|
План за Скопје после земјотресот... |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | ||
dimigor
Сениор Регистриран: 02.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 102 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 26.Декември.2009 во 21:28 |
|
Колку што сум информиран ова е проект на Кензо Танге,кој победил на конк*рсот за обнова на скопје што го распишал ТИТО.Од видеото гледам супер модерен град...стварно штета зошто не е остварен.Доколку некој е запознат нешто повеќе за ова нека пише!
Како требало да изгледа Скопје после земјотресот Изменето од dimigor - 26.Декември.2009 во 21:29 |
||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
главната причина зошто Скопје е упропастено е овој план, всушност не самиот план, туку неговото започнување и застанување на полпат, поради тоа денес имаме недовршени булевари, неколку бруталистички згради (кои народот за жал по некој автоматизам ги мрази), градски ѕид и половична железничка станица
според мене или требало да го завршат целосно планот, или да го реконструираат цело скопје, ја модернизираат само инфраструктурата, а да се создаде една модерна преиферија на центарот за жал само околу 40% од проектот се направени, а според мене тие 40% се помалку потребните за жал одлична тема димигор, јас ќе се обидам да постирам уште некои слики од планот, ова што ти го постираше е само еден мал фрагмент од центарот на градот Изменето од zabegan - 27.Декември.2009 во 17:44 |
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нереализираниот план за бул. Крушевска република и неговото опкружување, ако не ја препознавате локацијата, ова е денешно маџир маало, а ГТЦ со кулите е во горниот десен агол
за жал Крушевска република како што кажав не е реализиран, а до пред некое време властите се бореа за да го изградат, за што требаше да се рушат куќи (се бунеа граѓани ), булеварот треба да ги спојува Јужен и Северен булевар (само северен е реализиран), почнува некаде од „рампа“ а завршува кај денешната клучка кај хотел Континентал п.с. Само погледнете ги зградите сликата ми е од build.com.mk |
||
|
||
dimigor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Стварно штета.Иако за Маџар мало има уште шанси да се срушат куќите,али не верувам дека ке направат нешто посебно.Мислам штом некој дибек даде дозвола да се изгради тоа чудовиште од зграда до железничката(зборам за кафеавата коцка-чудовиште карши Маџар мало)се е можно во државава. |
||
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ако мислиш на „полициската“ зграда таа мене ми е во ред и доколку би се изградиле објекти со отприлика нејзина висина во иднина во околината би се вклопила со нив, без разлика како изгледал, мене многу повеќе ми изгледаат грдо останатите згради во населба Пролет, тоа се би рушел инаку се додека се прават самоубиствени кривини до мостови поради нечие задоволство ќе постои Ново маало за жал |
||
|
||
dimigor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што знам...21 век сме...можело многу поубаво да се направи...тоа што е големо нека е големо!
А тоа со мостот...немам зборови...катастрофа! |
||
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
а што се однесува до зградава, секогаш има можност за промена на фасадата, иако мене и вака ми е ок
|
||
|
||
dimigor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ги виде ли овие што планираат све да изградат
Визуелизација на Центар - проект Скопје 2014 |
||
Marko Polo 1
Сениор venecijaner Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9693 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako ne se lazam, ova e samo eden proekt od nasi arhitekti za zgrada na ministerstva, na lokacija pred MNT, onamu kade denes ja gradat zgradata na MNR vo anticki stil. Proektot e "star" povekje od 30 godini. Kako sto mozete da vidite, toj proekt e "pomoderen" od ona sto denes tamu se gradi... |
||
Marko Polo 1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Posle zemjotresot vo Skopje 1963, e raspisan megjunaroden konk*rs na koj ucestvuvale del od najdobrite svetski arhitekti vo toa vreme.
Prvata nagrada ja dobil, kako sto site znaete, japonskiot arhitekt Kenzo Tange. Megju drugite koi ucestvuvale, na primer, se i holandskite arhitekti J.H van den Bruk i Jakob Bakema, vo toa vreme mozebi najdobrite svetski arhitekti. Denes, plostadot ni go proektiraat Slobodan Trajkovski, Vangel Bozinovski, Kosto Mangaroski... Nazdravje... |
||
Marko Polo 1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kenzo Tange... Samurajot koj pocina pred 5-6 godini, ja projde 90-ata...
Yoyogi Sports Center, 1964... Изменето од Marko Polo 1 - 01.Мај.2010 во 02:20 |
||
Marko Polo 1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Idejata na Tange bila slednata:
Skoro site evropski gradovi se razvivaat od srednovekovnite tvrdini. Vo centarot ima plostad, do koj vo vid na zraci se probivaat glavnite ulici, koi se spoeni megjusebe so kruzni ulici vo vid na koncentricni krugovi. Spored ovaa ideja e zamislen planot na Skopje... Za zal, izveden e samo mal ring vo strogiot centar na gradot, so tn Gradski zid - blokovi zgradi koi trebalo da simuliraat tvrdina... Ah, da Izvedena e i zeleznickata stanica... Se ostanato e politika, zelba za kradenje pari i sueta... Mislam deka mozete da go prepoznaete "mal ring"... Изменето од Marko Polo 1 - 01.Мај.2010 во 02:40 |
||
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
|
||
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
а од нашиве „архитекти“ ми е мука |
||
|
||
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |