IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Инцест
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Инцест

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 12>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 14:57
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

изненадување КОЈА ИСТОРИЈА??? Зборувате како да постоеле Адам и Ева...голема%20насмевкаизненадување Тоа се измислени личности во Библијата, исто како и Ахил, Хектор, Агамемнон, Одисеј, Пријам, Антигона, Електра и други во старогрчката митологија.да

Za tebe i BOG e izmislena licnost голема%20насмевка
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 15:46
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

изненадување КОЈА ИСТОРИЈА??? Зборувате како да постоеле Адам и Ева...голема%20насмевкаизненадување Тоа се измислени личности во Библијата, исто како и Ахил, Хектор, Агамемнон, Одисеј, Пријам, Антигона, Електра и други во старогрчката митологија.да

Е па, кажи ја разликата помеѓу Одисеј и Пенелопа и Адам и Ева?

Како знаеш дека постоеле Адам и Ева (освен од приказни)?збунетост

,,Бог,, не го мешај. Не ми бегај од темата.голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 15:53

Ti ostavam sam da razmisluvas na ovaa tema . Sto i da kazam jas, nisto nema da smeni kaj tebe . Pozdrav ! да
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 15:57

Ti ostavam sam da razmisluvas na ovaa tema . Sto i da kazam jas, nisto nema da smeni kaj tebe . Pozdrav ! да

збунетост Што би се рекло, ,,Veni, vidi, fugi.,, .... голема%20насмевка
Поздрав.да
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 18:51

Originally posted by Anarchy Anarchy напиша:

Ќе напишам еден цитат од книгата "Столбови на мудроста - Самуел Садикарио"

Цитирај Генијалните деца често биле деца на блиски роднини, но често имале браќа и сестри со тешки вродени аномалии. Браќата на Клеопатра трета воделе војни за своите сестри. Во тие времиња хендикепираните  од геномски дефекти брзо умирале, со што е создаден буквално биолошки дарвинизам на селекција, што е сосема спротивно на светот денес во можностите на медицината, технологијата и долгата историја на етиката.

Потоа на сцена доаѓаат промени. Првата експлицитна и писмена форма за забрана на инцестот, хомосексуалноста, промискуитетот и анимализмот се Мојсиевите закони, кои се целосно или делумно влезени во сите религии. За античките Евреи,  непослушност кон Мојсиевите закони значело смрт со каменување. Сепак кај Евреите биле дозволувани бракови меѓу први братучеди, а кај христијаните меѓу втори. Тоа имало посебно значење и акцент низ историјата, но и денес за да се сочуваат клановите. Пред дваесетина години во Њујорк посетив пријатели чиј брак беше од први братучеди. Ми рекоа дека добиле дозвола од еминентни доктори, а такви бракови имало релативно често во заедниците на Њујорк, не само кај Евреите, туку и кај другите конфесии. Младоженците тврдеа дека посилна врска не можат да замислат. Велат - разводот е за нив незамислив, а кај останатиот свет е толку извесен и чест, скоро несфатливо да се случи. Тврдеа дека во нивните фамилии нема напуштање на деца, или напуштање на фамилијата од страна на децата, што во Америка кај останатиот свет е масовна и опасна појава. Подоцна разбрав дека им се родиле нормални деца. Мошне интересно. Сега овие прашања озбилно се ревидираат, со импликации на научни истражувања во генетиката и медицината и се бараат нови решенија. Малите изолирани популации сеуште се проблем на клиничка генетика, вклучувајќи поедини затворени популации на Балканот и на некои други острови.

Од ова, според мене не би можеле се` да земеме здраво за готово и истото да го прифатиме, но мислам дека авторот има наметнато добар правец по кој би можел да се дискутира на оваа тема и го има изнесено неговиот став накратко.

Ете и вие викате дека брак помеѓу роднини, може да предизвика генетски пореметувања врз децата кои ќе произлезат од тој брак. Но, од друга страна, пак и потомци од брак кој не е основан врз инцест, имаат генетски аномалии. Тогаш, зошто е тоа така? Затоа што во минатото имало многу случаи на инцест, па поприлично е веројатно дека целата човечка раса е резултат на инцестно оплодување или? Ако е тоа така, а јас сум доста уверен во тоа и никој не може да ме увери дека во нас нема ниту малку инцестно влијание од минатото, тогаш зошто некои сакаат да се забрани инцестот? А ако генетските аномалии не се резултат на инцест, тогаш тој би требало да се дозволи?

Ако на почетокот на создавањето на човечката раса, од Адам и Ева, било дозволено мешање на бракови со роднини, тогаш сите ние сме плод на инцест. Без разлика што Кингдавид спомена дека Адам и Ева и нивните потомци биле поблиску до совршенството, што мене ми звучи ептен смешно. А, ако се водиме според Библијата, тогаш баш ме интересира дали некаде е споменато како е настаната белата, црната, жолтата раса. Сигурно не од капење во обоени мориња. голема%20насмевка

Било како да сме настанати ние и светот во кој живееме (според мене), нема друга логика по која би можеле да опстоиме до ден денес, освен инцестот.

Е сега, дали некој ќе го практикува или не, дали ќе го одобрува или не, тоа си е негова работа.

Toa sto Adam i Eva i nivnite potomci bile poblizu do sovrsenstvoto tebe ti  e smesno? OK, milo mi e sto te nasmeav да

A posledniot zaklucok sto go imas doneseno  e strasen: изненадувањеизненадувањеизненадување

Било како да сме настанати ние и светот во кој живееме (според мене), нема друга логика по која би можеле да опстоиме до ден денес, освен инцестот.

Е сега, дали некој ќе го практикува или не, дали ќе го одобрува или не, тоа си е негова работа
.изненадувањеизненадувањеизненадување

не ненененененененененененененене
изненадувањеизненадување

P.S. Anarchy, bidejki denes ti e rodenden, da si ziv i zdrav , ne sakam da dodadam eden komentar sto mi tekna vo momentov  za da ne  ti go rasipe denot............. Pozdrav!

Нема врска тоа што ќе го кажеш ти или јас, тука сме за дискусија, не за навредување. Од таа причина, тешко дека некој може да ме навреди на форум. голема%20насмевка

А за болдирано-зголемениот текст, од кај си ти толку сигурен дека нашите пра-пра-пра предци не практикувале интимни односи со блиски роднини?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 19:34

Нема врска тоа што ќе го кажеш ти или јас, тука сме за дискусија, не за навредување. Од таа причина, тешко дека некој може да ме навреди на форум. голема%20насмевка

Ne bi sakal da ja kazam taa misla sto mi dojde, ne samo zatoa sto ti e rodenden, tuku i zatoa sto incestot za mene e golema perverzija.

I ti se cudam na umot sto go odobruvas incestot .
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 20:41

од кај си ти толку сигурен дека нашите пра-пра-пра предци не практикувале интимни односи со блиски роднини?

Toa ne deka e za pretpostavuvanje, tuku tochno se znae deka do relativno skoreshni vreminja lugjeto vo zapostavenite sela, od nemanje uslovi, se zemale so prvi bratuchedi. Toa ne bilo voobichaen nachin na zhiveenje, no ne bilo nitu tolku nepoznata pojava.

Lichno znam nekolku smejstva koi doagjaat od edno egejsko selo koi imaat blagi fizichki i krvni deformacii poradi toa. Od razgovor so niv doznav deka poradi nepristapnosta i siromashtijata vo nivnoto selo (koe denes vekje ne postoi) so generacii lugjeto bile primorani da formiraat semejstva megju prvi bratuchedi.

Isto taka znam edno drugo makedonsko semejstvo koe ja izgubi kjerkata od leukemija kako posledica od recesivnosta na genite od tatkoto i majkata koi se prvi bratuchedi.

Za ovie neshta ne se govori mnogu megju narodot, bidejki lugjeto chuvstvuvaat sram i grev, pa sakaat da gi sokrijat.

Ako ne me lazhe sekjavanjeto, mnogu odamna makedonskiot film "Kolnati sme Irina" ("Tatko") za motiv go imashe tokmu incesniot odnos vo makedonskite ruralni sela.

P.S. Bash se obiduvav da najdam nekoja fotografija od toj film, ama nikako ne pronaogjam povekje od dve mizerni slikichki... Toa e refleksija na nashiot mentalitet. Nie se sramime od incestot koj beshe del od selskiot zhivot, go sokrivame i den denes kako nikogash da ne postoel, go zakopavme filmot "Tatko" oti ne sakame da ni svedochi za toj del od nashata socijalna istorija, pa duri otidovme do tamu da gi sokrieme i unishtime i fotografiite napraveni od nego.

Изменето од Messenger - 25.Август.2010 во 01:46
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Pejik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2008
Поени: 313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2010 во 11:20

Сум чул дека е тоа не ретка појава помеѓу шиптарите.

Кон врв
Pejik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2008
Поени: 313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2010 во 12:32
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Lichno znam nekolku smejstva koi doagjaat od edno egejsko selo koi imaat blagi fizichki i krvni deformacii poradi toa. Od razgovor so niv doznav deka poradi nepristapnosta i siromashtijata vo nivnoto selo (koe denes vekje ne postoi) so generacii lugjeto bile primorani da formiraat semejstva megju prvi bratuchedi.

Isto taka znam edno drugo makedonsko semejstvo koe ja izgubi kjerkata od leukemija kako posledica od recesivnosta na genite od tatkoto i majkata koi se prvi bratuchedi.

Za ovie neshta ne se govori mnogu megju narodot, bidejki lugjeto chuvstvuvaat sram i grev, pa sakaat da gi sokrijat.
Е па ,еве јас имам слушнато дека причината за долговечноста на жителите(ако не се лажам) од едно италијанско село лежи во инцестот кој таму упразнувал.Излегува дека работите и не се така црно-бели.Дали оние кои не се создадени преку инцест се ослободени од таквите деформациима%20ајде

Кога учев во школо биологија во книгата имаше слика на генетски нарушувања на деца помеѓу блиски сродници,како не дадоа некој позитивен пример.Со такви примери се служат луѓето од верските заедници,за да ги оправдааат своите верски убедувања!

За жал и многу т.н. научници своите истражувања ги водат во насока да ги потврдат своите усталени прдрасуди.тага

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2010 во 22:17
Interesno e deka incestot razlichno se tolkuva vo razlichni opshtestva.

Kaj edni incest se seksualni odnosi vo najtesnoto semejstvo, kaj drugi drugi na poshirokoto semejstvo (bratuchedi), kajk treti toa bi bilo so sekogo koi se rodnini po krvna linija, a nekoi opshtetsva i odnos megju rodnini po semejna vrska (preku mazhenje i zhenenje) kako i spored adoptiranje.

I ova poslednovo e mozhebi najinteresno... gledajte kako ponekogash bukvalnoto sledenje na zakonite doveduvaat do paradoksalni situacii. Zamislete edno semejstvo deka ima edno devojche i potoa posinuva edno mashko dete so isti ili slichni godini. Pred zakonot ovie dve deca se bart i sestra, no bioloshki nemaat apsolutno nikakva vrska edno so drugo. Sega, ako tie dve deca reshat da oformat svoe semejstvo i da zhiveat zaedno, nivniot odnos kje bide osuden kako incesten.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2010 во 22:26
Odlichen primer za toa kako uslovite gi menuvaat drzhavnite i moralnite zakoni i normi e Island.

Vo ovaa relativno izolirana drzhava so vekovi zhiveat pomalu lugje otkolku vo polovina Skopje. Kaj nea site zhiteli se vo rodbinska vrska eden so drug i venchanjeto megju prvi bratuchedi ne e samo normalna rabota tuku e i neophodnost.

Od onie koi ne moraat da zhiveat vo incesni semejstva, no odluchuvaat da go pravat toa od verski prichini (znam, deluva paradoksalno, no e vistinito) se amish*te, kvekarite i ashkenazi evreite.

Изменето од Messenger - 25.Август.2010 во 22:33
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2010 во 23:55
Ushte neshto... najchesto koga kje se javat vernici vo vrska so incestot, kako shto mozhe da se vidi od nekoi prethodni komentari, davaat apologetsko objasnuvanje deka toa e Bozhja zabrana za da se izbegnat posledicite od genskite greshki. Istata apologetika ja koristat za odobruvanje na incestot pred da se donese zabranata.

Rabotata e shto toa e potpolna izmislica, apologetska konstrukcija koja nema nikakva podrshka vo Biblijata. Imeno Bog nikade ne veli deka zabranuva incesni odnosi poradi zdravstveni prichini. I sega nekoj mozhebi kje se javi i kje kazhe deka ne moral toa da go objasni. No vo toj sluchaj zoshto togash DAVA objasnuvanje koe e sosem podrugo od apologetskoto???

Ako chitate, na primer, Tretata Mojsieva Kniga (Levit) 18: 6-28, vo zavisnost od toa koj prevod chitate, kje vidite deka Bog toa go nareduva poradi za da ne mu se uriva CHESTA i GORDOSTA na tatkoto, sestrata i drugite nabrojani chlenovi, za da ne se DEGRADIRA nivnata polozhba vo semejstvoto.

Znachi se raboti za preventiva koja kje ja zachuva vospostavenata struktura i socijala vo semejstvata, a ne od nekakvi zdravstveni pobudi. Treba da se znae deka vo tie vreminja evreite imaa moshne strogi semejni zakoni so koi vo detali se kontroliraa odnosite megju roditelite, decata, brakjata, sestrite, sveshtenicite i rodninite. Sekakvo poremetuvanje na megjurodninskite vrski so vzaemno venchanje bilo dovelo do nivna potpolna nefunkcionalnost i posledovatelno do neupotreblivost.

Zamilete shto bi se sluchilo togash? Ova najubavo e ilustrirano so edna francuska poema od shesnaesettiot vek:

Tuka lezhi kjerkata, tuka lezhi tatkoto,
Tuka lezhi sestrata, tuka lezhi bratot,
Tuka lezhat mazhot i zhenata,
A sepak tuka lezhat samo dve tela vo grobot.

Jasno e deka zabranata na incesnoto zhiveenje vo brakot e zabraneto vo Svetite Knigi za da se kontroliraat megjusebnite odnosi na luigjeto od aspekt na garantiranje potpolna efikasnost na verskite zakoni so koi se reguliraat zhivotite i odnosite na lugjeto.

Patem, ako ve interesire, Bog vo Biblijata zabranuva odnosi megju sinot i majkata, sinot i sestrata, sinot i polusestrata, kjerkata i tatkoto, kjerkata i bratot, kjerkata i polubratot, sinot i makjeata, kjerkata i ochuhot, pa pota sledat sestrata na makjeata, kjerkata na sinot, sestrata na tatkoto, sestrata na majkata, zhenata na bratot, zhenata na bratot na tatkoto, snaata, adoptiranata kjerka, kjerkata i sinot na adoptiranata kjerka i sin, kako i sestrata na zhenata. Se nadevam deka ne propushtiv neshto... Se razbira ova podrazbira i sekakvi drugi kombinacii koi bi proizlegle od ovie vekje nabrojanite, shto Crkvata go praveshe vo temnite vekovi na nejzinoto caruvanje.

Kako shto mozhe da se vidi, za polovinata od niv voopshto ne se raboti za nikakva zashtita od genski imperfekcii, tuku ednostavno za zashtita od rasipuvanje na socijalnata shema so shto semejnite i socijalnite zakoni i obvrski bi stanele ednostavno nevozmozhni (pomislete samo na zakonot za nasledtvo, koj bil eden od najvazhnite za lugjeto vo toa vreme!).

Изменето од Messenger - 26.Август.2010 во 00:08
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2010 во 00:08
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2010 во 00:11
Takvo neshto mozhe da napravi samo dushevno poremeten chovek.

Za vakvo zlodelo nema opravduvanje.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.