|
’’Детето’’ во нас |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | ||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 16.Декември.2010 во 12:37 |
|
Дете - пулсира животот во него, необременето од нашите очекувања, усмерувања, задачи....креативно, слободно, во целосен допир и контакт со универзумот...фантазира, мечтае, истражува, верува дека се’ може- дури и да ја допре месечината, да ја фати, да си ја земе....
Потоа ќе порасне, ќе му натежнат обврските, очекувањата, правилата, традицијата, ќе стане практично, ’’реално’’, конкретно...и досадно. Ќе се лиши себеси од мечтата, надежта, ќе се приспособи, ќе се помири....се’ е така како што е, ништо не може да се промени. Колку пати сме поминале по нашата улица, а да не го забележиме цвеќето покрај асфалтот кое со години стои тука? Дали навистина се помиривме? Дали не сонуваме и мечтаеме веќе? Дали сме практични и...досадни? Дали заборавивме нешто од себе... по патот? Еднаш годишно практикувам да прошетам по местата по кои сум шетала пешки како дете...само колку да се потсетам на ’’себеси’’....сеќавањата и чувствата се врзани за мирисите и звуците. Ова е предновогодишна тема а ова е најубавата christmas песна: All I want for christmas is you Изменето од Kali - 16.Декември.2010 во 12:38 |
||
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
tema za eden...u jeeeee
dodeka ne najdat ubavi zborcinja...jas malku Jas nema da upotrebuvam ubavi zborcinja oti zborovite bile misla neli? ...a mislata vrzuvanje so mozokot. Da,se slozuvam so seto gorenavedeno...kako definicija. Ubavo naucena lekcija sto ni go trgnala srceto da ja znaeme do kraj. Prasanjata ke gi svedam na edno,ako? Kade e nasiot pat,koga sakame da bideme filozofi? TAMU KADE STO NASIOT MOZOK ZASTANUVA....a cveketo ke bide samo eden moment koga SAKAME da go primetime ...morav za cveketo de |
||
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
||
vanesa
Сениор Регистриран: 19.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 1588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Deteto postoi vo sekoj od nas, samo cheka da bide razbudeno.I toa ona bezgrizhnoto, iskrenoto, shto se smee, plache, veruva,igra;deteto koe go boi svetot vo rozovo, koe ne znae da lazhe i chie srce e chisto;deteto koe ne ochekuva nekoj koj denes se nasmevnuva utre da mu zalepi shamar.
Za zhal golem del od nas go ubile deteto vo sebe otkrivajkji deka svetot e opasno mesto za zhiveenje za nego.Za niv nema(ili ima? verojatno ima) nadezh. No sigurno ima za onie kaj koi deteto samo zaspalo.Tie seushte mozhat da vospostavat kontakt so nego, odnosno so najdlabokata i najchista duhovna suhtina. Nekoi lugje pak se vo postojan kontakt so deteto vo sebe i niv prirodno im odi se od raka.So takvi lugje e zabavno da se druzhish zashto tie go pridvizhuvaat nashiot emocionalen del. Ne za dzabe Goethe rekol "Najvechi chovek uvek ostaje dete". |
||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како го будиш детето? |
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...чувството во мене дека сеуште постои нешто "детињасто" во мене ме прави задоволен и горд,се до оној момент кога ќе се соочам со возрасните..и тука се јавува проблем.
фактот што сепак после се,живееме на овој свет е доволна причина за радост и среќа онаква како на мали нозе..изолирана од секојдневните случувања и политики..од социо-економски и разно-разни други глупости,до најновите техно достигнувања. ...мали нешта за кои ние честопати мечтаеме повеќето ги оставивме во минатото,а тие мали нешта..па и најефтината играчка ни значеше нешто..денови на празници значеа и денови на поклони,дарови,игри и забава...без разлика на големоста. ..за она длабокото чувство за "чистa душа"и за чиста мисла,за таа света мисла за љубов и соживот,денес малку се обрнува внимание...како да не постои. детето во мене гласно Ви порачава...љубете,воздржувајте се од пороци и лоши навики,од зли мисли и проклети зборови...со еден збор бидете "дете во душата",такво што не познава завист,омраза...њубомора. сакајте се. |
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
....shush....toa bese samo vetrot...
...gledaj....novo sonce nad horizontot... ...slusaj...nekoj te vika ubavo sonce ...mmmm...kolku vkusen obrok... ...mhm....baknez i toplina ...igra na setilata... pa ke ja navednes glavata da te pogalat... |
||
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
жишшш...не пипај,ќе се изгориш!
ќути,ќе те слушне баба рога... намести си ги панталоните(сукњичето..)ке настинеш.. ...ти си мала.кога ќе пораснеш тогаш!....а тоа..трае,трае..трае... ...се само зборови во детскиот свет. |
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
vanesa
Сениор Регистриран: 19.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 1588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
So meditacija....vo kraen sluchaj reanimacija. |
||
Anarchy
Сениор Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Реемисија? :D
|
||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"Deteto" vo Nas umee da igra, da se raduva, da se nasmee so chisto srce i da te pogledne so nevini ochi.
Toa ne znae za navreda nitu za odmazda, zarem seto ova ne ukazhuva na nashata Bozhenstvena priroda?. |
||
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo SEKOJA dusa postoi jadro do koe tesko se doagja...tamu ima CIST VOsh*t...
ne e da ja cuvas,ne e da ja posakuvas....samo ednostavno da ja neguvas! |
||
||
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...aman so toa case sensitive zborcinjata....LJAK
|
||
||
Blue Scarlet
Модератор Амазонка Регистриран: 03.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 9011 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zosto li se bunat samo koga ke im kazes 'Aj ne bidi dete" ?
|
||
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
||
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pregolema zadaca da bidat heroji
|
||
||
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |