|
ВЕРБАЛНА ХИГИЕНА |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 13.Април.2009 во 03:08 |
Слично на оралната, само што процесот се одвива малку поназад од усната шуплина, некаде во лавиринтот на мозочните вијуги.
Се’ она што го конзумираме како душевна хранa & пијалак (плус карактер-темперамент, домашно воспитување, околина, социјален фактор, секојдневни информации...итн, итн...) остава траги од кариес на нашето забало (вокабуларот). Недоволната хигиена (покрај другите последици) може да доведе до ширење непријатен здив од устата, реа која не секој може да ја поднесе а и не е за во секакво друштво. Посебно не за пред деца... Колку внимавате на вашиот речник? Како стоите со вулгарност, пцуење, “улични“ изрази... и слични пикантерии? Дали се тие секојдневен “украс“ во вашиот говор... или никогаш во живот не сте опцуле? П.С. Без вулгарности ве молам |
|
Gabriela_S
Модератор Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zosto bi pcuela, imam jas posirok dijapazon na zborovi
|
|
Monuska
Сениор Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2128 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
некогаш знае да ми се испушти... во нервоза и такви ситуации
|
|
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
|
Lady Blue
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8431 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tesko se odrzuva balans pomegju domasnoto i ulicnoto vospituvanje .... svedoci sme deka onaa ulicnoto e cesto posilno od domasnoto ....ama barem ne treba da prestaneme se borime protiv toa .... za sekoja vulgarnost moze da se najde drug pokulturen zbor - ako se potrudis dobro ....
|
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
зависи со кои личности сум во друштво
со постари секако дека нема шанси ама знае да ми се испушти ама па на кои не????? |
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
hmmm....
jas pak mislam deka verbalnata "nehigiena"ili agresija ja dozivuvame isklucivo vo negativen kontekst. i toa ne e pravilno ni tocno ne e pristojno da opcues, da si nervozen, da se nalutis, da zbesnes, itn itn ....bidejki ne e higienski: taka otsekogas ni zboruvale. Naprotiv, toa e samo moznost slobodno da si gi iskazuvame cuvstvata koi gi imame...Prirodno da e se nalutis, da zameris, da si besen... uste poprirodno e da mozes da si gi iskazes cuvstvata bez zabrani ni ogranicuvanja: sekako, vo prav moment i vreme. Taka da, ako mi dojde da oteram vo p***u mater.... biram kade i pred kogo, i....ne se stegam Изменето од anastea - 14.Април.2009 во 02:45 |
|
Anarchy
Сениор Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E moj coek, bez vlakna na jaziceto... Изменето од anastea - 14.Април.2009 во 02:45 |
|
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
јас многу често велам, - п***у мајчину и тоа споено и многу брзо (демек да не се сети што викам)Изменето од anastea - 14.Април.2009 во 02:45 |
|
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|
Delicia
Сениор *dream catcher* Регистриран: 20.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 10984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
море по некој пат п**карам кога ке ми пукне филмот....и онака никој не ме разбира
|
|
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
|
ManushkA
Сениор Регистриран: 13.Април.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo posledno poveke se kontroliram sto zboruvam, porano idi upm mi bese kako dobro utro ... sega se trudam da toa bide poveke od tipot: E da mu se snevidi... demek pokulturno
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Културна сум кога треба, внимавам што зборувам пред други, макар што ми се испушта понекојпат ама кога ми пука филмот не ни пробувам да си го контролирам речникот, зашто ќе се осеќам дека не сум го постигнала ефектот а лутината уште ме држи.
Инаку не корисам многу жаргони како педерче и сл. Од уличарска комуникација и сиромашен фонд на зборови -коса ми се крева на глава. Изменето од GlenKlouz - 13.Април.2009 во 20:05 |
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Внимавам на вербалната хигиена.....
Сепак правам исклучоци иако поретко....На пример, им викам ГОМЦЕ на тие што ги сакам...а гомцево не е баш хигиенско.. |
|
МИР со сите
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
treba da imash "debeli" zivci,...za da bidesh ,..chist!
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
pmmladen
Сениор Регистриран: 21.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 333 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ме мачи ова прашање: Зошто еден збор се смета за вулгарен а друг збор не иако и двата збора означуваат иста работа?
Пример: "к*рац" е вулгарност, неговата замена "Пенис" или "машки полов орган" е невулгарен отмен израз иако осначуваат иста работа, барем кога ке се спомне било кој од овие изрази менталната слика сто се создава во умот е иста Изменето од pmmladen - 13.Април.2009 во 22:43 |
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |