IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - МОЈ ПРЕДЛОГ ЗА ГРБ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МОЈ ПРЕДЛОГ ЗА ГРБ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
Автор
Порака
Popi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2009 во 16:41
Jas mislam deka voopshto ne treba da stane zbor za bilo kakov drug grb osven originalniot i svetski poznat Makedonski grb -  zlatniot lav na crvena pozadina...kruna..i ostalo.  Mi se chini deka VMRO DPMNE go koristat istiot kako partiski amblem.  голема%20насмевка  Sekoe nanovo crtanje i precrtuvanje bi bilo smeshno i neseriozno sprema svetot a i sprema nash*te predci.  Koga veke ni se ukazhuva prilika toa da go napravime, (znachi AKO se menuva) togash ne bi trebalo da si ja propushtame shansata. Etnichnosta ili sostavot na bilo koja drzhava se belezhi na census a ne na drzhavni znaminja ili grbovi. среќа

Samo malku me buni, ako se zameni grbot so antichkiot, dali ke treba i VMRO DMPNE da go smenat ili nema vrska toa? збунетост

Кон врв
mileg Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Јули.2008
Поени: 1758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mileg Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2009 во 16:48
Originally posted by Popi Popi напиша:

Jas mislam deka voopshto ne treba da stane zbor za bilo kakov drug grb osven originalniot i svetski poznat Makedonski grb -  zlatniot lav na crvena pozadina...kruna..i ostalo.  Mi se chini deka VMRO DPMNE go koristat istiot kako partiski amblem.  голема%20насмевка  Sekoe nanovo crtanje i precrtuvanje bi bilo smeshno i neseriozno sprema svetot a i sprema nash*te predci.  Koga veke ni se ukazhuva prilika toa da go napravime, (znachi AKO se menuva) togash ne bi trebalo da si ja propushtame shansata. Etnichnosta ili sostavot na bilo koja drzhava se belezhi na census a ne na drzhavni znaminja ili grbovi. среќа

Samo malku me buni, ako se zameni grbot so antichkiot, dali ke treba i VMRO DMPNE da go smenat ili nema vrska toa? збунетост

Popi se soglasuvam so vas zemskiot grb treba da se stavi kako Grb na Makedonija.So ovoj Grb se simbolizira makedonskata borba i makedonskiot narod,pa zatoa smetam deka treba da ni bide toj drzaven Grb
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 10:49
...Bugarskiot!!!..najsHaren mi izgleda!
ni ime da menjame, ni pregovori ..ni da cekame na sHalter za vlez vo NATO..EU...
ma super..pa ko mu ibe majkata!свиркање

...ima edna zae**** tema vo psihologija:-sto posle smrta?
dZabe ni e posle..

Изменето од Анастеа - 13.Октомври.2009 во 13:33
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Vlad Tepesh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Април.2008
Локација: Romania
Поени: 540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlad Tepesh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 11:56
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Молика...
Кога може Либан да го има кедарот на знаме, зошто не и нашата молика на грб? Мислам, покрај сиот тој афион на грбот кој ионака не е ендемски и повеќе не прави Афганистан, зоштои не нешто автентично?

...~,,~ollaMac hy samiot zbor Makedonija go sodrzhi Afionot vo sebe pa po taa logika e i najavtentichen Afionot na grbot,ako ja razlozhime imenkata Makedomija ce vidime deka taa e sostavena od dva zbora imenki: Maak-Afion i Don-Zemja,, pa od tuka i Makedonija -(Zemja na Afionot ) mnogumina  VeleAntichki ne go ni znaat prevodot i znachenjeto na imenkata pa zatoa i i replicirav na mojata draga prijatelka koja ovaa go znae i pojasnuvanjeto ne e direktnoсреќа ,tuku se odnesuva do neinformiranie Velespomenati pogoreнамигнување.Afionot e edna od najmocni blagorodni rastenjija koe sme iomale chest bash tuka da mu se desi matichniot koren.Shala na strana ne gledam nikakva potreba od bilo kakva izmena ili promena na grbot od prichina shto e idealna pretstava za bitnite stvari vo MKD.  I da NAPOMENAM deka ovaa zemja e Makedonjja pod direktna zasluga na taa ,,PETOKRAKA zvezda,,bez koja denes nemashe voopshto ni da sme tuka kaj shto se naodjame da ne se desi ,,ASNOM,,sproveden pod direktniot sinbol PETOKRAKA~,,~Grbot nema nikakvi etnichki sinboli preku koi vozvishuva ili potisnuva nekoj etnikum i e mnogu ubav , zhivopisen i idealen,nema razlog zoshto nekoj bi go menuval ili koregiral~,,~
http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 12:01
тој грб ќе го стават во АВГАНИСТАН
касниш, тами 90% од површината е со афиони
по САД барање, се разбира
инаку пред 20 години незнаеле шо е афион
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlad Tepesh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 12:13
~,,~Kako shto rekov Makedonija e matichnata zemja na Makot-Afionot ,a toa shto denes e iznishten od teritorijata ,toa e po nechija politika demagogija ili alchnost  inaku vo minatoto pa i nash*te babi i dedovci go odgleduvale kako najprofitabilna kultura i blagorodna bilka za medicinski celi i ishrana ~,,~ Afionot treba da se vrati na makedonskite matichni polinja , da se subvencionira i da zashtiti kako makedonski nacionalen produkt,pa i zemjodelecot da vidi air i na kraj da bide donstoinstveno platen~,,~
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 12:16
мак , афион и магаре ......... а наоколу планини и рампи ........
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 13:17
Originally posted by anakin anakin напиша:

тој грб ќе го стават во АВГАНИСТАН
касниш, тами 90% од површината е со афиони
по САД барање, се разбира
инаку пред 20 години незнаеле шо е афион
а сега знаат дека е комунистичко - социјалистички симбол, или не? газење%20од%20смеење

Изменето од zabegan - 14.Октомври.2009 во 13:17
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 13:51
Originally posted by Vlad Tepesh Vlad Tepesh напиша:

ollaMac hy samiot zbor Makedonija go sodrzhi Afionot vo sebe pa po taa logika e i najavtentichen Afionot na grbot,ako ja razlozhime imenkata Makedomija ce vidime deka taa e sostavena od dva zbora imenki: Maak-Afion i Don-Zemja,, pa od tuka i Makedonija -(Zemja na Afionot ) mnogumina  VeleAntichki ne go ni znaat prevodot i znachenjeto na imenkata pa zatoa i i replicirav na mojata draga prijatelka koja ovaa go znae i pojasnuvanjeto ne e direktnoсреќа ,tuku se odnesuva do neinformiranie Velespomenati pogoreнамигнување.Afionot e edna od najmocni blagorodni rastenjija koe sme iomale chest bash tuka da mu se desi matichniot koren.Shala na strana ne gledam nikakva potreba od bilo kakva izmena ili promena na grbot od prichina shto e idealna pretstava za bitnite stvari vo MKD.  I da NAPOMENAM deka ovaa zemja e Makedonjja pod direktna zasluga na taa ,,PETOKRAKA zvezda,,bez koja denes nemashe voopshto ni da sme tuka kaj shto se naodjame da ne se desi ,,ASNOM,,sproveden pod direktniot sinbol PETOKRAKA~,,~Grbot nema nikakvi etnichki sinboli preku koi vozvishuva ili potisnuva nekoj etnikum i e mnogu ubav , zhivopisen i idealen,nema razlog zoshto nekoj bi go menuval ili koregiral~,,~

Името Македонија потекнува и е составено од 2 старомакедонски зборови: макос - голем, планински, висок и дон - земја (висока, планинска земја), а по друго мислење името Македонија доаѓа од првиот митски крал Македон.

Велиш петокраката е идеална претстава за “битните ствари“ во Македонија?
Дали според таквото гледиште, се она што е поврзано со Македонија и Македонците, а што се случувало пред АСНОМ не е важно и не треба да му се оддаде признание?
Дали таа држава ни е подарена на тацна или претходно некој за неа се борел назад низ вековите, треба ли да се заборават сите востанија, борбите и залагањата на преродбениците, националните движења за ослободување од османлиското ропство, просветно-културните борби за национално освестување... и да не одам уште поназад... претпреродбенскиот период и XVI-ти век кога настануваат земските грбови на сите територии на овие простори, меѓу кои и македонскиот, признат како и сите други?

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 13:55
koga vekje pocnavme da go tolkuvame imeto
jas moram da recam deka

make--- majka
donija---zemja

zemjata na majkata ili PRAZEMJA.. pocetok

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 13:57
ќе се сложам со анастеа, исто доколку би го смениле грбот, би гласал за лавот

но сеуште мислам дека ова треба да ни е последна грижа во моментов

Изменето од zabegan - 14.Октомври.2009 во 13:57
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlad Tepesh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:04
~,,~MAK e Afion~,,~ mozhebi ne si ja chula i taa verzija no jas gi znam tvoite dve te.site tri do koi NAJVERODOSTOJNA mi e taa shto ja iznesov a bidejci sega ja znaesh i taa mozhebi i ce poveruvash deka Mak e prevod za afion koj i denes se upotrebuva no treba da pochituvame i razlichni mislenja...

~,,~Ne velam deka nishto ne se sluchuvalo pred ASNOM -no protestiram zoshto sakate da go sokriete -izbrishete ASNOM koga konkretno togash dobivme pravo na republika-da ne se desi ASNOM ce brvme denes ili JuzhnA Srbija ili Bugarija ili ???Petokrakata e Univerzalna

za Anastasea
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:14

Jas sum za toa da ostane stariot grb.
So nea Makedonija za prvpat dobi drzava i vo ime na tie sto se izborija so krv za taa drzava treba da stoi petokrakata.

Vo nikoj slucaj ne treba da se falsifikuva istorijata.

Slednite generacii po nas treba da znaat tocno sto se slucuvalo pred nas. A petokrakata e samo simbol na hrabrite lugje koi i donesoa sloboda na Makedonija.
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:18
Знам што значи мак, нема потреба од превод, но не доаѓа одтаму името Македонија.

Никој не го оспорува значењето и улогата на АСНОМ, напротив, тој е камен темелник на нашата државност, кој за жал отиде во неповрат со потпишувањето на Рамковниот договор и инкорпорирањето на неговите одредби во Уставот (знаеш на што мислам)намигнување

Кој тоа сакаме да го сокриеме АСНОМ, кога веќе ми се обраќаш мене - за мене АСНОМ има едно од централните места во нашата историја и никогаш не сум го оспорувала неговото значење.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.