IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Медицина
  Активни теми Активни теми RSS - Макробиотика
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Макробиотика

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425>
Автор
Порака
stevesatriani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 08.Мај.2014
Статус: Офлајн
Поени: 264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevesatriani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2014 во 17:22
Na zrnoto psenica mu se otklonuva luspata kade se naogaat site vitamini i minerali.brasnoto dobieno od zrnata psenica ima samo kalorii i nisto drugo
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2014 во 22:13
Originally posted by stevesatriani stevesatriani напиша:

Vo beloto brasno nema nikakvi vitamini i minerali i dietni vlakna.Vo beloto brasno ima samo prazni kalorii
vo integralnoto brasno ima vitamini i minerali,proteini i dietni vlakna...
 


Во ред, знаеме што има во интегралното брашно, но муабетот ми беше следниов.
-Зошто тврдиш дека белото брашно е штетно и дека се добивале не знам кои болести, кога тоа е чист скроб, кој го имаш и во компир на пример и секако во сите житарки.

Вчера најискрено прв пат во животот купив ѓеврек од интегрално брашно само за да го пробам и да вида што како е.
Заклучокот ми е следен.

- Без вкусен беше, да не речем одвратен, барем малку сол да му ставеле, го јадев со сила оти не сакам храна да фрлам.
- Беше од црно брашно направен нормално, и згора беше поросен со дробена пченица, парчиња поголеми и помали, естетика никаква немаше.

Од ова искуство мое и за тоа што знам за брашно, сигурен сум дека ѓеврекот беше направен од брашно тип 1100 и во текот на печењето е поросен со мелена пченица, што значи не беше од Интегрално брашно кое е посебен вид на брашно.

Цената нормално е 15 денари и за 5 денари поскап од обичниот ѓеврек од 10 денари, е во цената се крие најголемата измама на пекарите во однос на пецивата од според нив таканаречените " Интегрални производи ".

Зошто велам измама?????
При подготовка на интегрално брашно не постојат операциите на отстранување на лушпата на зрното, туку тоа целосно се меле и не се прочистува и затоа брашното е црно, поради лушпата, додека кај белото брашно се отстранува све и останува само внатрешноста на зрното или само скробот, а за да се отстрани све тоа популарно наречени трици потребни се плус технолошки постапки, или на кратко, кај интегрлано брашно само мелење, а кај бело брашно барем уште две постапки плус па да се дојде до мелење.

Е сега, секоја постапка плус си носи и цена плус, нормално се трошат средства и конечната цена на бело брашно е пример 20 денари за кг со плус две технолошки постапки на добивање на истото.

Интегрално брашно со помалку средства потрошени за добивање треба да е поефтино и секако производите од него треба да се барем 1 денар поефтини или ако е ѓеврек од бело брашно 10 денари, од интегрално брашно ѓеврек треба да е 9 денари, но дали е така??

Кај нас,а вероватно и секаде во светот е обратно, производите од интегрално брашно се поскапи за 50 % и покрај тоа што цената на добивање на истото е пониска од цената на добивање на бело брашно.

Ете ова е еден од апсурдите за таканаречените " Интегрални производи ", или да ми простите, клецкање во здрав памет.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
stevesatriani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 08.Мај.2014
Статус: Офлајн
Поени: 264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevesatriani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2014 во 22:21

Na zrnoto psenica mu se otklonuva luspata kade se naogaat site vitamini i minerali...beloto brasno nema vitamini i minerali i e stetno za zdravjeto
Кон врв
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Статус: Офлајн
Поени: 21942
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2014 во 23:09
би сакал ли Стеве да ми напишеш рецепт од твоето омилено јадење ?

Изменето од Gabriela_S - 10.Јули.2014 во 23:09
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
Кон врв
stevesatriani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 08.Мај.2014
Статус: Офлајн
Поени: 264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevesatriani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2014 во 23:23
PITA OD ŠLJIVA

šljive
kafa od žitarica
pšenični griz
pšenično brašno
malteks
kokosovo brašno
kanten

Šljive očistiti, iseckati, malo posoliti, staviti u lonac bez vode, poklopiti i staviti na vatru. Povremeno promešati. Kuvati dok šljive ne omekšaju. Rastvoriti kanten u malo vode, dodati u šljive i kuvati još 5 min. Skuvati kafu od žitarica i ostaviti je da se ohladi. Napraviti testo od griza, brašna, ulja, malteksa i kafe. Ostaviti ga da se odmori 15 min. Testo staviti u nauljen pleh i peći 20 min. u rerni zagrejanoj na 180 °C. Preko ispečene kore staviti šljive, posuti kokosovim brašnom i ostaviti da se ohladi.
Кон врв
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Статус: Офлајн
Поени: 21942
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2014 во 00:25
ти благодарам Стеве
може да се направи, само уште да знаев што е тоа кантен размислување
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
Кон врв
stevesatriani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 08.Мај.2014
Статус: Офлајн
Поени: 264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevesatriani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2014 во 00:48
Moze i bez kanten
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2014 во 00:56
Originally posted by Gabriela_S Gabriela_S напиша:

ти благодарам Стеве
може да се направи, само уште да знаев што е тоа кантен размислување
Некоја глупост за да стане желе-асто, затоа што нели желатинот им е забранет.


Agar (pronounced /ˈɑːɡər/, "ah-gər") or agar-agar (/ˈɑːɡərˈɑːɡər/, "ah-gər-ah-gər") is a gelatinous substance, obtained from algaeand discovered in the late 1650s or early 1660s by Minoya Tarozaemon (美濃屋 太郎左衛門) in Japan, where it is called Kanten
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2014 во 16:51
И Стеве....според се што сакаш да ни кажеш околу ова...

Хранење здраво,без вештачки хормони и никакви штетни оброци според тебе
Колку долго живеат ,која е нивна старосна граница?
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
Кон врв
stevesatriani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 08.Мај.2014
Статус: Офлајн
Поени: 264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevesatriani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2014 во 17:58
Човекот не е дизајниран да јаде месo

Нашите тела се дизајнирани да јадат жита и растенија. Тоа е факт, но зошто ние и покрај се јадеме месо? Зошто сме започнале да го правиме воопшто тоа? Дали би било поздраво да станеме строги вегетаријанци или некој подвид?

На вистинските месојади "им течат лиги", односно лачат плунка од идеата да го изедат штом ќе видат некое животно кое може да им биде потенцијален плен. Луѓето не.

Ние сме заинтересиран за месото дури откако посебни делови од животното ќе бидат одвоени, обработени и сервирани. Ние јадеме животни само бидејќи така не израснале и воспитале, што тоа на нас ни изгледа совршено нормално.      

Доколку тврдите дека луѓето се месојади, направете мал експеримент. На мало дете пуштете му зајаче и оставете му јаболка. Набљудувајте ги постапките на детето. Тоа ќе си игра со зајакот и по некое време ќе ја изеде јаболката, доколку до стори спротивното човекот е месојад.
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2014 во 01:21
Стеве не си ми одговорил што те прашав??? и друго
Колку луѓе околу тебе блиски живеат вака?

Изменето од mrzla - 14.Јули.2014 во 01:22
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 44574
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2014 во 21:02
Ај да ја легнеме топката stevesatriani,не е се во исхраната,
Мичио Куши многу добро пишал за начинот на дишењето.
Како би доминирало јасното тумачење,објективното размислување
и хармонијата со околината потребно е да се дише побавно.
Односно со бавното дишење се постигнува Jin ефект.
Тоа е според Куши немој да се расправаме,ја најдов и книгата.
А тоа што сакаш да се извадиш дека е на база на генетиката и го
интерпретираш Jang ефектот е само поради брзото дишење.
Кое допринесува за зголемување на срцевото отчукување,циркулацијата
на крвта и останатите течности во телото.Како и зголемување на
телесната температура.
Ментално предизвикува нестабилност,возбуденост и чести емоционални промени.
Само ако ме навлечеш на салати...Има да те обврзам на нотар да ме
снабдуваш со анестезија.
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 44574
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2014 во 21:03
Еве ти го и четивото може ќе ти се најде...
http://www.baytallaah.com/bookspdf/187.pdf
А ова за дишењето почнува од 27-ма страница.
Кон врв
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Статус: Офлајн
Поени: 21942
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2014 во 23:49
Originally posted by stevesatriani stevesatriani напиша:

Човекот не е дизајниран да јаде месo

Нашите тела се дизајнирани да јадат жита и растенија. Тоа е факт, но зошто ние и покрај се јадеме месо? Зошто сме започнале да го правиме воопшто тоа? Дали би било поздраво да станеме строги вегетаријанци или некој подвид?

Доколку тврдите дека луѓето се месојади, направете мал експеримент. На мало дете пуштете му зајаче и оставете му јаболка. Набљудувајте ги постапките на детето. Тоа ќе си игра со зајакот и по некое време ќе ја изеде јаболката, доколку до стори спротивното човекот е месојад.


Од каде знаете дека човекот не е дизајниран да јаде месо. Се држите до тоа дека нема секачи и остри канџи, но го занемарувате основниот факт дека човекот има разум по кој се разликува од останатите живи суштества.

А експериментот може да го направите и со мало лавче. Пуштете му зајаче и тоа нема да го изеде. Ќе си игра со него. И ако неговата мајка не му донесе плен ќе умре од глад.
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.