|
Задолжително вадење македонски пасош |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 11.Мај.2010 во 13:18 |
Деновиве се разви остра полемика за македонските пасоши на македонските иселеници. Наиме владата почна да го применува законот според кој иселениците кои во Македонија влегуваат со странски пасош МОРА Македонија да ја напуштат со македонски пасош. Иселениците остро реагираат на овој закон бидејки процедурата за вадење пасош е долга па се принудени да вадат пасош по кратка постапка- кој е неколку пати поскапа од пасошот по редовна постапка. Ова правило важи и за ’’домашните’’ македонски граѓани, кои во зорт плаќаат. Иселениците на ова бурно реагираат бидејки тешко заработените пари на гурбет не им се даваат така лесно за ’’македонските закони’’.
Многумина можеби со право се лутат на постоечкиот закон со образложение дека до колку би знаеле не би дошле во Макеонија. Скептиците пак се радуваат на настанатата ситуација со аргумент дека нашите иселеници треба да ги осетат последиците од ’’небулозните закони’’ на владата која иселениците со топкава жестина ја бранат и ги осудуваат ’’локалниве’’ што се бунат и реагираат против 100те чекори. Едно е јасно, законот не е донесен сега и ако не грешам не е донесен во овој мандат (тоа Македон ке не извести во делот за Право) но примената тече сега. Искрено, јас лично малку се израдував што нашите иселеници ке придонесат во полнењето на буџетот бидејки за да се вратат дома-во странство, ке мора да вадат пасоши по скратена процедура (по поголема цена). Не за друго, да ја осетат малку нашава домашна демократија, нашите домашни закони, нашето живеење. Печалбарите не можат да ја напуштат државата без македонски пасош |
|
NRGMKD
Сениор THE EXTERMINATOR Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 7512 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A добар дел од нив, нема ни да дојдат токму заради овие зафрканции... па така Македонија ќе остане покуса за добар дел од печалбарските евра, кои секое лето и тоа како се влеваат во Македонија...
|
|
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
|
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ја не го разбирам законов. Која е поентата/логиката да се влегува со еден, а излегува со друг пасош? Дај нека објасни некој...
|
|
gonzo
Сениор Мачкозил Регистриран: 04.Декември.2008 Локација: У дневну Статус: Офлајн Поени: 3137 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ova e izoliran slucaj i najverovatno e izvaden od kontekst...So pasos so koj vleguvas vo nekoja zemja so toj i mora da izlezes...Mada i nasite zakoni se ekstraidiotski...hmmm....
|
|
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
|
|
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова е нешто безвезе. Не може никој да ме натера да излезам со македонски пасош, затоа што патувањата треба да се почнат и да се завршат со еден пасош, значи ќе ми треба виза да се вратам дома во Канада. Јас го имам спротивното искуство, кога пробав да излезам со МК пасош (без канадска виза, нормално), ми побараа некаков канадски документ за да докажам дека легално можам да влезам во Канада, што е логично.
|
|
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
|
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Голем проблем и таму каде што не треба да го има.Се колнеме во дијаспората и бараме помош од истата а ваму проблеми со пасошите.
Што се тие виновни за нашата некадарност?. |
|
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
|
ultra
Сениор Регистриран: 17.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 2616 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дај да го видам овој закон... Јас го немав овој проблем. Не лично за мене пошто имам само македонско државјанство туку за детето. |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
....a i shto gi boli makedonskive .....kade ti ke odish ottuka, otkako ke izlezesh |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
toa ti e isto kako koga idesh u grcija,...makedoncive da ti pobaraat grchka viza!....pa , shto gi boli niv dali ti imash ili nemash viza!?....ako nemash ,..toa e nivni pronlem , a ne na makedoncive. ..
..a mozebi sakash da trknesh samo do frishopot, a za tamu ne ti treba viza ili nov pasosh. |
|
|
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a be,...kako ne razbirate?....shto gi boli tuka,..kaj ke odish ti koga izleguvash?....ako nemash viza ednostavno nema da te pushtat vo kanada i svrshena rabota!...toa ne e rabota na makedoncite!
|
|
|
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
eehhh, da sum bil na tvoe mesto...ne znam kako ke si pominel toj kulturen pametnjakovich !( pod uslov da ne sum bil sam)...zashto koga si sam ,...i totalno da si vo pravo za bilo shto i bilo kade , ne treba da se inatish so idiotskite policajci i sl....
...tuku, drugo neshto,...od kaj ke znae toj dali imam drug pasosh ,...ako izlezam so makedonski?....ili vlezam so tunguzijski?....za pasosh ne s i obvrzan da imash ako ti ne sakash, kako shto treba lichna karta sekoj da ima!...jas na primer koga bi imal drug pasosh ( a ,kamoli amerikanski) voopshto i ne bi zel povekje makedonski,....ako imam lichna karta od tuka. |
|
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
има една поговорка која вели “ мора само да се умре “ ...... а што се однесува до вадење пасош , ништо не мора доколку се има некој САГАЛАМ пасош ...... некој кој отвара и “ железни порти “ ........ така да нема потреба од плаќање и чекање за вадење НЕСАГЛАМ пасош ......
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ајде малку да ја рајасниме ситуацијава да не се караме напразно. Си доаѓа наш гастајбајтерод да речеме Канада и влегува во Македонија со канадски пасош (има двојно државјанство) ама нема македонски пасош-му истекол, стар е од ЈУ време и да не набројувам...и сега додека престојува тука тој си е наш-македонски граѓанин, некои дури си имаат свои станови, куќи значи имаат и лични карти. И сега за враќање во другата дома, од Македонија си одат со нашкиот пасош оти они си се наши (е сега што се и туѓи). Така ние како држава ке си ги преброиме, па ке си ги имаме на изборниот список, ке си знаеме со се нив колку сме и кај се не има.
Инаку може да си чекаат за пасош по редовна процедура како и ние што си чекаме, година, две. Тие се жалат оти во новата дома ќе си ја изгубат визата за престој, работата, па затоа так нормални си вадат пасош по скратена постапка ама им е скап. Денеска во еден неврзан муабет разбрав дека во Австралија пасошот чинел околу 380 долари. Според тоа нашиов и по скратена процедура е поефтин. |
|
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Некои овде имаат многу либерално тумачење (госпоѓата над мене има безмалку диктаторски став) за користењето на патните исправи.
Правило е да се користи патната исправа на земјата каде што престојуваш, ако си државјанин на таа земја. Посебно не е исправно да се менува патната исправа во текот на патувањето. А патувањето сеуште трае додека иселеникот е во МК (не е дома, каде што стално живее). Треба да се има континуитет влез/излез/влез, и немојте да се лажете дека тоа не се контролира само затоа што не удираат печати. Секој пасош се сканира, и ако мечката влегла во МК со канадска исправа, треба и да излезе, оти во списокот на мечки во МК ќе има една плус.
И нормално е МК полиција да праша за виза секој што излегува со МК исправа. За виза прашуваат и агенциите кога вадиш карти, и авиокомпаниите кога земаш бординг карта. Ако некого вратат од граница, ќе биде депортиран назад во МК, а то кошта. Фактурата ќе им ја испорачаат на македонците.
Бај-д-веј, може ли некој да постира што точно пишува во тој закон за патни исправи по ова прашање, оти новинарите скоро секогаш ги вадат работите од контекст за свои потреби.
Изменето од Polar Bear - 12.Мај.2010 во 16:39 |
|
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |