IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - ХЕДОНИЗАМ......ЗА ИЛИ ПРОТИВ....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ХЕДОНИЗАМ......ЗА ИЛИ ПРОТИВ....

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 789
Автор
Порака
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2010 во 14:06
Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Малку ти се измешани работите .

Хедонистот , како и оние кој во името на некои “ морални и етички нормативи “ апстинираат , јадат затоа што се гладни .

Разликата е во пристапот кон храната , сексот , ОВОЗЕМСКИТЕ ЗАДОВОЛСТВА .

Некој е свесен дека во “Бутел“ нема оргијање , нема храна , нема пијалок , нема мирис , нема вкус ... нема живот , додека некој се воздржува од ОВОЗЕМНИТЕ ЗАДОВОЛСТВА за да ужива во “ Бутел “ , трагично но вистинито .

Ah lele ..... kade bi bil covekot da ne bese Eva ..... голема%20насмевка
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2010 во 14:08
Originally posted by Anthony Anthony напиша:

Па уживањето може да биде телесно и духовно. Јас лично уживам во силни вкусови и диви нешта

Мене телесното не ми праи многу филм, изгледа затоа сум и слаб.голема%20насмевка
Кон врв
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2010 во 14:09
Originally posted by Blue Scarlet Blue Scarlet напиша:

Малку ти се измешани работите . Хедонистот , како и оние кој во името на некои “ морални и етички нормативи “ апстинираат , јадат затоа што се гладни . Разликата е во пристапот кон храната , сексот , ОВОЗЕМСКИТЕ ЗАДОВОЛСТВА . Некој е свесен дека во “Бутел“ нема оргијање , нема храна , нема пијалок , нема мирис , нема вкус ... нема живот , додека некој се воздржува од ОВОЗЕМНИТЕ ЗАДОВОЛСТВА за да ужива во “ Бутел “ , трагично но вистинито .

Ah lele ..... kade bi bil covekot da ne bese Eva ..... голема%20насмевка

Во тестисите ?
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2010 во 14:11
Originally posted by Anarchy Anarchy напиша:

Originally posted by Anthony Anthony напиша:

Па уживањето може да биде телесно и духовно. Јас лично уживам во силни вкусови и диви нешта
Мене телесното не ми праи многу филм, изгледа затоа сум и слаб.голема%20насмевка

Јбг, индивидуално е - секој си има свој филм. Ако ме прашуваш мене - би ти рекол дека пропушташ многу ( се разбира од МОЈОТ филм)
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2010 во 14:37
Patot e za site eden i ist...sega ili nekogas ke mora da go izodimeсреќа
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2010 во 18:18

Хедонистот , како и оние кој во името на некои “ морални и етички нормативи “ апстинираат , јадат затоа што се гладни .

Некој е свесен дека во “Бутел“ нема оргијање , нема храна , нема пијалок , нема мирис , нема вкус ... нема живот , додека некој се воздржува од ОВОЗЕМНИТЕ ЗАДОВОЛСТВА за да ужива во “ Бутел “ , трагично но вистинито .

голема%20насмевкаA be, jas imam edna ideja, ti si zborish drugo...
Ne se slushame/chitame, toa e problemot..sekoj saka da si zboruva za toa shto spored nego e vazhno, i nikoj ne go slusha drugiot, ni go chita!

Aj kje ti se preshaltam, vo ime na nekoe zadovolstvo :)
Kolku za boldot, tuka se soglasuvame:)

Sega tebe, religiozniot moral te machi, taka, i vozdrzhuvanjeto od zadovolstvata pritoa?

...Lugjeto se srekjni koga go pochituvaat Boga. Se chuvstvuvaat dobro, i poblisku do sebe среќа vozdrzhuvanjeto ne im e maka, tie ne chuvstvuvaat deka se lishuvaat od neshto. Ako velat deka uzhivaat na svoj nachin, togash uzhivaat.

Mene na primer hristijanskiot moral ovde, ili toa kako obichniot narod go primenuva, ne mi prechi- ne naogjam deka ne bilo koj nachin mi ja zagrozuva slobodata da zhiveam kako shto sakam.
Islamot, ne mozham da go prifatam kako filozofija so pravila na zhiveenje i odnesuvanje, silno mi go narushuva chuvstvoto na sloboda i na zhivotna radost. Strasta e vo osnova na se, na duhovnoto i na telesnoto, i ne mozham da go odvojam toa edno od drugo i da go proglasam za pogreshno.

Изменето од Kali - 23.Јуни.2010 во 18:51
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2010 во 18:36
http://www.vreme.com/g/images/905107_Rimska%20gozba,%20detalj%20freske%20iz%20Pompja.jpg                             http://1.bp.blogspot.com/_Do9I6jBplh4/S4VcI4Uyf0I/AAAAAAAAAWo/_I5RBkUhY28/s320/606px-Herculaneum_Fresco_001.jpg       
Оргиите кај старите римљани при самиот чин на јадење....и начинот како се одвива за мене е хедонистичко однесување на истите....
Џош како рекол А.А. ,,во светот можеш све да смениш лесно- освен туѓото размислување,,....така да izi со изразите кон bijonse1 кажи ти свое мислење за темата не за неа...!!

Изменето од bijonse1 - 23.Јуни.2010 во 18:38
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2010 во 19:13
Originally posted by Kali Kali напиша:

голема%20насмевкаA be, jas imam edna ideja, ti si zborish drugo...Ne se slushame/chitame, toa e problemot..sekoj saka da si zboruva za toa shto spored nego e vazhno, i nikoj ne go slusha drugiot, ni go chita!Aj kje ti se preshaltam, vo ime na nekoe zadovolstvo :)Kolku za boldot, tuka se soglasuvame:)Sega tebe, religiozniot moral te machi, taka, i vozdrzhuvanjeto od zadovolstvata pritoa? ...Lugjeto se srekjni koga go pochituvaat Boga. Se chuvstvuvaat dobro, i poblisku do sebe среќа vozdrzhuvanjeto ne im e maka, tie ne chuvstvuvaat deka se lishuvaat od neshto. Ako velat deka uzhivaat na svoj nachin, togash uzhivaat. Mene na primer hristijanskiot moral ovde, ili toa kako obichniot narod go primenuva, ne mi prechi- ne naogjam deka ne bilo koj nachin mi ja zagrozuva slobodata da zhiveam kako shto sakam.

Islamot, ne mozham da go prifatam kako filozofija so pravila na zhiveenje i odnesuvanje, silno mi go narushuva chuvstvoto na sloboda i na zhivotna radost. Strasta e vo osnova na se, na duhovnoto i na telesnoto, i ne mozham da go odvojam toa edno od drugo i da go proglasam za pogreshno.

A potrebite mora da se kontroliraat, za toa sme svesni sushtestva.

Се извинувам , јас пак помислив дека имаме различно мислење за тоа што е Хедонизам а што е свесно и со намера одрекување од задоволставата .
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2010 во 19:59
Не можеш да кажеш дека оној другиот, што седи наспроти тебе, и прави нешто, што тебе ти изгледа како уживање, дека истиот тој е хедонист.

Сите ние имаме различни ритуали на уживање. Дали на другиот истите му се гледаат неморални, тоа си е негов проблем, не мој.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2010 во 20:25
ja tupite mnogu beeeeeeeeeee aman....

MOZE LI NEKOJ DA GO PRIFATI TRKALOTO NA KONTINUUMOT?

simplicity of life is life of its own
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2010 во 20:41

Се извинувам , јас пак помислив дека имаме различно мислење за тоа што е Хедонизам а што е свесно и со намера одрекување од задоволставата .

Pishav odlozhuvanje, a ti zborish za odrekuvanje...рамнодушност

Ako ti se posaka seks duri se vozish vo javen prevoz-avtobus, i go napravish toa, zarem bi se smetal za svesno sushtestvo? намигнување

Hedonizmot kako nesvesno odnesuvanje, ne e neshto mnogu ubavo.
Hedonizam kako svesno uzivanje, e Bozhji dar
големо%20гушкање
Tolku!

Изменето од Kali - 23.Јуни.2010 во 20:53
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2010 во 22:53

Pishav odlozhuvanje, a ti zborish za odrekuvanje...рамнодушностAko ti se posaka seks duri se vozish vo javen prevoz-avtobus, i go napravish toa, zarem bi se smetal za svesno sushtestvo? намигнувањеHedonizmot kako nesvesno odnesuvanje, ne e neshto mnogu ubavo.Hedonizam kako svesno uzivanje, e Bozhji darголемо%20гушкањеTolku!

Реков , не си разбрала “вицот“ .

Кажав , и на оној кој не е хедонист , и на оној кој е хедонист ИМ ТЕКНУВА ДОДЕКА СЕ ВОЗАТ , факт !
Разликата е во тоа што едниот во тоа сака да ужива максимално , додека другиот тоа го прави за да го намали притисокот што го чуствува помеѓу препоните .

Тоа е разликата , а не кој може да се воздржи до дома .

Изменето од eptendosadno1 - 23.Јуни.2010 во 22:54
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2010 во 10:34
ccc...koga gubish vo diskusija, stanuvash kontradiktoren...мир
...ama toa e dobro, oti na krajot sepak kje dojdeme do neshto koe ima smisla i kje se soglasime големо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2010 во 12:50

ccc...koga gubish vo diskusija, stanuvash kontradiktoren...мир...ama toa e dobro, oti na krajot sepak kje dojdeme do neshto koe ima smisla i kje se soglasime големо%20гушкање

Значи хедониста е ониј кој ќе го направи тоа во автобус ?

А јас такво до сега не сум видел , за моја среќа .
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 789
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.