IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Vo Hrvatska ne moze bilo koj da ti fotografira
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Vo Hrvatska ne moze bilo koj da ti fotografira

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Vo Hrvatska ne moze bilo koj da ti fotografira
    Испратена: 12.Април.2008 во 00:26
Eve go prilogot od NovaTV
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/video-vjencanje-vam-ne-smije-snimati-prijatelj.html

Mnogu glup i komunjarski pristap. Se kosi so sekoja logika na otvoren pazar na trud. Od druga strana dobro e za esnafot, ama vreminjata se menuvaat doagjaat novi klinci i rushat se pred sebe (ceni, kriteriumi, kvalitet)
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 00:42
Samo sto gledav na vesti na Nova TV, i ne mi se veruvase, pa ne se normalni.
Кон врв
bobicar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2005
Поени: 1099
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobicar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 00:49
Hey, па тоа и кај нас се планира. Од сигурни извори дознав дека за да фотографираш свадба треба да поседуваш лиценца за таа намена.
Не дека ќе профункционира, туку да ти ги земат парите
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 01:15
I koj kje ja dava taa licenca? Po koja osnova?
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
TafTabiT Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2008
Поени: 224
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај TafTabiT Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 10:27
ova bese strvarno teska glupost , ako sakas na nekogo besplatno da mu fotografiras na svadba toa e tvoj problem i nema zosto nekoj da mi brani da fotografiram ili da mi dava licenca za svadba ...... ali od druga strana mislam deka i onie sto fotografiraat po svadbi preteruvaat , i sosema e nerealna cenata od 100 den. za fotografija . A od licno iskustvo > nema da kazam koe foto studio < na moja svadba , iako se dogovorivme za 40 den . po fotografija na kraj mi gi izracuna po 50 den. i ne mi gi dade negativite nego me ubeduva deka tie odtanuvaat kaj niv i ako gio sakam i negativite treba da im platam 3000 denari
http://www.treklens.com/members/taftabit/
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 12:09
Komplekesen e problemot, no mislam deka se vo pravo za negativite, zatoa sto se tie nivni avtorski trudovi. Nikade vo svetot  ne gi dobivas negativite/digitalnite fajlovi.
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 12:15

Луда работа!

Да неможе на пријател да ја сликаш свадбата. Ограничување на слобода на избор, мене ова на тоа ми личи.
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 13:20
Originally posted by TafTabiT TafTabiT напиша:

ova bese strvarno teska glupost , ako sakas na nekogo besplatno da mu fotografiras na svadba toa e tvoj problem i nema zosto nekoj da mi brani da fotografiram ili da mi dava licenca za svadba ...... ali od druga strana mislam deka i onie sto fotografiraat po svadbi preteruvaat , i sosema e nerealna cenata od 100 den. za fotografija . A od licno iskustvo > nema da kazam koe foto studio < na moja svadba , iako se dogovorivme za 40 den . po fotografija na kraj mi gi izracuna po 50 den. i ne mi gi dade negativite nego me ubeduva deka tie odtanuvaat kaj niv i ako gio sakam i negativite treba da im platam 3000 denari

Точно тоа е проблемот. Но не го согледуваат сите. За сите (СИТЕ) договори со фотографија од Македонските фирми, планот/договорот не додржал. Секогаш испаѓало дека треба да се доплати, дека ова не влегува во цената... На матури ИМ ЗЕМААТ ПАРИ на децата НА РАКА, иако претходно платиле за сликите. Среќа што има луѓе што не го трпат тоа, и културно ќе се раздерат и ќе ги отераат дерејќи се.
Кон врв
TafTabiT Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2008
Поени: 224
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај TafTabiT Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 19:55
Originally posted by itan14 itan14 напиша:

Komplekesen e problemot, no mislam deka se vo pravo za negativite, zatoa sto se tie nivni avtorski trudovi. Nikade vo svetot  ne gi dobivas negativite/digitalnite fajlovi.

Postuem , ali se raboti za moi licni fotografii za koi jas sum ja iznajmil taa kukja da slika . Sto pravime ako nekoj gi zloupotrbi tie negativi , pa pusti fotografii od "mojata" svadba bez moja dozvola > valjda treba nekoj da me prasa i mene < ili posto se "nivni avtorski trudovi " kako sto kazuvas moze da raspolagaat kako sakaat

Изменето од TafTabiT - 12.Април.2008 во 19:56
http://www.treklens.com/members/taftabit/
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 21:41
E za toa treba da se potpise dogovor. Zoran ima najgolemo iskustvo okolu toa kako se regulira, t.e. za sto smeat d ase koristat negativite
Кон врв
bobicar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2005
Поени: 1099
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobicar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2008 во 22:35
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

I koj kje ja dava taa licenca? Po koja osnova?

Лиценцата се издава од здружение на занаетчии ... така барем ми кажа комшијата кој се занимава со свадбарска фотографија
Кон врв
zatko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Australia
Поени: 388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 01:46
kaj nas toa se raboti bez dogovori,no ovde vo Avstralija za sekoja svadba naracatelot potpisuva dogovor i mu se kazuva da procita ubavo sto pisuva vo istiot,pokraj mnogute tocki ima i toa deka negativite se sopstvenost na studioto(fotografot)a isto taka deka studioto ima pravo da gi koristi materijalite od naracatelot za svoi reklamni celi,matprevari,izlozbi i taka nataka.
Znaci deka sekoj koj ke poraca svadba ili sto i da bilo odnapred e zapoznaen so gore navedenite tockiнамигнување
www.blissvp.com
Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 01:48
KE DOJDE I TUKA AVTORSKO PRAVO,SAMO TOGAS STO PRAVIME
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2008 во 16:11

Кај нас слушам дека во минативе 2 недели инспекција оди и казнува за фискални сметки, а фискални сметки недава никој.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.