IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Олесни ја душата, чедо
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Олесни ја душата, чедо

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Олесни ја душата, чедо
    Испратена: 25.Септември.2009 во 21:12
И оваа тема ја замислив како несериозно-сериозна.
Понекогаш не тишти грижа на совест, за нешто што сме рекле или направиле, сме повредиле некого случајно или намерно, а се каеме.

Гревовите треба ги исповедаме на Бог но и еден на друг.

Исповеддта ја исцелува душата, со неа стануваме посвесни за грешката, и пред се мора да си простиме себе (инаку ќе останеме заглавени на грешката и таа како расипана лента ќе го подјадува нашиот живот, било како постојана грижа на совест, која може да прерасне во депресија).

Еве ви ја исповедалната, па повелете (никој нема да ве слушне, а ќе си ја олесните душата), напишете било што ви тежи на душичката, постаро, поново...

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 21:16

Mislish da se ispovedame ovde?голема%20насмевка

Eeee, pa ako e taka izgleda najmnogu postovi ke imam na temata!газење%20од%20смеење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 21:26
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Mislish da se ispovedame ovde?голема%20насмевка

Eeee, pa ako e taka izgleda najmnogu postovi ke imam na temata!газење%20од%20смеење

Ајде па ти, какви гревови имаш, дете си, туку така ми беше збор да си ја олеснуваме душичката.

Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 21:33

Многу луѓе и животни повредило моето несвестно его, а некои дури и крвареле од него.

Ах кога би можеле да погледнат во срцето мое грешно - како Господ што гледа - и да видат како ми е криво и жал за тоа!

О БОЖЕ, дај ми срце ново и Дух Светол сочувствителен а цврст
Да можам да Го следам Твоето живо Слово
Достојно да го понесам мојот крст!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 21:34
Еве јас ќе почнам...

Ова прво ми паѓа на памет.

Пред некое време, продавачката во маркетот по грешка не ми наплати еден артикл. Јас знаев дека треба да и кажам, но се направив на Тошо, додека срцето возбудено ми потчукуваше од она како да речам, позитивен адреналин како дете кога ќе напрацев беља.

После ми беше така, срам од себе.

Дали е тоа кражба? Кој и е крив што не видела?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 21:36
Originally posted by spiros spiros напиша:

Многу луѓе и животни повредило моето несвестно его, а некои дури и крвареле од него.

Ах кога би можеле да погледнат во срцето мое грешно - како Господ што гледа - и да видат како ми е криво и жал за тоа!

О БОЖЕ, дај ми срце ново и Дух Светол сочувствителен а цврст
Да можам да Го следам Твоето живо Слово
Достојно да го понесам мојот крст!

Се гледа дека искрено се каеш, а Бог токму тоа го бара, искрено каење, а не само да се изрецитира “Господе направив тоа и тоа“... без вистинско каење-нема простување.

Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 21:52
Maria_Magdalena eve shto grevovi imam jas, istoto shto go ima i spiros, istite misli koj go machat nego me machat i mene, go znam toa, mozham da zamislam koj prashanja nemu mu se javuvaat najchesto vo glava i na koj nachin razmisluva!
Od mene i nego golema razlika i nema bash!

Grevche moe shto chesto ne znam da se iskontroliram, pa eksplodiram so pcovki i navredi kon nekogo shto ne e grevche tuku grevishte, drugo, ne stabilen sum na Patot, chesto se sluchuva da skrenam levo ili desno...
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 14:23
Forgive me father for I have sinned...
(католичката веријанта)
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 14:41
Денес, му го пребарав џебот на фармерките на маж ми, не дека имам некоја причина, просто ми дојде така, му буричкав по некои ливчиња што запишувал, избројав колку пари донел, ама не-не земав ни денар.свиркање
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 16:16
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Денес, му го пребарав џебот на фармерките на маж ми, не дека имам некоја причина, просто ми дојде така, му буричкав по некои ливчиња што запишувал, избројав колку пари донел, ама не-не земав ни денар.свиркање

"Денес, му го пребарав џебот на фармерките на маж ми..."

"... не дека имам некоја причина, просто ми дојде така..."

"... ама не-не земав ни денар."

Ova beshe dobro!   

Mozhe slobodno da se prefrli vo temata za verski shegi.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 18:04
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Еве јас ќе почнам...Ова прво ми паѓа на памет.Пред некое време, продавачката во маркетот по грешка не ми наплати еден артикл. Јас знаев дека треба да и кажам, но се направив на Тошо, додека срцето возбудено ми потчукуваше од она како да речам, позитивен адреналин како дете кога ќе напрацев беља.После ми беше така, срам од себе.Дали е тоа кражба? Кој и е крив што не видела?
Порано ми се имаше и мене слично случено, и слично реагирав - си ќутев. Но потоа кога и мене ми се случи пред некоја година за малце истото, добро подразмислив.

И во ваквите ситуации треба да се раководиме според Исусовата Проповед на Гората. Зошто продавачката не видела тоа е помеѓу нејзе и Бог, нашиот небесен Отец. Ние треба нашата греда секогаш да си ја наоѓаме и таа да ја чистиме.

Исус вели: „Она што сакаш тебе да ти го прават, прави им го ти на другите!„. Да се ставиме свесно во улогата на продавач земајќи го во предвид ова Исусово упатство. Дали би сме сакале нам некој да ни ја преќути нашата грешка при наплатата? Тоа под околности би можело да доведе до натамошни непријатности, на пр. артиклот да мораме да се плати од сопствената дневница или плата, да се трпи евентуално раздразнетиот шеф кој можеби од тоа прави цела трагедија а работникот мора да го трпи тоа психички, или можеби ќе се обвинува себе си како може да биде толку слеп и глуп и тн... А тоа муштеријата можеше да го спречи доколку се поставеше праведно: јас земав толку и толку артикли и истите си ги плаќам.

Јас повеќе не ќутам во такви ситуации, макар да се работи и за еден денар. Имено, и јас би сакал со мене фино и чесно да се постапува - оттогаш натака многу почесто ми се случува да добијам нешто бесплатно или повеќе од она што сум го платил, одработил и сл. но со свесно знаење на другиот. Сепак се исплати да се трудиме да живееме според божествените принципи.

Изменето од Majkl - 26.Септември.2009 во 20:17
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 18:10
уште пред десетина години, една муштеривка ми плаќаше и ми даде 5000 - цела
јас сум и вратила кусур и сум ја ставила и 5000ката во кесата
жената се врати по пола час
а не мораше, јас не ја познавав
а во тоа време 5000 ден беше половина моја плата
Кон врв
Omar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Too young to die...

Регистриран: 22.Февруари.2009
Поени: 12633
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 18:29
pred nekoe vreme vo edna prodavnica imase promcija na cigari... trebase da kupis edna kutija i drugata ja dobivas gratis.... ama vo guzvata jas ja zedov samo gratisot lazejki ja promoterkata deka sum kupil veke edna kutija.... црвенеење mi bese malku nezgodno ama....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 19:57
Originally posted by Omar Omar напиша:

pred nekoe vreme vo edna prodavnica imase promcija na cigari... trebase da kupis edna kutija i drugata ja dobivas gratis.... ama vo guzvata jas ja zedov samo gratisot lazejki ja promoterkata deka sum kupil veke edna kutija.... црвенеење mi bese malku nezgodno ama....

Ич да не ти биде, ете не си бил сам овде...трепкање
Затоа учиме, се подобруваме, се олеснуваме на темаваголемо%20гушкање.

Изменето од maria_magdalena - 26.Септември.2009 во 19:58
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.