IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за солени јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за солени јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 30>
Автор
Порака
blackeye Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The Body

Регистриран: 24.Август.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4058
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blackeye Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2010 во 14:27
Прилепски ширден
 

Ширденот е прилепски специјалитет со јагнешко што го одразува широкото културно наследство и историските врски со ориентот.
Ширден е внатрешен орган на младо јагне кој преставува продолжение на желудникот.

Потребни состојки:

  • 2   Ширдени
  • малку   Црн бибер
  • 800 грама Телешко Кртина
  • малку   Сол
  • 800 грама Свинско Кртина
  • 2   Пиперка/ки
  • 200 милилитри Масло
  • 400 грама Јагнешко
  • 200 грама Кромид
    Месото исецкајте го на коцкички и запржете го заедно со кромидот.

    Потоа додадете ги сите останатi намирници.

    Добро промешајте ја целата смеса и тргнете ја од огнот, потоа наполнете ги ширдените со смесата, па зашијте ги или пак запечатете со чепкалки.
    Се редат во тава и се посипуваат со една чаша вода и малку масло (по избор може и малку вино).

    По вкус може повторно да посолите и посипете со бибер. Се пече на 200 степени околу 2 часа и се служи исклучиво топло и тазе.
  • shirden
Ne znam kako da pobegnem
od sna,
I ne znam dal' te iko voli kao ja,
Al' ne bi ova noc tako bolela,
Da me nisi volela....
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 07:42
Полнети домати
 
12 помали домати
сол,бибер
За полнење:
3 паковки моцарела секоја да е од 100 грама
5 лажици исецкан босилек
5 лажици течноста од моцарелата
8 лажици маслиново масло
6 лажици оцет
сол,бибер и ливчиња од босилек
 

Се сечи горниот дел на доматот и се прави длабнатина која се посолува и забиберува.
Моцарелата се вади од течноста и течноста се сочувува. Се сечи моцарелата на коцки и се меша со босилекот. Течноста од моцарелата се помешува со маслото и оцетот. Се зачинува со сол и бибер. Со ова се прелива мешавината на моцарелата и босилекот и се остава да се впие неколку минути. Се полнат доматите и се украсуваат со ливчиња од босилек.

Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 07:48
1 лепче
1 штипка сол

се соли лепчето со солта и воала

брзо и лесно
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 14:20
ubavo!...i fala emilchoда...samo, nema  i nekoj poednostaven ,..mislam ,...so pomalku stvari ...збунетост
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 14:21
Originally posted by brza brza напиша:

ubavo!...i fala emilchoда...samo, nema  i nekoj poednostaven ,..mislam ,...so pomalku stvari ...збунетост
 
Има .Одма ќе ти го кажам и повеќе ќе ти ареса.Октопод на скара........
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 14:30
Октопод на скара
 
 
Значи октоподот е почистен и измит.Вари се околу 40-45 мин.Вади се од водата и се рече на парчиња.Тура се врз силно нагрејана скара и кога е врз скарата  се става врз него лимунов сок,мааааалце зејтин и сол.Тоа е.
 
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 13:03
  • Похован модар домат
  • малку   Сол
  • 400 грама Модар Домат
  • 50 милилитри Млеко
  • 50 милилитри Масло
  • 200 грама Брашно
  •  Јајца
  •  
    Излупете ги модрите домати и исечете на кругови широки 1 см, насолете ги, па оставете ги во цедалка.

    Брашото, јајцето, солта и млекото измешајте ги во средно густо течно тесто.

    Исцедените модри натопете ги во тетстото и пржете во длабоко и загреано масло.

    Модрите домати пржете ги од двете страни за да добијат златно црвена боја, па вадете ги на кујнска хартија, а одозгора посипете ги со зачинска билка по желба.

    Послужете ги топли со сезонkа салата.
    Кон врв
    maria_magdalena Кликни и види ги опциите
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)
    trouble seeker

    Регистриран: 25.Октомври.2007
    Статус: Офлајн
    Поени: 8706
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 21:42
    Мантии (инспирирано од Bınbır gece)

    Се замесува тесто како за лисната пита: брашно околу 800 грама, 1 лажичка сол, 4 лажици заејтин и може мааааааааааалку квасец ама само малку колку пола лешниче да речам).

    Се заамесува со млака вода, (јас секогаш прво ставам вода во садот 400 грама, зејтин сол и квасец па си го додавам брашното). се меси убаво тесто и малку одмара.

    После тоа се дели на 3 топки и од секоја се расукува кора која се премачкува со 1/3 маргарин стопен (и помалку)и се сече онака зракасто и зраците се преклопуваат. Така добиените топки со маргарин одмараат 15 мин во фрижидер.Ова е класично тесто за обична лисната пита, има и поедноставен начин-секоја кора се мачка со маргаринот и се витка долгнавест ролат па како полжавче и така полжавчињата одмараат па после се расукува кора...зависи.

    Во меѓувреме се пржи кромид со мелено месо (околу 400 граам мелено јас користам само јунешко но сигурно дека може и мешано), зачини (1 кафена лаж. сол, доста бибер, мелен ким-МЕЛЕН, не овој зрна на кифлици што се става, кари...)

    Е сега секоја кора и се полни со третина фил и се витка ролат, па со остар нож се сечат парченца и се редат во подмачкан плех.

    Се печат на јак оган додека благо не заруменат никако да поцрвенат или да не се препечат. Како пита...Пред крај, се се меша 1 литар јогурт или кисело млеко со 3 чешниња лук, ако сакаш појака арома лукот може да го исецкаш) и се истура врз мантиите...
    Стои во рерна атка уште 5 мин и се служи.

    Инаку денес ми беше една двоцифрена годишнина од брак и дома ги изненадив со ова, а има ли поромантична испирација од 1001 ноќ?


    Се служи по желба (кока кола, винце...музика од бинбир гече, со Онур

    Пробај го ако си по готвењето, не се плаши нема утка, а слика незнам да префрлам од мобилен после на децата ќе им кажам



    Изменето од maria_magdalena - 03.Април.2010 во 21:43
    МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
    Кон врв
    mamamd Кликни и види ги опциите
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)
    Почесна конзулка

    Регистриран: 02.Ноември.2007
    Статус: Офлајн
    Поени: 25679
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 13:01
    Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

    Мантии (инспирирано од Bınbır gece)

    Се замесува тесто како за лисната пита: брашно околу 800 грама, 1 лажичка сол, 4 лажици заејтин и може мааааааааааалку квасец ама само малку колку пола лешниче да речам).

    Се заамесува со млака вода, (јас секогаш прво ставам вода во садот 400 грама, зејтин сол и квасец па си го додавам брашното). се меси убаво тесто и малку одмара.

    После тоа се дели на 3 топки и од секоја се расукува кора која се премачкува со 1/3 маргарин стопен (и помалку)и се сече онака зракасто и зраците се преклопуваат. Така добиените топки со маргарин одмараат 15 мин во фрижидер.Ова е класично тесто за обична лисната пита, има и поедноставен начин-секоја кора се мачка со маргаринот и се витка долгнавест ролат па како полжавче и така полжавчињата одмараат па после се расукува кора...зависи.

    Во меѓувреме се пржи кромид со мелено месо (околу 400 граам мелено јас користам само јунешко но сигурно дека може и мешано), зачини (1 кафена лаж. сол, доста бибер, мелен ким-МЕЛЕН, не овој зрна на кифлици што се става, кари...)

    Е сега секоја кора и се полни со третина фил и се витка ролат, па со остар нож се сечат парченца и се редат во подмачкан плех.

    Се печат на јак оган додека благо не заруменат никако да поцрвенат или да не се препечат. Како пита...Пред крај, се се меша 1 литар јогурт или кисело млеко со 3 чешниња лук, ако сакаш појака арома лукот може да го исецкаш) и се истура врз мантиите...
    Стои во рерна атка уште 5 мин и се служи.

    Инаку денес ми беше една двоцифрена годишнина од брак и дома ги изненадив со ова, а има ли поромантична испирација од 1001 ноќ?


    Се служи по желба (кока кола, винце...музика од бинбир гече, со Онур

    Пробај го ако си по готвењето, не се плаши нема утка, а слика незнам да префрлам од мобилен после на децата ќе им кажам


    Cekam sliki da pocnam da pravamизненадување
    Кон врв
    maria_magdalena Кликни и види ги опциите
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)
    trouble seeker

    Регистриран: 25.Октомври.2007
    Статус: Офлајн
    Поени: 8706
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 13:28
    Ветувам слика уште ми е во мобилниот, но нема да се покаеш, верувај ми на збор. Две тепсии направив тогаш и многу ми ги бендисаа.
    МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
    Кон врв
    mamamd Кликни и види ги опциите
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)
    Почесна конзулка

    Регистриран: 02.Ноември.2007
    Статус: Офлајн
    Поени: 25679
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 13:35
    Pravev ednas po tvoja recepta/mislam deka beshe milibrod i zatoa baram slika. голема%20насмевка Ne promasiv i znam i sega deka nema da promashamголемо%20гушкање
    Кон врв
    maria_magdalena Кликни и види ги опциите
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)
    trouble seeker

    Регистриран: 25.Октомври.2007
    Статус: Офлајн
    Поени: 8706
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 16:02

    моите “Мантии ала bınbır gece“ by Мариа Магдаленацрвенеење
    МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
    Кон врв
    Renatax Кликни и види ги опциите
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 27.Декември.2008
    Статус: Офлајн
    Поени: 11613
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 21:25
    А не може мантиите да се направат од готови кори?црвенеење
    Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

    Кон врв
    Stojadin Lord Кликни и види ги опциите
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

    Регистриран: 30.Јуни.2008
    Локација: United Kingdom
    Статус: Офлајн
    Поени: 128
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Stojadin Lord Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2010 во 21:32
    Originally posted by renatax renatax напиша:

    А не може мантиите да се направат од готови кори?црвенеење


    Moze i s's popske zamirosane malo da se uviju u puzav polozaj
    u mojoj kozi najbolje disem....
    Кон врв
     Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 30>
      Сподели тема   

    Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

    Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

    Страницата е генерирана за 0,125 секунди.