|
Ах тие незгодни детски прашања... |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | |
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 12.Февруари.2014 во 09:35 |
Понекогаш ме оставаат со подзината уста и ококорени очи Да не знаеш што да им одговориш или како да го спакуваш одговорот, а да биде соодветен за нивната возраст. Бидејќи не се толку незгодни прашањата, колку што знаат да бидат одговорите. Вистинска филозофија е, како да му одговориш на детски јазик, а сепак да те разбере и да биде задоволно од одговорот. А сакаат да знаат се'. Зошто сонцето е тркалезно? Каде спие сонцето ноќе, а каде месечината дење кога ги нема? Зошто водата е мокра? Зошто луѓето мора да умираат? Како сум се родил (и тоа што најмногу ги интересира - како сум влегол во стомакот на мама)? Како стојат ѕвездите не небото и не паѓаат, врзани ли се за нешто? Зошто луѓето имаат по две раце, две нозе, две очи, две уши а само по еден нос и по една уста? И уште многу... Некои од нив се само смешни, поставени од детска призма на гледање на светот. Некои, богами ќе те испотат додека им ја задоволиш љубопитноста. Пишувајте со какви детски прашања сте се сретнале досега, кои ве збуниле и ве ставиле во небрано Изменето од Анастеа - 12.Февруари.2014 во 09:36 |
|
sikter
Сениор Регистриран: 01.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 650 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
shto prashanja postavi , a na niedno ne kaza shto si odgovorila.
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па ти сигурно не си дете и би требало да ги знаеш одговорите. Ај па ти кажи некое прашање или не ти се случило досега некое детенце да те стави во небрано лозје? |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Одговарал е кратко , jaсно и лаконично - сиктер |
|
ZeZnAtA
Сениор Power Регистриран: 26.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 19172 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne e vazhno prashanjeto kolku shto odgovorot
shtom se pojavilo prashanjeto znachi e vreme za razgovor na taa tema(soodvetni odgovori za vozrasta)
|
|
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
|
sikter
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
e ne e stvarta dali ja znam , tuku kako odgovarale poedinci , toa e i interesnoto,zatoa shto sekoj razlichen odgovor dava na tie i takvi prashanja. |
|
ZeZnAtA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
Gabriela_S
Модератор Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
види, види, рибата се смее
рибата не се смее, така си дише... ама не, се смее ама неможе да се смее,, рибите не се смеат се смее е аj добро нека смее а зошто се смее??? |
|
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
|
|
ZeZnAtA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zatoa shto e srekjna shto i dade hranichka
|
|
|
|
la fille
Модератор Регистриран: 21.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 42032 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве како ќерката на Бил Козби му одговори од каде доаѓаат бебињата Можеби ова ќе му помогне некому |
|
Sarcasm is just part of my irresistible charm ;)
|
|
sikter
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
toa e dobar znak ....koga deteto insistira na toa shto go gleda, deka e taka,
i deka ima razvieno percepcija i prepoznava i ''preslikuva'' grimasi od lugjeto na drugi zivotni,........ barem kako shto na nego mu izgledaat.
|
|
ZeZnAtA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
taka e!
patem kazhano,,nema nezgodni prashanja,ima samo roditeli ne spremni.
|
|
|
|
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е па токму тоа е: прашањата не се толку незгодни, колку одговорите. Или пак родителите неспремни и не знаат како да се снајдат во ситуацијата. Инаку ние веќе ја поминавме лекцијата со раѓањето на бебињата Бидејќи имам две девојчиња, седнав еден ден убаво, подголтнав два-три пати и им објаснив како стојат работите. Секако упростено, со детски јазик и без крваво-болни елементи во прикаската. Треба да се внимава што може да се каже, оти на таа возраст може и да се истрауматизираат со премногу сликовитост. Е малку потежок беше делот, како “бебето“ влегува во стомакот на мајката Па морав да импровизирам со цвеќиња и поленов прав, со оплодување со семиња, па сето тоа настанува кога мама и тато водат љубов и така... да не продолжувам. |
|
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
можеме и да пишуваме што ние како многу мали сме прашувале...
еве на пр. јас ги прашував моите ако мајка ми ме родила, зошто и татко ми е со нас? ...демек од која корист е, што бара тука? |
|
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |