IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 30>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2009 во 19:03
Originally posted by Kali Kali напиша:

Slusnav za prevkusen recept, musaka so tikvicki, soini troski i kaskaval...bi znael li nekoj kako se sprema?
Sakam da isprobam makrobioticki recepti
 
 
Па прво тиквичките ги измиваш добро.Ги тураш во тава насецкани на шаjби.Им тураш малце вода и мазнина +сол.Имаj во предвид ке од солта тиквичките ке пуштат уште вода.Тако ги задушаваш докато станат полуготови.Тураш после тоа соjните трошки и печеш докад тиквимките станат готови.Вадиш ги од фурната ,тураш им ако треба уште сол,подправки какви са ти укусни,jac ти препорачуваам копар.
 
Може да туриш малце пресно плеко за по мек укус.рендиш одгоре кашкавалот и запичаш докад кашкавалот се зацрвени.
 
Приjатен укус и да ти е слатко. 
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2009 во 18:46
Originally posted by емил емил напиша:

Originally posted by Kali Kali напиша:

Slusnav za prevkusen recept, musaka so tikvicki, soini troski i kaskaval...bi znael li nekoj kako se sprema?
Sakam da isprobam makrobioticki recepti
 
 
Па прво тиквичките ги измиваш добро.Ги тураш во тава насецкани на шаjби.Им тураш малце вода и мазнина +сол.Имаj во предвид ке од солта тиквичките ке пуштат уште вода.Тако ги задушаваш докато станат полуготови.Тураш после тоа соjните трошки и печеш докад тиквимките станат готови.Вадиш ги од фурната ,тураш им ако треба уште сол,подправки какви са ти укусни,jac ти препорачуваам копар.
 
Може да туриш малце пресно плеко за по мек укус.рендиш одгоре кашкавалот и запичаш докад кашкавалот се зацрвени.
 
Приjатен укус и да ти е слатко. 


аплаузаплауз Многу ми е мерак кога ќе видам вака “машко“ готвење, мераклиско.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2009 во 18:03
Originally posted by емил емил напиша:

Originally posted by Kali Kali напиша:

Slusnav za prevkusen recept, musaka so tikvicki, soini troski i kaskaval...bi znael li nekoj kako se sprema? Sakam da isprobam makrobioticki recepti
 
 

Па прво тиквичките ги измиваш добро.Ги тураш во тава насецкани на шаjби.Им тураш малце вода и мазнина +сол.Имаj во предвид ке од солта тиквичките ке пуштат уште вода.Тако ги задушаваш докато станат полуготови.Тураш после тоа соjните трошки и печеш докад тиквимките станат готови.Вадиш ги од фурната ,тураш им ако треба уште сол,подправки какви са ти укусни,jac ти препорачуваам копар.

 

Може да туриш малце пресно плеко за по мек укус.рендиш одгоре кашкавалот и запичаш докад кашкавалот се зацрвени.

 

Приjатен укус и да ти е слатко. 


Emil, fala na pomoshta, go isprobav receptov, i super:)
Ne mi bese vsusnost jasno kako se sprema sojata, ama go sledev receptot od opakovkata, i ispadna vkusno!
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2009 во 18:51
Дајте некој испробан рецепт за солен ролат, плииииизззззззз трепкање
Кон врв
Valeta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 24220
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valeta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2009 во 22:11
http://www.coolinarika.com/tag/rolati-soleni/sadrzaj/recept?page=2 Биба погледни во кулинарка, имаат убави рецепти , некои ми се испробани. Имам некаде запишано солен куглоф(испробан) , ако го најдам рецепт ти го испраќам.
Вистината е нашата најценета сопственост. Затоа ја употребуваме толку штедливо.
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:28
Topchinja so kashkaval


1 sholja rendan kashkaval
2 laz brashno
2 belki
1/2 sholja prezla
sol

-Se mesha kashkavalot so brashnoto  i solot, pa potoa se dodava cvrstiot sneg od belki. Se pravat topchinja i se przi vo dlaboko vrelo maslo.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:33
Solena torta so palachinki

15 palachinki

200 gr seckana shunka
300 gr rendan kashkaval
200 gr pechurki
kechap i origano.


Smesata t.e. filot si go pravime na strana -znachi meshame se (osven palachinkite).

Na sekoja palachinka se stava malku kechap i se razmachkuva. Se stava od filot. Se povtoruvva istoto na sekoja palachinka. Na krja na poslednata se renda kashkaval. Se stava vo tava i se zasekuva ( ko pita). Se peche na 220 C okolu 20 min. Na kraj se poprskuva so voda.


P.S. Moze da stavite namesto kechap vo filot -majonez ili pavlaka. A samo palachinkite tenko so kechap da gi premachkuvate голема%20насмевка
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:41
Pozdrav do Anastea бакнеж


Przzenici so sirenje



3-4 jajca
bajat leb
sirenje
zeltin
sol

-Tenko se secat krishki od bajatiot leb i megju 2 se stava tenko parche sirenje. Se nakvasuva vo izmatenite jajca i se przi vo golema kolicina vrel zejtin


Sovet-Gledajte da ima obilno zejti da gi nadplivuva, za i sirenjeto da se rastopi vnatre.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:43
Soleni bombici

Se renda

300  gr sirenje
50 gr kashkaval
1 laz parmezan
 i se dodavat 3 zdenki.
Se mesha dobro so lazica i se deli na 3 dela,.


Vo eden del se mesha crven piper.
Vo drug del sitno iseckan magdonos
Vo tret del isprzen susam.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2010 во 21:39
                                     Шпагети со габи и грашок
 
1пакет шпагети
0,200 габи
0,150 грашок (варен или од консерва)
0,100 бекон
1 мала глава крумид
2 с.л.зеjтин
0,150наренден пармезан или кашкавал
1-2 с.л. лимунов сок
сол на вкус
 
 
Во зеjтинот пржиме насецканиот на ситно крумид и бекон.Кон нив ставам габите и после 4-5 мин грашокот и лим.сок.Се  тоа го вариме.Кога се увериме ќе е готово целата таа смес ja исипуваме врз шпагетите и тураме одторе нарендениот пармезан или кашкавал.среќада 
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 12:51
Посен ѓувеч
 
Земете: една чаша ориз, една поголемв главица нромид, две-три зелени пиперни (може и пиперки од нисела туршнја), црвен пипер, два-три домати (или доматена салца), магданос, црн пнпер, гри-четири ламици масло, два-три компири и coл.

Bo сад ставете го маслото па додајте го кромидот, ситно исечен, и пропржете го додека не добие златно жолта боја. Додајте ги пиперките, исечени на тркалца, продолжете го пржењето додека не омекнат и пиперките, додајте го оризот исчистен и измиен и компирите, исечени на квадратчиња. Се ова запржете го уште малку па додајте ги црвениот пипер и магданосот, ситно исечен. Пропржената смеса ставете ја во тавче од средна големина, залејте ја со врела вода и одозгора наредете ги доматите, исечени на тркалца (или салцата растворена со вода). Посипете со црн пипер и ставете го тавчето да се пече. Оризот и компирите треба да се прекриени со вода.


Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 15:48
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 14:26
Ролат со спанаќ

· 6 јајца
· 4 лажици спанаќ
· 4 лажици брашно
· сол
· кашкавал со Знак за квалитет
· салама со Знак за квалитет
· 2 павлаки со Знак за квалитет


Начин на приготвување:

Се матат 6 жолчки со 4 лажици исечкан, претходно обарен спанаќ. Потоа се додаваат 4 лажици брашно, сол по вкус и 6 изматени белки.
Се пече во тепсија со зејтин и хартија.


Фил: сечкан кашкавал, сечкана салама и 1 павлака. Сето ова се меша и се мачка ролатот. Откако ќе се завитка, ролатот одозгора се мачка со уште една павлака.



Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 15:49
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2010 во 12:44
До Глен:
те молам дај ми рецепт за Yorkshire puddings. Ги имам калапчињата и го правам секогаш кога правам пилешко со грејви сос, но не испаѓа ист кога го правам со онаа готова смеса (која не секогаш ја имам) и домашна (како тесто за палачинка).

роза
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 18:54
Aj nekoj neka postavi tuka nacin na prigotvuvanje na integralen oriz. Nekoj velat ne treba da s epodprzuva, nekoj da demek slabo ke se varel.изненадување
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.