IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Морален парадокс - Pro & Contra Vita
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Морален парадокс - Pro & Contra Vita

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 13>
Автор
Порака
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 17:53

jas ne sakam da jadam genetski modificirana pcenica

ni da pijam mleko od klonirana krava

nekako, mi zvuci robotski seto toa.не%20знам

се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 17:55
...ne samo robotski, tuku e i shtetno po zdravjeto...
Кон врв
alan ford Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Регистриран: 02.Март.2008
Поени: 10782
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 17:56
jas ja opravduvam..mislam deka sekoj ima pravo da resi vo svoe ime za svojot zivot..podobro e nekoj da umira vo strasni bolki i agonija,i toa na rati...ili ednostavno samiot da resi da si gi skrati makite vo slucai koga medicinata e potpolna nemokjna da stori bilo sto jbg
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 17:58
koga ti vikam jas mnogu temi ima tuka.....
ti mi vikas kjuti ti, nisto ne znaesзбунетост
Кон врв
...Well... Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...ExtraVagant...

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 5231
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ...Well... Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 17:59
vo vrska so ova sho alan ford go izlaga, seushte choveshtvoto se vodi po starite moralni formi, deka nikoj nema pravo da odluchuva za prekinuvanje na nechiv zivot, zatoa i e izmislena kako sudski i praven ternin...parolata..."pri chista svest " koa se davaat izjavi na sud, za da se vidi dali edinkata dava izjava pri normalna sostojba ili e nepodeben kako svedok da dava izjavi-od tamu i nemoze da odluchuva nikoj za nikogo pri sluchaj za eutanazija...
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 18:03
Originally posted by alan ford alan ford напиша:

jas ja opravduvam..mislam deka sekoj ima pravo da resi vo svoe ime za svojot zivot..podobro e nekoj da umira vo strasni bolki i agonija,i toa na rati...ili ednostavno samiot da resi da si gi skrati makite vo slucai koga medicinata e potpolna nemokjna da stori bilo sto jbg

...toa ne e eutanazija, tuku samoubistvo dokolku samiot odluchuvash...a dokolku samiot barash drug da go stori toa ...toa e veke naveduvanje na ubistvo...shto istotaka e kaznivo delo spored krivichniot zakon...a dokolku drug odluchuva za tebe dali da se izvrshi eutanazija...toa e klasichno ubistvo, shto istotaka e kaznivo spored spomenatiot zakon...
Кон врв
alan ford Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Регистриран: 02.Март.2008
Поени: 10782
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 18:10
e sega se e do interpretacijata.Samoubistvoto ne se slucuva pod isti okolnosti kako i eutanazijata.Mislam deka edno so drugo nemaat ama bas nikakva dopirna tocka.Samoubistvoto se javuva kako posledica od pricini koi se dijametralno sprotivni od onie na eutanazijata.Toa sto nekoj svesno saka da mu bidat prekinati makite koga se naogja vo pat-situacija,ne znaci i deka bi se samoubil dokolku mu bide ponudena varijanta za zivot.
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 18:11
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

jas ne sakam da jadam genetski modificirana pcenica

ni da pijam mleko od klonirana krava

nekako, mi zvuci robotski seto toa.не%20знам

Ni jas nesakam. No shto mislish kako   gi drzzat pod kontrola shirokite masi onie shto upravuuvat so sudbinata na planetata Zemja? So toa shto kje gi nahranat so eftina hrana , oblechat vo eftini obleki (poliester) , kje im dadat iluzija deka zziveat dobro( eftini TV , eftini DVD, itn.- A obrazovanieto t.e znaenjeto kje bide nenormalno skapo i teshko dostapno. A za hrtanata ne im e grizza dali e zdrava ili ne- i onaka mislat deka planetava e prenaselena
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 18:18

kako kje ziveam i sto kje jadam e prasanje na licna odluka, znam, znam, diskutabilno e i toa, no za toa sega ovde, ne!!!

aj za kloniranjeto:

ako, ne daj boze, vo tvojata familija ima nasledna neizleciva bolest, od koja da k*rtulat tvoite naslednici moze samo so kloniranje, sto vo toj slucaj bi odbral:

- sin proizvod na tvoite geni

- ili klon so otstraneta greska vo DNK??????????????????????????????????????????????????????????

Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2008 во 19:19
Хмм кејти, твојава поента е Мастер поентата на постоењето на генетскиот инженеринг, и плус и покрај моралните дилеми, етички итн, лабораториите за генетски инж никогаш не се затвориле...И многу луѓе сметаат дека тоа е иднината на човештвото- роботите..загриженост

Како и да е... ич не ми се бендисува идејата за клонирање...
уф.. да имаме деца настанати од влакно од нос! Аау, јас чувствувам голем морален парадокс по ова прашање!
Кон врв
m_moon Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 15
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m_moon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2008 во 01:32
Originally posted by mrzla mrzla напиша:

незнам како да речам.........ако знаеш дека си бремена,и си мала,знаеш дека тоа дете нема да расте правилно а ќе бидеш мајка на 16год........тешко е, некои ќе го родат па после во дом,тоа е полошо мислам
zavisi od roditelskata odgovornost
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2008 во 08:58
Originally posted by m_moon m_moon напиша:

незнам како да речам.........ако знаеш дека си бремена,и си мала,знаеш дека тоа дете нема да расте правилно а ќе бидеш мајка на 16год........тешко е, некои ќе го родат па после во дом,тоа е полошо мислам

ako mislis na roditelska odgovornost od 16-godisno devojce .... kolku e toa devojce svesno i spremno za roditelska odgovornost koga samata e uste dete .... ako mislis na roditelska odgovornost od rofitelite na devojceto... tie se baba i dedo , ne roditeli vo ovoj slucaj , mnogu cesto vo praksa se slucuva babata i dedoto da stanat roditeli , a majkata sestra....

Изменето од butel2 - 21.Септември.2008 во 08:58
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2008 во 10:28
Site se grozat od vestackoto, a butaat silikoni i ne gi grize sovest  збунетост

Po mene ako moram ne mi smeta i robokap da me napraat, ako mi otkazat poketo organi, ma i glavniot organ neka go smenat, a ne ko sea ke mi prebira, ovaa vakva bila, onaa onakva bila...
Кон врв
...Well... Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...ExtraVagant...

Поени: 5231
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ...Well... Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2008 во 15:06
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Originally posted by m_moon m_moon напиша:

ako mislis na roditelska odgovornost od 16-godisno devojce .... kolku e toa devojce svesno i spremno za roditelska odgovornost koga samata e uste dete .... ako mislis na roditelska odgovornost od rofitelite na devojceto... tie se baba i dedo , ne roditeli vo ovoj slucaj , mnogu cesto vo praksa se slucuva babata i dedoto da stanat roditeli , a majkata sestra....

epa zatoa u takvi sluchaevi postoi zakon i se sprovedue, na primer ako bioloshkiot jebo na 16-godishnoto devojche e malce postar, onda e pedofil i ide 4 god i zatvor da se rehabilitira, ili ako e na ista vozrast 16 god, nesho ne e u redu so decata, se raboti za nekoja familijarna ispushtenost, zasho da ostane na 16 god trudna nekoja, ne vikam deka ne se deshavalo, ama mnogu retko se deshavalo...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 2,828 секунди.