|
Закон за јавна чистота |
Внеси реплика | страница <1 789 |
Автор | |
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Возилото ми беше паркирано на единаесет метри од контејнерот, а полицаецот од око процени дека е на само 7 метри и ме казни. За да ми докаже дека е во право, барав да измериме, но ми рече дека нема метро", вели еден скопјанец кој платил 50 евра глоба за непрописно паркирање според Законот за јавната чистота.
Од Министерството за внатрешни работи објаснуваат дека возачите нема да ги спаси ни метро, ако евентуално го имаат во автомобилот, бидејќи полицаецот нема да дозволи да се мери со каква било направа за која не е направено вештачење дека е исправна. Од МВР велат дека полицијата многу често ги затекува возачите како непрописно ги оставаат возилата до контејнерите. За само едно деноноќие од 8 часот на 20 октомври до 8 часот следниот ден, велат од МВР, за ваков прекршок биле казнети дури 31 возач. "Казните се пишуваат со непосредно забележување на прекршокот. Не мора во сите случаи полицаецот да е во право, но затоа е дадена можност да не се плати казната во рок од 8 дена и да се оди на суд. Во такви ситуации треба да се направи вештачење кое го плаќа возачот, а кое може да чини и до 4.000 евра, многу слично како што се бараат вештачења за казни напишани за поминување на црвено светло на семафор", велат од МВР. ------------------------------------------------------ vcera imav mnogu obvrski da zavrsam, pa go svrtev pola Skopje... kako se spustiv nadole, po glavnata ulica, do samite kontejneri ,parkirani vozila... tuka nema koj da kaznuva na parkingot kaj Metropolis... isto kako na Vodno vo nedela, po trotoarite isto, kako rezultat na trkata od predhodniot den... a tuka imase kup policija, ne gledale koga se frlalo gjubre? izarem organizatorite na koncerti i trki nemaat obvrska da si sredat pozadi niv ... kako vo podalecnite mesta od centarot, taka i vo samiot centar, ne se primetuva deka ima zakon za javna cistota i deka se primenuva....parkingot pred Grand uzas... a samiot plostad, pikavec do pikavec... Изменето од butel2 - 28.Октомври.2008 во 08:07 |
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne mozham da komentiram.....tolku se nerviram......
ne samo shto ne se sproveduva........ tuku sekoj pravi shto saka bez oko da mu trepne.... vo tugijot i nichiv dvor sve........a vo svojot ochi ke ti izvadi......toa sme nie..... |
|
igi 3
Сениор KVO VADIS Регистриран: 30.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 18736 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A zosto ne go kaznat javnoto pretprijatie za javna cistota so ne gi prazni kontenjerite ili so ne gi cisti gratskite deponii ili so ne se cisti ulicite a dali znae nekoj koj kontener e izmien na peralna da ne smrdi tolku zarem ne e toa cista zaraza zarem od niv ne se siri zaraza ?
|
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Закон за јавна чистота
Бидејќи текстот не е пречистен, тука може да се најде и законот за измена и дополнување на законот за јавна чистота од 2009 Изменето од Македон - 08.Јануари.2010 во 02:21 |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Убаво законче, извалкано од трагикомични постапки на реализаторите.
Една акција во одржувањето на хигиената ги изгоре и жигоса ’’прекршителите’’. На здравје! Жигосани плукачите по улици |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a be ajde!....im naplatile kazni dodeka zakonot seushte ne bil ...vo sila,...i ich ne se pobunile,..a, sega ...koga vekje se prochitale nekade,,...ke tuzele!
ziti boga!....shto treba da napravam,..kaj da mocham ,...ili berbat da pravam ?..za da i mene mi izleze imeto ...javno !..voopshto ne bi mi smetalo takvo neshto !...gluposti! |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Брза е во право. Како можеле тие да дозволат да им се наплати за Закон кој не е во сила?! Веднаш можеле да му кажат на полицаецот дека ќе се разберат на суд, а на суд, мора да бидат осудени врз основа на Уставот, законот или некој меѓународен договор, ратификуван во согласност со Уставот. На што ќе се повика судот, кога ќе требало дотичните да бидат осудени, ако Законот не постои? Ама тие избрзале, па платиле. |
|
blagorodna
Сениор Регистриран: 16.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 568 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
so uboo gi turile u vesnik svite koj mocal koj pljukal braos
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I se sproveduva na deloSamo da si znaete. Toa shto mnogumina od segashnive funkcioneri politickata kariera ja izgradija tokmu so mavanjeto so jajca ne e vazno. Ocigledno ke nemame vishe karieri
200 евра казна ако мавате со јајца |
|
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кој бил овој новинар кој напишал дека општокорисната работа е присилна?! Алтернативната мерка општокорисна работа не може да се изрече без согласност на оној кој сторил некакво казнено дело или прекршок. Неговата согласносте нужна, во спротивно се изрекува паричната казна, или, ако станува збор за казнено дело за кое е предвидена и казна затвор, се изрекува казна затвор. Изменето од Македон - 15.Јуни.2010 во 14:29 |
|
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чудна работа ова закониве....општо...Барем на форум може да ги средите се околу ПРАВО да се стави во некој подфорум филозофија или можеби научна фантастика...Еве ги контејнерите кај мене у маало како изгледаат денес ....а не е од вчера...
|
|
Внеси реплика | страница <1 789 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |