|
Vo Hrvatska ne moze bilo koj da ti fotografira |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | |
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 12.Април.2008 во 00:26 |
Eve go prilogot od NovaTV
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/video-vjencanje-vam-ne-smije-snimati-prijatelj.html Mnogu glup i komunjarski pristap. Se kosi so sekoja logika na otvoren pazar na trud. Od druga strana dobro e za esnafot, ama vreminjata se menuvaat doagjaat novi klinci i rushat se pred sebe (ceni, kriteriumi, kvalitet) |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 30.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 545 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Samo sto gledav na vesti na Nova TV, i ne mi se veruvase, pa ne se normalni.
|
|
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Hey, па тоа и кај нас се планира. Од сигурни извори дознав дека за да фотографираш свадба треба да поседуваш лиценца за таа намена.
Не дека ќе профункционира, туку да ти ги земат парите |
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I koj kje ja dava taa licenca? Po koja osnova?
|
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
TafTabiT
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 224 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ova bese strvarno teska glupost , ako sakas na nekogo besplatno da mu fotografiras na svadba toa e tvoj problem i nema zosto nekoj da mi brani da fotografiram ili da mi dava licenca za svadba ...... ali od druga strana mislam deka i onie sto fotografiraat po svadbi preteruvaat , i sosema e nerealna cenata od 100 den. za fotografija . A od licno iskustvo > nema da kazam koe foto studio < na moja svadba , iako se dogovorivme za 40 den . po fotografija na kraj mi gi izracuna po 50 den. i ne mi gi dade negativite nego me ubeduva deka tie odtanuvaat kaj niv i ako gio sakam i negativite treba da im platam 3000 denari
|
|
http://www.treklens.com/members/taftabit/
|
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Komplekesen e problemot, no mislam deka se vo pravo za negativite, zatoa sto se tie nivni avtorski trudovi. Nikade vo svetot ne gi dobivas negativite/digitalnite fajlovi.
|
|
Александар_А
Модератор Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Луда работа! Да неможе на пријател да ја сликаш свадбата. Ограничување на слобода на избор, мене ова на тоа ми личи.
|
|
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Точно тоа е проблемот. Но не го согледуваат сите. За сите (СИТЕ) договори со фотографија од Македонските фирми, планот/договорот не додржал. Секогаш испаѓало дека треба да се доплати, дека ова не влегува во цената... На матури ИМ ЗЕМААТ ПАРИ на децата НА РАКА, иако претходно платиле за сликите. Среќа што има луѓе што не го трпат тоа, и културно ќе се раздерат и ќе ги отераат дерејќи се. |
|
TafTabiT
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 224 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Postuem , ali se raboti za moi licni fotografii za koi jas sum ja iznajmil taa kukja da slika . Sto pravime ako nekoj gi zloupotrbi tie negativi , pa pusti fotografii od "mojata" svadba bez moja dozvola > valjda treba nekoj da me prasa i mene < ili posto se "nivni avtorski trudovi " kako sto kazuvas moze da raspolagaat kako sakaat Изменето од TafTabiT - 12.Април.2008 во 19:56 |
|
http://www.treklens.com/members/taftabit/
|
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E za toa treba da se potpise dogovor. Zoran ima najgolemo iskustvo okolu toa kako se regulira, t.e. za sto smeat d ase koristat negativite
|
|
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лиценцата се издава од здружение на занаетчии ... така барем ми кажа комшијата кој се занимава со свадбарска фотографија |
|
zatko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kaj nas toa se raboti bez dogovori,no ovde vo Avstralija za sekoja svadba naracatelot potpisuva dogovor i mu se kazuva da procita ubavo sto pisuva vo istiot,pokraj mnogute tocki ima i toa deka negativite se sopstvenost na studioto(fotografot)a isto taka deka studioto ima pravo da gi koristi materijalite od naracatelot za svoi reklamni celi,matprevari,izlozbi i taka nataka.
Znaci deka sekoj koj ke poraca svadba ili sto i da bilo odnapred e zapoznaen so gore navedenite tocki |
|
www.blissvp.com
|
|
*moon*
Сениор Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
KE DOJDE I TUKA AVTORSKO PRAVO,SAMO TOGAS STO PRAVIME
|
|
Александар_А
Модератор Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кај нас слушам дека во минативе 2 недели инспекција оди и казнува за фискални сметки, а фискални сметки недава никој. |
|
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |