IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ АЛЛАХ (Бог) Е СЕМОЌЕН?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ АЛЛАХ (Бог) Е СЕМОЌЕН?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 17>
Автор
Порака
coolio Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:22
Originally posted by аџија аџија напиша:

Само да те поправам:

„јас и отецот сме едно!“ - Исус

Значи двајца, а едно. Е кога тука ќе се додаде и Св. ДУх, ќе сфатиш дека се три, а едно.

И не ја квари логиката, оти ви е слаба страна изгледа...

abe ta sto jas go kazav stvarno ima logika no ti toa sto go kazuvas nema logika posto samiot ako pomislis na istoto prasanje ke ti stane sam jasno, ako gospod ima sin togas ima i zena, a ako ima zena ima i drugi deca, toas gospod ima i braka i taka katamu .. toa e polemika pogresna totalno ,ne me svakaj pogresno no sam mozes da sporedis eve ti eden prmer:
A+B+C=ABC

znaci ne moze A+B+C=A
prosta matematika ;)

Изменето од coolio - 19.Февруари.2007 во 22:23
Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:25
Епа не ти е ич добра математиката... Еве нап ример:

Колку е:

Бесконечност + Бесконечност + Бесконечност?

Зар не е ПАК бесконечност?

Затоа Отецот, Синот и Св. Дух, се едно, а три. Бесконечни, Вечни, Едносушни...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:30

Епа не ти е ич добра математиката... Еве нап ример:

Колку е:

Бесконечност + Бесконечност + Бесконечност?

Зар не е ПАК бесконечност?

Затоа Отецот, Синот и Св. Дух, се едно, а три. Бесконечни, Вечни, Едносушни...

jas ke ti ja kazam formulata na tvojata matematik ako pocnes da odbrojuvas nanazad od bezkonecnost ke stinges na 1? i podole nema
neka ti stane jasno drugarce pozdrav

Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:34
Originally posted by coolio coolio напиша:

Епа не ти е ич добра математиката... Еве нап ример:Колку е:Бесконечност + Бесконечност + Бесконечност?Зар не е ПАК бесконечност?Затоа Отецот, Синот и Св. Дух, се едно, а три. Бесконечни, Вечни, Едносушни...

jas ke ti ja kazam formulata na tvojata matematik ako pocnes da odbrojuvas nanazad od bezkonecnost ke stinges na 1? i podole nema

Почни да броиш од бесконечност и кажи ми кога ќе стигнеш до 1.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:36
@sard

LOLLOLLOLClap
LOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:39
Originally posted by sard sard напиша:

Епа не ти е ич добра математиката... Еве нап ример:Колку е:Бесконечност + Бесконечност + Бесконечност?Зар не е ПАК бесконечност?Затоа Отецот, Синот и Св. Дух, се едно, а три. Бесконечни, Вечни, Едносушни...

Почни да броиш од бесконечност и кажи ми кога ќе стигнеш до 1.

sve ima pocetok, i sve ima i kraj, kako si stignal do bezkonecnost ke stignes i na pocetok, ti dur ibrois do tolku mozda nema da si ziv,
i nemoj da sporeduvas 3 nesta vo 1 posto 1 = 1,  a  3 =3.
Gospod e 1, nema nitu sin, nitu kerka, toj e sam i nema ortaci.
Кон врв
Argument Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 19.Февруари.2007
Локација: Albania
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Argument Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:39

Pozdrav do site hristiani, katolici i drugi...

Fala do Allah, sto Isus spored vas umrel vo Krst, zamislete toj da umrese vo more, vie ke drezevte na grlo akvarium
Ova e prva kritika za vas
da dade Allah pak da zboruvate kontra Islamot... i ke vidime...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:45
Epa coolio, Господ не е едно нешто, туку Тој е се. Тој е бесконечен во сите свои атрибути: знаење, постоење, љубов... Затоа не може да применуваш погрешни математики.

Всушност многу е просто кога ќе размислиш. Совршеното е секогаш Едно, без разлика колку и да се. Затоа иако се Тројца, сите прават ИСТО, бидејќи се Совршени. А совршеното секогаш го одбира истото: т.е. тоа што е најдобро и најсовршено. Затоа меѓу Отецот, Синот и Св. ДУх, нема никогаш конфликт и недоразбирање...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:47
Originally posted by Argument Argument напиша:

Pozdrav do site hristiani, katolici i drugi...

Прво научи ги убаво кој е кој, а после постирај.

Ова е прва критика за тебе, па сега зборувај ти пак за небулози... Big%20smile

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:48
abe ne go karaj
toj ima argumenti breeeeeeeeeeeeeeeeeee
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:50

Epa coolio, Господ не е едно нешто, туку Тој е се. Тој е бесконечен во сите свои атрибути: знаење, постоење, љубов... Затоа не може да применуваш погрешни математики.

Всушност многу е просто кога ќе размислиш. Совршеното е секогаш Едно, без разлика колку и да се. Затоа иако се Тројца, сите прават ИСТО, бидејќи се Совршени. А совршеното секогаш го одбира истото: т.е. тоа што е најдобро и најсовршено. Затоа меѓу Отецот, Синот и Св. ДУх, нема никогаш конфликт и недоразбирање...
Epa cim vikas deka e sve, zosto pa mora da bide 3? zosto da ne bide 100 ? ili 1000000 ? zosto pa 3 vo edno ?
ili pak 100 vo edno , nemas samo ti sumlja vo toa imaat mnogu hristijani,koi ne mozat da go odgovorat toa prasanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:51
Нема никаква сумлја (!) туку само во вашата глава постои недоразбирање...

Зошто 3? Затоа што така Господ се објавил. Кој си ти да му кажеш на Господ, извини ама ме буниш???

Не биди смешен, те молам...LOLLOLLOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:56

Нема никаква сумлја (!) туку само во вашата глава постои недоразбирање...

Зошто 3? Затоа што така Господ се објавил. Кој си ти да му кажеш на Господ, извини ама ме буниш???

Не биди смешен, те молам...LOLLOLLOL

ehh ja smesen, ne znam koj e smesen, ti sam se bunis so samiot sebe jas samo argumentiram,ima fakti za toa deka gospod e 1, i duri isus se obidel da vi objasni deka on e samo pratenik bozji, i deka se molel na gospod, zasto se molel ? za da ne umre na prokletiot krst, a vie go zemavte krstot za simbol, i normalno deka bil praten samo za narodoto vo izrael duri ima i citat vo biblijata kaj sto pisuva deka e ispraten za izgubenite ovci na izreal, a ne izgubenite ofci vo svetot ili makedonija ili pak amerika itn..
jas ne mu kazuvam nisto na gospod, on vi kazal na vas, no vie od1 go napravivte 3 :)

Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 22:57

sve ima pocetok, i sve ima i kraj, kako si stignal do bezkonecnost ke stignes i na pocetok, ti dur ibrois do tolku mozda nema da si ziv,
i nemoj da sporeduvas 3 nesta vo 1 posto 1 = 1,  a  3 =3.
Gospod e 1, nema nitu sin, nitu kerka, toj e sam i nema ortaci.

Ако веруваш дека се има свој почеток и свој крај тогаш ти и не веруваш во Бога.

Но еве ти и научни теории дали се има свој почеток и свој крај. Прочитај го многу е поучно.

„Е, сега прашањето што ни доаѓа на ум на сите нас во некој миг е: што би се случило кога би отпатувале до работ на вселената и кога, како да станува збор за вистински раб, би ја протнале главата зад завесата? Каде ќе биде вашата глава кога веќе нема да биде во вселената? Што ќе најдете од другата страна? За жал, одговорот е дека никогаш не можете да стигнете до крајот на вселената. Не затоа што е потребно премногу долго време за да се стигне дотаму – иако, се разбира би било потребно многу време – туку затоа што, дури и да патувате постојано кон надворешноста по права линија, бесконечно и решително, никогаш нема да стигнете до крајната граница. Наместо тоа, ќе се вратите на истото место од каде што сте тргнале (а претпоставуваме дека во тој миг најверојатно ќе се обесхрабрите и ќе се откажете од потфатот). Тоа се должи на фактот дека вселената е закривена, на начин што не можеме точно да си го замислиме, во согласност со Ајнштајновата теорија за релативитетот (до која ќе стигнеме кога ќе дојде време).
Засега е доволно да знаеме дека не се рееме во некаков простран меур што постојано се шири. Повеќе би можело да се рече дека вселената е закривена на начин што и овозможува да биде безгранична, но ограничена. Не може да се рече дури и дека вселената се шири во вистинска смисла на зборот зашто, како што забележал физичарот и добитник на Нобеловата награда Стивен Вајнберг, „сончевите системи и галаксиите не се шират, и вселената сама по себе не се шири“. Поточно би било ако се рече дека галаксиите се оддалечуваат една од друга. Сиве овие работи претставуваат вистинско искушение за интуицијата. Или, како што вели биологот Џ.Б.С.
Халдан во својата прочуена забелешка: „Вселената не само што е почудна отколку што претпоставуваме ние; таа е почудна отколку што ние можеме да претпоставиме“.

Споредбата што обично се користи за да се објасни закривеноста на вселената бара од нас да се обидеме да замислиме дека на Земјата е донесено едно суштество од некоја вселена со рамни површни, кое никогаш не видело фера. Без оглед на тоа колку далеку ќе талка по површината на планетата, тоа никогаш нема да го најде крајот. Може евентуално да се врати на местото од каде што тргнало и се разбира дека ќе биде збунето до крајност и нема да може да објасни како се случило тоа. Е, па , ние сме во истата позиција во однос на вселената како нашиот збунет вонземјанин од рамната вселена, само што нас не тревожат поголеми димензии.

Како што нема место каде што можете да го најдете крајот на вселената, исто така нема ни место каде што можете да застанете и да речете: „Овде почнало се. Ова е најцентралниот дел од сето тоа.“ Сите ние сме во центарот на сето тоа. Всушност, тоа не го знаеме со сигурност.“

Превземено од фељтон во денешниот број на весникот „Време“.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.