IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 30>
Автор
Порака Обратен редослед
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 21:00
Фала Биба, не се сомневам дека и ова ќе се одомаќини во мојата кујнаголемо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 20:59
Додатоците- саламата,сирењето се ставаат во самото тесто,не како фил посебно.Значи,прво го замесуваш основното тесто,па ги додаваш во него...Пак замешуваш тестото( за да не ти останат на едно место) и после тоа правиш топчињата...Кашкавал до сега јас не сум ставала во нив...јас ги сакам повеќе на сирење среќа
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 20:16
Oвие додатоците (кашкавал, корнишони) во самото тесто, мислам не се како фил со кој се полнат како класичните?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 15:44
(брзопотезни) Пирошки

Се замесува тесто од:
400 гр. брашно со едно пециво,
пола лажиче сол,
1 јајце и 200 мл. млеко...Се додава (рендано или сецкани) 200 гр. сирење,150 гр. салама(може да се стават и неколку корнишони-ситно сецкани)

Се замесува тестото, се кинат топчиња и се обликуваат во форма на пирошки(големина по желба).

Се валкаат во разматено јајце и презла и се пржат...



Кон врв
LSFC Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јули.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1004
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LSFC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2009 во 11:22

Ke vi predlozim edna recepta za leka letna salata:

krastavica
patlidzan
zelje
morkov
 
Zeleto go seckate na tanko i sitni.Go mackate malce so sol.Turate narezani na rende morkovi.sl*gate patlidzana i krastavicata.Koj saka moze da dobavi i bel luk samo za aromat.Turate zejtin(olio) i ocet i malce sol
Кон врв
LSFC Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јули.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1004
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LSFC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2009 во 12:05
Originally posted by lane62 lane62 напиша:

imam pecurki bukovki...kako gi spremate? da vidam da li imate nekoj ednostaven recept,....a interesen...
 
napravi gi polnene so shunka ili bekon,kisela krastavichka i kashkaval.Posle toa go zapeci vo furna i si napravi edna presna salata od patlidzan,krastavica,zelje i morkov i eto ti rucak za denes 
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2009 во 19:24
Боранија со едно 2-3 моркови, главица/две  кромид,1-2  пиперки, 2-3 домати, неколку чешничиња лук варена ама со вода колку да е покриена, обавезно поклопено тенџерето. Се додава вода кога ке испари ама цело време по малку- филџанче/ два, значи цело време да вари во малку вода. Кога ке се свари убаво- да биде убаво мека  кромидот, морковите, пиперките и доматите се пасираат и вракаат во боранијата. Сета смеса се става во тавче, се додаваат зачини по желба, сол, вегета, буковец, црвен пипер, малку зив зејтин, сецкан магдонос, јас ставам рузмарин и босиљок ситно сецкан, свез оти си имам на тераса во саксијаголема%20насмевка.
 Се става во рерна д асе подпечи. При крај се мати 2 павлаки - чашички со 2-3 јајца,  се прелива врз боранијата и се замешува. Се подбекува да зарумени .  
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Статус: Офлајн
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јули.2009 во 01:47
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Вкусни, а и многу излегуваат
Солени стапчиња
1 коцка квасец
350 мл. млеко
250 мл. зејтин
1 коцка маргарин ( собна температура)
1 пециво
1 голема лажица сол
 1кг и 200 гр. брашно
1 пакетче сусам (ао гр) или ким
Квасецот стасува, а во брашното се ставаат останатите состојки. Се замесува тесто (малку е помеко од стандардното) и се става во фрижидер за длабоко замрзнување да олади/ се стегне 2 часа. Потоа се сука кора дебелина и од неа се сечат ленти со дебелина и должина по желба. (јас обично ги правам дебелина на 2 прста и должина на прст)
Се печат на 180 степени додека не заруменат.
Добар апети!

 
 
Ги направив за роденден! Немаше човек кој не ми рече дека се супер! големо%20гушкање
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2009 во 21:08
Gi napraviv pishiite, i odnesov i na baba mi- i epten mi gi pofali.
A veruvajte, toa e uspeh! Oti baba mi e nadaleku u nasiroko poznata kako the ultimate, the best pravacka na testesti stvari, kifli, piti, zelnici, banici itn.
mh mh, se iznajadovmeголемо%20гушкање
Кон врв
Sho-Sana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2944
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sho-Sana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2009 во 21:52
Koga ke vi pobaraat palacinki, a vas ve mrzi da divanite nad sporet saat-dva... e togas, Solomonovo 15minutno resenie,

t.n. MRZLIVA PALACINKAголема%20насмевка

Se zovriva 100ml zejtin i 150ml voda. Koga ke zovrie, se trga od sporet i se stava 120gr brasno i pola pecivo - ubavo se razmatuva, da nema grutki. Potoa se stavaat 6 jajca i pola kesicka kim, i toa se mati so mikser (homogena smesa).
Ova se pece na hartija vo pravoagolno tavce, vo prethodno zagreana rerna, prvo malku na 200stepeni, pa potoa na 150st uste malku.
Ispecenata kora se sece na dve polovinki. Dolnata se filuva so 200gr seckana sunka (salama), 2-3 seckani kiseli krastavicki, 200gr drobeno (ili rendano) sirenje i edna pavlaka (jas obavezno stavam i edna lazicka ren-sos). So gornata polovinka od korata se prekriva filot (doagja kako mala solena torticka).

Bon appetit!големо%20гушкање
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот,
- не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот.
Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Статус: Офлајн
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2009 во 15:38
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Originally posted by Popi Popi напиша:

A ova Pishii shto gi vikate, ne e li isto shto i MEKICI? збунетост

 

Ne, mekicite se pravat od pomeko testo neshto kako tiganicite. Za niv testoto se mesi so jajca ( a moze i bez jajca) lepi, se tegne so race i nemaat nekoj forma. Pishiite se po cvrsto testo, se rasukuva kori vo okrugla forma vo debelina na prst  a golemina kolku gazarot na tafceto vo koe se przat. голема%20насмевка


За мекица тестото треба да е меко-тврдо т.е. конзистентно како поубава цицкагазење%20од%20смеење
....eeee,bi sakal da zamesam testo za pitulici..arno ama kaj da najdam da opipam ...cicka...poradi konzistencija na testoto..збунетост
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Popi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2009 во 15:23
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Originally posted by Popi Popi напиша:

A ova Pishii shto gi vikate, ne e li isto shto i MEKICI? збунетост

 

Ne, mekicite se pravat od pomeko testo neshto kako tiganicite. Za niv testoto se mesi so jajca ( a moze i bez jajca) lepi, se tegne so race i nemaat nekoja forma. Pishiite se po cvrsto testo, se rasukuva kori vo okrugla forma vo debelina na prst  a golemina kolku gazarot na tafceto vo koe se przat. голема%20насмевка
 
 
E dobro, togash jas sum pravela mekici/tiganici a ne Pishii. голема%20насмевка  A ne ke losho nekoj den da gi isprobam i Pishiive za doruchek. среќа  Jummmm..големо%20гушкање
 
 
 


Изменето од Popi - 02.Јули.2009 во 15:30
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2009 во 12:57
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Originally posted by Popi Popi напиша:

A ova Pishii shto gi vikate, ne e li isto shto i MEKICI? збунетост

 

Ne, mekicite se pravat od pomeko testo neshto kako tiganicite. Za niv testoto se mesi so jajca ( a moze i bez jajca) lepi, se tegne so race i nemaat nekoj forma. Pishiite se po cvrsto testo, se rasukuva kori vo okrugla forma vo debelina na prst  a golemina kolku gazarot na tafceto vo koe se przat. голема%20насмевка


За мекица тестото треба да е меко-тврдо т.е. конзистентно како поубава цицкагазење%20од%20смеење
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2009 во 13:13
Originally posted by Popi Popi напиша:

A ova Pishii shto gi vikate, ne e li isto shto i MEKICI? збунетост

 

Ne, mekicite se pravat od pomeko testo neshto kako tiganicite. Za niv testoto se mesi so jajca ( a moze i bez jajca) lepi, se tegne so race i nemaat nekoj forma. Pishiite se po cvrsto testo, se rasukuva kori vo okrugla forma vo debelina na prst  a golemina kolku gazarot na tafceto vo koe se przat. голема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.