IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 30>
Автор
Порака
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 13:12
Originally posted by BIBI_G_3 BIBI_G_3 напиша:

    пааа,не е лошо да тргнеш...дур стасаш-топли на маса ќе те пречекаат


епа почни да ги правиш...ми требаат 30-40 минути додека стигнам...голема насмевка
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
BIBI_G_3 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 21.Август.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2372
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BIBI_G_3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 13:16
Originally posted by Ninja 35 Ninja 35 напиша:


Originally posted by BIBI_G_3 BIBI_G_3 напиша:

    пааа,не е лошо да тргнеш...дур стасаш-топли на маса ќе те пречекаат



епа почни да ги правиш...ми требаат 30-40 минути додека стигнам...голема насмевка

а,ако навистина успееш за толку кратко време да стигнеш од таму до ваму по гужвиве - и благце ќе ти дадам    
Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 13:17
на две тркала сум..намигнување
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
BIBI_G_3 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 21.Август.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2372
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BIBI_G_3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 13:19
е па тогаш-да станам веќе и да ставам кецелчето,ако не па,а?
Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 13:22
а јас што да донесам за пиење...трепкање
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
BIBI_G_3 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 21.Август.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2372
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BIBI_G_3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 13:26
денес од мене све... ептен нема време инаку и боза ќе ти направев ( домаќа направија,разбира се... нема да ми веруваш дека мои рачиња ја правеле )
Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 13:31
Originally posted by BIBI_G_3 BIBI_G_3 напиша:

денес од мене све... ептен нема време инаку и боза ќе ти направев ( домаќа направија,разбира се... нема да ми веруваш дека мои рачиња ја правеле )

и боза знаеш да направиш...збунетост изненадување
леле бибуууушшш....ќе ме тераш да се женам по трет пат...црвенеење
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
BIBI_G_3 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 21.Август.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2372
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BIBI_G_3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 13:39
Originally posted by Ninja 35 Ninja 35 напиша:


Originally posted by BIBI_G_3 BIBI_G_3 напиша:

денес од мене све... ептен нема време инаку и боза ќе ти направев ( домаќа направија,разбира се... нема да ми веруваш дека мои рачиња ја правеле )


и боза знаеш да направиш...збунетост изненадување
леле бибуууушшш....ќе ме тераш да се женам по трет пат...црвенеење


ај да не те изложувам на непланирани, дополнителни трошкови... ќе ти ја кажам постапката па нек ти ја прави сегашнава ...поефтино испаѓа
Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 13:41
ај...па ако не сака она, сам ќе ја направам...голема насмевка
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 14:01

Гиро


СОСТОЈКИ
• 1 кг свин­ско месо
• бел оцет

за микс од зачини или зачин за гиро
• 3 мали лажици сол
• 1 ½ мали лажици црвен пипер
• ¼ мала лажица бибер
• ¼ мала лажица оригано

за гиро пита
• 6–8 пар­чиња пита леб
• ½ шолја ѕаѕики
• 1 сре­ден кро­мид, исеч­кан
• 2 домати, исеч­кани на трка­лца
• пом­фрит
• масли­ново масло

ПОДГОТОВКА
Изме­шајте ги црве­ниот пипер, солта, бибе­рот и ори­га­ното во мал сад.

Исеч­кајте го месото колку можете потенко и потоа иста­пкајте го со помош на дрвен чекан. Наре­дете ги пар­чи­њата месо во сад со рамно дно и попр­скајте со мик­сот од зачини и потоа со малку оцет. Распо­ре­дете го оце­тот рам­но­мерно по месото, покријте го садот и оста­вете да се мари­нира меѓу поло­вина и 2 часа во фрижидер.

Изва­дете го месото од фри­жи­дер и исе­чете го на пар­чиња со ширина 1–1,5 цм или должина 5–6 цм. Испр­жете ги без масло во тава. Пар­чи­њата месо треба да доби­јат кафена боја и да бидат крцкави.

Нама­стете ги гиро питите со масли­ново масло и оста­вете ги во рерна неко­лку минути, за да се сто­плат и да омек­нат. Потоа, наре­дете 2–3 пар­чиња домати, малку кро­мид, гиро месо, 1 лажица ѕаѕики сос и помфрит


Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2013 во 11:39
Шарен солен ролат
Потребни состојки:
- 4 јајца
- 1 шоља брашно
- 1 шоља јогурт
- 1 прашок за печиво
- 1 лажичка сол

За шарени кори на ролат:
- зелена боја 4 лажици сецкан сварен спанаќ
- портокалова боја 4 лажици ајвар
- жолто-црн ролат 3 лажици мак

Потребни состојки за фил:
- 200 мл. павлака
- 200 гр. сирење
- 2 лажици мајонез
- 200 гр. шунка

Подготовка:
Одвојте ги жолчките од белките и прво матете ги жолчките. Додајте сол, брашно помешано со прашок за печиво, јогурт. По желба додајте 4 лажици спанаќ/ајвар или мак, во зависност од тоа каква боја на ролат сакате да добиете. Изматете ги и белките во цврст снеги, па потоа со лажица измешајте ги со смесата со жолчки. Сипете во плехот од рерна на кој сте ставиле хартија за печење и печете 10-15 минути на температура од 180 степени. Печениот ролат замотајте го во влажна крпа и оставете да се олади. За тоа време подгответе го филот. Убаво иситнете го сирењето и додајте ја павлаката и мајонезот. Намачкајте ја кората прво со оваа смеса па врз неа ставете ја шунката и формирајте ролат.
[IMG]

[IMG]
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2013 во 21:20
Furnarinki (home made) голема насмевка
 
Testo zamrzanto za pica od prodavnica ,malku go odmrznuvate I go secete na lenti
lentite gi premackuvate so margarince ,potoa gi posipuvate so krupna sol , gi premackuvate so mateno jajce I potoa dodavate zacin po zelba (origano , kim ili susam ) ....Gi pecete vo rerna edno 20 min  na 250 stepeni
 
 
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2013 во 21:31
Originally posted by Kastro Kastro напиша:

Furnarinki (home made) голема насмевка
 
Testo zamrzanto za pica od prodavnica ,malku go odmrznuvate I go secete na lenti
lentite gi premackuvate so margarince ,potoa gi posipuvate so krupna sol , gi premackuvate so mateno jajce I potoa dodavate zacin po zelba (origano , kim ili susam ) ....Gi pecete vo rerna edno 20 min  na 250 stepeni
 
 

Е јас правев пред некое време, ама со она лиснатото тесто што е од маркет.
Лук во прав, оригано, поголема количина на сусам и крупна сол.

А на едните по желба на талибанецов дома им ставив малку доматно пире колку боја и вкус на домат да фатат и исто така мнооооогу сусам. На вториве јајца не ставив, на другите ставив.

Ама тестово треба многу добро да се засука, не е како пица тестото.
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2013 во 15:16

Како до совршено тавче гравче?

Тавче гравчето е едно од омилените јадења на овие простори. Многу домаќинки и кувари постојано експериментираат со цел ова јадење да го направат уште повкусно.

За денеска се одлучивме да ви презентираме рецепт за малку посилен „каубојски“ грав кој е одличен прилог за разни меса или риба.

Подготовка: 50 минути

  • Тенџерето со масло ставете го на тивок оган. Кога маслото ќе се загрее, додајте сланина на коцки, ситно сецкан кромид и зелена пиперка.
  • Откако кромидот ќе се запржи, зачинете го со бибер и мелен црвен пипер. Додајте брашно, потоа промешајте, па доаѓа времето за гравот. Важно е да се напомене дека ако тој не е од конзерва, треба претходно да се свари.
  • Додадете вода за да го потопи гравот и варете 15-на минути додека малку не се згусне
  • Зачинете со сол и додајте ситно исецкан магдонос.
  • Варете 10 минути. Ако е премногу густо, додајте вода. Ако е премногу ретко, држете го тенџерето на оган додека не испари течноста.
  • Кога гравот ќе се зготви ставете го во сад за печење.
  • Исчистете ги пиперките, ставете ги во гравот и садот ставете го во рерна на 180 степени и печете 20 минути.

Гравот е подготвен за послужување, ви посакуваме добар апетит.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.