IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео > Камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - ПОМШО ПРИ ИЗБОР НА ПРОФИ КАМЕРА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПОМШО ПРИ ИЗБОР НА ПРОФИ КАМЕРА

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
JAWA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JAWA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: ПОМШО ПРИ ИЗБОР НА ПРОФИ КАМЕРА
    Испратена: 29.Април.2010 во 14:48
Дали може да добијам предлог од каде да купам видео опрема: Македонија, Бугарија, Србија... Било каде....... и цени пожелно е да има...

Конкретно сум заинтересиран за JVC

JVC GY-HD110U

JVC GY-DV5100U....

Од каде можам да набавам било кој од овие модели, а да не биде со астрономска цена... 

Ме интересират што е разликата ако купам камера од америка шо снимат NTSC, a не е PAL ?????
- Што е разликата уствари ???
Благодарност унапред за одговорот големо%20гушкање

Изменето од JAWA - 11.Мај.2010 во 18:22
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2010 во 16:08

Кратко кажано, тоа што ќе имаш некомпатибилност со нашиот систем. Нема да може да се врзе едноставно на ТВ... ќе има малтретирање при конверзија од NTSC во PAL... и то. голема%20насмевка

Кон врв
Igor-T Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2006
Поени: 622
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2010 во 21:34
Nashiv evropski PAL TV standard e 25 sliki ili 50 polusliki vo sekunda.
NTSC e 30 sliki ili 60 polusliki ( ili potochno 29.97 sliki ili 59.94 polusliki)

Pozdrav

Igor

Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 18:00
Ne se zamaraj so kamera koja ne snima 25fps.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JAWA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2010 во 18:21
Дали може да добијам предлог од каде да купам видео опрема: Македонија, Бугарија, Србија... Било каде....... и цени пожелно е да има...

Конкретно сум заинтересиран за JVC

JVC GY-HD110U

JVC GY-DV5100U....

Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 00:27
Ako si resil da ides na taa klasa kameri , kje ti ja preporacam Sony XDCAM EX1. Vcera se zavrsi snimanje na kratok igran film sto treba da go montiram i eve sega go gledam materijalot i mozam da kazam deka e mnoogu dobra. Kako prvo e mnogu osetliva. Snimatelot sakase prvin da raboti so pojaki svetla, ama na test probata se zacudivme kolku e osetliva, pa se snimase so domasni lambi, i najak reflektor bese 300W po glava. Jas sum prilicno zadovolen od materijalot. Edinstven problem e sto snima na SxS karticki, a tie se skapicki намигнување.
Inaku snima full raster HD, znaci 1920x1080 so 1:1 pixel aspect. 3x1/2" CMOS, seriozno dobra lekja so profi kontroli za iris, zum i fokus.
Kaj nas vidi vo Vision, Panterfaks, a za Sony bese Amski, a imase i nekoj drug.
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 09:04
JAWA на основа на што се одлучи за овој тип на камери? Мислам на производителот?

Изменето од Александар_А - 12.Мај.2010 во 09:37
Кон врв
Igor-T Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2006
Поени: 622
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 11:59
Za kakov tip na rabota bi ja koristel kamerata?

Pozdrav

Igor

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JAWA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 23:55
Значи намената за камерата е за видео продукција, односно да можам да снимам некое спотче, документарец, свадба - се што би побарале клиентите.  Досега работам со Sony VX2100 и Sony PD 150, а и на двете маста им е извадена, тоест им доаѓа крајот...   Размислував за некоја поевтина варијанта на камера, за која не ми е најбитно да е HD, Доволно е да биде стандард - по перформанси слична на овие погоре, само да е нормално нешто повеќе....    Битно ми е премногу да има добар микрофон и канон влезови за микрофоните и се разбира битно ми е да е под 4000 Евра, значи пак би се држел на малку повисоко ниво од SONY VX2100..............   

Искрено JVC, поготово таа серија која што ја напишав погоре многу ми се бендиса бидејќи најдов некој пристапни цени на интернет, а и друга битна работа е што е поголема и може да си ја држам на рамо додека снимам - по практично според мене :)   Кога би земал камера, би било нешто меѓу Sony и JVC, а и битно ми е да не е цената којзнае колку висока, за да можам во догледно време да земам барем уште 2 исти, за да можам да снимам поголеми настани, бидејќи до сега ако имав потреба да снимам концерт со 4 камери - сите ми беа различни и не бев ич задоволен....

Дајте Ваши предлози, од каде да се купи, која би била цената, а се разбира и Ваше искуство...

П.С. Тегла - не сум баш за таа класа на камера, мислам дека многу ќе ме фати (многу повеќе од планираното),а и засега мислам дека мојот стандард не е за неа.........
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 230
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ang3l4o Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2010 во 00:34
Moja preporaka :
Sony HVR-Z5
Panasonic HMC-150,
ne se za na ramo, ama toa se resava:). Sonito ke ti odgovara poveke, zatoa sto vekje imas koristeno Sony, imas rezervni baterii itn... Panasonicot e AVCHD, sto za NLE ke ti treba dobra masina. DV5100 e full size DV, i dokolku ne ti trebaat promenlivi objektivi, ne gledam nekoja posebna pricina za kupuvanje. Se razbira deka ima svoi prednosti, no treba da imas potreba od takvo nesto. Za HD110 nekade imav citano deka ima nekoi problemi, ama sto i kako ne mozam da se setam vo momentov.(:
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2010 во 09:08

Со оглед дека во обзир ги земаш само Sony и JVC, јас се приклучувам на предлогот од Ангелчо за Z5-ката, одлично речение, а за на рамо ќе си земеш или ќе си направиш држач. Да не претерувам ама јас да сум на твое место 95% би одел на FX1000 и дополнителни адаптери за микрофоните. За мала доплата во цена веќе би ги имал двете камери кои си ги зацртал.

Да не беше решен изборот да го сведеш на Sony и JVC тогаш ќе ти предложев модел како мојот (а башка за поголеми настани >2 камери ќе си направев простор за играголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка) ама... твоја си е одлуката. намигнување
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2010 во 11:22
I Canonot na Ace e dobra kamera, iako sto Z5 e pointeresna so Hybrid snimanje na lenta i CF karticka.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JAWA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2010 во 02:31
Па добро не сум фиксно определен за Sony и JVC, а што камера е твојата Аце??? - Патем, дајте ми цени конечно и места од каде може да се набави опремава што ја коментираме... Кај може во Македонија да се купи профи камера по понормална цена и кај може странство да се купи  - според Ваше искуство???

Патем Аце, што и да купам ново и да не е иста марка и исти модел со твојата, кога ќе ти треба - тука е, нема да ја кријам од колеги :)))))намигнување

Изменето од JAWA - 14.Мај.2010 во 02:32
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2010 во 08:54

Па така кажи. голема%20насмевка Мојата е Canon XH A1S, 2 x HLR влезови за она што ти треба... можеш да ја видиш на интернет. За квалитет на слика нема да правам муабет, јас сум екстра задоволен, ако те интересира како изгледа сликата може да се договориме да ти дадам некое материјалче на ДВД или па да ти пуштам на LCD ТV од овие на работа. среќа

Јас мојата камера инаку ја земав од овде, некако шубе ми е да земам од надвор, мада можеше и ми се нудеа луѓе да ми донесат, ама сепак се решив за од тука. Од каде, што како, ќе ти пишам на ЛП да не правам реклама. (мада за рекламирање се)трепкање
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.