![]() |
|
ПОМШО ПРИ ИЗБОР НА ПРОФИ КАМЕРА |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Автор | |
JAWA ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 179 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 29.Април.2010 во 14:48 |
Дали може да добијам предлог од каде да купам видео опрема: Македонија,
Бугарија, Србија... Било каде....... и цени пожелно е да има...
Конкретно сум заинтересиран за JVC JVC GY-HD110UJVC
GY-DV5100U.... Од каде можам да набавам било кој од овие модели, а да не биде со астрономска цена... - Што е разликата уствари ??? Благодарност унапред за одговорот ![]() Изменето од JAWA - 11.Мај.2010 во 18:22 |
|
|
Александар_А ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Кратко кажано, тоа што ќе имаш некомпатибилност со нашиот систем. Нема да може да се врзе едноставно на ТВ... ќе има малтретирање при конверзија од NTSC во PAL... и то. |
|
![]() |
|
Igor-T ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 19.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 622 |
Nashiv evropski PAL TV standard e 25 sliki ili 50 polusliki vo sekunda.
NTSC e 30 sliki ili 60 polusliki ( ili potochno 29.97 sliki ili 59.94 polusliki) Pozdrav Igor |
|
![]() |
|
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Ne se zamaraj so kamera koja ne snima 25fps.
|
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Дали може да добијам предлог од каде да купам видео опрема: Македонија, Бугарија, Србија... Било каде....... и цени пожелно е да има...
Конкретно сум заинтересиран за JVC JVC GY-HD110UJVC GY-DV5100U.... |
|
|
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Ako si resil da ides na taa klasa kameri , kje ti ja preporacam Sony XDCAM EX1. Vcera se zavrsi snimanje na kratok igran film sto treba da go montiram i eve sega go gledam materijalot i mozam da kazam deka e mnoogu dobra. Kako prvo e mnogu osetliva. Snimatelot sakase prvin da raboti so pojaki svetla, ama na test probata se zacudivme kolku e osetliva, pa se snimase so domasni lambi, i najak reflektor bese 300W po glava. Jas sum prilicno zadovolen od materijalot. Edinstven problem e sto snima na SxS karticki, a tie se skapicki
![]() Inaku snima full raster HD, znaci 1920x1080 so 1:1 pixel aspect. 3x1/2" CMOS, seriozno dobra lekja so profi kontroli za iris, zum i fokus. Kaj nas vidi vo Vision, Panterfaks, a za Sony bese Amski, a imase i nekoj drug. |
|
|
|
![]() |
|
Александар_А ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
JAWA на основа на што се одлучи за овој тип на камери? Мислам на производителот? Изменето од Александар_А - 12.Мај.2010 во 09:37 |
|
![]() |
|
Igor-T ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 19.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 622 |
Za kakov tip na rabota bi ja koristel kamerata?
Pozdrav Igor |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Значи намената за камерата е за видео продукција, односно да можам да снимам некое спотче, документарец, свадба - се што би побарале клиентите. Досега работам со Sony VX2100 и Sony PD 150, а и на двете маста им е извадена, тоест им доаѓа крајот... Размислував за некоја поевтина варијанта на камера, за која не ми е најбитно да е HD, Доволно е да биде стандард - по перформанси слична на овие погоре, само да е нормално нешто повеќе.... Битно ми е премногу да има добар микрофон и канон влезови за микрофоните и се разбира битно ми е да е под 4000 Евра, значи пак би се држел на малку повисоко ниво од SONY VX2100..............
Искрено JVC, поготово таа серија која што ја напишав погоре многу ми се бендиса бидејќи најдов некој пристапни цени на интернет, а и друга битна работа е што е поголема и може да си ја држам на рамо додека снимам - по практично според мене :) Кога би земал камера, би било нешто меѓу Sony и JVC, а и битно ми е да не е цената којзнае колку висока, за да можам во догледно време да земам барем уште 2 исти, за да можам да снимам поголеми настани, бидејќи до сега ако имав потреба да снимам концерт со 4 камери - сите ми беа различни и не бев ич задоволен.... Дајте Ваши предлози, од каде да се купи, која би била цената, а се разбира и Ваше искуство... П.С. Тегла - не сум баш за таа класа на камера, мислам дека многу ќе ме фати (многу повеќе од планираното),а и засега мислам дека мојот стандард не е за неа......... |
|
|
ang3l4o ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 230 |
Moja preporaka :
Sony HVR-Z5 Panasonic HMC-150, ne se za na ramo, ama toa se resava:). Sonito ke ti odgovara poveke, zatoa sto vekje imas koristeno Sony, imas rezervni baterii itn... Panasonicot e AVCHD, sto za NLE ke ti treba dobra masina. DV5100 e full size DV, i dokolku ne ti trebaat promenlivi objektivi, ne gledam nekoja posebna pricina za kupuvanje. Se razbira deka ima svoi prednosti, no treba da imas potreba od takvo nesto. Za HD110 nekade imav citano deka ima nekoi problemi, ama sto i kako ne mozam da se setam vo momentov.(: |
|
![]() |
|
Со оглед дека во обзир ги земаш само Sony и JVC, јас се приклучувам на предлогот од Ангелчо за Z5-ката, одлично речение, а за на рамо ќе си земеш или ќе си направиш држач. Да не претерувам ама јас да сум на твое место 95% би одел на FX1000 и дополнителни адаптери за микрофоните. За мала доплата во цена веќе би ги имал двете камери кои си ги зацртал. Да не беше решен изборот да го сведеш на Sony и JVC тогаш ќе ти предложев модел како мојот (а башка за поголеми настани >2 камери ќе си направев простор за игра
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
I Canonot na Ace e dobra kamera, iako sto Z5 e pointeresna so Hybrid snimanje na lenta i CF karticka.
|
|
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Па добро не сум фиксно определен за Sony и JVC, а што камера е твојата Аце??? - Патем, дајте ми цени конечно и места од каде може да се набави опремава што ја коментираме... Кај може во Македонија да се купи профи камера по понормална цена и кај може странство да се купи - според Ваше искуство???
Патем Аце, што и да купам ново и да не е иста марка и исти модел со твојата, кога ќе ти треба - тука е, нема да ја кријам од колеги :))))) ![]() Изменето од JAWA - 14.Мај.2010 во 02:32 |
|
|
Па така кажи. Јас мојата камера инаку ја земав од овде, некако шубе ми е да земам од надвор, мада можеше и ми се нудеа луѓе да ми донесат, ама сепак се решив за од тука. Од каде, што како, ќе ти пишам на ЛП да не правам реклама. (мада за рекламирање се)
![]() |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |