IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Помош околу домашно осветлување
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Помош околу домашно осветлување

Внеси реплика Внеси реплика
Автор
Порака
mik1 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 10.Мај.2009
Статус: Офлајн
Поени: 46
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mik1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Помош околу домашно осветлување
    Испратена: 25.Јуни.2010 во 22:03
zdravo na site
sakam da napravam domasno studio, i se najdov vo dilema dali da odam so nikon CLS (creative lighting system, odnosno blicevi na stativ so softboksovi), ili so reflektori?

1.CLS
ako odam na voj nacin, vo plan sum da zemam 2 x nikon sb 600 so stativi i softboksovi, ko sto gledav na internet davaat odlicni rezultati ( ne sum siguren samo dali ke ima potreba od adapter za blic>softboks, mislam deka ke ima)
2. Reflektori
mnogu ne se odbiram so reflektori, taka da mozete li da mi predlozite sredna klasa reflektori sto davaat solidni rezultati, bev vo pixplus prasav i mi pokazaa eden komplet od 2 reflektori, samo zaboraiv koja marka bea. i dali ke ima potreba od sinhronizator za da moze aparatot da se sinhronizira so reflektorite

da napomenam imam blic sb 900, sto ako odam so CLS sistem, planiram da go koristam kako commander, ili pa moze da se iskoristi kako varijanta, sb900 i sb600 u par so built in flash kako commander, ali kvalitetot nema da bide tolku dobar kolku so sb900 commander, ko sto citam na reviews.
ako odam so reflektori dali moze da se koristi sb900 kako sinhronizator ili nesto slicno збунетост
sto mi tekna dodeka pisuev, da se iskrosti sb900 i 2 reflektora, se dobivaat 3 svetla, ama dali pa ima potreba od tolku ?

i uste moze li da mi kazete kade moze da nabavam belo i crno platno 3x3 ili 2x3 metra,baska pridrzaci,  vidov vo pixplus ali vkupno ispaga 14 000, ali ne mi se isplati da davam tolku vo ovoj moment.

se nadevam deka ke mozete da mi pomognete vo ovaa dilema, uste sega fala mnogu голема%20насмевка
Кон врв
Igor-T Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2006
Поени: 622
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2010 во 23:30
Po moe SB-900 na camera kako commander e overkill.

Podobro da se iskoristi kako glavno svetlo off camera,
a za commander ili flashot na camerata (ako podrzhuva)
ili onoj remote comanderot/triger od Nikon.

Mozhe da koristish i kontinuirano i flash zaedno.
Bez nikakvi sync problemi.

So pretpostavka deka stanuva zbor za tungsten svetlo so color temp od 3200,
ke treba edniot izvor da go color korigirash spored drugiot.

Najednostavno vrz flashovite full CTO gel, onoj oranzhoviot.

Pozdrav

Igor

Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2010 во 23:31
Aj vidi na strobist prvo, pa posle resi se. Nikon CLS e odlicen sistem (najdobar mozebi), no ako ostavis na TTL aparatot odlucuva za tebe koe svetlo ke bide, sto spored mene e loso. Treba sam da go kontroliras svetloto, jacina, sila i pred se, da imas povtorlivi rezultati, sto so CLS, osven ako ne go koristis na manual, ne mozes. Za toa mozebi e najdobro da si kupis uste eden blic, i da gi komanduvas vo CLS kako manual so commanderot na treloto, ili pak so radio trigger.

Modifiktori na svetlina nikogas dosta, no kako za pocetok, drzac za blic i cador (poluprodziren, ili reflektiracki), i stativ za svetlo ti se osnovna rabota. A posle toa mozes da vidis i gridovi, softbox-ovi, beautydish-ovi, ziberki, crnci, i.t.n. Mnogu od niv moze da se napravat i kako DIY proekti, sto bi se reklo napravi sam.
Posle toa i ke sakas i da go "bois" svetloto, pa ke ti trebaat i gelovi. i tie moze da se DIY, ili pak ako imas srekja da ti stignat sample-ovi od ROSCO ili od APPOLO ili od LEE.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.