IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9293949596 242>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2008 во 23:05

Messenger, го почитувам тоа што имаш поинаква вера од мојата, но не мора да го вадиш Исус од контекст на мојата вера и да си го преобликуваш во твојата вера. Или барем кога веќе сакаш да си го имаш Исус и во твојата вера, штом е различно претставен од библискиот Исус, фер би било да си го наречеш твојот Исус со некое друго име. На пример, муслиманите исто така си го имаат Исус во Кyранот, но тие таму си го викаат Иса. Па така нема забуна. Кога ќе прочитаме Исус, веднаш знаеме дека станува збор за муслиманската верзија на Исус, кој не бил Божјиот Син, кој не бил погубен, кој не воскреснал итн.

Библискиот Исус не го објавил Бог како добро познатата твоја узречица "свест", ниту пак Го објавил како "безлична енергија", ниту како "енергетско Себство" и сл. Исус Го објави Бог како Личност.
Во мојата вера Бог е личност. Во мојата вера Бог има Име, Бог има знаење, Бог има чувства, Бог комуницира, Бог општи со созданијата, Бог има воља итн Бог ги има сите атрибути на личност. Исус објави таков Бог. Затоа доколку во твојата вера ти го претставуваш Бог поинаку, нема потреба тие ставови да се накалемуваат и врз Христовото учење.

п.с. Да, навистина сакам да се сретнам со тебе во четири очи и во живо да поразговарам со тебе за овие работи. Свесен сум дека тие разговори ќе траат доооолго, но кога се сака, времето не е проблем среќа Не знам каде точно си ти во САД, но кога ќе наминувам натаму, обавезно ќе те комуницирам тебе намигнување
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
KarolinaXP Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 01.Декември.2007
Поени: 39
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KarolinaXP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2008 во 23:53
Baba Vanga veli go vidov Isus kako Svetlina ami sto e svetlinata ako ne energija, pole,....Vo kvantnata fizika site parapsiholoski fenomeni megu koi i religiskite , molitvata, se dokazuvaat so energetsko POLE, Lin Mektagart e uspesna pisatelka tokmu na knigata POLE koj ja procital mnogu, mnogu raboti mu se razbistrile vo glavata .Toplo Vi ja preporacuvam , citajte oti samo taka ste mokni so znaenje , a koga znaenjeto e potkovano so fakti i dokazi togas tie temeli nemoze ni atomska bomba da gi srusi.Bog veli gradi go svojot zivot na cvrsti bedemi da koga ke duvnat vetrovi i dojdat buri ,ostane cvrst.TAKA E SO SE VO ZIVOTOT.SEKOJA TEMELNA RABOTA E CVRSTA, IDEALNA I BOGAMI APSOLUTNA.
Ova e moe mislenje zad koe cvrsto stojam so dokazi i fakti.Razmislete,....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2008 во 00:28

KarolinaXP, зарем се повикуваш на авторитетот и кредибилитетот на баба Ванѓа? голема%20насмевка Дај не ме зезај молим те..

Фала за препораката на книгата Поле. Јас од се срце ти ја препорачувам Библијата (бестселер на сите времиња, најчитана книга, преведена на околу 2000 јазици, прогонувана, забранувана, сепак сеуште жива и во најголем тираж. Со докажан и потврден божествен авторитет, со моќ да променува животи, со ненадминлива мудрост итн)
Зад оваа мислење исто така стојам јас со докази и факти. Размисли...
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KarolinaXP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2008 во 00:39
Ne , ne se povikuvam na baba Vanga,i te kako se povikuvam na BIBLIJATA,....I NE TE ZEZAM,....No,
ne se slozuvam deka nepostoi POLE!
Toa POLE go ima APSOLUTNIOT BOG,go ima nasiot Isus Hristos koj ne prima vo negovoto Nebesno Carstvo,
ednostavno spomnav Svetlina sto postoi od mnogu
svedoci koi ja gledaat,....zarem ne veruvas vo klinicka smrt?I vo ona sto go kazuvaat tie luge?!Ami Lazar neli stana od mrtvite?!Ne se razbravme ocigledno
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2008 во 00:40
OK EvAngelos, jas zboruvav za Bog , a ne za Bozhjiot sin. Ti sega precizirash deka si mislel na Bozhjiot sin koga vo tekstot mu dade chovechki kvaliteti.

Inaku ne gledam deka ima nesoglasuvanje megju nash*te pogledi okolu komunikacijata megju nas i Kreatorot (Bog) i nashata egzistencija vo sevkupnosta na Negovata Kreacija. Tochno e deka Toj ne gi uslishuva site molbi, zhelbi ili "potrebi" i deka se odnesuva suvereno, no isto taka Toj ne se odnesuva despotski. Ljubovta e negova kreacija isto taka, neli? Ljubovta i intencijata se dvizhechkite sili vo Kreacijata, a tie vo osnova se istiot princip za sodavanjeto kako kaj Kreatorot, taka i kaj seto onoa sto e sozdadeno od Nego.

Mozhe ushte mnogu da se zboruva, no se plasham deka ke morame da izlezeme od ramkite na ovoj podforum i ke treba da se dvizhime megju naukata i verata za da dojdeme do nekoi zakluchoci. Za sega ne bi sakal da podam po toj pat... mozhebi vo nekoja druga prilika.

Изменето од Messenger - 19.Јуни.2008 во 00:59
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KarolinaXP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2008 во 00:41
Messenger TELEPATIJA????
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2008 во 00:49
Toa e samo edna posledica od manifestacijata na egzistencijata.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2008 во 01:32
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

OK EvAngelos, jas zboruvav za Bog , a ne za Bozhjiot sin. Ti sega precizirash deka si mislel na Bozhjiot sin koga vo tekstot mu dade chovechki kvaliteti.

Не не, и јас зборувам за Бог, а не за Божјиот Син. Зборував за Бог и не Му дадов човечки квалитети. Знаењето не е човеки квалитет, туку Божји. Емоциите исто така се Божји квалитети, разумот исто така, вољата исто така, комуницирањето, општењето, љубовта, сите овие се Божји атрибути кои Бог му ги дал и на човекот. Затоа и во Библијата пишува дека Бог го создаде човекот по Својот образец, по Своето подобие.
Библискиот Бог е личност, а не безлична енергија, свест и сл.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2008 во 01:45
Originally posted by KarolinaXP KarolinaXP напиша:

Ne , ne se povikuvam na baba Vanga,i te kako se povikuvam na BIBLIJATA,....I NE TE ZEZAM,....

За што конкретно се повикуваш на Библијата?

No, ne se slozuvam deka nepostoi POLE!

Па ни јас не се зложувам дека не постои поле. Јас сум физичар и многу добро знам  што е електрично поле, магнетно поле, гравитационо поле.

Toa POLE go ima APSOLUTNIOT BOG,go ima nasiot Isus Hristos koj ne prima vo negovoto Nebesno Carstvo,
ednostavno spomnav Svetlina sto postoi od mnogu
svedoci koi ja gledaat,....zarem ne veruvas vo klinicka smrt?I vo ona sto go kazuvaat tie luge?!Ami Lazar neli stana od mrtvite?!Ne se razbravme ocigledno

Не верувам во клиничка смрт. Сметам дека тоа не е смрт, туку само престанок на срцето и одредени реакции во мозокот кои во центрите за вид и слух итн предизвикуваат одредени халуцинации.
Според Бибилјата смртта настапува не кога ќе престане срцето, туку кога Бог ќе го повлече духот од човекот. А кога Бог ќе го повлече духот од човекот, тогаш не постои доктор што може да го врати среќа
Лазар е посебна приказна.
Кон врв
Nikki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 259
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nikki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2008 во 13:24
Прашање за сите протестанти што хулат на икони и на крстови и на богородица
Што прашуваат каде пишува во Библијата за Иконите

Нека кажат сега каде пишува во БИБЛИЈА
ДЕКА над црква треба да стои КРСТ
Знаеме колку убави крстови има над сите протестантски цркви

АЈДЕ ЧЕКАМ ЈАСЕН ОДГОВОР
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2008 во 19:15
EvAngelos, go pochituvam tvojot izbor na veruvanje, no napati mi izgleda deka nebare mislish oti onoa sto go pishuvaat odbranite apostoli vo Noviot Zavet e apsolutna vistina, a ne nivna interpretacija na onoa sto videle ili slushnale (samite ili od drugi lugje). Vprochem zatoa nivnite pisanija ne se apsolutno identichni. Isto taka, ne treba nikogash da izbegne od vid deka tie bile ednostavni obichni lugje, a ne prosvetleni dushi kako Isus, pa onoa sto go iznesuvaat e samo toa sto mozhele da razberat, sto najubavo se gleda spored primerot na edniot od niv koj go predal svojot uchitel, a drugite sto go prashale na koja strana tie ke sednat(???) do Boga koga Isus im rekol deka toj ke sedi od desnata strana. Da ne spomnuvam deka ima pisanija i od drugite apostoli, kako i od drugi lugje koi zavrshija kako apokrifi ili bea spaleni kako eresi.

Poentata mi e deka ti prifakjash kako tvoja neprikosnovena 100% vistina neshto sto doagja od umot i mozhnosta na razbiranje i osoznavanje na samo odredeni lugje koi zavrshile vo oficijalnata verzija na Noviot Zavet. Nishto losho vo toa, no samo sakam da istaknam deka validnosta na takvata "vistina", "ednoznachnost" i "neprikosnovenost" za Isusoviot lik stoi na klimavi noze. Sepak, toa e tvoj izbor i neka bide taka. Jas nemam nishto protiv da se drzhish za oficijalno prifatenata Isusova slika dokolku toa te pravi zadovolen, samo bi ti predlozhil da ne bidesh posesiven, da ne go eksluzivirah samo spored tvoeto razbiranje i da ne go dogmatizirash.

Na ovaa tema bi zavrshil tuka, bidejki znam oti obajcata potpolno razbirame od kade doagjame i sto mislime.

Na krajot bi ti postavil prashanje na koe iskreno bi sakal da slushnam tvoj odgovor:

- Kade ke zavrshat dush*te na site onie koi ne se hristijani (budistite, hindusite, taoistite... ) vo Rajot ili vo pekolot? 

Изменето од Messenger - 19.Јуни.2008 во 20:34
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2008 во 01:49

Messenger, Библијата за мене е Божји Збор. Тоа што за тебе е на "климави нозе", за мене е столб на апсолутната вистина. Ти не си христијанин и ти нема да се сложиш со тоа. Јас сум христијанин и тоа е мојот став, тоа е мојата вера.

Доколку го цитираш Исус од Библијата, несериозно би било да си ги одбираш само оние цитати кои се во согласност со твоето верување. Така делуваш како муслиманите кои ни цитираат стихови од Библијата кои ним им одговараат, а кога им цитираме ние некои други делови велат: "е баш тие делови се корумпирани... баш тие делови Павле ги обработил". Библискиот Бог е личност. Таков Бог проповедаше библискиот Исус.

Според библиското учење, нехристијаните ќе завршат онаму каде што Бог ќе им пресуди. Библијата не пресудува пекол за оние до кои не допрела евангелската порака. Библијата единствено донесува пресуда за оние до кои вистински допрела евангелската порака и тука Библијата е јасна: Оние кои ја прифатиле евангелската порака, одат во рајот, а оние кои ја одбиле - одат во пеколот/вечна смрт.
За оние кои не слушнале за Христос и за Неговото учење, за тие Бог има посебен план. Библијата не објавува прецизно како Бог ќе постапи со нив. Некои теолози сметаат дека Бог ќе им суди според делата и мотивите на срцето. Други теолози сметаат дека Христовото евангелие ќе им биде објавено во некој дел после смртта. Трети теолози сметаат дека по воскресението (во милениумот) ќе им биде објавено Христовото евангелие и дека тогаш ќе имаат шанса да го прифатат.
Јас лично, како библиски христијанин, немам 100% сигурен став по ова прашање, од едноставна причина што и Библијата не нуди 100% сигурен одговор. Во Библијата Бог не одговара на сите наши прашања кои ние од љубопитство би сакале да ги знаеме, туку само оние кои Тој смета дека ни се потребни. А Божјото Слово вели: Не се секирај како ќе се спасат оние во Африка, туку подобро запрашај се како ќе се спасиш ти? Кој е твојот одговор на Христовото евангелие?
Јас не зборуам ништо повеќе и ништо помалку од она што го пишува во Библијата.
Како Бог ме спаси мене - знам!
Која е стратегијата на Бог за спасување на оние кои не слушнале за Христос - не знам, но знам дека Бог ќе постапи праведно и нема да биде пристрасен кон никого. Бог ги сака сите луѓе како Свои деца и Неговата милост сите еднакво ги опфаќа. На Судниот Ден никој нема да има изговор од типот: "Јас не чув, јас не знаев". Бог божествено ќе се погрижи за тоа. Ова го знам со сигурност и затоа тоа ти го пишувам.
Поздрав!

btw
Иако често пати Африка, Индија, Кина, Кореја итн се земаат како пример каде што луѓето "не слушнале за Исус". Денес во овие земји евангелието се шири како никогаш досега. Најголемото духовно пробудување се случува токму во тие земји. Едни мои браќа и сестри неодамна се врати ја од Јужна Кореја. Многу ме израдуваа кога ми кажаа дека таму на секоја улица има по 2-3 цркви и дека луѓето секое утро се собираат таму на молитва пред да идат на работа (во 4-5 саатот) за да го почнат денот со молитва! Во Јужна Кореја бројот на библиски христијани изнесува околу 30% Само за споредба, бројот на библиски христијани во Македонија е под 0.1%
Затоа, имајќи го ова предвид, смешно и парадоксално е ние тука да се секираме за "кутрите" таму. Попрво они треба да се грижат за нас, кои иако се лупаме во гради дека сме "библиска" земја, мнозинстовото од нас не ја познаваат основната евангелска порака на Библијата. Но затоа пак знаеме како и кога се вапцаат јајца за велигден, како се меси лепче со париче, колку се пости пред празниците, што смее да се јаде, а што не, како да се прекрстиш, како да целуваш икона итн тага

Изменето од EvAngelos - 20.Јуни.2008 во 02:04
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2008 во 06:06

klinicka smrt?I vo ona sto go kazuvaat tie luge?!Ami Lazar neli stana od mrtvite?!Ne se razbravme ocigledno

Ova e moshne interesna pojava za koja dosta e pishuvano i razgovarano. Tradicionalnata nauka pretpostavuva deka vo momentot na klinichkata smrt chovechkiot mozok halucinira poradi nedostatok na kislorod. Ne se somnevam deka toa mozhe da se proveri i deka ima nekoja vistina vo takvoto objasnuvanje, no onoa sto vakviot odgovor go devalvira se primerite vo koi lugjeto detalno opishuvaat dejstvija i razgovori koi se odvivale dodeka tie bile vo klinichka smrt. Ushte poveke davaat i detalni opisi za prostoriite vo koi se naogjale vo toj moment i koi ne gi videle nitu pred, a nitu posle klinichkata smrt. Vo sostojba na halucinacija nikogash ne bi bilo vozmozhno da se dobijat takvi rezultati.

I kolku seto toa e interesnio samo za sebe, ima ushte eden element koj e interesen za nashiov podforum. Imeno, hristijani koi se vratile od klinichka smrt velat deka vo bleskavata svetlina go pochustvuvale Isus, muslimanite velat deka gi prechekal Muhamed, budistite go spomnuvaat Buda, a ateistite spomnuvaat samo bleskavost so beskrajno spokojstvo i blazhenstvo. Interesno e kako sekoj chovek go interpretira dozhivuvanjeto tochno onoa kako sto veruval dodeka bil zhiv.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2008 во 10:09

ахх клиничка смрт... приказни за мали, но и големи, деца среќа

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9293949596 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.