![]() |
|
Вечната игра на доброто и злото |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Автор | |
Joshua_Tree ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 21.Декември.2014 во 21:30 |
Ќе ја започнам темата со една позната поговорка:
“Секое зло за добро,секое добро за зло“ Во прилог и една стара кинеска приказна: Во некое село живеел некој старец со својот син тинејџер.Имале малку замја која ја обработувале и од неа се хранеле.Еден ден од блиската шума излегол див коњ и ја прескокнал оградата на нивниот имот.По нивните закони секое жеивотно што ќе влезе во нечиј имот станува сопственост на човекот кој го поседува тој имот.Тој ден тинејџерот бил пресреќен што ќе имаат коњ на нивниот имот,а на тоа таткото му рекол на синот“Кој знае што е добро,а што зло?“.Следниот ден коњот побегнал од имотот и тинејџерот бил многу тажен,а на тоа татко му“Кој знае што е добро а што зло?“.Третиот ден ете го коњот наѕад со уште ннеколку диви коњи пак на нивниот имот.немало крај на среќата од тинејџерот,а на тоа татко му му го рекол истото.Четвртиот ден момчето пробал да зајава еден од коњите при што паднал и многу лошо ја скршил ногата која понатака веќе неможел да ја користи,а на тоа татко му“Кој знае што е добро а што зло?“.По некое време избила војна и сите млади и способни мажи морале да одат во војска...сем момчето со скршената нога... Знае ли некој што е добро а што зло? ![]() Изменето од Joshua_Tree - 21.Декември.2014 во 21:33 |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Бидејќи не можеме да ја предвидиме иднината… ултимативно не знаеме дали оноа што во моментот е добро можеби нема да резултира со нешто лошо… но тоа не е причина да не делуваме добро (барем во општоприфатените норми) доколку сметаме дека во дадениот момент е потребно и полезно. На нероден Петко капа не му се крои, но грев би било на оној родениот да не му помогнеме што подобро да си ја стокми, нели ? |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
Joshua_Tree ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Никој никому неможе да помогне да си ја стокми капата...капатa сакал или нејќел ќе мора секој сам да си ја стокми.Во секој случај се сложувам дека ултимативно не ѕнаеме ништо,но најголемиот предизвик стои во нас...колку ние сами за себе знаеме што е добро а што зло. Сметам дека и двете категории се толку измешани една во друга што единствено ни преостанува да ги прифаќаме промените такви какви што се без да даваме одреден суд за нив...ОТВОРЕНО СРЦЕ и главчето да не го полниме толку многу со предрасуди и очекувања ![]() Изменето од Joshua_Tree - 22.Декември.2014 во 09:08 |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
![]() |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
outlook123 ![]() Сениор ![]() ![]() Maya Регистриран: 16.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 1633 |
proekcija na nashiot um
"toj" go deli - nedellivoto.. i se ushte posakuva da go spoi, ona shto vekje e celo i veli - aha, samo ushte ova.. i gotovo.. :)))) cirkus! :)) Изменето од outlook123 - 23.Декември.2014 во 21:29 |
|
едно е - не се две
|
|
![]() |
|
ZeZnAtA ![]() Сениор ![]() ![]() Power Регистриран: 26.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 19172 |
a be da be - zemi od serviranoto
![]() vo toa ednoto ima se'...se dodeka drugi ni gi redat puzlite e cirkus za koj biletot skapo se plaka.. |
|
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
|
![]() |
|
outlook123 ![]() Сениор ![]() ![]() Maya Регистриран: 16.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 1633 |
![]() vechnata igra na dobroto i zloto - na toa mislev.. cirkus - koga se obiduvame da go izbalansirame "dobroto i zloto" ili pak oddeluvame... a shto e zhivotnata "pricha" ako ne cirkus, ajde igra - kje kazham? ![]() Изменето од outlook123 - 24.Декември.2014 во 13:51 |
|
едно е - не се две
|
|
![]() |
|
![]() kako shto kazha Jo - "otvoreno srce".. ![]() ps. tortata sama ja napraviv.. ![]() |
|
едно е - не се две
|
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
![]() Може еден музички одговор? So, so you think you can tell Heaven from Hell... Изменето од Анастеа - 25.Декември.2014 во 00:40 |
|
![]() |
|
Стапот секогаш има два краја. Клатното се движи секогаш од едната до другата страна. Тоа е природата на нештата и тие не можат да се сменат, туку само да се прифатат. Неразбирањето на оваа законитост е извор на патењето. |
|
|
|
![]() |
|
текстот имаше за мене битна порака, толку ли беше важно на кој јазик беше(особено кога е разбирлив, верувам за сите)??
еве сега со слика ќе пробам... ![]() ![]() пс. "она изнад" играта на доброто и злото - не познава никакви граници... нема јазик, пол , име , форма... никаква етикета! ![]() Изменето од outlook123 - 02.Јануари.2015 во 14:16 |
|
едно е - не се две
|
|
![]() |
|
Ако беше форумов "она изнад" не ќе имаше потреба од правила и прописи, но бидејќи не е тоа… ќе си се придржуваме за оноа што не обврзало при зачленувањето. Ако пораката е доволно битна тогаш ќе биде преведена. |
|
|
|
![]() |
|
"она изнад", мислев дека е насекаде
![]() има безброј видеа кои се без превод исто така и исечоци од текстови(како во случајов) и сл. преводот не е секогаш добар.. воглавном е лош ![]() но, како мислите така правете(моќта е во ваши раце) - јас нема сега и овде да се инаетам.. ![]() Изменето од outlook123 - 02.Јануари.2015 во 18:28 |
|
едно е - не се две
|
|
![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |