипете го со брашно и површинатана која сукате исто така. Расукајте мала коричка околу 2 до 3 мм дебелина, додајте фил по вкус, крем, мармалад или фил со месо. Преклопете како што се гледа на една од сликите, притиснете со прстите по краевите за да не излезе филот при пржењето. Пржете ги во врел зејтин додека да добијат златно жолта боја. 
За да ги направите побрзо може да побарате помош од некој да ви помогне во пржењето за да бидат гостите експресно послужени. Кога се испржени тестото се дели на листови исто како лиснато тесто.

Напомена! 
Внимавајте ако ставате мармалад како фил стрпете се, не ги јадете топли за да не се изгорите од врелиот мармалад. Јас малку се изгорев кога ги пробав првпат, затоа ве предупредувам. Почекајте да истинат подобро и дури тогаш навалете. За овој рецепт слушнав од една моја драга пријателка Ромка Менекше (нејзе рецептот и е од нејзина пријателка од Авганистан) и многу и благодарам и одовде. Првпат го пробав кај неа, многу ми се допадна, го направив два пати и во иднина ќе се прави често.
Ви го препорачувам и се надевам дека добро ќе се засладите или засолите,како сакате. Ви посакувам добар апетит.




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 15:11

БАКЛАВА СО ФСТАЦИ И СОС ОД ЦИМЕТ И МЕД

Потребни состојки:

500 гр. шеќер

8 лажици шеќер

50 гр. мед

250 мл. вода

2 лажички мелен цимет

150 гр. исчистени фстаци

50 гр. путер

1 пакување кори

Припрема:

Во тенџере ставете го шеќерот, медот и циметот и гответе на средна температура со постојано мешање, се додека целосно не се растопи шеќерот, а потоа оставете го сирупот да се излади.

Во блендер ставете 2 лажици шеќер и фстаците и миксирајте ја смесата се додека фстаците целосно не се издробат. Потоа додадете 6 лажици шеќер и промешајте. Растопете го путерот.

Загрејте ја рерната на 180 степени целзиусови и со зејтин намрсете ја тавата за печење. Ставете една кора, па намачкајте ја со зејтин и посипете ја со една лажичка од смесата со фрстаци. Постапката повторувајте ја се додека не ги потрошите корите и смесата со фстаци. Со остар нож исечете ја баклавата на ромбови и печете ја на температура од 180 степени околу еден час.

Откако баклавата ќе се испече, извадете ја со рерна и врз неа рамномерно истурете го претходно подготвениот сируп. Оставете сирупот да се впие околу 2 часа, па послужете.



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:43
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 15:12

БАКЛАВА СО БАДЕМИ И ОРЕВИ

Потребни состојки:

500 гр. тенки кори

За фил:

200 гр. мелени бадеми

200 гр. мелени ореви

100 гр. суво грозје

2 ќесички ванилин шеќер

150 мл. масло за јадење

За шербет:

500 гр. шеќер

2 лажици мед

1 лимон

300 мл. вода

Припрема:

Во посебен сад измешајте ги бадемите, сувото грозје, оревите и ванилиниот шеќер. Намрсете тава за печење со масло, па додајте две кори, па малку од смесата со бадеми и ореви. Потоа додадете уште две кори, па повторно додадете од смесата. Постапката повторувајте ја се додека не ги потрошите корите. Потоа баклавата исечете ја со остар нож на триаголници и ставете ја да се пече во загреана рерна на температура од 180 степени целзиусови околу 30тина минути, односно се додека корите не заруменат.

Во меѓувреме подгответе го шербетот. Во тенџере на оган ставете го шеќерот, водата и медот, како и лимонот исечен на кругови. Кога смесата со шербетот ќе се згусне, тргнете ја од оган.

Извадете ја испечената баклава од рерна и додека е топла прелијте ја со подготвениот шербет. Оставете баклавата да го упие шербетот најмалку 2 часа пред да ја послужите. Добар апетит!



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:43
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 15:18

БАКЛАВА РОЛНИЧКИ

Потребни состојки:

За ролничките:

8 листови кора за баклава

80 гр. ореви

80 гр. печени бадеми

100 гр. бела чоколада

50 гр. маргарин

За сирупот:

330 гр. шеќер

180 мл. вода

5 зрна кардамон

2 лажици сок од лимон

Припрема:

Исецкајте ги бадемите и оревите, а чоколадата исецкајте ја на ситни коцки и измешајте ја со бадемите и оревите. Стопете го маргаринот во посебен сад.

Секоја кора поделете ја на 4 дела. Еден дел премачкајте го со стопениот маргарин, па врз него ставете друг дел и повторно намачкајте го со маргарин. Врз него ставете една лажица од смесата со ореви бадеми и чоколада. Свиткајте ги краевите навнатре и свиткајте ролничка. Повторете ја постапката се додека не ги потрошите сите состојки.

Наредете ги ролничките во намрсен плех, па премачкајте ги со растопен маргарин. Печете на температура од 180 степени се додека ролничките не поруменат, па откако ќе се испечат оставете ги да се изладат.

Во тенџере ставете ја водата и шеќерот и гответе на умерен оган се додека шеќерот не се растопи, па потоа додајте го кардамонот и ринглата загрејте ја на најсилно. Кога смесата ќе зоврие намалете ја температурата и гответе уште 5 минути за да се згусне сирупот. На крајот додајте го сокот од лимон и со сирупот прелијте ги ролничките.

Баклава ролничките треба да ги оставите да отстојат преку ноќ за целосно да го впијат сирупот. Добар апетит!



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:44
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 15:37

БАКЛАВА СО ЛЕШНИЦИ

Потребни состојки:

12 кори

250 гр. маргарин

200 гр. лешници

80 гр. суво грозје

Мускатно оревче

За сируп:

300 гр. шеќер

500 мл. вода

1 ванилин шеќер

Сок од 1 лимон

Припрема:

На дното на тавата за печење ставете растопен путер, па ставете 4 кори исечени во големина на тавата, а меѓу сите нив нанесете растопен путер. Потоа ставете една кора, попрскајте ја со растопен путер, мелени лешници, рендано мускатно оревче и суво грозје, па прекријте со друга кора. Постапката повторете ја со следните 4 кори. Одозгора ставете ги останатите 4 кори, а помеѓу нив попрскајте само растопен маргарин.

Исечете ја баклавата на коцки или ромбови, прелијте ја со преостанатитот растопен путер и печете во загреана рерна на температура од 200 степени се додека баклавата не добие румена боја.

Во тенџере на оган растопете го шеќерот, ванилиниот шеќер, сокот од лимон и водата за да добиете сируп, па оставете го да се излади.

Откако баклавата ќе се испече, прелијте ја со изладениот сируп и оставете ја да отстои 2 до 3 часа. Добар апетит!



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:45
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 15:56

БАКЛАВА СО ОРЕВИ

1/2 кгр. кори за баклава

Фил:
250 гр. путер
200 гр. ореви
80 гр. суво грозје

Шербет:
300 гр. шеќер
500 гр. вода
1 лимон

Начин на подготовка:
Намачкајте ја тепсиiата со растoпен путер и наредете преку 4-5 листа кори. Секоја кора порoсете ја со стопен путер, пoтоа ставете мешавина oд толчени ореви и суво грозје. Ова повтoрувајте го додека не се пoтроши сиoт материјал, а за oд горе оставете пак 3-4 кори. Наредената баклава исечете ја на ромбови или коцки по желба, прелејте ја со растопен путер и печете ја во рерна на 200° се додека не добие убава црвена боја. Печената баклава извадете ја од рерна и веднаш прелејте ја со ладен шербет кој претходно сте го свариле од водата, шеќерот и лимонот. Оставете ја да стои 4-5 часа за да го впие шербетот, а потоа служете



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:44
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2015 во 09:35

КОКОС БАКЛАВА

Состојки:

500 гр тенки кори за баклава

5 јајца

2 филџани шеќер

1 филџан масло

1 филџан јогурт

200 гр кокос

1 прашок за пециво

За шербет:

4 филџани шеќер

5 филџани вода

1 ванилин шеќер

Подготовка:

Се матат јајцата со шеќер, па се додава масло, јогурт и кокос измешан со прашок за пециво. Сето тоа треба добро да се измеша. На дното на подмачкан плех се ставаат две кори, па фил. Повторно две кори, па фил…се додека не се потрошат состојките. На крај се ставаат три кори, се сече баклавата на ромбови, па се премачкува со масло. Се пече на 200 степени околу 40 минути. Додека баклавата се пече, се подготвува шербетот. Водата и шеќерот треба да зовријат и се вари на слаб оган десетина минути. Пред крај се додава ванилин шеќер. Печената баклава се остава малку да се олади, па се попарува со врелиот шербет, па откако ќе го упие, се става во фрижидер.



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:45
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2015 во 09:38

БОЖИЌНА БАКЛАВА

Потребни состојки:

1 кг. тенки кори

500 гр. мелени ореви

300 гр. ситно сецкани суви смокви

300 гр. суво грозје

1 кг. шеќер

1 литар вода

Сок од ½ лимон

Масло за јадење

Припрема:

Во подмачкана тава за печење ставете три кори, попрскајте ги со малку масло, па посипете малку ореви, сецкани смокви и суво грозје, па ставете две кори, па повторно ореви, смокви и грозје. Постапката повторувајте ја се додека не ви останат три кори со кои ќе ја покриете баклавата.

Баклавата исечете ја на коцки и печете на температура од 200 степени околу 40тина минути, односно не дури не добие златно жолта боја.

Во меѓувреме во тенџере на оган ставете ја водата, па додадете го шеќерот и оставете го да се растопи. Потоа тргнете го тенџерето од оган и додадете го сокот од лимон. Штом ќе ја извадите баклавата од рерна, посипете ја со шербетот и оставете да остои барем три часа пред послужување. Добар апетит!



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:45
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2015 во 09:40

БАКЛАВА СО ОРЕВИ И ПЛАЗМА БИСКВИТИ

Состојки

450гр. кори за баклава ;

150 гр. ореви (мелени) ;

150 гр. плазма бисквити (мелени) ;

100 гр. шеќер ;

1 ванилин шеќер ;

150 мл. масло ;

Шербет:
500 гр. шеќер ;

1/2 л. вода

Подготвување

Во повисок сад се става шеќер, ванилин шеќер, ореви, и плазма бисквитите и се промешува. Во намрсено плехче, прво ставете кора, попрскајте ја со маслото и ставете малку од филот. Втората кора само попрскајте ја со масло. На третата кора ставете и малку од маслото, ставете и и фил, и замотајте ја во форма на ролат. Постапката повторете ја со сите кори. Печете ја баклавата 30 минути. во рерна на 200C.

Припрема на шербет:
Во сад ставете го шеќерот и водата. Откако ќе зоврие, оставете го 10 минути на тивок оган. Со ладен шербет се прелива топлата баклава.

 



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:46
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2015 во 12:55

ЧОКОЛАДНА БАКЛАВА

Состојки:
  • 500 гр. кори за баклава
  • 300 гр. ореви пола сецкани; пола мелени
  • 300 гр. чоколадо за готвење рендано
  • 250 гр. путер несолен
  • 1 лажичка цимет
  • морско оревче

Шербет

  • 800 гр. шеќер
  • 600 гр. вода
  • 0,5 лимон цеден

Подготовка:

 Во ренданата чоколада се додава циметот. Се зема една кора и се превиткува на пола. На неа се наросува една супена лажица рендани ореви, една супена лажица мелени ореви и две супени лажици рендана чоколада. Потоа кората се витка во тесен ролат. Се повторува постапката со сите кори кои се редат во подмачкано плехче. Баклавата се сече на димензија околу 6cm  и се прелива со растопениот путер. Се пече во загреана рерна на 200 степени околу 20-тина минути, додека добие златно жолта боја.  Испечената баклава се вади од рерната и над неа се попрскува малку морско оревче. Се остава да се олади и се прелива со топол шербет. Се покрива со фолија и се препорачува да преседи преку ноќ за доволно да се впие шербетот и да биде спремна за служење.

Припрема на шербетот:

Се ставаат шекерот и водата да вријат околу 10 – тина минути. Се додава сокот од лимон и рендана кора од лимон и се остава да вари уште 2 минути. Се остава да олади околу 5 минути пред да се прелие баклавата.



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:46
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2015 во 22:10

БАКЛАВА СО ПУДИНГ

Состојки:

3 пудинзи од ванила

1 л. млеко со шеќер по вкус за пудинг

4 јајца

1 дл. масло

1/2 кг. кора за баклава

1/2 кг. шеќер

Подготовка:

Сварете пудинг со млеко и засладете го по вкус. Оставете го да се олади.

Изматете јајца со 4 лажици шеќер, додадете масло.

Редете ги корите една преку друга и секоја мачкајте ја со заматените јајца.

Така наредете 5 кори. На петтата кора ставете пудинг по долгата страна и свртете ја во ролат.

Од сите кори можете да направите 3 ролати,  зависно од дебелината на кората. Нека бидат 4, доколку корите се исклучително тенки. Испечете ги ролатите, но внимавајте да не се испечат – би требало само малку да пожолтат. Оставете ја печената баклава да се олади. Направете шербет од шеќер и 2 чаши вода. Оставете да врие уште 2-3 минути. Прелејте преку баклавата и оставете да се олади.



Изменето од Valerija - 13.Мај.2018 во 08:43
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2015 во 08:13

БАКЛАВА СО ОРЕВИ И ПЛАЗМА БИСКВИТИ

3

Состојки

450гр. кори за баклава ;

150 гр. ореви (мелени) ;

150 гр. плазма бисквити (мелени) ;

100 гр. шеќер ;

1 ванилин шеќер ;

150 мл. масло ;

Шербет:
500 гр. шеќер ;

1/2 л. вода

Подготвување

Во повисок сад се става шеќер, ванилин шеќер, ореви, и плазма бисквитите и се промешува. Во намрсено плехче, прво ставете кора, попрскајте ја со маслото и ставете малку од филот. Втората кора само попрскајте ја со масло. На третата кора ставете и малку од маслото, ставете и и фил, и замотајте ја во форма на ролат. Постапката повторете ја со сите кори. Печете ја баклавата 30 минути. во рерна на 200C.

Припрема на шербет:
Во сад ставете го шеќерот и водата. Откако ќе зоврие, оставете го 10 минути на тивок оган. Со ладен шербет се прелива топлата баклава.

 



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:46
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2015 во 13:38

Десерт кој ќе ви ја заслади душичката: Баклава со пудинг



Десерт кој ќе ви заслади душичката: Баклава со пудинг

Потребни состојки:
  • 3 пудинга од ванила (засладени по вкус)
  • 1 литро млеко
  • 4 јајца
  • 100 милилитри масло
  • 500 грама кора за баклава
  • 500 грама шеќер
  • 2 чаши вода
Начин на подготовка:

Подгответе ги пудинзите со млекото и засладете по вкус. Додека чекате да се оладат, изматете ги јајцата со 4 лажици шеќер и потоа додајте им го маслото. Почнете да ги редите корите една врз друга, притоа мачкајќи секоја од нив со изматените јајца. Наместете 5 реда кори и потоа врз нив ставете го пудингот по должина на работ и завиткајте ги во ролат. Од сите кори можете да направите 3 – 4 ролата, во зависност од нивната дебелина.

Испечете ги ролатите, но внимавајте да не ги препечете. Тие се готови кога ќе добијат бледо жолтеникава боја. Откако ќе завршите со печење, оставете ја баклавата да се олади. Додека чекате, направете шербет од преостанатиот шеќер и 2 чаши вода. Откако ќе почне да врие, оставете го на оган уште 2, 3 минути и потоа прелијте го преку баклавата.

 



Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 20:44
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2016 во 10:00

РОЛОВАНА БАКЛАВА



Ролована баклава

Кога денес би се направила анкета низ балканските земји како што се Македонија, Грција, Бугарија, Турска, Босна или Србија со едно единствено прашање – кој е вашиот омилен десерт, со сигурност тврдам дека еден од најчестите одговори ќе биде дека тоа е баклава. И тоа верувајте не е случајно.

Овој десерт има посебен статус кога станува збор за балканската кујна  и вкусот на баклавата на овие простори има посебен шмек и тоа независно дали е направена дома или е купена од локалната слаткара. На овој регион најголемите верски празници христијански и муслимански се празнуваат и слават со добро парче баклава.

Тоа кажува се за статусот кој го ужива овој десерт.  Што се однесува до потеклото на баклавата, постојат повеќе толкувања но најверодостојна е приказната која вели дека отоманските Турци за време на големата Империја го популаризирале овој рецепт најпрво насекаде низ Балканот, а подоцна низ  Европа за конечно преку големиот број иселеници и насекаде низ светот.

Иако постојат повеќе верзии на оригиналниот рецепт нам најмногу ни се допаѓа оној најблиску до класиката – баклава со ореви за која ви тврдиме дека ќе ги задоволи и најпребирливите мераклии на слатки нешта.

Самиот рецепт е прилично едноставен, особено ако ги правите со готови кори за баклава. Правењето на овој десерт  со домашни кори е нешто поинаква приказна за кој треба многу повеќе умешност и трпение, но и тоа не е премногу сложено, особено ако сте подготвени за предизвици.

Мора да ви се пофалиме дека Ана пред некој ден и успеа во намерата да направи баклава со домашни кори и беше пресреќна што успеа во предизвикот кој и се чинеше премногу компликуван на почетокот.  Бидејќи рецептот за овој тип на баклава е се уште  во фаза на доработка, ви ветуваме дека во прва наредна прилика ќе го објавиме и ќе ви покажеме како самите да направите кори и приготвите домашна баклава.

За сега го имате на располагање овој рецепт со готови кори, кој исто така е одличен и нема да му најдете никаква мана. Десерт кој го препорачуваме за сите оние кои  сакаат благи нешта потопени во шербет. Знаеме дека е малку повеќе калоричен од останатите десерти, но понекогаш и телото и душата треба да бидат задоволени. Со овој рецепт ќе го постигнете тој совршен спој.


Рецептот го приготвија и фотографираа Ана&Зоран Зафировски. Забрането превзмемање на оваа содржина без согласност на авторите! 

Состојки:

  • 8 кори за баклава

Фил:

  • 100 г мелени ореви
  • 50 г мелени бисквити
  • 2 г. лажици гриз
  • 50 мл масло за готвење

 Друго:

  • 50 г путер
  • 50 мл масло за готвење

Шербет:

  • 300 г шеќер
  • 350 мл вода
  • 1 м. лажица ванила
  • 1 м. лажица сок од лимон

 Подготовка:

  1. Подготовка на шербетот: Во длабок сад ставете ја водата да зоврие. Откако ќе зоврие, додадете го шеќерот и варете 5 минути. Пред да го тргнете шербетот од оган, додадете сок од лимон и ванила. Оставете шербетот да се олади.
  2. Во чинија, измешајте ги оревите заедно со мелените бисквити, гризот и маслото за готвење.
  3. Путерот растопете го и измешајте го со маслото за готвење.
  4. Садот за печење со големина 20 cm x 20 cm намачкајте го со путер. Рерната загрејте ја на 220 степени Ц.
  5. Земете една кора за баклава и со помош на четка премачкајте со путер. Ставете врз неа уште една кора и премачкајте ја со путер.
  6. На едниот крај од корите, по целата должина, распоредете ¼ од филот. Свиткајте ги во ролат и стегнете ги што е можно повеќе. Краевите исечете ги, пресечете ги ролатите на пола и ставете ги во садот за печење.
  7. Повторете ја постапката со останатите кори. Внимавајте ролатите да бидат цврсто стиснати една до друга во тавчето.
  8. Со остар нож, пресечете ги ролатите на мали парчиња и премачкајте ги со преостанатиот путер.
  9. Печете ги околу 10-тина минути, а потоа намалете ја температурата на 150-170 степени и печете уште 20 минути или додека корите не добијат убава златна боја.
  10. Топлата баклава прелијте ја со оладениот шербет и ставете ја да отстои барем 6-8 часа за да може шербетот убаво да се впие.


Изменето од Valerija - 08.Мај.2018 во 21:10
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.