![]() |
|
Најубави Македонски патриотски стихови |
Внеси реплика ![]() |
страница 123> |
Автор | |
Zaspana ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 429 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 24.Април.2008 во 14:59 |
Ајде патриоти да ве видам............
|
|
![]() |
|
Zaspana ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 429 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Т'га за југ - Константин Миладинов
Орелски крилја как да си метнех и в наши ст'рни да си прелетнех! На наши места ја да си идам, да видам Стамбол, Кукуш да видам, Да видам дали с'нце и тамо матно угревјат, како и вамо. Ако как овде с'нцето ме стретит, ако пак мрачно с'нцето светит: На п'т далечни ја ке се стегнам, и в други ст'рни ке си побегнам, каде с'нцето светло угревјат, каде небото ѕвезди посевјат. Овде је мрачно и мрак м' обвива и темна м'гла земја покрива: мразој и снегој, и пепелници, силни ветришта и вијулици, Околу м'гли и мразој земни, а в’гради студој, и мисли темни. Не, ја не можам овде да седам! Не, ја не можам мразој да гледам! Дајте ми крилја ја да си метнам и в наши ст'рни да си прелетнам: на наши места ја да си идам, да видам Охрид, Струга да видам. Тамо зората греит душата и с'нце светло зајдвит в гората. Тамо дарбите природна сила со с'та раскош ги растурила: Бистро езеро, гледаш, белеит или од ветар синотемнеит: поле погледниш, или планина -сегде Божева је хубавина. Тамо по с'рце в кавал да свирам, с'нце да зајдвит, ја да умирам! Изменето од Zaspana - 24.Април.2008 во 15:00 |
|
![]() |
|
Omer El Faruk ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Се запали пиле Трено одајчето.
![]() |
|
![]() |
|
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Многу се...
“Земјо Македонска“ во изведба на Сиемон Гугуловски, за почеток |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
![]() |
|
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Најдобро си знаеме чии сме од каде сме
кои ни се прадедовците деца сме од чесна Илинденска мајка внуци на Гоцета народ сме од Егеј Пирин и Вардар чиста крв Македонска..... ![]() ![]() ![]() ![]() Една од моите омилени |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
![]() |
|
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Јас сум чисто Македонче
од Битолската околија од Битолската околија од жалосна Македонија... ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Omer El Faruk ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
ПОЗИВОТ МИ ДОЈДЕ ЛИБЕ ВОЈНИК ДА ОДАМ.
![]() |
|
![]() |
|
Оган да го гори тој што ќе ми збори да те оставам
Оган да го гори тој што ќе ми збори да заборавам, Македонијо Кој може да остави или да заборави Кој може да остави или да заборави Гоце Делчев, Даме Груев, Питу Гули, Сандански..Македонијо... Жива да си Македонијо.... ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Се собрале комититеСе собрале комитите,ќе ми одат в Суво поле. Напред оди војводата, војводата Јордан Пиперка. Ќе ми фаќат метел изин, ќе го чекат Алил паша. Што ја грабил руса Стојна, руса Стојна от Мало Церско. Проговара војводата: ај да слеземе долу в Брезово, да го венчаме Алил паша за невеста остра сабја. |
|
|
|
![]() |
|
RUSHKA ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 2837 |
nARODE MAKEDONSKI
SO KAKI IDEI SI TI DOSTA BESE RAZBUDI SE SVESTI SE NE SPIJ TI NE ZNAES KOJ SI STO SI DRUGI TE NE ZNAAT SRAM GOLEM E ZA TEBE SAM DA SE NE ZAES |
|
4ISTA SOVEST=MIREN SON
|
|
![]() |
|
Luna83 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 319 |
EDNO IME IMAME
VO DUSATA GO NOSIME ZA TEBE ZIVOT DAVAME MAKEDONIJO ![]() |
|
![]() |
|
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Od vrv Pirin planina
zalosen glas se slusa
Makedonija place
Proklata i trikleta
da bides ti Evropo
bludnice Vavilonska
Francuzi i Taljani
Englezi i Germanci
sakaat da ne' porobat
Od roda sum Slavjanka
zemja polna so zlato
zatoa ni zavidvat
kako prokletstvo da e odnovo i odnovo da si ja peeme ovaa pesna
|
|
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|
![]() |
|
only_me ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: Israel Статус: Офлајн Поени: 295 |
Trba trbi Gevgelija
site Turci nadavija od junaka Leonida. Car ispratil do tri vojski do tri vojski se ti razbi. Prva vojska Gevgeliska vtora vojska e Dorjanska treta vojska e Strumička, kje go barat Leonida, Leonida baš komita. Go baraja vo Bogdansko go najdoja vo gjavočko h2 vo Gjavočko vo Gjurgjov dol, junak leži v postilata, srce mu e dinamita h2 vrace drži revolvera boj započna od sabajle od sabajle dur do večer, trista duši ubieni, a raneti ne broeni. Progovara Juzbašija ej junaku Leonida predaj mi se ti na mene da te vidam kaj Sultanot toj da vidi kakov junak kje ti dade mnogu pari. Odgovara Leonida, slušaj mene Juzbašijo elaj vamu ponavamu da ti kažam dva tri zbora dva tri zbora Makedonski. Golem stram e za komita živ da padne v turski race takva pravda turska pravda tri iljadi na tri mina ostanaa dva patrona eden za teb vtori za men. Si izvadi revolvera pa go strela Juzbašija i na krajot sam se ubil. život dade Leonida za Makedonija mila. Pesna za srce:) |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |