IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ОБЛЕКАТА И РЕЛИГИИТЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ОБЛЕКАТА И РЕЛИГИИТЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 20>
Автор
Порака
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:07

Jas navistina neznam kako na poedini "luge" koi pisuvaat tuka ne im e stram zaradi toa sto nisto neznaat osven da se raspravaat i da vregjaat.

Od takvi sum ja napustil makedonija. Neznam dali si imate slika za kakvi zeni stanuva zbor.Jas se kladam deka komsiite maka od tebe imaat. Bidi pristojna,ne ti dolikuva voopsto na sekoja tvoja poraka da vregjas draga moja moira. Zboruvas a neznaes deka od site tvoi poraki do sega sto si gi napisala mozebi samo vo 2 islamot ne si go spomnala i ne si go navredila.Barem da poznavas edna troska od Nego.

Eve sto bara Gidione:

"Ako zenata ne saka da ja pokriva glavata,togas neka ja istrize kosata,ako pak e sramota da se strize,togas neka se pokrie" (Koran 115-18) голема%20насмевка голема%20насмевка голема%20насмевка 

Sto ima loso tuka kazi ? 

Изменето од ACELERA - 20.Август.2007 во 12:58
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:12

Ma toa sto religijata bara od sledbenicite Miraleme, vo pogled na oblekata e isto i ka Hristijanite, i kaj Muslimanite, skromnost.

Samo kaj vas se nadopolnuvaat nekoi nelogicnosti, kako sto se pokrivanje ne samo na kosata, ami i na liceto, kako da se mazite seksualni manijaci koi ne mozat da se kontroliraat pa duri i ako vidat nos od nezabulena baba ke ejakuliraat po ulici i plostadi.
a pobitna razlika e toa sto kaj nas Hristijanite e dadena sloboda sekoj sam da razbere , koga ke recam sam mislam bez kjotek. a toa sto Hristijanskite zeni se porazgoleni toa ne znaci deka vasite zeni se popametni, ami samo deka se poprevospitani.
  I nemoj da mi se rasfrlas so slobodite i pravata na muslimanskata zena, zosto toa vo drzavi koi po ustav i ureduvanje se muslimanski so zakon im se zabranuva duri i na nemuslimanki da se pojavat na ulica bez samija i mantil.
A kaj nas slobodite i pravata na muslimankite se gledaat i vo masovnoto glasanje, vo koe mazot nema doverba duri ni deka negovata zena ke glasa kako sto toj i nalozil pa ja pridruzuva duri i vo takanarecenite paravani za diskrecija. Jas mislam i deka muslimankite i navistina dobrovolno gi nosat mantilite samo za da si gi sokrijat modrinkite od sekojdnevnite kjoteci.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:15

Gledas postar bratu...  kako koga ke se soocis so realnosta,znaes da smeknes,kako so ariel da te oprav.

MOIRA... gledas zosto jas istiteodgovori gi POVTORUVAM. Neznaete so red da citate. Neli na istava tema odgovoriv i za pokrivkata na liceto ???????? Ete koj e Ispran da go postavuva sekogas istoto i pak istoto prasanje....

Ne e edinstvena rabota koja ne ja razbiras. Koga bi ja pocituval edna (od retkite) Isusovi a.s zapovedi: "Izvadija gredata od okoto za da ja baras raskata vo tugjoto" mnogu raboti bi ti bile sosema jasni. Znaci,ako si ja spoznaes svojata vera,togas nisto nema nejasno da ti bide.
Mene pak nemi e jasno kako edna Hristijanka,koja resila da mu se predade na Boga i samo nemu da mu sluzi,da se ZATVORI vo CRKVA i od tamu da ne izleguva. No ako prasam nekoj Pravoslaven ili Katolik ili onoj koj pripagja vo redot kade sto toa se praktikuva ladnokrvo ke mi kaze deka sama odlucila vo CRKVA DA SE ZATVORI. I jas veruvam vo toa deka nikoj so sila ne ja zatvoril. Kazi mi sega koe e poloso,da zena kako taa na slikata taka da odi,pritoa ima pravo da izleguva,da raboti,da uci,da se skoluva,da vozi........ ili onaa kalugerka ?
Drugo,treba da delis nekoi raboti vo Islamot kako sto se FARZOVI (MORALNI) i Sunneti (NEMORALNI). Ne e FARZ-OBAVEZA maz da nosi brada,ama e PREPORACLIVO-SUNNET. Ona sto e OBAVEZA za zenata e da ja pokrie kosata (liceto ne e moralno da se pokrie) no ako praktikuva i Sunnet togas samata resila da se pokrie celosno pa i liceto. Znaci Muslimanka e i onaa sto go pokrila i liceto i onaa kojaliceto go nema pokrieno. Kako sto ne se Muslimani samo onie koi i brada nosat. Ako jas ne KLANJAM-STO MI E OBAVEZA,nemozam Brada da ostavam,toa sto ne mi e obaveza.Znaci se bara Musliman FARZOVITE da gi ispolnuva a potoa i Sunnetite.Onoj koj gi ispolnuva site dolznosti koi Allah dz.s vo Qur'anot mu gi naredil,so zadovolstvo prifakja i Sunnetite da gi ispolnuva,onolku kolku sto moze. Nisto prisilno.
Taa zena,svetlina,radost osekja koga izleguva taka. Samijata mu ispolnuva uste edna praznina vo dusata,radost,oti,toa go pravi vo ime na NEJZINIOT SOZDATEL i ljubov prema Nego. Nie koga POSTIME,radost i slast vo Ramazanot osekjame tokmu togas koga glad ke osetime a vo Imato na Stvoritelot go ispolnuvame toa.
Mozebi za tebe ne e prifatlivo slednovo,no za Pravoslavnite e:
Koga na sred zima skokaat po krstot,nikoj nemoze da gi narece budali I NE SMEE,oti sepak,si osekjaat nesto vo toa.

Ponataka i nie site imame Familii eteti gi clenovite na Forumot (Muslimani) jas ne veruvam deka kaj bilo koj nekoj od zenskiot pol nosi Feredze i nikoj ne prisilil,no sekako deka bi ne raduvalo na site nas,koga nekoja od nasite sestri bi ja spoznala tolku verata i bi odlucila taka da odi.
Vakvite zeni na slikata se isto taka pricina na golem broj zeni koi go prifakjaat Islamot.
Ti dadov i viodeo klip,ex Hristijanka,koja isto taka e oblecena.Koj nea ja nateral taka ? Taa za da go prifati Islamot,KOMPLETNO go spoznala a i Hristijanstvoto,pa napravila razlika,sto se bara vo Hristijanstvoto i sto se bara vo Islamot. Za da bide pokorna na Boga i da mu sluzi samo NEMU nemora vo dzamija da sedi zatvorena(kako kalugerkite),tuku ima pravo na bela videlina.

Ova inaku bese upateno do EvAngelos,koj ne zina nisto poveke.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:15
Edno Goooooooolemooooooo BLAGODARAM za komplimentite so koi me pocesti. Ama ocigledno ne raska, tuku daska imas vo oko! I bas me raduva deka si daleku, daleku, dokolku navistina si tamu kade sto tvrdis deka si. Samo ocigledno ti nedostasuvame, a osobeno JAS! POZDRAV
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:17
Originally posted by аџија аџија напиша:

Што мислите кој повеќе ќе се возбуди да види топлес девојка/жена?
Муслиман од С. Арабија
или
Африканец од племето каде сите одат топлес?

Значи Африканецот, така речи, нема да примети дека има топлес девојка. А исламецот ќе избезуми.

Значи не е до облекувањето/соблекувањето, туку до УМОТ, до одгојот, до психологијата, односно во основа до КУЛТУРАТА (контекстот) е!

Во совршеноста, каде постојат само чисти и совршени мисли, нема потреба од облека, бидејќи никој не го посакува тоа што е туѓо. Затоа во рајот нема(ше) облека.

Posle ovoj komentar adzo mozam slobodno da  zaklucam deka mozokot
ti e poln samo so slama голема%20насмевка

Bidejki takvo mesto kako sto go opisa ti nepostoi i takvi luge ne
postojat tokmu zatoa e potrebno pokrivanjeto na teloto.

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:17
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Eve sto bara Gidione:

"Ako zenata ne saka da ja pokriva glavata,togas neka ja istrize kosata,ako pak e sramota da se strize,togas neka se pokrie" (Koran 115-18) голема%20насмевка голема%20насмевка голема%20насмевка 

Sto ima loso tuka kazi ? 

голема%20насмевка Ова ти е добро Миралем (Коран 115:18), добра јадица намигнување 
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:19
[QUOTE=Miralem1]

Gledas postar bratu...  kako koga ke se soocis so realnosta,znaes da smeknes,kako so ariel da te oprav.

MOIRA... gledas zosto jas istiteodgovori gi POVTORUVAM. Neznaete so red da citate. Neli na istava tema odgovoriv i za pokrivkata na liceto ???????? Ete koj e Ispran da go postavuva sekogas istoto i pak istoto prasanje....

A, zosto mene mi se obrakas, pa ne ti postaviv jas prasanje, ama ocigledno sum ti nokna mora, so moira ima samo mala razlika, edno I
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:21

Ova inaku bese upateno do EvAngelos,koj ne zina nisto poveke.

Што било упатено за мене? За какво зинување се работи? среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:22

Za drugiot del od tvojot post.

Ne e tocno. Gledas moira zosto sekogas gi stavam istite odgovori голема%20насмевка Zatoa sto ne citate so red.

PRAVATA NA NEMUSLIMANITE VO ISLAMSKITE ZEMJI:

Цитирај
Pravo na zaštitu

Prvo od svih prava “sljedbenika knjige” u islamu je zaštita od svih vrsta spoljašnjih neprijateljstava. Stoga, ako ih neko napadne, muslimani su dužni stati im u zaštitu. Šejh Qaradawi se u ovoj tvrdnji oslanja na šerijatsku literaturu, kao i na stav imama Ibn Tejmijje, r.a. Imam Ibn Tejmijje je posredovao kod tatarskog zapovjednika Qatlušaha da oslobodi zarobljenike. Qatlušhah je dozvolio da se oslobode muslimanski zarobljenici, ali je Ibn Tejmijje insistirao da se oslobode i hrišćani. Ovakav stav Ibn Tejmijje predstavlja primjer fikhske perspektive prema zaštiti od stranih neprijateljstava.

Islamska država je, također, dužna štititi prava nemuslimanskih manjina od unutarnjeg nasilja. U skladu sa tim, nije dozvoljeno neprijateljstvo protiv njih ni u kom obliku. Prepliću se brojni ajeti i hadisi koji zabranjuju nasilje muslimana nad nemuslimanima, za primjer navodimo riječi Poslanika, s.a.w.s.: ”Ko učini nasilje prema mu`ahidu (nemuslimanu štićeniku islamske države) ili mu uskrati pravo, ili ga optereti preko njegovih mogućnosti,ili uzme nešto njegovo bez saglasnosti, ja ću mu biti tužitelj na Sudnjem danu.” (Bilježe ga Ebu Dawud i Bejheki).. Također je rekao:” Ko uvrijedi zimmiju (nemuslimana-štićenika) uvrijedio je mene, a ko uvrijedi mene uvrijedio je Allaha, dž.š.”(Bilježi ga Taberani u El-Ewsatu , sa dobrim lancem prenosilaca).

Kako je ovo bila praksa Poslanika s.a.w.s. , tako je postalo i praksom pravednih halifa . Prenešene su brojne slične izjave i postupci od Omera i Alije r.a. , a sličan pravac su zagovarali i brojni šerijatski pravnici.

Od oblika ove zaštite je:

Zaštita krvi - fizička bezbijednost

Qaradawi prenosi saglasnost učenjaka da se krv štićenika mora čuvati, te da je napad na njihovu fizičku bezbjednost jedan od velikih grijeha, zbog hadisa u kom je Poslanik, s.a.w.s., rekao: ”Ko ubije štićenika neće osjetiti miris dženneta, a ako ga i osjeti, to će biti sa udaljenosti od četrdeset godina.” (Bilježe ga Ahmed i Buhari u poglavljima o džiziji , kao i drugi) .

I ako se učenjaci razilaze po pitanju da li se musliman kažnjava smrću ako ubije nemuslimana, Qaradawi ispravnijim stavom smatra da muslimana treba ubiti ako bespravno ubije nemuslimana, oslanjajući se na sveobuhvatnost k*r`ansko - sunnetskih citata koji naređuju odmazdu, uz stav o jednakosti prolivene krvi.

Na ovaj stav se oslanjao Osmanski hilafet, i praktikovao ga je u brojnim svojim pokrainama, prije mnogo vijekova, sve dok hilafet nije uništen početkom prošlog vijeka napadima neprijatelja islama.

Čuvanje imetka

Na obaveznosti ovoga su saglasni svi šerijatski pravni pravci, u svim oblastima i kroz različite vremenske periode. Pažnja islama prema imovini i posjedima nemuslimana dostiže do toga da on poštuje sve što nemuslimani smatraju imetkom – čak i kada to u očima muslimana ne predstavlja imetak. Alkohol i svinjsko meso nije dozvoljeno smatrati posjedom muslimana, tako da ako musliman muslimanu uništi nešto od pomenutog nije mu dužan ništa (jer je to imetak kojim nije dozvoljeno ostvarivati korist, prim.prev). Ali , ako pomenuto bude u posjedu štićenika, i musliman ga uništi, dužan je platiti njegovu vrijednost, kako tvrdi imam Ebu Hanife.

Čuvanje časti

Čast štićenika u islamu se čuva kao čast muslimana. Čak, imam El-Qarafi el–Maliki je rekao: ”Ko ih uvrijedi, makar ružnom riječju ili ogovaranjem, izgubio je Allahovu zaštitu, zaštitu Njegova Poslanika s.a.w.s., i zaštitu vjere islama” (U djelu El-Furuq tom 3, stranica 14, 119 odjeljak). Ovoj slične izjave islamskih učenjaka su brojne.

Osiguranje u slučajevima nemogućnosti, starosti i siromaštva

Šta više, islam garantuje nemuslimanima “penzijsko osiguranje koje pripada kako njima tako i svima koji budu u njihovoj situaciji”, jer su oni štićenici islamske države, a ona je odgovorna za svakog svog građanina. Poslanik, s.a.w.s., je rekao: ”Svi ste vi pastiri i svi ćete biti pitani za svoje stado”. (Muttefeq alejh). Prema ovom se upravljala praksa pravednih halifa i onih nakon njih. Ovakav stav je prenešen u pismu Halid bin Welida stanovnicima El-Hireh u Iraku u vrijeme vladavine Ebu Bekra es-Siddika, r.a., u prisustvu velikog broja ashaba, što se ujedno smatra i njihovim konsenzusom. Omer bin Hattab je vidio starca Jevreja kako zbog starosti prosi (u nemogućnosti da zaradi) pa je njemu i svima njemu sličnima propisao iz muslimanske blagajne doživotnu penziju rekavši: ”Nismo pravedni prema njemu ako mu dok je mlad uzimamo porez a ostavimo ga na cjedilu kada bude bespomoćan. ”Ovakvog stava su i većina islamskih pravnih skola.

Pravo na ispovijedanje vjere

Među ovim pravima je i zabrana muslimanima da štićenike prisiljavaju na prihvatanje islama. Svaki vjernik ima pravo na svoju vjeru i pravac, i ne smije se prisiljavati da prihvati drugu vjeru, niti se smije vršiti pritisak da bi se okrenuo islamu. Temelj ovog prava su Allahove riječi: ”U vjeru nije dozovoljeno silom nagoniti, pravi put se jasno razlikuje od zablude.” (El-Bekare: 256). Također je Uzvišeni rekao: ”Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?” (Junus 99)
Historija istinom svjedoči o muslimanima po ovom pitanju, a i zapadnjaci to priznaju.

Islam je čuvao nemuslimanima njihove bogomolje i vjerska obilježja. U vrijeme Poslanika, s.a.w.s., stanovnicima Nedžrana je garantovana vjerska sloboda, koju im garantuje Allahovo pravo i zaštita Njegova Poslanika, s.a.w.s. Sloboda da vjeruju i ispovijedaju svoju vjeru, da imaju svoje zajednice i svoju trgovinu. Omer, r.a., je u djelu poznatom kao “Omerova povelja” garantovao stanovnicima Elija`a slobodu ispovijedanja vjere. Ova sloboda je garantovana i stanovnicima `Anata u vrijeme Halid bin Welida, kako to prenosi Ebu Jusuf u djelu “El-Haradž”.

Kao dokaz slobode vjere poslužiće i stavovi šerijatskih pravnika da je dozvoljeno da nemuslimani grade svoje crkve u naseljima u kojima većinu čine muslimani. Praksa muslimana kroz historiju je tekla u ovom smjeru od davnina. U Egiptu je izgrađeno mnogo hrišćanskih crkava u prvom hidžretskom stoljeću, kao što je crkva Mar Markos u Aleksandriji ( između 39. i 56. hidžretske godine). Također je prva crkva u Fustatu podignuta za vrijeme vladavine Ibn Muhlida (između 47. i 68. hidžretske godine). Abdul-Aziz bin Merwan, kada je osnovao grad Hilwan, dozvolio je izgradnju crkve u njemu, kao što je dozvolio i nekim monasima da izgrade dva manastira.

Čak, istraživač El-Mukrizi jasno ističe: ”Šta više, sve pomenute kairske crkve su podignute za vrijeme islamske vlasti, i niko se po tom pitanju ne razilazi.”

Također i u naseljima gdje muslimani nisu činili većinu, bilo je dozvoljeno obnavljanje crkava i izgradnja bilo čega što je hrišćanima bilo potrebno, u skladu sa njihovom brojnošću.

Ovakva blagost se nije pojavila nigdje kao u islamu, tako da je francuski orijentalista Gustav Lubon rekao: ”Vidjeli smo iz k*r`anskog ajeta koji smo prethodno pomenuli da je blagonaklonost Muhammeda, a.s., prema Jevrejima i hrišćanima bila dovedena do vrhunca. Ovu blagonaklonost nije zagovarao ni jedan osnivač vjere prije njega, u jevrejskoj vjeri a posebice u hrišćanstvu, a vidjećemo i kako su pravedni halife slijedile njegovu praksu.” Ovo je takođe prenijeto jezicima Evropljana, kao što je bio Robertson i drugi.

Pravo na rad i zaradu

Također, islam nemuslimanima garantuje pravo na rad i zaradu. Oni se mogu baviti svim oblicima trgovine, kupoprodaje, iznajmljivanja, punomoćništva, i drugo, osim kamate, jer se prenosi da je Poslanik, s.a.w.s., pisao vatropoklonicima Hedžera – ili će te ostaviti kamatu, ili ste obijavili rat Allahu i njegovom Poslaniku.” Ovom izuzetku se može dodati zabrana prodaje alkohola i svinjskog mesa u muslimanskim sredinama. U svemu ostalom, imaju punu slobodu poslovanja. Kaže Adam Mejtz: ”Nije postojalo nista u islamskom šerijatu što je pred štićenicima zatvaralo vrata poslovanju. Oni su bili uspješni u jako unosnim djelatnostima, bili su bankari i trgovci, ljekari. Šta više, nemuslimani su se organizovali, tako da su Jevreji bili najuspješniji bankari u Šamu, dok su većina liječnika i pisara bili hrišćani. Poglavar hrišćana u Bagdadu je bio liječnik halife, a poglavari Jevreja i njihovi talenti su bili uz njega.”

Pravo na zauzimanje položaja u vlasti

Islam nije zabranjivao štićenicima da zauzimaju položaje u državnom aparatu, jer ih je smatrao dijelom mreže od koje je istkana država. Islam nije želio da oni budu izolovani. Štićenici su imali pravo na zauzimanje svih funkcija u državi, osim onih koje bi narušile primat vjere u upravi, kao što je imamet, zauzimanje vladarske funkcije, upravljanje vojnim trupama ili suđenje muslimanima, upravljanje imetkom kojeg muslimani daju kao sadaku i slično.

Hilafet ili imamet su oblici upravljanja koji su direktno naslijeđeni od Poslanika, s.a.w.s., i nije realno da ovu vlast naslijedi nemusliman, niti je relano da sudi prema islamskom zakonu neko ko ne vjeruje u islam. Takođe pitanje upravljanja vojskom je za muslimane sasvim ibadetsko pitanje, jer je borba za islam vrhunac pokornosti Allahu, te stoga nije normalno da jedan takav ibadet predvode i njime upravaljaju nemuslimani. Isti je slučaj i sa imetkom od sadake, jer je takav način dijeljenja ibadet za muslimana, i nije normalno da rezultatom tog ibadeta upravlja nemusliman.

U ostalim slučajevima, dozvoljeno je osloniti se na štićenike u upravljanju državnim aparatom, ako se radi o povjerljivim i pouzdanim ljudima, iskrenim prema državi u kojoj žive, ali ne i prema onima o kojima kaže Allah Uzvišeni: ”O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele: jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze, ako pameti imate. (Alu Imran 118)

Imam El-Mawerdi čak tvrdi da štićenik ima pravo da zauzme položaj u takozvanim izvršnim ministarstvima, gdje će imati zadatak da provede odredbe koje vladar naredi ili ih potpiše.

U vrijeme Abbasija, pojedini hrišćani su zauzimali položaje u ministarstvu. Od njih su Nasr bin Harun (369 godine) , zatim Isa bin Nestoros (380 godine) a prije toga, Muavija bin Ebi Sufjan je imao pisara hrišćanina po imenu Sedžun.

Nekada se sa ovom velikodušnošću pretjerivalo, tako da su se muslimani žalili da ih Jevreji i hrišćani bespravno nipodaštavaju u njihovoj sopstvenoj državi.

Zapadni historičar Adam M. u svojoj knjizi “Islamska civilizacija u četvrtom hidžretskom stoljeću” (Drugi dio, 105 strana): ”Od stvari kojima se toliko čudimo je jako izražena brojnost radnika i činovnika u upravnoj vlasti koji nisu muslimani u muslimanskoj državi. Sticao se dojam da hrišćani upravljaju muslimanima u državi islama, a davne su pritužbe muslimana na lošu vlast štićenika islamske države.”

Цитирај I nemoj da mi se rasfrlas so slobodite i pravata na muslimanskata zena, zosto toa vo drzavi koi po ustav i ureduvanje se muslimanski so zakon im se zabranuva duri i na nemuslimanki da se pojavat na ulica bez samija i mantil.
Aman be brate,pa koi ste vie ziti majka ? Neli vo Francija na zenata (Muslimanka)i bese zabraneto da nosi Hidzab.Zaboravi li na protestite ??? Ne ke reces sega deka mazite so sila gi naterale daprotestiraat голема%20насмевка 
Sekogas prava ste imale vo Islamski zemji i ste bile ZASTITUVANI od Muslimanite,od pamtivek i duri sega amanet ste ostaveni,se grizime uste za vas..... zalutani.

Podolu da ne te citiram,toa e edna BOLNA prastava.
Navistina mi e milo i drago sto ubeden sum deka na ovaa tema vi se pojasneti site raboti. Mislam deka nema sto dalje da se debatira.

Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:24
A toa sto velis deka treba da si ja potstrize mil moj Milareme, pa neli sega rekovme deka ne saka da stavi samija a ne pak da se sisa pa tuka velis deka ako ne saka samija treba da se isisa.
Toa mislis sama, ili sosila povtorno, ili mozebi da i se isskuba kosata. Prasanjeto e sto ako zenata ne saka nitu samija nitu frizura po terk na mazot (nularica) - togas se znae kjotek.
Se nadevam deka nema da se naljutite ama stotuku mi tekna nesto se nadevam ke go svatite kako vic koj stotuku mi tekna
Site nasiroko zboruvaat za toa deka muslimankite se depiliraat vo predelot na vaginata, jas ne sum videl gola muslimanka pa toa ke go prifatam so rezerva, ama togas ako navistina se izdepilira dolu zenata dali toa znaci deka ako i e pokriena glavata moze da se seta so razgoleno megjunozje.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:25
Sekoj sto e skromen e takov oti mora da bide, kako nekoj sto mora da pusta kosa oti ima klempavi usi, sto znaci sekoj sramot go krie, a ona sto e za falba go istaknuva
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:27
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

<SPAN style="FONT-SIZE: 10px">Ova inaku bese upateno do EvAngelos,koj ne zina nisto poveke. </SPAN>

Што било упатено за мене? За какво зинување се работи? среќа

Ma za site prasanja nas ni replicira, opsesija sme mu
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:27
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Eve sto bara Gidione:

Sto ima loso tuka kazi ? 

голема%20насмевка Ова ти е добро Миралем (Коран 115:18), добра јадица намигнување 

haha голема%20насмевка 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 00:28
Мирко, ти јадицата кон Гидеон ја фрли, ама изгледа братов се фати на неа голема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,188 секунди.