IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - LOMOGRAPHY
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

LOMOGRAPHY

Внеси реплика Внеси реплика
Автор
Порака
StefanDMS Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2010
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 40
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај StefanDMS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: LOMOGRAPHY
    Испратена: 05.Април.2010 во 17:51
Здраво. Додека барав начин како да ја поправам СМЕНА-та (8М) на татко ми, која нажалост излезе дека бадиела сум потрошил време на неа (non-repairable-барем научив многу работи)- налетав на поимот LOMOGRAPHY- слободен превод би било Ломографија. Оваа појава би ја дефинирал како зараза со фото-апаратите произведени во ЛОМО (Ленинградское оптико-механическое объединение). Официјалната страница е www.lomography.com
Забележете дека ова не е официјалната страница на ЛОМО, туку на фирма (ако можам така да ја наречам) која ги откупува Фото-апаратите, и ги препродава.
Цената по која што ги препродаваат (online shopping-се разбира), e АСТРОНОМСКА. Имено кој би сакал да плати цели 80eu, за Смена 8м или дури 200eu за ФЕД-1? Освен некој "луд колекционер" друг незнам. На ebay, на пример една Смена 8м- кошта околу 2-3 евра (види разлика).
Можам да кажам дека оваа појава зема се поголем замав, барем во остатокот на светот ако не кај нас... Видете па кажете. ПОЗДРАВ

http://www.lomography.com/

Изменето од StefanDMS - 05.Април.2010 во 18:02
З Е Н И Т 12 СД
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2010 во 18:59
Eeee... Lomografijata vo momentov e najpop rabota vo fotografijata. Prikaznata za Lomography kako kompanija, dvizenje i vlijanie e izucuvana po svetov. Celi doktorati i magistraturi se pisuvani za marketingot i uspehot na dvajcata avstrijci koi kako studenti po marketing ja oformile kompanijata. Inaku se premnogu skapi, Holga od 20$ ja prodavaat nad 100$. Vo sekoj slucaj imaat ogromno vlijanie vrz fotografskata zaednica so netradicionalniot pristap. Nivnoto moto e "Future is Analog".
Na nivnata ideja se palat mladi intelektualci koi so Lo-Fi pristapot sakat da pokazat razlicnost. I pokraj golemata kontroverznost treba da im se simne kapa vo odnos na globalnoto vlijanie vrz fotografskata umetnost.
Digitalnata fotografija e sterilna, linearna, so eden zbor NIKAKVA, od prosta pricina sto coveckoto oko i uvo ne se pobuduvaat linearno tuku logaritamski. Pa zatoa se prodavaat alatki za dobivanje na t.n. "Film Look". Vo sekoj slicaj FED-1 so Jupiter-8 kje se trka so bilo koj DSLR, a da ne pravam muabet za onie DSLR kameri so mali senzori i plasticni kit lekji.
Vistinskite vljubenici vo fotografijata ne se otkazale od emulzijata kako superioren fotografski zapis vo odnos na analogniot senzor.
Digitalna fotografija kako takva ne postoi, i terminot "digitalna fotografija" e kompletno nesoodveten, pogresen i im dava pogresna slika na korisnicite.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
StefanDMS Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2010
Локација: Macedonia
Поени: 40
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај StefanDMS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2010 во 19:13
Благодарам на информацијата, tegla, убаво кажа. Заборавив да кажам дека и мене полека полека ме освоија со таа пуста ломографија. СМЕНА-та нажалост не успеав да ја направам, ама ако најдам некој добар ФЕД- (тука ќе послужи "ebay") купувам а што сака нека биде. Имам и Lomo-LC-A ама изгеда има некој проблем со батериите.Воедно LC-a е и најфорсираниот ломографски фото-апарат. Сега за сега користам Зенит-12 СД (за кого веќе купив МИР-1В, и чекам некој добар Јупитер 37АМ).
А на двајцата Австијци (Швајценегери) им симнувам капа, алал да им е. ПОЗДРАВ и чекам реплики од другите.
З Е Н И Т 12 СД
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,484 секунди.