IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - АЛЛАХ И ТРОЈСТВОТО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

АЛЛАХ И ТРОЈСТВОТО

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Статус: Офлајн
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: АЛЛАХ И ТРОЈСТВОТО
    Испратена: 09.Декември.2007 во 17:37
Ako Allah e eden kako sto veruvam deka e kako sto e i nasiot Isus, togas zosto vo k*ranot za sebe zboruva vo prvo lice mnozina ili Nie. Taka vsusnost se narekuva i nasiot Bog na nekoi mesta vo Stariot Zavet, za kogo znaeme deka so toa saka da im dade podednakvo znacenje na site svoi manifestacii na zemjata Otec, Sin i Svet Duh.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2007 во 19:13
:-)
да беше тука членот belichka можеби ќе ти кажеше она што и го кажав  нејзе пред многу време, само не е тука.
Хајр иншАлах, ќе ти кажам и тебе подоцна, ако најдам готово тоа што го имав напишано на belichka. Ако не, тогаш ќе напишам специјално за тебе да ти ги расчистам забуните.
ај .. ве селам.

Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2007 во 20:38
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Ako Allah e eden kako sto veruvam deka e kako sto e i nasiot Isus, togas zosto vo k*ranot za sebe zboruva vo prvo lice mnozina ili Nie. Taka vsusnost se narekuva i nasiot Bog na nekoi mesta vo Stariot Zavet, za kogo znaeme deka so toa saka da im dade podednakvo znacenje na site svoi manifestacii na zemjata Otec, Sin i Svet Duh.

Vaka ti risjance, prvo najiskreno te sovetuvam, shtom si pcnal da se zanimavash so religiite da pocnesh najprvo so proucuvanje na tie religii.

Kako prvo neznaesh shto ti pishuva vo Biblijata, a postavuvash prashanja za Islamot!!!   
Sekako deka imash polno pravo da postavish prashanje za Islamot, no toa treba da bide poddrzano so Ajet (red) od k*ranot, a ne, ti teknalo na pamet deka ima nekakva sporedba pomegu toa NIE i svetoto trojstvo, i ajde ke plesneme na forumov mislenje i so toa ke go napadneme Islamot!!!!

Sekoj eden shto na forumov pishuva za da bija soboril cesta na Bozjite glasnici ili na Boga e zol covek!!!!

Site nie davame redovi od Biblijata i komentirame za niv, a vo nikoj slucaj ne sme kazale losh zbor za Isus ili Sv. Marija i slicno!!!!   Ako dobro percepirash pishuvame: SPORED BIBLIJATA ISUS REKOL VAKA I VAKA....
Znaci spored toa shto go kazuva Biblijata a ne deka nie toa go kazuvame za Isus!!! Nie go sakame poveke od kolku shto mislite, go slavime na nacin dostoen za Bozj glasnik, a ne kako Bog!!!

A za toa deka on ne e Bog ke ti objasnam od Biblijata risjance!!!

Za fakt samiot Isus vo biblijata veli: Evangelie spored Jovana 14 (red 28) ...Mojot otec e pogolem od mene.
Evangelie spored Jovana 10 (red 29) ...Mojot otec e pogolem od site...
Evangelie spored Mateja 12 (red 28)... jas isteruvam besovi so DUHOT BOZJI...
Evangelie spored Luka     11 (red 20) ...SO PRST BOZJI gi istreuvam besovite...
Evangelie spored Jovana   5 (red 30) No Jas nishto nemozam da pravam Sam od Sebe:Kako shto slusham taka sudam,i mojot sud e praveden, oti neja baram voljata Moja. a voljata na otecot koj me pratil.

Kade vo ovie redovi Isus veli deka e Bog?????

Za fakt samiot veli deka Se shto pravi pravi so Bozja dozvola, so Bozja volja, i samiot vi kazuva deka toj samiot od sebe nemoze da napravi nishto!!!

A znaesh li ti shto e NISHTO?????

Ja znaesh li prikaznata od Biblijata za Lazar????? procitaj ja pa potoa ke govorime!!!!
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2007 во 21:54
Sega da ti objasnime na toa tvoe famozno prashanje:
Zashto Allah vo k*ranot upotrebil NIE???

Ako si cital neshto za Islamot, ke znaesh deka posrednik pomegu Allah i Mushammed s.a.v.s e Melekot Dzebrail, koi imal vazna uloga vo dostavata na Bozjite zborovi do Muhammed i do site Allahovi glasnici (neka e mir i spas vrz site niv), shto znaci deka Melekot Dzebrail ima vazna uloga dadena od Allah!!!

Melekot Azrail, od Allah e zadolzen za smrtniot cas, i tn. razslicni Meleki imaat razlicni ulogi dadeni od Allah s.w.a

I bideeki kaj Allah s.w.a e Apsolutnata pravda, Allah vo k*ranot predpocita da go stavi zborot Nie za da im se dade vaznost na ovie Meleki!!! Vika: NIE OBJAVIVME k*rAN I NAD NEGO BDEEME , i navistina k*ranot e objaven od strana na Allah ,peku Dzebrail do Muhammed, i so toa NIE mu dava znacenje na Melekot Dzebrail!!!!!

A ne deka toa e nekakvo sveto trojstvo!!!!

Ushte ednash ke ti napomenam da poseriozno razmisluvash shto pishuvash, i poseriozno se zanimavash so religiite dokolku veke si odlucil da ja osoznaesh vistinata, Vo sprotivnost ova ke bide svateno kako cist obid za Iskrivuvanje na vistinata i obid protiv islamot

A Allah najdobro znae za Se!!!!

Ajde sega da ti objasnam za Trojstvoto:

Najblizok red od Biblijata koj dava slika za svetoto trojstvo kaj Hristijanite e : Evangelie SPORED jovan poglavje 1 red 1, nema nikogash da go zaboravite dve edinici 1.-1 i veli:
NA POCETOKOT BESHE ZBOR
ZBOROT BESHE SO BOGA
ZBOROT BESHE BOG

i ako ova go analizirame ke dobieme vakva slika:

NA POCETOKOT BEHSE BOG
BOG BESHE SO BOGA
BOG BESHE BOG

Vaka bi doshlo bideeki posledniot red od evangelieto veli ZBOROT BESHE BOG ako zborot beshe Bog, sekade kade shto stoeshe zborot ZBOR go zamenivem so Bog i ja dobivme gorenavedenata kotacija od Biblijata.

I dali seto ova ima smisla??????

A ako sakame vo detali da analizireme ni trebaat najstarite skripti na Biblijata, dostapni vo deneshno vreme za lugeto, i za zal gi nemame vo nivnata izvorna forma, tuku prevedeni na Grcki jazik, a dali Isus zboruval grcki, toa ke ni go odgovori postariot brat se nadevam!!!!

I vo tie skripti dobivame vakv tekst: vo slucajot napishan so plavo, za zborot Bog e upotreben Zborot HOTIOS koj zbor znaci Bog vo smila na vistinskiot Bog!!!

A vo slucajot napishan so crveno za zborot Bog e upotreben zborot TONTIOS   i za ovoj zbor prashajte bilo koj shto znae grcki ke vi kaze deka smislata na ovoj zbor e BOZJA LICNOST; LICNOST BLISKA DO BOGA!!! za koe objasnuvanje nie Muslimanite nemame nikakov prigovor, navistina Isus beshe Bozja licnost, i licnost bliska do Boga, Bozji glasnik!!!!

Shto pak ni dava doznaenje deka i samata Biblija nego priznava Trojstvoto, no ete nekoi Hristijanski braka seushte veruvaat vo soa deka sekoj od Trosjtvoto e Bog!!! i so toa ja iskrivuvaat vistinata, a Muslimanite nemozat da prekutat na Nevistina, toa e nivna dolznost, da nareduvaat dobro i da zabranuvaat zlo, i da nedozvolat vistinata da se pomesha so nevistinata!!!!

Pa sega ti kako Hristijanin Postar brat zasramise eden Musliman da ti objasnua shto pishuva vo tvojata Biblija, a site drugi mozat da razmislat dali ke veruvaat vo svetoto trojstvo za koe biblijat veli deka ne postoi ili ke veruvaat vo vistinata!!!!

Изменето од Sahih Bukhari - 09.Декември.2007 во 22:00
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 00:01
Епа ај,  братов пред мене напишал бајаги па ... прочитајте, коментирајте нешто ... не чекајте само јас да напишам среќа

Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 12:58
Sega pocnav da ucam Arapski jazik. I vo vrska so ova prasanje se konsultirav so profesorkata, koja mi kaza deka zborot "NIE" vo Arapskit jazik se odnesuva na nesto sto e VElicenstveno, nema slicno, nesto bitno...kako sto e nasiot Gospod. Faktot deka Arapskiot jazik e najbogat jazik vo svetot, koj raspolaga so najgolem dijapazon na zborovi ne vodi kon toa deka vo nedostatok na soodveten prevod se koristi zborot "NIE" oznacuvajki ja Velicinata na Gospod preku samopersiranjeto koe ne se upotrebuva kaj nas, a so koe se saka da se istakne vaznosta na sogovornikot...

Toa e edno od mnogute tolkuvanja.

Изменето од Aisha - 10.Декември.2007 во 14:13
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 14:25
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Prvo se citiram sebe si zatoa sto sakam da prasam kade vo moeto prasanje ve uvrediv?
Jas nikogas ne rekov deka sim ekspert po hristijanska teologija, ami samo rekov deka sum vernik, a za k*ranot prvo i prvo ne sum go ni videl kako izgleda, a sto se odnesuva do moeto presanje jas i ponataka mislam deka ne dobiv zadovolitelen odgovor
Vie rekovte deka so zborot Nie najblisku Allah ja opisuva svojata nedellivost
Iskreno mislam deka e toa apsurd, mozebi toj apsurd se dolzi na makedonskiot prevod, no sekako ako e taka podobro koregirajte go.
Ama ako i na Arapski e toa znacenjeto, togas moze da napravite golem grev, pa zatoa vnimatelno.
Nie Hristijanite veruvame deka Bog e eden i toj moze da se javi vo beskonecno mnogu formi, no tie voglavno se podeleni na tri
    -Eden Bog Sozdatel, so site atributi na sovrsenstvo od kogo se poteknuva i vo kogo se postoi i nisto ne postoi von Boga
    -Eden Sin  koj e vsusnost istiot bog ama slezen na zemjata za da go pokaze patot i za da go napravi zivotot so vera vozmozen.
    -Eden Svet Duh, koj lebdel na zemjata pri Sozdavanjeto,koj e vo Angelite, koj e del od sekoj nas - toa e ona vo nas koe ni kazuva deka gresime i koe ne vodi kon vera vo Oca . i tuka se zatvara krugot.
I zatoa uctiva forma na obrakjanje kaj Hristijanite e so Vie iako mu se obrakjame na samo edno lice, toa e za da go pocituvame Svetiot Duh koj e sostaven del od sekoj covek, i na koj se nadevame da ne vodi vo razgovorot koj sakame da go vodime, a i voopsto vo zivotot.
Jas navistina za kraj povtorno se izvinuvam dokolku prasuvanjeto vi e navredlivo.
Inaku se nadevam Bog ke mi prosti sto se obidov slobodno da definiram nesto sto e nedefinirlivo, i zatoa tolku cudesno
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 14:34
Znam deka Hristijanite  od pregolema  zelba da si ja dokazat i onaka propadnatata doktrina  na Trojstvoto posegaat po se  sto ke im se najde
pa makar i bilo daleku od logikata.

Kako prvo formulata na islamot e " Nema drug Bog osven Allah".
Tuka nema zabuna voopsto.Stotici Ajeti i hadisi go potvrduvaat toa i
Islamot voopsto vo svetot e poznat po unificiranjeto na Allah.

Sto se odnesuva do nekoi QUranski ajeti vo koi Allah upotrebuva "Nie"
Namesto "Jas "  se  raboti samo za nacin na izrazuvanje.
Toa e  samo jazicna karakteristika,a ke posocam nekolku primeri.

Licnata zamenka "Nie" ne e edinstvena koja se odnesuva na Allah.naprotiv toj upoterbuva i "TOj" t.e. "On"   sto e treto lice  ednina
maski rod,a  se  znae deka Allah nema rod. On ne e ni masko ni zensko
a  sepak se  upotrebuva "TOj" namesto "Taa" zatoa sto najmnogu
odgovara vo literaturniot govor.

Potoa ... Allah vo Quranot na edno mesto veli" Ako moite robovi te prasaat zamene kazi Jas sum blisku (do niv)...."( 2:181)
ili vo surata TA-HA vika" Navistina jas sum Allah,nema drug Bog osven Jas..."

Toa bea primeri kade  se obraka so Jas.

Dodeka vo drugi mesta Allah veli"Navistina nie ne gi sozdadovme nebesata i zemjata radi zabava...." 

Znaci Generalno zemeno Allah koga  zaboruva za negovata ljubov,oprost ,bliskost kon robovite,griza itn toj upotrebuva "Jas" dodeka koga zboruva  za stvoruvanje,kaznuvanje mok itn.. upotrebuva
"Nie" ,iako ima isklucoci vo zavisnost od kontekstot na Surata.

Zatoa kako sto rekov se  raboti samo za stil na izrazuvanje kako sto nie cestopati  namesto "Ke ti pomognam" vikame "Ke ti pomogneme"
a toa moze da bide radi respekt.

Se nadevam deka e jasno i glasno големо%20гушкање
Selami i pozdravi na site !љубов

Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 14:44
Postar brat .....samiot tvrdis deka ne samo sto ne si go procital k*r'anot tuku ne si go imal nikogas ni pred oci , i ne znaes ni kako izgleda a kamoli da znaes sto pisuva vo k*r'anot.
za razlika od vas nie gi imame vasite bibliji doma i gi citame , analizirame , i vrz osnova na nasite analizi pisuvame i postavuvame prasanja tuka ......
a ti kao pripadnik na Hristijanskata Religija bi bilo dobro da pred da pisuvas i pred da se vpustit vo toa sto za tebe e nepoznato , da prvo nabavis za sebe Kniga kade sto k*ranot e tolkuvan na Makedonski jazik ( da ne kazam prevod oti soodveten prevod ne moze da ima) da prvo se zapoznaes so sodrzinata na k*r'anot , pa otkako ke ja procitas i ubavo ke si analiziras i ubavo ke si sporedis kako e toa vo k*r'anot i kako e vo Biblijata napisana i seto toa da go napravite bez predrasudi , pa tek togas ke mozete da pisuvate i da dadete kritiki bazirani na fakti , vrz cii kritiki i fakti i ke porazgovarameсреќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 15:07
Ebu-Hurejre tvojot sovet za mane zvuci vaka:odi zapisi se na Fakultet  odsek arapski jazik, dokolku najdis na (Balkanov) i posle pocni da citas k*ran vo original zosto neli tolkuvanja na k*ranot se zabraneti, i dokolku poveruvas vo toa sto tamu ke go procitas, togas ela da prajme muabet.
Zosto bi go pravel toa koga mene verata mi e dadena veke odamna i bez moj golem napor tuku pred se so makite i milosta sto Bog gi vlozil za da jas poveruvam i jas treba da samo poveruvam koga ke cujam deka Sozdatelot se zrtvuval za mene i za site lugje,kako primer kako treba da se bide pozrtvuvan koga se vrsat dobri dela vo ime na Boga. I da poveruvam vo toa za mene ne e tolku tesko so ogled deka site sme negova kreacija, pa i tie sto ne naucile Arapski.
Problemot na Hristijanite ne e da ja dokazuvaat vistinitosta na svojata Religija koja postoela od mnogu poodamna tuku da ja prenesat ljubovta Bozja kon lugjeto.
A problemot na Muslimanite koi sakaat da ne pokolebaat vo verata e da ni dokazat stoe e toa sto go gresime nie so naseto veruvanje, kon niv, i kon sebesi, i da ne ubedat deka Bog dal resenie na makedonski jazik, samo da ne bide necie tolkuvanje zosto ne ubivte ovde so nepreciznosta na hristijanskite prevodi.

Изменето од postariot brat - 10.Декември.2007 во 15:15
Кон врв
mali simo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2006
Поени: 1132
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 15:18
Originally posted by Ebu-Hurejre Ebu-Hurejre напиша:

Kniga kade sto k*ranot e tolkuvan na Makedonski jazik ( da ne kazam prevod oti soodveten prevod ne moze da ima)

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 15:53
Ne rabiram ova ti e cudno ili nejasno.
Zosto si go potenciral.
Pa k*ranot e objaven na arpaski jazik. Znaci Govorot na Gospod. Nie ne mozeme da go prevedeme vo engovoto vistinsko znacenje, ona sto mozeme e da go tolkuvame na makedonski jazik.
Site prevodi (tolkuvanja) na k*ranot se dovivaat so doobajsnuvanja, fusnoti i sl....
Eve kako i problematikava koja vie ja zapocnavte...
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
mali simo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2006
Поени: 1132
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 15:57

па да мораат дообјаснувања .... впрочем затоа се и хадисите и ајетите нели за дообјаснување????
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2007 во 16:05
k*ranot e Jasen, Precizen, Vistinit Govor na Gospod.
Doobjasnuvanjata sluzat ne da nie so nasite zborovi go objasnime k*ranot, zosto Govorot na Gospod i nasiot nikogas ne moze da se sporedi, ednostavno e nevozmozno.
Problemot so koj se soocuvame obiduvajki se da go prevedem znacenjeto na k*ranot na makedonski jazik, e nedostatok na soodveten zbor, i togas arapskiot termin go preveduvame i doobjasnuvame so poveke zborovi, ako e potrebno i so podolgi recenici kako ne bi se izgublia smislata na ajetot.
Kapish
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.