IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 33>
Автор
Порака
babyy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 8198
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај babyy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Рецепти за солени јадења
    Испратена: 23.Октомври.2006 во 09:52

Крем лазањи со спанаќ......хммммммTongue

1Пакување тесто за лазањи
1кг.спанаќ
800мл.густ сос од домати(ТОматино)
250гр.шолто сирење или кашкавал
800мл.млеко
1главица кромид
2-3чешниња лук
сол,црн пипер,црвен пипер
зејтин
маргарин
3-4 лажици брашно

Во сад се става млекото,брашното,сол и црн пипер и малку од сирењето или кашкавалот.Се вари на тивок оган(да врие 2 мин)и се трга на страна.
Спанаќот се чисти,се бланшира во солена вода,се цеди и ситно се сецка
ТЕстото за лазањи се обарува во вода со малку зејтин (околу3мин)
Кромидот се сецка,се прши во врел зејтин додека не омекне,се додава лукчето сецкано и спанаќот.Се пржи околу 3 минути.Во оваа смеса се става 1/3 од бешамелот.
Во земјено правоаголно тавче намачкано со маргарин се става од сосот од сомати па површината се покрива со тесто за лазањи,се става од филот со спанаќ,бешамел,рендано сирење(или кашкавал),па пак тесто,сос од домати.....се така додека да се потроши целиот материјал.Се завршува со рендано сирење или кашкавал.Се пече на 220 степени околу 45 мин....
Кон врв
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Поени: 13183
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2006 во 22:12
Riba vo crven sos

Potrebno za 4 lica: 800 gr. golema morska riba
                            3 dl. crveno vino
                            1 strak praz
                            1 limon
                            grancinja majcina dushica i ruzmarin
                            30 gr. puter
                            30 gr kopar
                            sol, crn piper, biber vo zrno

Podgotovka: Iscistete go prazot, otstranetegi nadvoresnite listovi izeleniot del.Izmijte go i isushete go.Nadvoreshnite listovi ostavete gi nastrana.Srcevinata na prazotisecete ja da odgovara na dolzinata na ribata.Izmijte go limonot, isushete go i izrendajte ja korata.
Odstranete gi kozata i centralnata koska na ribata, pa otvorete ja bez da ja secete na fileti.Zacinete ja so sol i crn piper.Na sredinata rasporedete ja korata od limon, srcevinata od prazot i koparot.Zatvorete ja ribata i vrzete ja so konec.
Stavete ja ribata vo tava, dodadete go vinoto, puterot,iseckanite listovi od prazot koi gi ostavivte nastrana, ruzmarinot i majcinata dushica i
Pecete ja ribata 25 minuti na 180 C (jas ja pecam okolu 35 min )a potoa izvadete ja od tavata.Isfiltrirajte go sosot od pecenjeto i stavete go da zgusne na tivok ogan.
Servirajte ja ribava isecena na fileti i preliena so crveniot sos.

Shnicli od pecurki

Potrebno: 200 gr shampinjoni
               4 jajca
               2 lazici maslo, malku mleko, sol, biber
               3 parcinja bajat leb
               3 lazici mrvici

Podgotovka: Shampinjonite izmijte gi isushete gi i isecete gi na pokrupni parchinja.Vo tendzere zagrejte go masloto i vo nego proprzete gi pecurkite.Vo drugo tavce isprzete kajgana od tri jajca.I pecurkite i kajganata izladete gi, pa izmeshajte gi.Vo megju vreme parcinjata bajat leb potopote gi vo mleko.Natopeniot leb dodadete go vo smesata so pecurkite i kajganata.Potoa dodadete gi izmatenoto jajce, solta, biberot, vegeta.Od smesata pravete shnicli,stavete gi vo mrvicite i przete gi vo vrelo maslo.Sluzete gi topli.

Кон врв
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Поени: 13183
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2006 во 13:30
Potpeceni tortelini

Potrebno 300 g tortelini
200 gr. vareni patlidzani(salca)
3 pipirki
125 gr ne mnogu solen kashkaval
1 lazica puter
1 lazica origano

Tortelinite podgotvete gi spored upatstvoto na omotot.Piperkite iscistete gi od semki i iseckajtegi na kockicki.Kashkavalot isecete go na tenki livcinja.Stopete go puterot vo tavce, pa vo nego poprzete gi piperkite.Potoa vo piperkite dodadete gi patlidzanite i origanoto, pa seto ova kratko proprzete go.Namastete ja tavata.Tortelinite iscedete gi i rasporedete gi vo tavata,Prelijte gi so sosot od patlidzani a odozgora rasporedetegi parcinjata od kashkaval.
Tortelinite potpcete gi vo zagreana rerna na 200°C , no vnimavajte ne smeete predolgo da gi pecete za da ne se prevarat testeninite.
Кон врв
Dogi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2005
Поени: 3205
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dogi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2006 во 01:06
а свирипиле знае некој како се прави?
пошто го должам рецептот, на една моја драга особа.
Јас сум мајстор!

Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
Кон врв
bela Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 02.Јуни.2006
Локација: Saint Lucia
Поени: 56
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bela Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2006 во 14:48

Slučajno zabelezav deka baraš recept za sviripile Dogy.

Toa nesto me potseka na detstvo. Go pravela baba mi, a potoa se obidel i tatko mi nekolkupati.
Ke se obidam po sekavanje da ti odgovoram. Sto ne znači deka e 100% točno - bev dete koga mi go pravele.

Ako go prigotvuvas vo priroda - kraj ezero, onie sitnite ripcinja do 8 cm- sardeli, dobro izmieni i suseni (treba da se vistinski isuseni-tvrdi), gi potpecuvas na plotna kako suva piperka.
Potoa od niv pravis salata so: Zovrien ocet razblazen so voda, zejtin i nane so crven piper(lut ili blag).
Seto toa se dosoluva po zelba, a nakraj se dodavaat i maslinki.
Ete otprilika taka.

Znam deka vo nedostig na suseni sardeli, moze svezite (izvalkani vo brasno), ubavo da se isprzat do crveno- da krckaat.
Ponatamošnata postapka e ista.

E pa, dobar apetit vi posakuvam so sakanata Dogy. Neka vi svirat pilinja duri si jadete sviripile.

Bi bila srekna ako nekoj me popravi. Mozebi e vreme da ja doznaam vistinata.
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 941
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2007 во 21:27
скопска пастрамајлија:
за 5 пастрамајлии е потребно 1гилограм свински пафлак, 5 јајца, 1,5 гилограм брашно 2 лажици шекер 5 сол, свинска мас, триена црвена сол или буковец.
подготовка:
откако ке се направи тестото и се стават шекерот и солта се изработива формата на пастрамајлии се оставаат даматени за да има и беа  остојат 15 мин. покри и се ставаени со топли крпи. се полни со месо и рака а не мат се става по две мали лажици сало се пече на 250 степени.  по две минути печење откако салото кесе растопи се стават јајцата но се стават од матено туку од рака за да има белка, откако ќе се испече се премачкуваат краевите со растопено сало за краевите да бидат меки  пријатно јадење
Кон врв
ZeZnAtA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Регистриран: 26.Мај.2007
Поени: 14471
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2007 во 12:21

eve sto vi e potrebno:

50ml zejtin ;600g govedsko file ;159g pecurki ;40g puter;1-2 lazici senf ;biber ;2 lazici fant za gulas ;malku voda 100ml kisela pavlaka ;2 kiseli krastavicki ;sok od limon

vo siroka tava na zagrean zejtin malku zaprzete go govedskoto file,koe ste go presekle na parcinja popreku,pecurkite iseckani na livcinja posebno isprzete gi na puter i dodadete go mesoto dodadete 1-2 lazici senf malku biber i fant razmaten vo malku voda i neka krcka edno 10 min. na kraj dodadete ja kiselata pavlaka i tenkite rezanki od kiselite krastavicki po zelba dodadete i malku sok od limon.

WinkStarWinkStarWink 
Кон врв
marence Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Октомври.2006
Поени: 365
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marence Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2007 во 14:09
телешки медаљони

1 кг телешко месо се сече на парчиња под по 70 грама

1/2 кг моркови
малку лукче
ловоров лист
црн пипер
црвен пипер
масло за јадење
1 чаша вино
сол

се става сето во огноотпорен сад и се дистова на 150 степени околу 2 часа

многу лесно и вкусно се гарнира со пире, пржени компирчиња  или шпагети
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14472
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:38

БРЗА ПИТА

Состојки

• 1кг кори за баклава
  • 1 коцка свеж квасец
  • лалку вода
  • малку зејтин
  • фил по желба

Квасецот се става во вода со малку шекер да стаса.Секоја кора се премачкува со зејтин па со квасец.Кога ке намачкаме 5 кори ги филуваме ,ги виткаме во ролат па во полжав и ги ставаме во округла тава.Така продолжуваме со другите кори се додека не ги потрошиме.Ја премачкуваме питата со квасецот и со зејтинот и ја печеме околу 20-30 мин на 180 Ц.

Ако ја правите со сирење ставите малку суво нане и копар  во филот.По шмекерска е

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:40

ВЕЛИГДЕНСКА СУПА

Состоки

• 1/2 кг јагнешко месо сечено на коцки
  • 1 кромид
  • 1 чаша црвено вино
  • 1/2 шоља ориз
  • околу 10 зрна кориандер
  • малку магдонос
  • црн бибер и сол
Во врел зејтин го динстаме кромидот,го додаваме месото  и продолжуваме со пржење додека месото не порумени од сите страни.Го додаваме кориандерот,солта,бибер,виното и вода.Супата ја вриеме додека не омекне месото.Го додаваме оризот.При крај ставаме малку цецкан магдонос.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:47

ВАРЕНИ ГЕВРЕЧИЊА

Состојки

• 800 гр брашно
  • 1 коцка квасец
  • 2 лажичиња шекер
  • 1 лажичка сол
  • 200 гр сусам
  • вода по потреба

Се става квасецот со шекерот и 2 лажици брашно во малку млака вода да стаса.Се додава квасецот во брашното и ставаме млака вода колку да замесиме нормално тесто.Го оставаме тестото да стаса.Го премесуваме и   формираме гевречиња.

Во лонец ставаме пола шоља шекер да се карамелизира.Додаваме 2 l вода и ја ставаме да врие на тивко.Ги спуштаме едно по едно гевречињата.Кога ке набубрат(за 1-2 мин)Ги вадиме ги ваљаме во сусам и ги редиме во замастен плех.Печеме на 180 C околу 20 мин.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:49

КОМПИРИ ПОЛНЕТИ

Состојки

• 6 компири големи
  • 150 гр путер
  • 100 гр млечен крем
  • 1 јајце
  • 200 гр рендан кашкавал
  • сол и црн пипер

Ги сечеме компирите на пола баз да ги изљуштиме и ги ставаме во рерна на грил или инфра црвени зраци, и ги печеме околу 1 ч.Ја вадиме полека внатрешноста од компирите и ја миксираме со 100 гр путер,го додаваме јајцето,млечниот крем,100 гркашкавал, солта и црниот пипер.Ги полниме компирите и врз нив посипуваме од останатиот кашкавал и редиме мали парченца од путерот.Ги печеме на 200Ц околу 10 мин.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:51

МАЈОНЕЗ

Состојки

• 2 жолчки од јајца
  • 1 лажиче сенф
  • 1 лажиче шекер
  • 1 лажиче сол
  • 2 лажички оцет алкохолен
  • малку бел пипер
  • сок од 1 лимон
  • 300-350 гр зејтин

Се мешаат сите состојки убаво и се додава со постојано мешање со миксер малку по малку зејтин.Кога ке згусти доволно мајонезот е готов.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 15:53

РУСКА САЛАТА

Состојки

• 1 шоља компири варени
  • 1 шоља грашак варен
  • 1 шоља моркови варени
  • 1 шоља кисели краставички
  • 2-4 јајца
  • 2-3 шољи мајонез
  • сол
Се мешаат состoјките и салатата е готова
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 33>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.