IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 27282930>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2014 во 06:06

Растурена сарма

Зелката се дроби на ситни делчиња. Се става во огноотпорен сад премачкан со масло. Меленото месо се запржува со ситно сецканиот кромид и откако ќе се запржи се додава оризот.. Се додава вегета и црн пипер мелен. Потоа се става врз зелката и се промешува со лажица. Се тура млака вода колку зелката да се покрие. Се става во релна да се потпечи на 180 с околу половина час




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2014 во 05:56

Шведска тава со пилешки стек

Пилешкиот стек го сецкаме на парчиња и го пржиме со 1 лажица маргарин. Додаваме сол, пипер и мајцина душица. Свинскиот врат го сецкаме на парчиња и го пржиме во посебно тавце со 1 лажица маргарин, се додаваат печурките и откако ќе се испржат се додава сецканиот кроимид и се заедно се пржи. Во тавата се додава пилешкиот стек, коцката за супа и се дотурва вода да повари малку. Морковите и компирите(претходно сварени) ги пасираме и им го додаваме кашкавалот и млекото. Мешаме со миксер се додека се убаво не се соедини како пире. Во тепсија се става половина од пирето над него се става месото и најгоре останатото пире и се печи.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2014 во 07:08

Осоговска тава

1. Претходно посоленото месо се реди во тава намачкана со зејтин.
2. Пилешкото се става во средината.
3. Се редат компирите и морковите за да се направи како подлога за останатото месо.
4. Врз нив се реди и другото месо и се додава свеж магданос, исецканиот кромид, една главица лук, две свежи пиперки и едра сол, обична сол, веѓета, црн пипер, оригано, ловоров лист и 1 лажица супа кнор (лажицата супа се додава за да се добие густина).
5. Се додава преостанатиот зејтин и топлата вода.
6. Се става да се пече во загреана рерна на 250 степени – 1 час.
7. По еден час, ја намалуваме температурата на 100 степени и печеме уште 3 часа.
8. Пивото се додава откако ќе изврие водата.
9. 20-тина минути тавата ја ставаме на дното од фурната, за да изврие пивото и да се створи густ сос.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2014 во 06:01

Капама со лозови листови


1. Измените и од рачки исчистени лозови млади листови се посолуваат и се остават да стојат 15 мин.
2. На зејтин се пропржува малку поситно исецканото јарешко или јагнешко месо. Кога ќе се зацрви, се вади од тенџерето.
3. Се истиснува водата од листовите кои ја пуштиле, се дробат на ситно, па заедно со исечениот млад кромид се стават на истиот зејтин да се пржат. Се враќа овде испрженото месо и продолжува уште кратко време да се пржи.
4. Се залева со вода, се зачинува и остава да крчка на тивок оган.
5. Кога е готово се подпржува со лажица брашно, малку црвен пипер и уште малку да проврие, се трга.
Се служи со кисело млеко или кисела павлака.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2014 во 06:05

Јарешко месо со макало

Се става јагнешкото да се обари откако добро ќе се измие. Откако месото ќе се обари малку го ставаме во тавичка, се реди, се полива со виното и водата. Одозгора се посолува сол и мешан зачин, а ситно исечканиот лук се додава на крај. Се покрива со алуминиумска фолија и во загреана релна се става да се пече.
Во длабок сад сирењето ситно се сечи или дроби. Се додава павлаката и јогуртот. Сето тоа убаво се измешува. Потоа ситно се сечкаат печените пиперки и се додавааат во макалото. Сусамот се потпечува на рингла малку да добие потемна боја и се додава во макалото. Потоа целото заедно се промешува и се додава маслиновото масло одозгора. Месото откако ќе се свари убаво алуминиумската фолија се вади од тавичето да за се зацрви местото. Се сервира со печени компирчиња.



Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2014 во 04:43

Турли тава

Зеленчукот насецкајте го на коцки.
На масло прво пропржете го кромидот и црвениот кромид. Па додадете го морковот и целерот и уште малку пропржете. Сега додадете го месото и пропржете малку да омекне. Додадете го останатиот зеленчук освен бамјата и доматите. На ова додадете малку вода и нека се прокрчка на тивок огин. Сега додадете ги доматите и бамјата, долијте со уште малку вода и оставете 15тина минути да прокрчка. Убаво зачинете и исипете се во земјена тава, покрите со фолија и печете 30 мин. на 200 степени. Извадете ја фолијата и допечете уште 15тина мин.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2014 во 04:28

Свинско со свежи буковки

Сежите буковки се мијат и са ставаат во тенџере со зовриена вода за да се обарат. Се оставаат на оган некое време да повријат, а потоа се тргаат од оган и се цедат.
Свинското месо се сечка ситно и се става во чинија, исто така се сечка ситно и сланината.
Во тава за пржење се става ситно издробениот кромид да се пржи, потоа се додава и свинското месо да се пржи.
После некое време се додаваат и буковката( претходно сварена) и ситно сечканата сланина. Во меѓувреме се меша за да не изгорат буковките. Се додава зачин и сето тоа се убаво меша.
Сето ова се остава да се испржи убаво додека не порумени месото.
Се сервира во чинија со различен вид на зеленчук.




Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44674
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2014 во 20:26
КРОКЕТИ ОД СИРЕЊЕ ИЛИ УРДА 

Во еден сад ставете го сирењето и додајте сол по вкус потоа додајте ги јајцата и мешајте со лажица додека да се соединат.
На крај додајте брашно по потреба. Смесата не треба да ви биде ни многу течна ни многу густа. Треба да биде средно, кога ќе земете со лажица за да ставете да се печи треба да остане на лажицата, а не да тече од лажицата.
Од смесата се зема со помош на една лажица и се става да се пржи во претходно загреан зејтин.
Печете додека да зацрвенат две страни на крокетот. Откако ќе ги испржите ставте ги на кујнска хартија да го впијат вишокот на зејтин и сервирајте.


На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2014 во 04:55

Басмати ориз со прелив од печурки

Во тенџере ставаме 3 филџани вода и оставаме да зоврие. Ја додаваме коцката за супа и путерот и го ставаме грашокот да се вари. После 7 минути го додаваме басмати оризот кој претходно сме го потопиле во вода неколку минути. Ја намалуваме температурата и оставаме оризот да се вари околу 15 минути со покриен капак, без мешање. По 15 минути го тргаме на страна и го оставаме да одстои покриен. За тоа време го подготвуваме преливот од печурки.

Во загреано тавче ги пропржуваме печурките со исечканото лукче додека не добијат златна боја. Посолуваме и наросуваме бибер. Ја тргаме тавата на страна и ја додаваме хоплата. Мешаме, повторно ја враќаме на тивок огин, мешаме уште малку, го додаваме сечканиот магдонос и повторно ја тргаме на страна. Басмати оризот го сервираме во средина на чинија, а преливот од печурки го сипуваме во чинијата од околу оризот и го наросуваме со пармезан. Декорираме по желба. Добар апетит.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2014 во 16:54

Струмичка тава

1. Се пржи месото, се вади од тавата.
2. Се пропржува зеленчукот, прво кромидот и пиперките, па модриот домат, црвениот домат се ставаат зачинот, солта, црвениот пипер и лукот исецкан ситно.
3. Се реди во намастена земјена тава .ред месо, ред зеленчук, ред компири.
4. Се полева со масло и вода се протресува, се затвора со алуминиумска фолија и се пече на 200 степени 2 и пол часа




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2014 во 11:41

Гулаш

Во поголемо поплитко тенџере со капак се ставаат прво коцките сланина, над нив кромидот и лукот и најгоре коцките месо. Се додава виното и лoворовиот лист и се става на оган да зоврие. Потоа се намалува температурата и затворено се вари на тивко додека месото сосема не омекни, некаде 2 - 3 часа. Се посолува, обилно се зачинува со бибер, се додаваат пирето од домати и ајварот или лутенката. Се промешува и ако е потребно се додава малку вода. Јас густ го правам гулашот, така да вода не додавам. Поклопено на тивко се вари уште некаде 30 - 45 мин. сите состојки на сосот да се соединат. Ако треба, додавам едно лажиче шеќер да се неутрализира киселоста на доматното пире, а уште ми е поубаво ако додадам неколку ситно сецкани црни сливи или една лажица мармалад од сливи (не од тој со рум и цимет ).
По желба посипете со ситно сецкан магдонос и послужете со прилог по желба.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2014 во 13:54

Азиатски пржени шпагети

1.Во околу 2 л. солена зовриена вода ги вариме шпагетите околу осум до десет мнути.
2. Во меѓувреме пиперките ги сецкаме на ситни коцки, а кромидчето на мали прстени. Шпагетите ги цедиме од водата.
3. Околу 2 лаж. масло во Вок тава или во обична, загреваме. Ги ставаме шпагетите да се пржат, и потоа ги додаваме сецканите пиперки и кромидчето. Пржиме, одвреме навреме промешувајќи, и потоа додаваме 4-5 лаж. соја сос. Јајцата ги матиме настрана и ги додаваме во тавата со шпагети. Доколку сакате можите јајцата одвоено да ги пржите (претходно изматени) додека добијат златно жолта боја, зачинете и откако се готови на долги ленти исечете ги идодадете ги во шпагетите.
4. Во друго тавче загреано со масло, го пржиме пилешкото ( мисиркино, или тофу по ва[а желба) на послаби и долги лентички (како за гиро и претходно зачинети со сол и бибер ). Откако е испржено го додаваме во тавата со шпагети. Можеме да го оставиме најгоре месото или промешуваме доколку вам повеќе така ви одговара.
Најгоре додадов пармезан, иако (како додаток) не одговара можеби на азиатската кујна, меѓутоа по ваша желба можите да ставите некој полут сос како Самбал Оелек ( со лути црвени пиперчиња ) или слично. Истотака можите да менувате наместо пиперка, можи да се стави брокула. Добар апетит !!



Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2014 во 18:12

Неодолив спој на вкусови: Полнети шницли


Ова е одлична идеја за сочен  ручек, збогатен со кралицата на секое јадење, пиперката.

Потребни состојки:

  • 4 тенки, долги свински шницли
  • 1 црвена пиперка
  • 2 жолти пиперки
  • 80 гр. рендан кашкавал
  • 4 гранчиња сецкан макдонос
  • 2 лажици масло
  • Сол и бибер

Подготовка:

Исчистете, измијте ја црвената и едната жолта пиперка и исецкајте ги на ленти. Измијте го месото, посолете и забиберете.

На едната страна од шницлите наредете ги пиперките, кашкавалот и магдоносот, преклопете ги и затворете ги со помош на чепкалки за заби.

На загреаното масло на средна температура пржете ги шницлите 5 минути од двете страни. Извадете ги и држете ги топли до служење.

Преостанатата жолта пиперка исецкајте ја на коцки и послужете ги шницлите, а по желба гарнирајте ги со домати и печен компир.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2014 во 21:17
natur-snicle-1393930325-28982

Натур шницли за совршен ручек


Состојки :

700 грама телешки шницли од бут

- 2 моркова

- 2 главици кромид

- 250 мл вода

- 100 мл бело вино

- 1 лажица брашно

- сол, бибел, масло

- ловоров лист

Подготовка :

Шницлите истенчете ги, ставете ги во брашното и пропржете ги на врело масло по минута од секоја страна. Во процедено масло од шницлите ставете ситно сецкан кроми и кругчиња морков, додадете уште малку масло по потреба и динстајте додека не омекнат.

Запржете рамна лажица брашно. Додадете врела вода, вино и зачини, па вратите ги шницлите во сосот. Гответе на ниска температура со повремено мешање додека месото не биде меко, околу 20-30 минути.



Изменето од Valerija - 23.Октомври.2014 во 21:18
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 27282930>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.