|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика | страница 123 30> |
Автор | |
paralelogram
Сениор Регистриран: 29.Мај.2017 Статус: Офлајн Поени: 787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 11.Април.2019 во 15:24 |
Туна салата со јаболка.
Состојки: -Туна -макарони -мајонез -јаболки -сол -црн пипер |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јагнешки ребра во маринада од мед и зачини Потребни состојки:
Начин на подготовка: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Kastro
Сениор Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Домашен рецепт за мини такоЗа четири лица: 500 г. јагнешко мелено месо, 100 г. варена пченка, 3 големи тортиљи, 200 г. рендан кашкавал, 1 дл. павлака, 2 лажици сецкан магдонос, пола лажичка ким, пола лажичка мајчина душичка, 4 лажици масло, сол и бибер. Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени.Во тавче загрејте масло на средна температура, додадете мелено месо, ким, мајчина душичка и бибер и издинстајте го месото. Потоа измешајте ја варената пченка и посолете по желба. Вишокот од масло исцедете го. На секоја тортиља исцртајте 4 големи кругови со дијаметар од 10 см. и потоа внимателно сечете. Распоредете ги парчињата на решетката за скара и печете 7-8 минути додека не заруменат. Печените тортиљи наполнете ги со рендан кашкавал и месото. Зачинете со павлака и сецкан магдонос и посолете. Наместо месо, можете да пробате и со свежи печурки. Изменето од Kastro - 17.Октомври.2015 во 00:51 |
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
Devojcence
Сениор Регистриран: 28.Март.2015 Локација: Skopje Статус: Офлајн Поени: 497 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ke praam utre oris tava so pileski batacinja a vo petok gravce pa ako ispadnat dobro ke go pisam receptot i nacinot na podgotvuvanje :)
Ps:stiskajte palci prv pat praam |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Рецепт за вкусна и запечена боранијаБоранијата е едно од оние јадења, што или ги јадеме или не, но дури и оние кои што не се фанови на оваа здрава храна,може да се поколебаат, откако ќе го пробаат ваквиот начин на подготвување. Состојки:500 г. боранија 2 големи моркови 2 јајца 3 лажици кисела павлака 3 лажици јогурт сол сув зачин масло Подготовка:1. Во тепсија со вода ставете малку масло. Кога водата ќе зоврие, ставете ја исчистената боранија, па исецканите моркови, посолете и варете околу половина час (боранијата да омекне и водата речиси сосема да зоврие. Пред крајот на готвењето, додадете зачин. 2. Префрлете ја боранијата во друг сад. Скршете јајца, во нив додадете павлака и јогурт и измешајте. 3. …потоа прелејте ги врз боранијата. 4. Печете околу 20 минути во рерна, загреана на 200 степени, за боранијата да зарумени. 5. Се служи топла. Наздравје. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За да направите совршен помфрит, погрижете се да користите компири со помалку скроб, а ќе ги препознаете по кората која не е цврста и која лесно се лупи.
Добро измијте ги компирите, излупете ги и исечкајте ги, а потоа ставете ги во тенчере со вода што врие, малку посолена. Кога исечканите компири ќе се сварат, извадете ги, добро исушете ги и ставете ги во пластична кеса. Кесата ставете ја во замрзнувач да отстои 3 до 4 часа. Потоа извадете ги компирчињата и ставете ги во загреано тавче со врело масло и пржете ги додека да не добијат кафеавкаста нијанса.
Вашиот совршен помфрит е готов! Препорака: Доколку сакате можете да направите повеќе пакувања од варените компирчиња и да ги чувате во замрзнувачот, вадејќи ги кога ќе имате потреба. |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Натур шницли за совршен ручекСостојки : - 700 грама телешки шницли од бут - 2 моркова - 2 главици кромид - 250 мл вода - 100 мл бело вино - 1 лажица брашно - сол, бибел, масло - ловоров лист Подготовка : Шницлите истенчете ги, ставете ги во брашното и пропржете ги на врело масло по минута од секоја страна. Во процедено масло од шницлите ставете ситно сецкан кроми и кругчиња морков, додадете уште малку масло по потреба и динстајте додека не омекнат. Запржете рамна лажица брашно. Додадете врела вода, вино и зачини, па вратите ги шницлите во сосот. Гответе на ниска температура со повремено мешање додека месото не биде меко, околу 20-30 минути. Изменето од Valerija - 23.Октомври.2014 во 21:18 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Неодолив спој на вкусови: Полнети шницлиОва е одлична идеја за сочен ручек, збогатен со кралицата на секое јадење, пиперката. Потребни состојки:
Подготовка: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Азиатски пржени шпагети1.Во околу 2 л. солена зовриена вода ги вариме шпагетите околу осум до десет мнути. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ГулашВо поголемо поплитко тенџере со капак се ставаат прво коцките сланина, над нив кромидот и лукот и најгоре коцките месо. Се додава виното и лoворовиот лист и се става на оган да зоврие. Потоа се намалува температурата и затворено се вари на тивко додека месото сосема не омекни, некаде 2 - 3 часа. Се посолува, обилно се зачинува со бибер, се додаваат пирето од домати и ајварот или лутенката. Се промешува и ако е потребно се додава малку вода. Јас густ го правам гулашот, така да вода не додавам. Поклопено на тивко се вари уште некаде 30 - 45 мин. сите состојки на сосот да се соединат. Ако треба, додавам едно лажиче шеќер да се неутрализира киселоста на доматното пире, а уште ми е поубаво ако додадам неколку ситно сецкани црни сливи или една лажица мармалад од сливи (не од тој со рум и цимет ). |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Струмичка тава1. Се пржи месото, се вади од тавата. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Басмати ориз со прелив од печуркиВо тенџере ставаме 3 филџани вода и оставаме да зоврие. Ја додаваме коцката за супа и путерот и го ставаме грашокот да се вари. После 7 минути го додаваме басмати оризот кој претходно сме го потопиле во вода неколку минути. Ја намалуваме температурата и оставаме оризот да се вари околу 15 минути со покриен капак, без мешање. По 15 минути го тргаме на страна и го оставаме да одстои покриен. За тоа време го подготвуваме преливот од печурки. Во загреано тавче ги пропржуваме печурките со исечканото лукче додека не добијат златна боја. Посолуваме и наросуваме бибер. Ја тргаме тавата на страна и ја додаваме хоплата. Мешаме, повторно ја враќаме на тивок огин, мешаме уште малку, го додаваме сечканиот магдонос и повторно ја тргаме на страна. Басмати оризот го сервираме во средина на чинија, а преливот од печурки го сипуваме во чинијата од околу оризот и го наросуваме со пармезан. Декорираме по желба. Добар апетит. |
|
Calipso
Модератор Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
КРОКЕТИ ОД СИРЕЊЕ ИЛИ УРДА
Во еден сад ставете го сирењето и додајте сол по вкус потоа додајте ги јајцата и мешајте со лажица додека да се соединат.
На крај додајте брашно по потреба. Смесата не треба да ви биде ни многу течна ни многу густа. Треба да биде средно, кога ќе земете со лажица за да ставете да се печи треба да остане на лажицата, а не да тече од лажицата. Од смесата се зема со помош на една лажица и се става да се пржи во претходно загреан зејтин. Печете додека да зацрвенат две страни на крокетот. Откако ќе ги испржите ставте ги на кујнска хартија да го впијат вишокот на зејтин и сервирајте. |
|
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Свинско со свежи буковкиСежите буковки се мијат и са ставаат во тенџере со зовриена вода за да се обарат. Се оставаат на оган некое време да повријат, а потоа се тргаат од оган и се цедат. |
|
Внеси реплика | страница 123 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |