IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 30>
Автор
Порака
LSFC Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јули.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1004
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LSFC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2009 во 12:05
Originally posted by lane62 lane62 напиша:

imam pecurki bukovki...kako gi spremate? da vidam da li imate nekoj ednostaven recept,....a interesen...
 
napravi gi polnene so shunka ili bekon,kisela krastavichka i kashkaval.Posle toa go zapeci vo furna i si napravi edna presna salata od patlidzan,krastavica,zelje i morkov i eto ti rucak za denes 
Кон врв
LSFC Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јули.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1004
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LSFC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2009 во 11:22

Ke vi predlozim edna recepta za leka letna salata:

krastavica
patlidzan
zelje
morkov
 
Zeleto go seckate na tanko i sitni.Go mackate malce so sol.Turate narezani na rende morkovi.sl*gate patlidzana i krastavicata.Koj saka moze da dobavi i bel luk samo za aromat.Turate zejtin(olio) i ocet i malce sol
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 15:44
(брзопотезни) Пирошки

Се замесува тесто од:
400 гр. брашно со едно пециво,
пола лажиче сол,
1 јајце и 200 мл. млеко...Се додава (рендано или сецкани) 200 гр. сирење,150 гр. салама(може да се стават и неколку корнишони-ситно сецкани)

Се замесува тестото, се кинат топчиња и се обликуваат во форма на пирошки(големина по желба).

Се валкаат во разматено јајце и презла и се пржат...



Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 20:16
Oвие додатоците (кашкавал, корнишони) во самото тесто, мислам не се како фил со кој се полнат како класичните?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 20:59
Додатоците- саламата,сирењето се ставаат во самото тесто,не како фил посебно.Значи,прво го замесуваш основното тесто,па ги додаваш во него...Пак замешуваш тестото( за да не ти останат на едно место) и после тоа правиш топчињата...Кашкавал до сега јас не сум ставала во нив...јас ги сакам повеќе на сирење среќа
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 21:00
Фала Биба, не се сомневам дека и ова ќе се одомаќини во мојата кујнаголемо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Август.2009 во 19:23
Купувате 100гр лути пиперки.Печете ги.Ги турате во буркан со ситно ,ама многу ситно насецкени краставици.Турате копар,олио малце оцет.сал на укус и коj сака бел лук.Тоа е све 
 
Мислем ке ви се свиди.Особено да топиш во овоj сос су леб е идеално
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Август.2009 во 20:03
Ова мислам дека се вика кај нас жетварска салата, стварно е многу убаво, татко ми ја прави, па кој смее да каже дека машките не знаеле да готват, најдобри сеголемо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2009 во 16:48
seckas sitno kompiri 3
kromid 3
dve jajca
moze po zelba niz toa da se dodade seckana salama   se mesi i se przi.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2009 во 20:39
Originally posted by LSFC LSFC напиша:

Originally posted by lane62 lane62 напиша:

oh, samo uste da mi kazes sto ima vo taa pasta Patafri...mislam deka nema kaj nas toa.
 
 
Recepta za pasta patafri:vo edna kup turas 3 жлтка от jajata.Beltacite vo druga.Pri zltcite turas pola flas pivo i 250mililitra gazirana voda(vie i vikate kisela mislim).Sve toa go razbivas so mikser.Koga go razbies ubavo turas brasno,dokad celata smes stane gusta kao lepulo.Izmivas mnogo dobro miksera.Dobro go сушиш со пешкир.И белтците ги разбивас на снег.во смисл као обрнеш купата они да си седат у неja.Beltcite gi razbivas samo vo edna strana-ili vrtis miksero na levo ili na desno.Posle toa beltcite gi turas vnimatelno pri drugata smes i мешаш су рака докад се получи еднородна и хомогенно смес.Полниш буковките.топиш ги во оваа смес добро и ги пушташ у врелото олио.И треба да получиш златисти топчета.После отвори 1 флаш бело вино,викни дечкото и готово 

Ова оди во солени рецептинамигнување
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2009 во 20:43
Originally posted by GlenKlouz GlenKlouz напиша:

Originally posted by lane62 lane62 напиша:

sto se brusketi?


Чабата-леб сечен на кришки им ставаш патлиџан, моцарела и свеж босилок, ги посипуваш со маслиново масло и ги печеш едно 10 мин во загреана рерна.
Ете тоа се Брускети. Како мини верзија на пица само на леб.

Лесно и едноставно. посебно за вечеричкаголема%20насмевка
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2009 во 22:12
Originally posted by GlenKlouz GlenKlouz напиша:

хехех гладни луѓе,
Абе ништо посебно не е тоа мајонез-сосот уствари, многу е прост. Иначе вистинското име ќе му дојде Тар-тар сос зашто е многу сличен скоро идентичен. Ама еве вака иде:
Количина мајонез по желба обично докај две супени лажици по човек се повеќе од доволно (тоа за брцкање е не за сркање) и се рендаат кисели краставички едно 2-3 (но и тоа по желба, кој сака покисело повеќе крставички може)Тие што сакаат поинтензивен вкус може и многу малку лук да додадат (рендан). За морски јадења и лимонов сок се додава малку.(2-3 капки само за вкус, поише само ќе го разредат)

Ако сакате полесна варијанта од сосчето може пола-пола со павлака да се прави, значи пола лажица мајонез, пола павлака. Или пак повеќе на павлака, помалку на мајонез и обратно.
Многу е убаво. Овој брз сос или брцкало исто многу фино оди со пирошки, солени палачинки, крокети,се скоро што е пржено во презла,бела риба и посни меса како пилешкото на пр.
Ај наздравје нека ви е.

ova e nesto sto sekoj treba da go zgotviсреќа
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2009 во 22:40
Ке ви jaс кажем рецептата за сос Тартар :
 
Маjонеза
кисели краставички-насецкани на врло ситно или нарендени на ситно
жолток од варено jаjцe
бело винце-1 лажица за чорба
горчица
сол
црн бибер мелjан
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2009 во 18:37
Slusnav za prevkusen recept, musaka so tikvicki, soini troski i kaskaval...bi znael li nekoj kako se sprema?
Sakam da isprobam makrobioticki recepti
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.