|
LOMOGRAPHY |
Внеси реплика |
Автор | |
StefanDMS
Група Регистриран: 10.Март.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 40 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 05.Април.2010 во 17:51 |
Здраво. Додека барав начин како да ја поправам СМЕНА-та (8М) на татко ми, која нажалост излезе дека бадиела сум потрошил време на неа (non-repairable-барем научив многу работи)- налетав на поимот LOMOGRAPHY- слободен превод би било Ломографија. Оваа појава би ја дефинирал како зараза со фото-апаратите произведени во ЛОМО (Ленинградское оптико-механическое объединение). Официјалната страница е www.lomography.com
Забележете дека ова не е официјалната страница на ЛОМО, туку на фирма (ако можам така да ја наречам) која ги откупува Фото-апаратите, и ги препродава. Цената по која што ги препродаваат (online shopping-се разбира), e АСТРОНОМСКА. Имено кој би сакал да плати цели 80eu, за Смена 8м или дури 200eu за ФЕД-1? Освен некој "луд колекционер" друг незнам. На ebay, на пример една Смена 8м- кошта околу 2-3 евра (види разлика). Можам да кажам дека оваа појава зема се поголем замав, барем во остатокот на светот ако не кај нас... Видете па кажете. ПОЗДРАВ http://www.lomography.com/ Изменето од StefanDMS - 05.Април.2010 во 18:02 |
|
З Е Н И Т 12 СД
|
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eeee... Lomografijata vo momentov e najpop rabota vo fotografijata. Prikaznata za Lomography kako kompanija, dvizenje i vlijanie e izucuvana po svetov. Celi doktorati i magistraturi se pisuvani za marketingot i uspehot na dvajcata avstrijci koi kako studenti po marketing ja oformile kompanijata. Inaku se premnogu skapi, Holga od 20$ ja prodavaat nad 100$. Vo sekoj slucaj imaat ogromno vlijanie vrz fotografskata zaednica so netradicionalniot pristap. Nivnoto moto e "Future is Analog".
Na nivnata ideja se palat mladi intelektualci koi so Lo-Fi pristapot sakat da pokazat razlicnost. I pokraj golemata kontroverznost treba da im se simne kapa vo odnos na globalnoto vlijanie vrz fotografskata umetnost. Digitalnata fotografija e sterilna, linearna, so eden zbor NIKAKVA, od prosta pricina sto coveckoto oko i uvo ne se pobuduvaat linearno tuku logaritamski. Pa zatoa se prodavaat alatki za dobivanje na t.n. "Film Look". Vo sekoj slicaj FED-1 so Jupiter-8 kje se trka so bilo koj DSLR, a da ne pravam muabet za onie DSLR kameri so mali senzori i plasticni kit lekji. Vistinskite vljubenici vo fotografijata ne se otkazale od emulzijata kako superioren fotografski zapis vo odnos na analogniot senzor. Digitalna fotografija kako takva ne postoi, i terminot "digitalna fotografija" e kompletno nesoodveten, pogresen i im dava pogresna slika na korisnicite. |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
StefanDMS
Група Регистриран: 10.Март.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 40 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Благодарам на информацијата, tegla, убаво кажа. Заборавив да кажам дека и мене полека полека ме освоија со таа пуста ломографија. СМЕНА-та нажалост не успеав да ја направам, ама ако најдам некој добар ФЕД- (тука ќе послужи "ebay") купувам а што сака нека биде. Имам и Lomo-LC-A ама изгеда има некој проблем со батериите.Воедно LC-a е и најфорсираниот ломографски фото-апарат. Сега за сега користам Зенит-12 СД (за кого веќе купив МИР-1В, и чекам некој добар Јупитер 37АМ).
А на двајцата Австијци (Швајценегери) им симнувам капа, алал да им е. ПОЗДРАВ и чекам реплики од другите. |
|
З Е Н И Т 12 СД
|
|
Внеси реплика | |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |